Reducerea si simplificarea obligatiilor la CAS ar putea asigura o diminuare anuala a "muncii la negru" de circa 10% si s-ar incasa suplimentar circa 3 miliarde lei, se arata in nota de fundamentare la proiectul de Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 pentru Codul Fiscal, publicat, joi, de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Reducerea cotei totale a contributiilor sociale obligatorii cu 2 puncte procentuale, concomitent cu masura ca obligatiile privind contributiile sociale (CAS si CASS) sa fie exclusiv ale persoanelor fizice, are un impact nesemnificativ la nivel macroeconomic. Costul fortei de munca nu se majoreaza decat marginal in cazul unor contracte negociate anterior in valoare neta. Ca urmare, competitivitatea firmelor nu va fi afectata. Semnificativ este impactul asupra mediului de afaceri din perspectiva simplificarii administrative, ca urmare a reducerii numarului de contributii sociale si, mai ales, ca urmare a eliminarii unor obligatii ale angajatorului", informeaza MFP.
Potrivit sursei citate, impactul este mai pronuntat asupra intreprinderilor mici si mijlocii avand in vedere ca acestea au la dispozitie mult mai putine resurse materiale si de timp disponibile pentru a face fata obligatiilor impuse de reglementari.
Ministerul mai spune ca masurile fiscale propuse in domeniul impozitului pe venit au, de asemenea, un impact social semnificativ.
"In primul rand, veniturile si castigurile salariale nete se vor... mai mult
Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 09:54
Ministrul Muncii Rovana Plumb a precizat ca isi propune ca, pana in anul 2016, sa creasca numarul de salariati cu cel putin 400.000 de persoane.
De asemenea, Plumb a sustinut, duminica, la Pro TV, ca vrea sa scoata pana la un milion de muncitori din zona neagra si gri a economiei.
Ea a spus ca aceste obiective fac parte din programul de guvernare. "Asa ne-am angajat", a asigurat ministrul Muncii.
Peste 9.000 de oferte de locuri de munca ...citeste mai departe despre "Plan ambitios al ministrului Muncii - ce se intampla cu locurile de munca pana in 2016" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Aprilie 2014, ora 17:35
Zeci de barbati, inclusiv un roman, tropaie de frig si asteapta intr-o piata, in sud-vestul Madridului, sa primeasca o oferta de munca la negru, cu ziua, o practica tot mai extinsa intr-o Spanie in criza, in care economia subterana reprezinta un sfert din PIB, relateaza, intr-un reportaj, AFP.
"Multi dintre noi aveam contracte la firme bune, dar acum asta e ceea ce ne-a mai ramas", se lamenteaza un peruan, Carlos Gonzalez, in varsta de 35 de ani, care a venit in 2004 in Spania, unde a muncit in constructii pana in 2008, cand piata imobiliara s-a prabusit, aruncand sectorul in marasm.
Carlos vine zilnic, la ora sase dimineata, in Piata Eliptica, punctul de intalnire al zidarilor, electricienilor sau instalatorilor care spera sa gaseasca ceva de lucru.
"Te iau si te platesc cu ziua, nu exista un contract fix", declara un faiantar roman, Viorel Draghici, in varsta de 40 de ani, care afirma ca a efectuat recent lucrari de renovare in valoare de 1.000 de euro si ca a fost platit cu 50 de euro pe zi, "la negru", timp de patru zile, fara contributii la sistemul de securitate sociala si ajutorul de somaj.
Romanul a fost norocos, deoarece, "in general, te platesc cu 25-30 de euro pe zi", deplange un marocan, Gani Saroj, in varsta de 40 de ani, de langa un barbat care vinde muncitorilor, cu 50 de eurocenti, pahare cu cafea calda.
O camioneta se opreste, iar candidatii se apropie. Negocierea dureaza cateva secunde. Doi barbati urca in vehicul.
Ceilalti asteapta in... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 15:35
Guvernul va incepe combaterea muncii la negru prin amplasarea in inspectoratele de munca a unor cutii postale in care "persoanele interesate" sa depuna informatii fara sa isi decline identitatea, obligarea angajatorilor de a incheia contracte individuale si cresterea numarului de firme controlate.Planul de actiuni a fost inclus in Strategia nationala privind reducerea incidentei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012, aprobata recent de Guvern.
Documentul releva ca Executivul va incepe in perioada imediat urmatoare o serie de actiuni pentru combaterea muncii fara forme legale, printre care folosirea in incinta inspectoratelor de munca a unor cutii postale unde "persoanele interesate" pot furniza informatii privind munca nedeclarata, fara insa sa isi decline identitatea, prin controale de fond si tip "campanii" in sectoarele de activitate cu incidenta mare in utilizarea muncii nedeclarate, precum si prin controale incrucisate, pe baza unor protocoale de colaborare cu alte institutii "de linie" si "cu practici noi de control" si controale interjudetene.
Principalele cai de actiune indicate in vederea combaterii cazurilor de munca nedeclarata sunt remedierea efectului direct al practicarii muncii nedeclarate, prin obligarea angajatorilor de a incheia in forma scrisa contracte individuale de munca pentru persoanele identificate ca presteaza munca nedeclarata, intensificarea controalelor la angajatorii la care au fost depistate astfel de cazuri, cresterea numarului... mai mult
Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 11:14