Estimarea initiala pentru listarea publica a Romgaz, cea mai mare din istoria Bursei, a fost de 600 milioane de euro, insa statul a scazut ulterior pretul pe actiune, astfel ca s-au strans 386 milioane de euro. Totusi, putea Guvernul sa obtina mai mult?
Intrebati de ce nu au stabilit un interval de pret mai mare pentru vanzarea actiunilor Romgaz, oficialii Departamentului pentru Energie au raspuns ca cel propus de consultanti a fost si mai mic.
"Sigur ca mi-as fi dorit sa luam vreo jumatate de miliard de euro, pentru ca Romgaz e o companie valoroasa, de viitor, dar consultantul, care a facut oferta, a venit cu un interval de pret si mai mic. Inainte de a vota pretul in Guvern, echipa noastra a negociat cu consultantii pana la 7 dimineata pentru a-l urca", a declarat ministrul Energiei, Constantin Nita, in conferinta in care a prezentat rezultatul ofertei Romgaz.
Citeste mai multe despre Cea mai mare listare din istoria Bursei, succes sau esec - Putea sa aduca 600 milioane de euro la buget? pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 10:16
Romgaz a vandut 15% din actiuni prin oferta initiala pe Bursa, pentru 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 382,8 milioane euro), transa destinata investitorilor mici a fost majorata de la 15% la 20% din totalul ofertei, iar investitorii institutionali din strainatate au preluat 60% din oferta.
Oferta s-a incheiat joi, iar pretul a fost fixat la 30 lei pentru o actiune, aproape de nivelul superior al intervalului stabilit, rezultand un cost de 9,25 dolari pentru certificate de depozit (GDR-uri) vandute pe piata de la Londra.
Statul a lansat pe 22 octombrie oferta prin care a scos la vanzare 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe actiune, estimand ca va obtine intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).
Astfel, suma atrasa se apropie de valoarea maxima vizata.
Aproximativ 40% din actiunile si certificatele globale de depozit din cadrul ofertei au fost vandute institutiilor si publicului din Romania si 60% investitorilor institutionali din afara Romaniei.
Includerea in oferta a GDR-urilor cu listarea acestora pe Bursa de la Londra a avut succes, fiind alocat pe acest segment 36% din oferta.
La pretul stabilit, de 30 lei, capitalizarea de piata a companiei este de 11,6 miliarde de lei (3,6 miliarde de dolari). mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 10:58
Cererea din oferta publica pentru Romgaz a depasit toate asteptarile, pana marti fiind depuse ordine ferme in valoare de 1,8 miliarde de lei din partea investitorilor de retail, a declarat miercuri Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, in cadrul unei conferinte pe tema privatizarilor pe piata de capital.
"Oferta Romgaz a depasit toate asteptarile, nimeni n-a crezut ca va exista o asemenea cerere in Romania. Erau estimari ca piata locala poate atrage maximum 200 de milioane de euro. Pana ieri (marti - n.r.), doar pe segmentul persoanelor fizice subscrierile erau de 1,8 miliarde de lei. Scriem istorie in momentul de fata", a spus Anghel.
El a aratat ca Guvernul a luat o decizie buna cand a alocat investitorilor mici o transa de 15% din aceasta oferta. "Exista o posibilitate de a se majora transa pentru retail la mai mult de 15%", a subliniat el.
"Listarea Romgaz a insemnat foarte multa munca, discutam de mai bine de 10 ani de aceasta listare, au fost multe discutii, multe materiale. Romgaz ajuta piata romaneasca de capital sa ajunga de la non-investment grade, care inseamna junk, la investment. Pentru asta era nevoie de o companie mare, cu un free-float consistent, iar Romgaz era singura candidata. Peste dorinta de listare s-a suprapus si aceea de a avea o serie de masuri structurale in domeniu, iar reprezentantii FMI sunt foarte incantati", a mai spus Anghel.
El a precizat ca efectele benefice ale succesului Romgaz pe bursa se vor vedea... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 11:20
Oferta publica initiala de vanzare a unui pachet de 15% din actiunile Romgaz, care se desfasoara in perioada 22-31 octombrie, poate constitui pentru micii investitori atat o oportunitate de investitie pe termen lung, cat si o buna ocazie speculativa, considera analistii de la Tradeville.
