De luni de zile, in marile orase ale Americii, si nu numai, se desfasoara miscari de "Occupy", prin care oamenii de rand protesteaza impotriva bogatilor tarii, cei 1% care sunt aparati de legislatie si care, de multe ori, nu sunt taxati corespunzator. Cine sunt totusi cei mai bine platiti lideri de companii din New York?
Occupy Wall Street a inceput in luna septembrie, iar de atunci numerosi oameni s-au "mutat" in fata celebrelor cladiri de pe strada afaceristilor newyorkezi. Iata care sunt cei mai bine platiti 10 CEO din New York, in functie de salariile lor din 2010, conform Business Insider.
10. Louis Camilleri - 20,6 milioane dolari in 2010
Angajat la Philip Morris International, companie cu venituri de 67,7 miliarde de dolari in 2010, Camilleri nu e doar CEO, ci si presedinte al companiei. Inainte de a ajunge la aceasta companie, el a mai detinut pozitii de top la Altria Group si chiar presedinte al Kraft.
9. Jamie Dimon - 20,8 milioane dolari in 2010
Dimon e CEO al J.P. Morgan Chase & Co a fost numit cel mai bun director din America in 2011 de catre Institutional Investor. El apare frecvent in presa, spunandu-si opinia despre cum ar trebui salvata economia si criticand regulile bancare internationale.
8. Michael A.J. Farrell - 23,6 milioane dolari in 2010
Farrell este CEO-ul Annaly Capital Management, companie pe care a si infiintat-o. Inainte de a lua decizia de a fi propriul sef, el a detinut un post de conducere la Wertheim Schroder.
7.... mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 08:49
Evacuarea protestatarilor, demolarea taberelor instalate in jurul primariei din Los Angeles si orele suplimentare efectuate de fortele de ordine au costat autoritatile in jur de 2,35 milioane de dolari.
Membrii miscarii "Occupy Wall Street" au instalat sute de corturi in parcul din apropierea primariei, timp de doua luni, pentru a protesta fata de inegalitatea sociala din SUA. Peste 300 de persoane au fost arestate in timpul protestelor. Corturile au fost demolate la sfarsitul lunii noiembrie, relateaza NewsIn.
Potrivit unui raport al primariei, citat de LA Times, turele suplimentare efectuate de politisti si amplasarea gardurilor de protectie in cele doua luni de proteste au costat autoritatile 1,7 milioane de dolari, la care se adauga si alte cheltuieli. Suma nu include si lucrarile de reamenajare a parcului, estimate la 400.000 de dolari.
Cele 2,35 milioane de dolari se vor adauga la deficitul bugetar al orasului, de 72 de milioane de dolari in prezent.
Protestele au inceput la 17 septembrie, la New York. mai mult
Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 17:16
Presedintele american, Barack Obama, s-a confruntat marti cu protestatari din cadrul miscarii Occupy Wall Street, care i-au intrerupt un discurs la un liceu din New Hampshire, relateaza Washington Post in editia electronica.
"Domnule presedinte, peste 4.000 de protestatari pasnici au fost arestati", au afirmat manifestantii.
Persoanele prezente la discurs, in majoritate elevi ai liceului, i-au huiduit pe protestatari, dar Obama le-a calmat, spunand ca "este in regula". Apoi, presedintele s-a adresat direct protestatarilor.
"Pentru multi oameni care au fost la New York si in toata tara in miscarea Occupy, exista o frustrare legata de faptul ca esenta visului american - care inseamna ca daca muncesti din greu si te tii de treaba poti reusi - pare sa alunece", a afirmat Obama. "Nu asa ar trebui sa stea lucrurile. Nu aici. Nu in America", a continuat el.
"Nu vom avea o America in care doar o parte din oameni au oportunitati", a adaugat presedintele. "Vom avea o America in care toata lumea are oportunitati. Si asta va necesita timp", a precizat el in timpul discursului.
Tom LaValley, un membru al miscarii Occupy New Hampshire, in varsta de 23 de ani, a declarat ulterior ca 20 de protestatari au stat la coada pentru a lua bilete la discursul lui Obama. El a fost multumit de raspunsul presedintelui. "Ne-a privit in ochi, ne-a lasat sa vorbim (...). Nu ne-a tarat, nu a cerut securitatii sa vina sa ne ia", a afirmat LaValley. mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 10:09
Aproximativ 100 de manifestanti ai miscarii Occupy Wall Street si angajati ai casei de licitatii Sotheby's au huiduit miercuri seara clientii veniti cu limuzinele sa asiste la o vanzare de arta contemporana la New York.
"Rusine sa va fie. Nu meritati!", strigau manifestantii la adresa clientilor Sotheby's, imbracati elegant.
