Fabrica de drojdie Rompak Pascani, care produce drojdie de panificatie sub licenta Pakmaya, nu a majorat pretul diferitelor sortimente de drojdie fabricate si lucreaza la capacitate maxima, pentru a se asigura ca drojdia ajunge pe rafturile tuturor magazinelor din tara.
In ultima saptamana, au fost semnalate numeroase situatii cand produsele de larg consum din magazine au ajuns la rafturi cu preturi mai mari decat la inceputul declansarii epidemiei cu noul coronavirus.
Scumpirea exagerata a acestor produse, printre care se numara si drojdia de consum casnic, se face independent de producator, acesta din urma recomandand magazinelor sa pastreze pretul la raft.
"Ca urmare a unor situatii identificate personal de reprezentantii companiei, dar si de catre consumatorii nostri, care ne-au trimis sesizari pe email sau retelele de socializare, vrem sa subliniem faptul ca nu am majorat pretul la niciunul dintre produsele noastre, de la declansarea acestei crize provocate de noul coronavirus.
Perioada de instabilitate la nivel mondial se reflecta cu siguranta si asupra costurilor noastre. In aceste momente, facem tot ceea ce este necesar pentru a asigura continuitatea activitatii, fara sa tinem cont de aceste majorari.
Preturile noastre nu au suferit majorari in aceasta perioada si ne vom stradui sa mentinem aceasta situatie cat mai mult posibil.
Scumpirile care pot fi observate in anumite magazine sunt strict rezultatul actiunilor speculative ale unor... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 10:34
In functie de ce face OMV Petrom, companiile petroliere decid modul daca majoreaza sau scad preturile carburantilor, se arata in raportul anual al Consiliului Concurentei.
"Atat la benzina cat si la motorina se observa, pe baza ecuatiilor determinate la nivel individual pentru fiecare jucator in parte, un tipar care sugereaza existenta unui comportament de urmare a liderului (in acest caz liderul fiind OMV Petrom). Rezultatele sugereaza ca OMV Petrom reactioneaza mai rapid decat ceilalti jucatori din piata, fapt ce poate sugera ca acestia, de fapt, asteapta miscarile strategice ale OMV Petrom pentru a raspunde la acestea", se precizeaza intr-un raport al Consiliului Concurentei.
Autoritatea de Concurenta a realizat o analiza a sectorului carburantilor, pentru a stabili daca evolutia preturilor la pompa o urmeaza pe cea a cotatiilor petroliere.
"Pe baza datelor agregate la nivel de saptamana in cazul benzinei, prelucrarile cantitative nu resping existenta unei ajustari asimetrice a pretului la pompa in functie de evolutia cotatiei Platts.
Cu toate acestea diferenta de ajustare este foarte mica (in jurul valorii de 1%), astfel ca trebuie avuta in vedere si semnificatia economica a unei ajustari de asemenea magnitudine. De asemenea, semnificatia statistica are la baza varianta setului de date, iar caracteristicile acestuia si modul cum pot afecta rezultatele au fost prezentate anterior.
In cazul motorinei, prelucrarile cantitative nu sugereaza existenta unei... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 18:23
Lansat luni in mod oficial cu o prima reuniune, noul observator al pietei vinului va permite acestui sector cheie al agriculturii europene sa beneficieze de analize pe termen scurt si de o mai mare transparenta cu privire la preturi, productie si schimburi comerciale, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar.
Uniunea Europeana este cel mai mare producator mondial de vin, fiind responsabil pentru 65% din productie si 70% din exporturile mondiale. Noul observator va acoperi toate soiurile de vin - rosii, albe si rose - precum si vinurile protejate in cadrul schemelor: produs de origine protejat[ (PDO) si indicatie geografica protejata (PGI).
Un consiliu de administratie compus din experti ai pietei vinului se va reuni in mod regulat, conform unui model similar cu cel pentru celelalte observatorii care exista deja pentru sectoarele laptelui, carnii, cerealelor, zaharului, fructelor si legumelor. Ultimul este cel din sectorul fructelor si legumelor, infiintat pe 18 octombrie 2019.
