Dupa ce ai primit o oferta de credit de la banca, nu te grabi sa semnezi contractul de imprumut. Banca este obligata sa iti ofere o perioada de cel putin 15 zile pentru a "cantari" oferta.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce este bine sa profiti de perioada de gandire oferita de creditor.
In tot acest timp, oferta pe care ai primit-o este "inghetata", adica acea oferta nu se schimba pentru perioada definita, nici din punct de vedere al costurilor, dobanzilor si nici al altor parametri.
Poti merge la alte banci pentru a cauta si alte oferte si pentru a evalua implicatiile lor, asa incat sa decizi in cunostinta de cauza. Poti accepta oferta in orice moment pe parcursul perioadei de reflectie, daca consideri ca restul bancilor nu iti pot oferi un credit la costuri mai avantajoase.
Dar daca faci asta, va trebui sa renunti in mod expres, in scris, la utilizarea perioadei de reflectie printr-un document separat.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna bani deoparte. Metoda de acasa, practicata ca la banca
Depozitele in lei sau cele in valuta: care sunt mai avantajoase
Regula 75-15-10. Organizeaza-ti banii in cel mai eficient mod ...citeste mai departe despre "De ce este bine sa ai o oferta de credit "inghetata"" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Octombrie 2020, ora 10:30
Ministerul Finantelor a inregistrat, luni, al doilea esec consecutiv la licitatiile pentru titluri de stat, respingand toate ofertele bancilor pentru obligatiuni scadente in 29 aprilie 2024. Sumele oferite au fost sub valoarea licitatiei, iar dobanzile au fost considerate prea mari, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Licitatia a avut o valoare anuntata de 300 milioane lei, dar oferta de finantare a bancilor a fost slaba, de doar 288 milioane lei.
"Ministerul Finantelor Publice respinge in totalitate ofertele de cumparare transmise, considerandu-le la un nivel neacceptabil al pretului ofertat", arata cumunicatul BNR.
Esecul era anticipat de analisti.
"Nu este cel mai lichid titlu si, pe fondul incertitudinilor interne si externe mari, cererea ar putea fi slaba; mai mult, avand in vedere ca MF ar putea decide sa nu plateasca randamentele mai mari cerute de piata (dupa cum am vazut recent), e posibil sa vedem o licitatie cu alocare partiala sau chiar una esuata", arata raportul ING Bank, publicat luni dimineata.
La licitatia precedenta din cadrul emisiunii de titluri scadente in aprilie 2024, din 16-17 februarie, Ministerul Finantelor a reusit sa plaseze obligatiuni de 345 milioane lei, in linie cu valoarea programata.
Randamentul mediu obtinut de banci a fost de 3,51% pe an pana la scadenta, iar randamentul maxim - de 3,53%, in crestere sensibila fata de licitatiile precedente pentru aceeasi scadenta.
Obligatiunile emise de catre... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 19:03
Un numar de 13 banci au imprumutat 8,989 miliarde lei (2,049 miliarde euro) de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), printr-o licitatie repo in cadrul careia banca centrala a redus plafonul la 9 miliarde lei, dupa trei saptamani consecutive in care limita a urcat treptat.
Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.
Suma cu care imprumuta bancile prin licitatia repo a fost redusa de BNR la 9 miliarde lei, dupa ce in precedentele trei saptamani a crescut treptat, de la 6 miliarde lei la 11 miliarde lei. Suma de lunea trecuta a fost imprumutata de 16 banci.
Pentru licitatia de luni, bancile au depus oferte in valoare cumulata de 23,167 miliarde lei, vizibil mai putin decat nivelul din urma cu o saptamana, de 32,921 miliarde lei.
Dobanzile practicate luni de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o saptamana au ramas la 4,97% - 5,47% pe an. mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 14:15
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 972,023 milioane de lei de la bancile comerciale, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, plasata la licitatie prin intermediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Titlurile de stat au scadenta la sase luni, iar nivelul mediu al randamentului la care a fost adjudecata emisiunea este de 5,91%. Nivelul mediu ponderat al ratei discount-ului a fost de 5,74%.
Valoarea totala a emisiunii a fost de un miliard de lei, iar cererea totala din partea celor 12 banci care au participat la licitatie a fost de peste 1,679 miliarde lei.
La licitatie au depus oferte de cumparare de titluri de stat 12 banci - Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica (BCC), Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Romania, ING, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Þiriac Bank.
Ministerul Finantelor Publice a programat imprumuturi de 4,1 miliarde lei de la banci in luna octombrie, prin sapte emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat. mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 16:00
Romania ar putea fi nevoita sa ia bani de la FMI si UE, daca investitorii nu sunt dispusi sa accepte randamente mai scazute pentru a imprumuta statul. Accesarea acordului preventiv ar fi insa un semnal negativ pentru piata, a declarat un analist Commerzbank.
Ministerul Finantelor Publice a respins joi ofertele bancilor pentru pentru obligatiunile cu scadenta la doi ani, considerand ca randamentul cerut de acestea este prea mare. Valoarea programata pentru licitatia de joi a fost de 400 milioane lei, iar ofertele bancilor au cumulat 640 milioane lei.
"Daca investitorii nu sunt dispusi sa accepte prime de risc mai scazute, Guvernul ar putea fi nevoit sa traga bani din acordul preventiv cu UE si FMI. Acesta nu ar fi deloc un semnal poziitv pentru piete, astfel ca leul ramane sub presiune", a declarat analistul Commerzbank Thu Lan Nguyen, pentru Wall Street Journal.
