Apple, Microsoft, Google si Cisco Systems, patru dintre cele mai mari companii IT, au in proprietate obligatiuni ale Trezoreria SUA in valoare estimata la 124 de miliarde de dolari, cea mai mare dintre acestea fiind pastrate in afara Statelor unite pentru a evita plata taxelor.
Suma pastrata in obligatiuni SUA este semnificativa in comparatie cu fondurile totale pe care companiile le au la aceste subsidiare, arata documente verificate de Biroul pentru Jurnalism de Investigatie din Marea Britanie, citat de Reuters, conform Mediafax.
Cele patru companii tin la diviziile din afara SUA 254,9 miliarde de dolari
Apple, Microsoft, Google si Cisco tin la diviziile din afara SUA 254,9 miliarde de dolari, incluzand fondurile in obligatiuni.
Transferul in SUA al acestor lichiditati ar declansa taxarea de catre guvernul federal american, astfel ca marile companii continua sa tina banii in paradisuri fiscale, in parte pentru a finanta expansiunea la nivel global, dar si pentru a evita taxele, afirma directorii acestora.
Corporatiile, inclusiv Apple, fac lobby in SUA pentru schimbari care sa elimine plata de taxe pe profiturile obtinute in afara Statelor Unite si transferate ulterior in tara.
Multe alte state, inclusiv Marea Britanie taxeaza doar profiturile obtinute de companii in tara respectiva. Unele companii cu operatiuni la nivel international au fost acuzate ca si-au redus taxele prin aranjamente contabile sofisticate implicand paradisuri fiscale. mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 11:11
Pretul aurului a scazut joi la cel mai redus nivel din ultimii doi ani si jumatate, la o zi dupa ce presedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Ben Bernanke, a declarat ca institutia ar putea incepe in acest an restrangerea programului de suplimentare a lichiditatilor.
"Un trader mi-a spus in urma cu cateva minute ca este o baie de sange, fiind rupte majoritatea barierelor tehnice, astfel ca putem atinge astazi un pret al aurului de 1.280 dolari uncia, apoi de 1.265 dolari uncia", a declarat Austin Kiddle, director la compania Sharps Pixley, transmite MarketWatch.
Contractele pentru aurul cu livrare in luna august sunt in declin cu 5,57%, respectiv cu 81,7 dolari, la 1.1292,4 dolari uncia, la bursa din New York.
Pe parcursul sedintei, aurul a fost cotat la 1.285 dolari uncia, nivel atins ultima oara in septembrie 2010, potrivit datelor FactSet.
Preturile contractelor futures pentru aur au inceput sa scada dupa ce seful Fed, Ben Bernanke, a spus miercuri ca achizitiile de obligatiuni guvernamentale ale institutiei ar putea fi restranse in acest an, daca activitatile economice se vor imbunatati in conformitate cu asteptarile.
In prezent, Fed cumpara lunar obligatiuni in valoare de 85 de miliarde de dolari, pentru incurajarea cresterii economice. mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 09:45
Ritmul de crestere al economiei Statelor Unite este suficient de solid pentru ca Rezerva Federala a SUA (Fed) sa inceapa sa reduca achizitiile de obligatiuni in cursul acestui an si sa incheie acest program anul viitor, a declarat miercuri presedintele Fed, Ben Bernanke.
Declaratiile lui Ben Bernanke confirma ca Rezerva Federala a SUA este din ce in ce mai aproape de retragerea programului lunar de achizitionare a bondurilor de Trezorerie si a obligatiunilor ipotecare, in valoare de 85 de miliarde de dolari, adoptat pentru a incuraja investitiile, crearea de locuri de munca si cresterea economica, transmit AP si Reuters.
De la lansarea acestui program denumit relaxare cantitativa, in luna septembrie 2012, indicele bursier S&P 500 a crescut cu aproape 16% insa rata somajului ramane la un nivel ridicat de 7,5%.
Cresterea economica moderata ar trebui sa duca la o imbunatatire suplimentara a situatiei de pe piata muncii deoarece presiunile s-au atenuat iar rata inflatiei nu va depasi probabil tinta pe termen lung de 2%, a explicat Bernanke.
Anuntul Fed privind reducerea programului de achizitii de obligatiuni reflecta cresterea increderii in sustenabilitatea si soliditatea redresarii.
