La doar un an de la introducerea, pentru justitiabilii care vor sa inceapa un proces, a obligatiei de a participa la o sedinta de informare privind avantajele medierii, Curtea Constitutionala a Romaniei stabileste ca aceasta prevedere este neconstitutionala.
Asadar, instanta nu va mai respinge cererile de chemare in judecata ale celor care nu se prezinta la mediator. Care sunt efectele deciziei CCR in practica, precum si ce schimbari in materie pregatesc mediatorii, afla direct de la specialistii contactati de AvocatNet.ro
Justitiabilii care vor sa inceapa un proces nu mai sunt obligati ca, inaintea introducerii in instanta a cererii de chemare in judecata, sa treaca pe la mediator pentru a fi informati cu privire la avantajele medierii.
Citeste mai multe despre Legea medierii, modificata din nou: Cei care vor sa inceapa un proces nu mai sunt obligati sa "treaca" inainte pe la mediator pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 16:01
Justitiabilii care vor sa inceapa un proces nu mai sunt obligati ca, inaintea introducerii in instanta a cererii de chemare in judecata, sa treaca pe la mediator pentru a fi informatii cu privire la avantajele medierii.
Aceasta intrucat Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, printr-o hotarare publicata astazi in Monitorul Oficial, ca obligativitatea participarii la informarea despre avantajele medierii este o reglementare neconstitutionala, intrucat reprezinta o ingradire a accesului liber la justitie.
Sedinta de informare privind medierea a devenit obligatorie incepand cu anul 2013, in baza Legii nr. 115/2012: "Art. 2. (1). Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind medierea, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de prezenta lege".
Citeste mai multe despre CCR a decis: Sedinta de informare privind avantajele medierii nu mai este obligatorie pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 16:58
Peste 500 de milioane de euro ar putea fi economisite de la bugetul stat in zece ani prin folosirea medierii pe scara larga, a declarat, miercuri, vicepresedintele Consiliului de Mediere, Daniel Zeno Sustac.
"Bugetul anual alocat justitiei este de cateva sute bune de milioane de euro pe an, daca aproximativ 10% din acest buget va fi economisit prin folosirea medierii pe scara larga si implicit prin reducerea numarului de procese si a cheltuielilor aferente acestora, estimez ca in aproximativ 10 ani undeva intre 500 si 700 de milioane de euro ar fi economisite de la bugetul de stat prin folosirea medierii pe scara larga", a declarat Zeno Sustac pentru Agerpres.
El a precizat ca a ajuns la acesta estimare consultand bugetele alocate in ultimii opt ani pentru justitie, acestea osciland intre aproximativ 400 si circa 700 de milioane de euro pe an.
"Avem nevoie de o foarte mare sustinere la nivel de stat in ceea ce priveste medierea. Sigur, avem de partea noastra un raport favorabil al Parlamentului European din 2011, piata medierii incepe sa se miste, suntem pe drumul care trebuie, drum apreciat de Bruxelles si in viitor", a adaugat vicepresedintele Consiliului de Mediere.
In plus, numarul cazurilor ajunse la mediatorii autorizati a crescut dupa 15 februarie cu 10%, a declarat, miercuri, presedintele Consiliului de Mediere, Dorin Badulescu.
Dupa aceasta data a intrat in vigoare obligativitatea ca partile sa participe la o sedinta informativa privind medierea... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 16:57
Noul Cod de Procedura Civila a intrat in vigoare vineri, in acelasi timp cu legea 115/2012, privind organizarea si functionarea profesiei de mediator.
Business24 a vorbit cu Doru Toma, presedintele Asociatiei Romane pentru Mediere, pentru a afla ce inseamna medierea pentru companii, ce costuri va implica procesul de mediere si ce economii pot fi facute, in timp si bani.
Una dintre principalele modificari pe care le introduce legea 115 este sedinta obligatorie de informare in legatura cu medierea.
Ce companii sunt obligate de lege sa se prezinte la sedinta de informare privind medierea?
Litigiile care sunt pana in suma de 50.000 de lei sunt cele care fac obiectul medierii si in care este obligatorie conditia informarii.
Daca, mai departe, partile vor conveni sa mearga pe calea medierii se depune in instanta acordul de mediere incheiat si mai departe dosarul se inchide in felul acesta.
Orice tip de litigiu poate face obiectul medierii, daca partile doresc asta.
Medierea este o procedura prin intermediul careia partile convin sa discute si sa rezolve litigiul fara a mai trece prin instantele traditionale, care costa mult, dureaza mult timp si care nu garanteaza o solutie multumitoare.
Care va fi diferinta de timp si de costuri pentru o companie care alege medierea, fata de rezolvarea conflictului comercial in instanta?
Pentru recuperarea unei creante, o companie depune documentele in instanta. Dureaza 3-6 luni pana cand se face fondul , dupa care... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 14:23
In continuarea analizei noastre din articolului precedent privind modificarile aduse Legii 192/2006 privind medierea prin Legea 115/2012, vom prezenta sanctiunile care intervin in cazul incalcarii obligatiei de a parcurge etapa obligatorie a informarii privind avantajele medierii.
O imagine completa asupra viziunii legiuitorului roman in legatura cu acest subiect implica insa nu numai analiza dispozitiilor Legii 192/2006, conform ultimei modificari legislative, dar si a dispozitiilor din Noului Cod de procedura civila.
Citeste mai multe despre Ce risti daca nu te prezinti la sedinta obligatorie de informare privind medierea pe Avocatnet. mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 10:11
Companiile care intentioneaza sa se adreseze instantei vor fi obligate, incepand cu 9 ianuarie 2013, sa mearga mai intai la mediator. Noua lege prevede ca partile sa participe la o sedinta de informare gratuita privind avantajele medierii. In cele din urma insa, procedura ar putea implica anumite costuri, sesizeaza avocatul Codrut Avram.
"Inainte de sesizarea instantei de judecata sau a organului de urmarire penala, partile sau oricare dintre acestea sunt tinute sa incerce solutionarea conflictului prin mediere, sub sanctiunea prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata sau a plangerii penale", prevede Legea 115/9 iulie 2012 pentru modificarea si completarea Legii 192/2006, privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
Vizita la mediator presupune costuri?
Dovada incercarii de solutionare a conflictului prin mediere se face in baza unui proces verbal de informare, eliberat de mediator. Desi se mentioneaza ca aceasta sedinta de informare este gratuita, avocatul Codrut Avram sesizeaza anumite lacune in textul legii:
"Nicaieri in lege nu scrie ca procesul verbal este gratuit. Probabil ca va implica niste costuri".
De altfel, in data de 16 septembrie 2012 a fost adoptata de catre Consiliului de Mediere, o propunere de Ghid privind informarea prealabila, care ridica problema costurilor:
"Forma de Ghid adoptata de membrii Consiliului reprezinta un document pe baza caruia se va discuta cu CSM si MJ cum se va face informarea prealabila,... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 08:01