Comisia Europeana a pus la punct aceste observatorii pentru a ajusta sectorul agricol din Europa sa faca fata mai eficient volatilitatii pietei si sa asigure mai multa transparenta. mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 16:17
Romanii au platit in 2018 cele mai mici preturi din Uniunea Europeana pentru un cos de alimente din bauturi non-alcoolice comparabile, 66% din pretul mediu la nivelul UE, la polul opus fiind danezii care pentru acelasi cos de produse au platit 130% din pretul mediu la nivelul UE, arata datele publicate joi de Eurostat.
Analizand aceste date, pe categorii de produse, se observa ca in Romania pretul la paine si cereale este aproape la jumatate (54%) fata de media UE, in timp ce pretul la carne este la 63% din media UE. Pentru ambele categorii de produse, preturile din Romania sunt cele mai scazute din UE. Singurele produse alimentare la care preturile din Romania nu sunt cele mai mici din UE sunt ouale, branza si laptele, unde preturile din Romania sunt apropiate (93%) fata de media din UE, preturi mai mici fiind inregistrate doar in Polonia, Cehia si Marea Britanie.
De asemenea, preturile la bauturi alcoolice variaza intre 74% din media UE in Bulgaria si Romania, si 182% din media UE in Finlanda si 177% in Irlanda.
Cand vine vorba de preturile la tigari, cele mai mici preturi se inregistrau in Bulgaria (49% din media UE), Polonia (60%) si Croatia (62%), iar cele mai mari se inregistreaza in Marea Britanie (204%), Irlanda (201%) si Franta (141%) . In Romania, preturile la tigari sunt la 69% din media UE. mai mult
Joi, 20 Iunie 2019, ora 13:58
Sapte saptamani consecutive de vanzare a dolarului in scadere au favorizat o redresare puternica a marfurilor, mai ales a energiei si a metalelor pretioase, a declarat Ole Hansen, directorul strategiei pentru marfuri la Saxo Bank.
"Titeiul a reusit sa recupereze jumatate din ce a pierdut in timpul vanzarilor la scara mare din 2014 si 2016 in timp ce aurul a inceput din nou sa provoace zona de rezistenta de peste 1.350 dolari unde a fost respins de trei ori deja din 2014 incoace. Gazele naturale au crescut mai mult si au depasit intervalul de tranzactionare predominant de peste un an. Scaderile mari saptamanale consecutive ale inventarului si prognoza pentru vreme rece in continuare pana in februarie au inclinat balanta in favoarea optimistilor in ciuda productiei record actuale", a spus Ole Hansen, conform unui comunicat de presa al institutiei financiare remis, marti, Agerpres.
Dolarul mai slab a ajutat si la sustinerea sectorului cerealelor. Acest lucru a avut loc in contextul unei combinatii de competitivitate crescuta la export pentru contractele denominate in dolari si nevoia de fonduri pentru a reduce ceea ce pana de curand fusese o pozitie short record pe toate cele trei cereale cheie, porumb, grau si soia.
Ole Hansen apreciaza ca cel mai mare factor determinat ramane fara indoiala dolarul care, in ultimele sapte saptamani, a oferit un nivel aproape constant de sustinere pe masura ce a continuat sa scada. Dar, in afara dolarului, trebuie mentionati alti... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 16:37
Prim-ministrul Victor Ponta a spus, vineri, ca efectele scaderii TVA la alimente vor fi observate dupa 1 iunie, subliniind ca va exista o discutie cu reprezentantii retailerilor, dupa ce pretul alimentelor a crescut, in ultimele doua saptamani, chiar si cu 30 la suta la anumite produse.
"Am vorbit cu ministrul Agriculturii, care va avea o intalnire cu reprezentantii retailerilor, vom avea grija sa se intample acest lucru. (...) O sa vedem pe 2 iunie, 5 iunie, 10 iunie, cred ca o scadere de la 24 la 9 la suta e imposibil sa nu se vada la preturi", a spus Victor Ponta, dupa intalnirea avuta cu premierul bulgar, Boiko Borisov, la Craiova.