Din ampla analiza efectuata de specialistii Tradeville reiese ca cei mai avantajati investitori vor fi cei care vor subscrie in primele cinci zile, pentru ca vor beneficia si de un discount de 5%. Analistii estimeaza un randament al dividendului de 12.3%, la pretul minim din oferta. De asemenea, dintre punctele atratctive ale ofertei trebuie retinut si faptul ca Romgaz este cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Sud-Est si ca vorbim de un beneficiar direct al liberalizarii pietei gazelor din Romania, al caror pret urmeaza sa se scumpeasca de aproape trei ori in urmatorii sapte ani. Un alt punct forte consta in productia stabila, cu potentiala expunere la zacamintele din Marea Neagra si alte surse neconventionale. De asemenea, tot pentru cumpararea de actiuni pledeaza si marjele de profitabilitate ridicate (29% in 2012) si situatia financiara solida (lichiditati de peste 2 miliarde RON, fara datorii).
Radiografia companiei in contextul listarii
Listarea S.N.G.N. Romgaz, cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Sud-Est, se desfasoara intr-un context de piata favorabil burselor de actiuni, in care ridicarea plafonului de... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 12:03
In prima zi de oferta publica pentru Romgaz 16% din transa aferenta retailului a fost subscrisa, iar cel mai probabil pana la final se va ajunge la o suprasubscriere, a declarat marti Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si CEO al BCR Pensii.
Investitorii de retail au depus ordine pentru a cumpara 1,4 milioane de actiuni.
"Este o oportunitate unica pentru populatie pentru ca se acorda un discount de 5% fata de pretul pentru investitorii institutionali", a explicat Lucian Anghel.
Suma minima necesara investitiei trebuie sa acopere costul a 100 de actiuni, respectiv cel mult 3.200 de lei.
Lucian Anghel a declarat ca acesta este un eveniment istoric, fiind cea mai mare oferta de pe piata de capital.
"Este cel mai mare producator de gaze din Europa Centrala si de Est (Romgaz - n.r.), compania de stat cu cel mai mare profit, de peste un miliard de lei. Este o companie cu o baza solida de crestere in viitor si sunt convins ca va atrage interes atat din partea populatiei, cat si din partea investitorilor locali si din partea celor internationali. Ne pune pe harta internationala si aceasta nu poate sa fie decat benefic pentru piata. Din moment ce achizitioneaza actiuni Romgaz se vor gandi sa cumpere si alte titluri daca nu sunt deja prezenti pe piata", sustine Lucian Anghel.
Oferta publica initiala prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz a inceput marti si este planificata sa se incheie pe 31 octombrie 2013.
Pretul... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 19:47
Cea mai profitabila companie de stat din Romania, Romgaz, ajunge marti pe Bursa. Guvernul a facut demersurile necesare pentru listarea a 15% din actiunile companiei la un pret cuprins intre 24 si 32 lei/titlu. Listarea va aduce Bursa de Valori Bucuresti "pe verde", la fel cum s-a intamplat si in cazul Ofertei Publice Initiale la Nuclearelectrica, dar ce se intampla dupa ce investitorii isi incaseaza dividendele?
Guvernul a decis, intr-o sedinta extraodinara care a avut loc vineri, conditiile listarii pe bursa a unui pachet de 15% din actiunile Romgaz. La pretul stabilit de autoritati, intre 24 si 32 lei/titlu, suma maxima pe care statul o poate obtine din aceasta vanzare este de 1,85 miliarde de lei adica putin peste 415 milioane de euro. Oferta va avea loc intre 23 si 31 octombrie, insa ordinele vor putea fi preluate de astazi, urmand a se opera in sistem incepand de miercuri.
"Un pret de 24 de lei /actiune ar insemna o capitalizare de aproximativ 2 miliarde euro pentru Romgaz. Tinand cont de capitalizare Petrom, pare interesant", a declarat pentru Business24 brokerul Adrian Manaila, proprietarul firmei de brokeraj SSIF Elda Invest Galati.
Investitorii institutionali au la dispozitie 85% din oferta, in vreme ce micii investitori au repartizat un procent de 15%. Pentru investitorii mici care doresc pana la 10.000 actiuni vor fi acordate discounturi de 5% in prima saptamana si de 3% pentru cele introduse in a doua saptamana.
Nuclearelectrica, primul IPO din... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 13:32
Oferta publica initiala de listare la bursa a actiunilor Romgaz incepe marti, 22 octombrie, dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat vineri prospectul de oferta.
