Actiunile Transgaz din oferta publica secundara pot fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti *BVB) incepand de vineri.
Oferta publica secundara de vanzare a 15% din actiunile Transgaz s-a desfasurat in perioada 4-16 aprilie 2013 si a fost suprasubscrisa. Actiunile companiei Transgaz se tranzactioneaza pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti din data de 24 ianuarie 2008.
Pretul de oferta pe actiune a fost de 179 lei pentru transa investitorilor institutionali si pentru transa subscrierilor mari si de 170,05 lei pentru transa subscrierilor mici - pentru investitorii care au subscris in primele trei zile lucratoare ale perioadei ofertei, respectiv de 173,63 lei - pentru investitorii care au subscris incepand cu cea de a patra zi lucratoare a perioadei ofertei.
Oferta pentru Transgaz a fost suprasubscrisa cu 347% pentru segmentul de retaileri mici si cu 257% pentru investitori mari. Suma totala atrasa de stat a fost de 315 milioane lei (72 milioane euro). mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 09:51
Statul a obtinut, miercuri, 72 de milioane de euro din vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Transgaz, cu 19 milioane de euro mai putin decat valoarea maxima care putea fi obtinuta.
"Mi-a placut, a fost o oferta buna, cu o structura buna, care a aratat ca piata are potential sa absoarba si sume importante", a declarat pentru Business24, brokerul Razvan Pasol, Intercapital.
Oferta a fost suprasubscrisa consistent, cu pana la 347%. Actiunile au fost vandute in proportie de 85% catre investitori institutionali, care au platit in cadrul ofertei 179 de lei pentru o actiune TGN, cu 9,1% mai putin decat in sedinta bursiera de marti, cu 16,1% mai putin decat pretul de pe bursa inaintea inceperii ofertei si cu 6,7% mai putin fata de pretul de IPO al companiei (2007).
Investitorii de retail vor plati intre 170,05 lei/actiune si 173, 63 de lei/actiune, in functie de perioada in care au subscris.
Oferta a fost lansata la un pret minim de 171 lei/titlu si un maxim de 230 de lei/titlu, iar suma ar fi putut varia intre 300 milioane de lei (68 milioane de euro) si 404,7 milioane lei (91 milioane de euro).
"Avand in vedere ca preturile de subscriere sunt cu mult mai mici decat ultima cotatie de la bursa, unii investitorii se gandesc ca aceia care au cumparat actiuni in oferta vor marca profitul inregistrat in cateva zile, punand presiune la vanzare", a declarat pentru MEDIAFAX Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest.
Oferta publica... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 11:22
Statul a transferat intreg pachetul de 15% din actiunile Transgaz (TGN) scos la vanzare prin oferta secundara pe Bursa, obtinand 315 milioane lei (72 milioane de euro), a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la BVB, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
"Pretul la care s-a adjudecat este de 179 lei pe actiune, ceea ce ne permite sa incasam 72 milioane euro. Este baza de pornire pentru celelate privatizari pe care le vom avea in acest mod", a afirmat Nita.
Comparativ cu pretul de la inchiderea de marti, de 197 lei, investitorii institutionali au cumparat titlurile cu un discount de 9,13%.
Nita a spus ca aceasta oferta publica secundara este un succes si "un bun inceput" pentru alte listari ale pachetelor minoritare din companiile de stat.
"Asa cum anticipam, aseara s-a finalizat subscrierea la oferta noastra la Transgaz. Am avut o suprasubscriere, suntem multumiti de listare, este un success. Este un inceput bun pentru procesul de privatizare a pachetelor minoritare din companiile de stat si pentru piata de capital. Sa fie clar pentru toti cei care imi tot gasesc tot felul de chichite, vor mai urma privatizari", a mai spus Nita.
Efectele pozitive vor fi resimtite mai bine cu urmatoarele listari
Oferta a fost suprasubscrisa pe toate cele trei transe, iar investitorii straini au cumparat 70% din titlurile scoase la vanzare.