Bernanke a estimat ca in momentul opririi achizitiilor de obligatiuni, rata somajului in SUA ar fi urmat sa scada in jur de 7%, de la 7,6% in prezent. Daca aceasta estimare se va dovedi a fi prea optimista, Fed ar putea opri reducerea achizitiilor de obligatiuni sau chiar sa le... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 10:25
Romania a deschis o emisiune de obligatiuni in dolari pe zece ani pe piata din SUA, cu un cost indicativ de 4,625% si cu o valoare de cel putin 500 de milioane de dolari, au declarat surse bancare.
Costul indicativ de 4,625% reprezinta nivelul de la care incep negocierile cu investitorii.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca Guvernul a autorizat Ministerul Finantelor sa lanseze o serie de obligatiuni pe piata SUA.
Ponta s-a aratat convins ca dobanda cu care vor fi vandute bondurile va fi sub nivelul imprumuturilor anterioare de pe piata americana, ca urmare a stabilizarii politice.
Tranzactia se incadreaza in programul de emisiuni pe termen mediu al Romaniei si este intermediata de bancile Barclays, Citibank, HSBC si BNP Paribas.
Romania va incerca sa obtina intre 500 milioane de dolari si 1,5 miliarde de dolari de pe pietele externe printr-o emisiune de obligatiuni in dolari cu maturitatea de cel putin 10 ani. Operatiunea a fost mandatata printr-un ordin al Ministerului Finantelor Publice.
Romania a mai emis obligatiuni in dolari cu un an in urma, cand a atras prin doua tranzactii 2,25 miliarde de dolari. Finantele au mai obtinut in 2012 de pe pietele externe 2,25 miliarde euro prin plasamente de obligatiuni.
Obligatiunile in dolari emise in ianuarie si februarie 2012 au avut randamente de 6,87%, respectiv 6,45%.
Reprezentantii Ministerului Finantelor au organizat in aceasta saptamana un roadshow la New York, Boston si Londra pentru a... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 13:23
Dupa trei decenii de scadere, dobanzile din SUA sunt aproape de zero, iar unii experti de pe Wall Street considera ca piata obligatiunilor americane a devenit un balon speculativ care este pe cale sa explodeze.
Aproape 40% dintre cei 32 de analisti si manageri de investitii intervievati de CNN Money considera ca dobanzile vor incepe sa creasca in acest an, iar alti 30% considera ca trendul va fi remarcat in 2014.
Rezerva Federala a SUA anticipeaza ca nu va ridica dobanda de politica monetara, aflata acum aproape de 0%, mai devreme de anul 2015.
In decembrie, banca centrala americana a anuntat ca va mentine o politica monetara de stimulare a economiei pana cand somajul va cobori sub 6,5%, evolutie previzionata de Fed pentru 2015.
"La fel ca in cazul Japoniei, dobanzile scazute pot fi mentinute pentru o perioada indelungata, insa in prezent se pare ca toate stelele s-au aliniat in favoarea cresterii dobanzilor. In final nu conteaza prea mult daca se va intampla in 2013, 2014 sau 2015. Ceea ce conteaza este sa nu ai in portofoliu obligatiuni atunci cand dobanzile vor incepe sa creasca", comenteaz- un analist american pentru CNN Money.
Valoarea obligatiunilor scade cand dobanzile cresc.
Perspectiva cresterii dobanzilor in SUA este ingrijoratoare in special pentru investitorii privati, care s-au grabit sa preschimbe portofoliile de actiuni pe obligatiuni in urma crizei financiare de acum patru ani.
Investitorii individuali au investit aproape 210 miliarde... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 17:42
Profiturile bancilor americane din creditele ipotecare au crescut semnificativ in trimestrul trei din 2012, pe fondul masurilor de relaxare cantitativa luate de seful Federal Reserve, Ben Bernanke.
Masurile de relaxare cantitativa presupun cresterea rezervei de numerar de pe piata pentru stimularea economiei si au constituit unul din pilonii politicii monetare a Federal Reserve.
Ramane, insa, de vazut daca rezultatele trimestrului trei vor conduce la ieftinirea creditelor ipotecare, aspect de care depinde succesul acestor masuri, sau doar vor creste profiturile bancilor, comenteaza CNBC.
Bernanke s-a vazut nevoit sa-si apere public demersurile, dupa criticile pe care i le-a adus Mitt Romney. Acesta a declarat ca Federal Reserve mentine "artificial" nivelul redus al dobanzii.
Presedintele Federal Reserve considera ca economia nu creste suficient de rapid pentru a reduce rata crescuta a somajului, scrie Times Union.
In plus, nivelul scazut al dobanzilor poate ajuta la reducerea deficitului bugetar federal printr-un cost mai mic al imprumuturilor guvernamentale si venituri suplimentare din impozite.