Cu numai doua zile in urma, sambata, Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizari din Departamentul pentru Energie, a declarat pentru Agerpres ca subscrierile din oferta Romgaz vor incepe luni si abia de miercuri acestea vor fi operate in sistem, intrucat este nevoie de mai multe activitati premergatoare.
"Oferta Romgaz va incepe luni, asa cum am stabilit, chiar daca prospectul a fost aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor abia vineri seara. De luni se vor putea face subscrieri, care vor incepe sa fie operate in sistem abia de miercuri. Pana atunci se vor deschide conturi, se vor face lucrurile premergatoare. Oricum, pana miercuri nu puteam face o comunicare privind situatia subscrierilor. Bancile si consultantii implicati in acest proces ne-au dat asigurari ca nu va fi nicio problema sa procedam asa", a spus Dumitrascu.
El a precizat ca, in acest fel, se rezolva si conformarea la legislatia din domeniu, care cere sa treaca doua zile lucratoare intre aprobarea prospectului si inceperea ofertei.
Pretul orientativ de vanzare a fost stabilit intre 24 si 32 de lei pe actiune, ceea ce reprezinta un interval de pret intre 7,38 si 9,84 dolari SUA pentru un Certificat Global de Depozit (GDR), fiecare GDR reprezentand o actiune.
Oferta publica initiala include actiuni si... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 11:21
Intervalul de pret din oferta publica de listare a Romgaz este 24-32 de lei pe actiune, a anuntat vineri ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, la finalul sedintei de Guvern.
"Am aprobat in Guvern hotararea privind oferta publica a Romgaz. Este vorba despre 57,813 milioane de actiuni, adica 15% din capitalul social, iar intervalul de pret este 24-32 lei pe actiune. Este o cotatie stabilita dupa un raport de marketing al consortiului de consultanti si este o cotatie apropiata de cea a Petrom", a spus Nita.
Pretul de 24-32 lei pe actiune pentru oferta Romgaz este bun
"Un pret de 24 de lei /actiune ar insemna o capitalizare de aproximativ 2 miliarde euro pentru Romgaz. Tinand cont de capitalizare Petrom, pare interesant", a declarat pentru Business24 brokerul Adrian Manaila, proprietarul firmei de brokeraj SSIF Elda Invest Galati.
Acesta este de parere ca incet, incet o sa se treaca in domeniul eficientei si companiile de stat.
"In momentul in care au hotarat sa o listeze, probabil s-au gandit ca trebuie sa renunte si la unele din avantajele de a fi companie de stat. Vor trebui sa renunte la donatiile catre Guvern sau catre statul roman sau sa renunte la netransparenta in abordarea contractelor de investitii. Acum vor fi mai in ochii lumii si nu numai in ai nostri, ci si in ochii strainilor care vor devenii actionari", sustine Manaila.
Acesta este de parere ca daca Goldman Sachs s-a angajat in aceasta listare, ea va avea succces. Ramane insa o... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 12:40
Oferta publica initiala de vanzare a 10% din Nuclearelectrica s-a incheiat cu succes, actiunile fiind suprasubscrise atat pe transa investitorilor mici, cat si pe cea a investitorilor institutionali, au declarat, vineri, pentru Agerpres, surse din piata de capital.
"Subscrierile s-au incheiat astazi (vineri - n.r.) la ora 13.00 si la aceasta ora (13.45 - n.r.) inca se preiau ordinele pentru a fi inregistrate in sistem. Oferta a fost suprasubscrisa, deci va fi declarata un succes. Anuntul oficial va fi facut luni, 23 septembrie, cand va fi anuntat pretul si gradul de alocare", au spus sursele citate.
Vineri a fost ultima zi in care investitorii interesati de actiunile Nuclearelectrica au mai putut efectua subscrieri in cadrul ofertei publice initiale de vanzare a 10% din titlurile producatorului de energie.
Oferta a inceput la 9 septembrie si a fost programata sa dureze doua saptamani.
Pretul de subscriere este intre 11,2 lei si 15 lei pe actiune. 85% din oferta este dedicata investitorilor institutionali, 10% este transa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari.
Oferta va fi considerata un succes daca sunt indeplinite, cumulat, urmatoarele conditii: oferta sa fie subscrisa in proportie de 100% si actiunile sunt admise la tranzactionare in cadrul unui sistem administrat de BVB.
Nuclearelectrica opereaza centrala nucleara de la Cernavoda, unde sunt in functiune, in prezent, doua reactoare nucleare cu o putere cumulata de 1.400 de MW, care... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 14:47