Guvernul scade TVA, ...citeste mai departe despre "Alimentele se scumpesc inainte de scaderea TVA - Ponta da asigurari: Imposibil sa nu se vada la preturi" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 16:58
Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru alimente pare sa fie "sabotata" de marii retaileri, care au inceput sa majoreze preturile inainte ca masura Guvernului sa intre in vigoare.
Schema aplicata de comercianti este una simpla, cresc preturile treptat pana la acea data, transmite postul B1 TV, al carui experiment arata ca, la unele produse, pretul a crescut si cu 30% in doar doua saptamani, adica de cand premierul Victor Ponta a anuntat masura.
Astfel, din 7 aprilie pana astazi, pretul unui kilogram de pulpa de porc, de exemplu, a ajuns de la 14 lei pana la 18 lei.
O majorare considerabila a preturilor se poate observa si la legume si fructe. Un kilogram de ardei gras rosu s-a scumpit cu doi lei, in timp ce un kilogram de mere din Polonia a devenit mai scump cu un ...citeste mai departe despre "Guvernul scade TVA, comerciantii profita: Cresc preturile treptat pana la 1 iunie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 14:00
Romania va avea, cel mai probabil la finalul acestui an, un "Observator al preturilor", in incercarea de a proteja micii producatori de politica "autoritara" a supermarketurilor, a declarat intr-un interviu acordat Business24, Achim Irimescu, scretar de stat la Ministerul Agriculturii.
Reprezentantul MADR a explicat ca acesta este un proiect mai vechi al Comisiei Europene care a pornit de la criza laptelui din 2008-2009, insa care poate fi extins pe intreg lantul alimentar. Irimescu a adaugat ca nu crede ca, pe termen scurt o asistam la scaderi ale pretului alimentelor, insa efectele se vor vedea pe termen mediu si lung.
Practic, in prima faza, autoritatile vor crea un site in care sa fie prezentate comparativ preturile alimentelor din marile lanturi de magazine si cele din piate. Apoi, lista va fi completata cu pretul alimentului in toate etapele: producatori, intermediari sau comerciantii finali.
De unde a pornit ideea infiintarii unui "Observator al preturilor" si care este pozitia Romaniei cu privire la acest proiect?
"Observatorul preturilor" a fost introdus printre masurile pe care le-a identificat "High level grup-ul" din care am facut si eu parte acum doi ani tocmai pentru a identifica solutii pentru a ajuta producatorii de lapte sa isi creasca influenta pe lantul alimentar.
S-a constatat dupa criza din 2008-2009 din sectorul laptelui ca preturile au scazut la producator si cu 44% si la vanzare doar cu 11%. S-a spus ca trebuie sa informam... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 08:15
Preturile apartamentelor din Bucuresti au inregistrat variatii nesemnificative in primele patru luni, in cazul garsonierelor si locuintelor cu doua camere remarcandu-se o scadere de 2-3%, in timp ce cele cu trei si patru camere au avut o evolutie in usoara urcare.
"Dupa perioada de criza abrupta, cand preturile apartamentelor scadeau vertiginos pe intervale de 30 de zile, 2012 pare a fi anul stagnarii si stabilizarii in piata imobiliara. Astfel ar putea fi descrisa situatia din real estate dupa primele patru luni ale anului. Statisticile obtinute luna de luna vin sa accentueze aceasta conjunctura", se arata intr-un comunicat al portalului anunturiparticulari.ro.
Preturile medii solicitate de proprietari in luna aprilie au inregistrat variatii insesizabile atat in scadere, cum este cazul garsonierelor si apartamentelor de doua camere, cat si in crestere, situatie observata la apartamentele de 3 si 4 camere.
Astfel, pretul mediu de strigare in cazul garsonierelor se invarte in aprilie in jurul valorii de 36.000 euro, cu o variatie de -3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar fara sa suporte schimbari considerabile comparativ cu luna martie.
Apartamentele de doua camere raman si ele la pragul de 56.600 euro, cu 2% mai putin decat in aprilie 2011, dar pastrand aceleasi valori ca in martie 2012. Fata de inceputul acestui an, preturile solicitate de proprietari la apartamentele de doua camere au suferit o usoara scadere, de sub 2%.
Pentru un apartament de... mai mult
Marti, 01 Mai 2012, ora 16:22