Federal Reserve si-a anuntat la jumatatea lui septembrie planul de a cumpara lunar titluri de credit ipotecar in valoare de aproximativ patruzeci de miliarde de dolari, pana cand se va putea observa o imbunatatire semnificativa a economiei.
Rata medie a dobanzii la creditele ipotecare pe treizeci de an a scazut deja la un nivel record de 3,4% in aceasta... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 14:30
Probleme politice, datorii mari, dobanzi foarte mici la obligatiuni, o populatie in continua imbatranire si amenintari cu reducerea ratingului de tara sunt aspecte ce picteaza un portret destul de corect al Statelor Unite, in aceasta perioada.
Insa aceleasi caracteristici se regasesc si in Japonia, tara aratata cu degetul de toti expertii drept exemplu negativ despre ce se poate intampla daca pastrezi datorii publice mari pentru o perioada prea lunga de timp.
Inca de la criza bursiera si bancara din urma cu 20 de ani, Japonia a suferit din cauza unei cresteri economice anemice, in timp ce datoriile sale au crescut exponential. Pana la sfarsitul acestui an, datoriile Japoniei sunt estimate sa ajunga la 239 la suta din produsul intern brut.
Statele Unite se descurca, deocamdata, ceva mai bine, datoriile sale fiind putin peste 100 la suta din PIB.
Citeste mai multe despre SUA, pe urmele Japoniei? pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 26 Mai 2012, ora 09:43
Romania a redeschis marti emisiunea de obligatiuni in dolari pe zece ani pe piata din SUA, cu un cupon de 6,75%, anuntand un randament indicativ de 6,5%.
Potrivit unui ordin al ministrului Finantelor Publice, valoarea indicativa este intre 500 milioane dolari si un miliard de dolari.
Romania a emis la finalul lunii ianuarie pe piata din SUA obligatiuni pe 10 ani in valoare de 1,5 miliarde dolari, la un randament de 6,875%.
Titlurile au fost vandute cu un cupon de 6,75%, iar cu discountul acordat randamentul total ajunge la 6,875%.
Cererea pentru obligatiuni a totalizat aproape 7 miliarde de dolari, fiind cea mai mare suma subscrisa pe piata de dolari pentru o tara din Europa Centrala si de Est.
Dupa o absenta de 16 ani de pe piata americana, Romania a avut nevoie de doua road-show-uri pentru a convinge investitorii in dolari ca a adoptat masurile de ajustare pe care restul tarilor abia acum le discuta, ceea ce s-a tradus intr-un interes foarte mare pentru titlurile romanesti.
Aranjorii principali ai emisiunii sunt Citi, Deutsche Bank si HSBC.
Potrivit strategiei MFP, in 2012 vor fi atrase imprumuturi de pe pietele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.
Guvernul a aprobat la mijlocul anului 2010 programul de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. In prima emisiune a programului, Finantele au atras la inceputul lunii iunie a anului trecut 1,5 miliarde euro din vanzarea de... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 16:32
Randamentul titlurilor pe zece ani emise deRandamentul a coborat joi la 1,9872%, pentru prima data incepand cel putin din anii '60, potrivit datelor Rezervei Federale din St. Louis. Pentru perioada anterioara, datele de comparatie sunt nesigure, potrivit Mediafax,
Trezoreria SUA a scazut la un minim istoric, sub nivelul de 2%, investitorii renuntand la plasamente pe bursa pentru datoria statului american, considerata printre cele mai sigure investitii din lume.
Scaderea a avut loc in contextul datelor economice mai slabe decat asteptarile anuntate de Rezerva Federala din Philadelphia. Raportul a oferit una dintre primele imagini asupra evolutiei economiei SUA in august si a amplificat temerile din ultima perioada.
Chiar daca randamentele au revenit ulterior peste de 2%, declinul sub acest nivel sublinieaza faptul ca investitorii, consumatorii si institutiile financiare se afla tot mai mult intr-o piata dominata de dobanzi extrem de mici, cu implicatii majore pentru companii si populatie.
"Cred ca piata lasa de inteles ca randamentele in urmatorii ani vor fi semnificativ mai mici decat in ultimii 10-20 de ani", a afirmat Rick Rieder, director de investitii la unul dintre fondurile de investitii ale companiei BlackRock.
Profesorul Roger Ibbotson, de la Yale School of Management, care a cercetat date referitoare la randamentele obligatiunilor pe zece ani ale SUA incepand din anii '20, a declarat ca acesta nu s-a mai aflat sub 2% din aprilie 1950. Minimul a... mai mult
Vineri, 19 August 2011, ora 12:50