"Este un inceput incurajator, care arata ca atunci cand exista o oferta atractiva piata de capital din Romania... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 11:01
Cererea de actiuni Transgaz din partea micilor investitori este de aproape trei ori peste titlurile disponibile pe aceasta transa, subscrierile insumand 19 milioane euro, in conditiile in care investitorii au fost atrasi de discountul de 5% acordat in primele trei zile ale ofertei derulate de stat.
Pana marti, in jurul orei 12:00, transa subscrierilor mici (intre 10 si 1.000 de actiuni) era suprasubscrisa de aproape trei ori. Pe aceasta transa sunt alocate 7% din toate actiunile scoase la vanzare de stat.
"Astazi aproape ca nu s-a intamplat nimic pe transa mica. Pana luni a fost nebunie", a afirmat un broker.
Interesul ridicat pe aceasta transa este determinat de discountul de 5% acordat in primele trei zile ale ofertei. In urmatoarele sase zile ale ofertei, discountul va fi de 3%.
Micii investitori pot subscrie actiunile la pragul maxim al ofertei, respectiv de 230 lei/actiune, iar pretul de vanzare este determinat in functie de subscrierile de pe transa investitorilor institutionali, la care se aplica discountul de 3% - 5%.
Subscrierile pe aceata transa valoareaza in prezent 84,5 milioane lei (19,1 milioane euro).
Astfel, statul ar urma sa incaseze de pe aceasta transa 20 milioane lei (4,5 milioane euro), daca pretul va fi stabilit la nivelul minim al ofertei si se va aplica un discount de 5%. Daca pretul va fi stabilit la maximul din oferta si se aplica acelasi discount de 5%, valoarea acestei transe este de aproape 28 milioane lei (peste 6 milioane... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 13:05
Oferta prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Transgaz va fi lansata la un pret minim de 171 lei/titlu si un maxim de 230 lei/titlu, astfel ca statul ar putea incasa intre aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) si 400 milioane lei (90 milioane euro) pentru pachetul respectiv.
Oferta va dura 9 zile lucratoare, urmand sa inceapa joi, 4 aprilie, si sa se incheie pe 16 aprilie, scrie Mediafax.
Pretul minim din oferta secundara de vanzare este cu 19,9% sub cotatia bursiera de marti, de 213,5 lei/actiune, in timp ce pretul maxim este cu 7,7% peste cea mai recenta valoare de la BVB.
Raportat la pretul din oferta publica initiala derulata de Transgaz la finele anului 2007 pentru listare, de 191,92 lei/actiune, pretul minim din oferta secundara este mai mare cu 10,9%, iar pretul maxim cu 19,8%.
Titlurile companiei au fost oprite miercuri de la tranzactionare, in asteptarea deciziei Guvernului cu privire la intervalul de pret la care se va derula oferta.
Actiunile Transgaz vor revigora piata de capital
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, considera ca listarea actiunilor Transgaz si cea a companiilor din energie vor revigora piata de capital si vor intari rolul Romaniei de pol energetic principal in regiune, scrie Agerpres.
"Astazi incepem un proces care va continua pe tot parcursul anului. Piata de capital va avea cateva societati comerciale care vor fi vandute, ceea ce va crea un surplus substantial Bursei de Valori Bucuresti... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 17:26
Pachetul de 15% din actiunile Transgaz care vor fi vandute la bursa va fi impartit in trei transe, una de 85% pentru investitorii institutionali si doua pentru retail cumuland 15%, cu pret stabilit in raport de subscrierea pe transa mare, iar micii investitori vor beneficia de un discount de 3-5%.
In categoria investitorilor institutionali intra institutii de credit, firme de investitii, organisme de plasament colectiv (fonduri de investitii, societati de investitii si/sau societati de administrare a investitiilor), societati de asigurare, fonduri de pensii si societati de administrare a respectivelor fonduri de pensii, traderi si companii fiduciare.