Manifestatia a fost organizata de personalul sindical al casei de licitatii. Randurile lor au fost ingrosate de manifestantii din miscarea Occupy Wall Street, care campeaza din 17 septembrie in cartierul financiar din New York.
Ostilitatea manifestantilor a determinat politia si serviciile de securitate ale Sotheby's sa escorteze colectionarii pana la intrarea in institutie, unde a avut loc vanzarea unor opere ale lui Andy Warhol.
"Arta pentru mase, nu pentru inalta clasa", au strigat manifestantii in mijlocul huduielilor si al fluieraturilor. mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 14:31
Vrei sa faci parte din cei 1% care detin bogatia Americii? Nimic mai simplu, prin "Clean the park"(Curata Parcul)-o aplicatie smartphone care te face bancher, chiar daca te plimbi cu autobuzul.
Aplicatia iti permite sa joci rolul unui director ce "curata" parcul de protestatari, aruncand in ei de la fereastra biroului cu diverse obiecte: bilete la concertul Radiohead sau sandwich-uri, informeaza CNBC.
Daca iesi victorios, vei avea din nou la picioare privelistea minunata de pe Wall Street. Daca nu, protestatarii iti vor ocupa biroul si il vor transforma in tabara.
Jocul costa 99 de centi, iar producatorii le vor dona nemultumitilor din miscarea "Occupy Wall Street" un procent din vanzari. Aplicatia va fi lansata in noiembrie si va putea fi accesata de pe iPhone si smartphone-uri cu Android. mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 09:18
Protestatarii de pe Wall Street au o noua problema: cum sa administreze cei 500 000 de dolari pe care i-au strans in urma donatiilor din ultimele cinci saptamani.
Desi la inceput erau doar un grup de nemultumiti care traiau cu pizza si hamburgeri donati de la trecatori, protestatarii care au pus corturile pe strada Wall Street din Manhattan, New York, au strans mai multi bani decat si-ar fi imaginat, informeaza Wall Street Journal.
Astfel, ocupantii centrului financial al Americii trebuie sa devina o adevarata organizatie, birouri si contabili care sa administreze fondurile.
Membrii comitetului financial al grupului s-au intalnit cu avocati si contabili ca sa gaseasca o solutie in privinta banilor, sa formeze o structura, dar sa nu plateasca impozite. Mai mult decat atat, vor trebui sa faca ceea ce nu si-ar fi dorit niciodata: sa-si numeasca sefi.
Deocamdata, oamenii din miscarea Ocuppy Wall Street spun ca nu au lideri. Deciziile se iau intr-o intalnire generala la care participa toata lumea si in care toti au drept egal de vot.
Protestatarii sunt uimiti de amploarea pe care a luat-o miscarea
"Cred ca nu ne-am asteptat niciodata sa strangem atat de multi bani", afirma Chris Cobb, artist si scriitor din Brooklyn, care a participat la organizarea festivalului artistic Occupalooza.
"Avem nevoie de birocratie. Votul devine o provocare de fiecare data cand vrem sa mutam un cort sau sa scoatem gunoiul", a adaugat el.
O data cu banii au aparut si... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 10:34
Miscarea de ocupare a Wall Street din Statele Unite a inceput sa capete o aura de mister, dupa ce presa fie a omagiat-o, fie a ridiculizat-o, sustinand ca protestatarii nu au nici cea mai mica idee ce vor si chiar daca ar sti, manifestul nu ajuta la nimic sau este doar o cascadorie de PR.Imaginile cu tineri dormind in strada si consumand alcool sau oameni fara locuinta facandu-si nevoile pe masinile de politie au facut inconjurul lumii, insa asta nu a impiedicat sute de studenti din orasele americane, europene si chiar asiatice sa organizeze marsuri de sustinere a miscarii "Occupy Wall Street". Tinerii care apar in reportajele televiziunilor se considera "cei 99%", facand referire la datele statistice care arata ca 1% din populatia Statelor Unite sunt putred de bogati. Recent, presa a prezentat chiar imagini cu un tanar care sustinea ca este platit ca sa protesteze pe Wall Street, iar speculatiile au fost ca miliardarul George Soros ar fi finantat miscarea, in scopuri necunoscute. Insa teoriile conspirationiste vehiculate de media nu pot ascunde adevaratul motiv pentru care oamenii au iesit in strada - acesta este evidentiat chiar de cifrele publicate de Guvern, care arata ca saracii au fost cei mai loviti de crahul economic.Prapastia dintre bogati si saraci, de netrecut Statistica arata ca prapastia dintre saraci si bogati, in cel mai puternic stat al lumii din punct de vedere economic, este din ce in ce mai mare, iar clasa de mijloc este sufocata de taxe si imprumuturi.... mai mult
Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 19:42