Fostul secretar de stat din Minissterul de Finante Cristian Sporis a declarat, la inceputul lunii iulie, ca Romania are un "buffer de lichiditate" confortabil.
"Reiteram ca Ministerul Finantelor Publice dispune de volume de lichiditate adecvate, astfel ca nu se afla sub presiunea de a accepta sa plateasca randamente ridicate la imprumuturi. De aceea la unele dintre precedentele licitatii pentru titluri de stat nu au fost acceptate decat ofertele depuse de banci care se incadrau in parametrii de randament convenabili Trezoreriei, iar celelalte au fost respinse", a spus Sporis la momentul respectiv.... mai mult
Sambata, 11 August 2012, ora 12:33
Creditarea, in special a companiilor, a fost un subiect extrem de sensibil in ultimii doi ani. Bancile au fost invinuite de faptul ca nu acorda imprumuturi, preferand sa crediteze statul, iar investitorii au fost acuzati ca nu le cer, de frica "zilei de maine". Totusi, intr-un context economic local in oarecare crestere, economia Romaniei inregistrand majorari, fie ele si mici, in comparatie cu perioada similara din 2010, investitorii ar putea apela la ofertele de credite pentru investitii oferite de banci, majoritatea destinate achizitiilor sau modernizarilor. La Libra Internet Bank, de exemplu, suma imprumutului se stabileste in functie de proiectul de investitii, fiind destinat achizitiilor sau lucrarilor de amenajare sau reparatii. Banca nu cere avans si finanteaza si TVA-ul aferent investitiei respective. Banii obtinuti trebuie utilizati in termen de 60 de zile de la data acordarii facilitatii, prin una sau mai multe trageri.
Perioada maxima de rambursare este de 120 de luni, avand posibilitatea sa alegeti intre rata egala sau descrescatoare, imprumutul putand fi luat in lei, dolari americani sau in euro. Drept garantii, banca cere ipoteci asupra bunurilor imobile ce constituie obiectul investitiei sau al altora, evaluate de un evaluator agreat de Libra. De asemenea, politia de asigurare asupra bunurilor imobile trebuie cesionata in favoarea bancii si se pune gaj pe soldurile conturilor deschise la banca.
Citeste mai multe pe Ziare.com. mai mult
Luni, 12 Septembrie 2011, ora 07:13
O directiva financiara europeana, Basel II, ar putea taia din avantul cumparatorilor atrasi de programul Prima Casa. Creditele ipotecare au un risc mare, iar clientii bancilor ar trebui sa aiba un avans consistent pentru obtinerea unui imprumut. In ultima vreme, a devenit tot mai evidenta relatia dintre pietele financiare globale si capacitatea clientilor de a obtine un credit ipotecar.In plus, prabusirea unor banci mari, precum Northern Rock sau Lehman Brothers, a avut un impact urias asupra regulilor acordarii de credite ipotecare, scrie Times Online"Basel II", o directiva introdusa in ianuarie 2008, este principalul motiv pentru care cumparatorii din programul echivalent Primei Case din din Marea Britanie, cu depozite mici, ar putea fi refuzati de banci."Toata lumea crede ca criza creditelor a fost declansata de lipsa de oferte pentru cumparatorii Primei Case. Acest lucru a avut in mod evident, un anumit impact, dar Basel II, este, de asemenea, foarte relevant", spune Ray Boulger, broker de credite.Basel II impune bancilor sa retraga din circuitul agricol mai mult capital pentru a compensa riscurile de creditare mai mari. Creditele ipotecare cum sunt cele de genul "Prima Casa" tind sa se incadreze in aceasta categorie riscanta, deoarece acestea au depozite mai mici. Avand in vedere ca incetinirea cresterii a inceput, rezervele de capital ale bancilor au fost grav epuizate.In momentul de fata cele mai bune oferte ipotecare sunt disponibile pentru clientii care au un... mai mult
Vineri, 28 August 2009, ora 11:47
Majoritatea bancilor care si-au aratat interesul sa intre in programul "Prima Casa" au inceput sa accepte aplicatii in acest sens, dandu-se startul in lupta pentru atragerea clientilor.Pentru a accesa creditele oferite prin intermediul programului guvernamental, in cadrul carora statul va garanteaza o suma maxima de 60.000 de euro, trebuie sa urmati cativa pasi.Gasirea celei mai bune solutii de finantareDupa ce ati gasit locuinta potrivita, ce poate fi veche, noua sau in curs de constructie, trebuie sa analizati cu atentie optiunile pentru finantare. In acest proces, ati putea apela la ajutorul unui broker de credite sau al unui consilier bancar. Este de preferat sa aveti mai multe variante, de la mai multe banci.Desi nu exista diferente majore in ceea ce priveste dobanzile, acestea incadrandu-se intre 5 - 5,5%, pentru creditele in euro, si 12 - 13%, pentru cele in lei, bancile percep comisioane diverse (unele nu au comisioane deloc) si ofera mai multe servicii gratuit (asigurari de viata, taxa de evaluare etc).
De asemenea, unele banci ofera credite doar in euro (BCR, BRD) si exista diferente in privinta conditiilor de eligibilitate: varsta minima a clientului, gradul de indatorare, venitul minim.
--------------------
CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro
--------------------
Documentatia pentru imprumutDosarul pentru credit trebuie sa contina mai multe acte, printre care se numara cererea de credit, declaratia-acord pentru coplatitor (unde este cazul), copie... mai mult
Joi, 13 August 2009, ora 09:02