Pretul de vanzare al actiunilor pentru investitorii institutionali va fi stabilit la nivelul celui mai mic pret de subscriere inregistrat in aceasta transa, in cazul in care numarul total de actiuni subscrise de acestia va reprezenta mai putin de 150% din numarul de actiuni alocat, sau va fi egal cu pretul la care transa este subscrisa 150% sau, daca un astfel de pret nu exista, cu cel la care transa este subscrisa la nivelul de subscriere imediat inferior celui de 150%, daca numarul total de actiuni subscrise de acestia va reprezenta 150% sau mai mult din numarul de actiuni alocat lor, releva un document obtinut de Mediafax.
Pretul astfel stabilit va fi aplicat tuturor investitorilor care dobandesc actiuni in cadrul transei investitorilor institutionali.
Marimea transelor poate fi ajustata la sfarsitul perioadei... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 16:28
Guvernul si-a dat acordul pentru inceperea procedurilor de listare a Transgaz pe Bursa. Dupa ce insolventa Hidroelectrica a "zguduit" increderea investitorilor in companiile de stat, iar S&P a modificat perspectiva ratingului Transgaz, ce sanse mai are compania la un succes pe bursa?
Guvernul si-a dat acordul pentru inceperea procedurilor de listare pe Bursa a unui pachet de 15% din actiunile Transgaz.
"Memorandumul prevede derularea proiectului de oferta publica secundara de vanzare actiuni emise de Transgaz pe piata de capital. Guvernul a aprobat acest memorandum prin care se scoate la vanzare pe piata de capital un pachet de 15% din actiunile detinute la Transgaz Medias", a informat Executivul.
Anuntul guvernului vine dupa ce, acum doua saptamani, agentia de rating Standard & Poors a modificat perspectiva ratingului "BB+" al Transgaz de la "stabila" la negativa. In plus, agentia anticipeaza chiar o scadere a calificativului companiei pusa pe seama incertitudinilor privind reglementarea si presiunilor din partea Guvernului privind politica de dividente.
Listarea Transgaz, poveste cu bataie lunga
Vanzarea pe Bursa a actiunilor Transgaz, inclusa in acordul Romaniei cu FMI era programata pentru luna aprilie. Pana in prezent a fost selectat doar intermediarul operatiunii.
FMI a atras atentia Romaniei in luna mai ca programul de privatizare nu a fost respectat si a decis prelungirea termenului de incepere a operatiunilor pentru Transgaz pana la finele... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 14:16
Ministerul Economiei informeaza ca miercuri a fost publicat anuntul cu privire la selectarea intermediarului ofertei publice secundare de vanzare de actiuni emise de Transgaz Medias, derulata de minister pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti.
"Astazi (miercuri, n.r.) a fost publicat anuntul cu privire la selectarea Intermediarului Ofertei Publice Secundare de Vanzare de Actiuni emise de S.N.T.G.N. Transgaz S.A. Medias, derulata de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti", se arata in comunicat.
Anuntul a fost publicat simultan, atat pe plan intern, cat si pe plan international, in cotidianul Financial Times, regasindu-se si pe site-ul oficial al OPSPI.
Societati de servicii de investitii financiare, institutii de credit/sindicate de intermediere pot depune oferte pana la data limita de 8 decembrie 2011, ora 10:00, la sediul MECMA./OPSPI.
Transgaz se afla pe lista prezentata de FMI a companiilor la care statul urmeaza sa vanda pachete minoritare de actiuni.
Transportatorul national de gaze Transgaz este detinut de statul roman, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri avand 73,5% din capitalul social, Fondul Proprietatea aproximativ 15%, iar restul de 11,5% reprezinta actiunile libere (free-float), care se tranzactioneaza la BVB.
Profitul net al Transgaz a... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 17:46