Romanii care au imprumutat statul, cumparand anul trecut obligatiuni, vor primi in luna iunie prima dobanda.
Astfel, banii vor ajunge la cei care in 2015 au cumparat titluri de stat destinate persoanelor fizice emise in cadrul programului Fidelis. Ministerul Finantelor a anuntat, joi, ca acestia urmeaza sa primeasca pe 27 iunie prima dobanda, adica 21,5 lei pentru fiecare titlu de 1.000 de lei detinut.
In iunie 2015, Ministerul Finantelor a lansat prima emisiune pentru populatie din cadrul programului numit Fidelis, cu valoarea nominala a unei obligatiuni de 1.000 de lei.
Romanii au cumparat obligatiuni in valoare de 65 de milioane de lei, din valoarea anuntata, de 100 de milioane de lei, cu o dobanda anuala de 2,15%.
Au dreptul la dobanda toate persoanele fizice sau juridice care detin titluri de ...citeste mai departe despre "Romanii care au imprumutat statul in 2015 primesc prima dobanda" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iunie 2016, ora 11:23
In urmatoarele trei luni, vor ajunge la scadenta trei emisiuni de obligatiuni de stat pe termen lung, emise pe zece ani la dobanzi de peste 7% pe an.
"Rostogolirea" lor la un nivel de randament semnificativ redus ar trebui sa se constituie intr-un semnal de confirmare a indeplinirii de catre Romania a unuia dintre criteriile de la Maastricht.
Reamintim ca unul dintre cele cinci criterii de convergenta nominala de la Maastricht impune un nivel de maxim doua procente peste media randamentelor la obligatiunile de stat pe zece ani in cele trei state membre UE cu cea mai mica inflatie armonizata (excluderi din calcul ale unor state se pot aplica in conditii speciale, cu acces dificil la pietele financiare).
Finantarea necesarului de bani al statului se face prin emiterea de certificate de trezorerie si prin obligatiuni de stat. Certificatele de trezorerie ...citeste mai departe despre "Titlurile de stat, trecerea la euro si miza pentru populatie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 09:13
Rompetrol va vira catre bugetul statului cele 200 de milioane de dolari convenite in memorandumul agreat cu Guvernul in maximum doua luni dupa ce intelegerea va obtine toate aprobarile legale, a declarat joi Azamat Zhangulov, vicepresedintele grupului Rompetrol.
"Dupa ce memorandumul va obtine toate aprobarile legale, vom finaliza tranzactia de rascumparare a actiunilor de la statul roman si vom vira banii la bugetul de stat intr-o luna si jumatate - doua. Apoi vom incepe constituirea Fondului de investitii. Noi am lucrat pana acum la acest proiect, am pregatit deja toate documentele si suntem gata sa-i dam drumul", a spus oficialul Rompetrol.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri proiectul legii privind aprobarea memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si Rompetrol Group, semnat la 15 februarie 2013, si a respins totodata cererea de reexaminare formulata de presedintele Traian Basescu privind acest proiect. Presedintele Comisiei economice a Camerei, Mihai Tudose, a argumentat prin faptul ca cererea de reexaminare a presedintelui nu are la baza continutul in sine al memorandumului.
Ce prevede memorandumul
Pe scurt, memorandumul prevede ca Rompetrol va rascumpara 26,6% din actiunile detinute de statul roman la Rompetrol Rafinare cu 200 de milioane de dolari si va infiinta, impreuna cu statul roman, un fond de un miliard de euro pentru investitii energetice.
"Suntem convinsi ca un fond este cel mai bun mod de a sustine investitiile... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 15:43
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri proiectul legii privind aprobarea memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si Rompetrol Grup, semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013, si a respins totodata cererea de reexaminare formulata de presedintele Traian Basescu privind acest proiect.
Presedintele Comisiei economice a Camerei, Mihai Tudose, a spus ca cererea de reexaminare a presedintelui nu are la baza continutul in sine al memorandumului si ca de aceea a fost respinsa.
Proiectul de lege prevede ca Ministerul Finantelor este mandatat sa ia toate masurile necesare stingerii tuturor litigiilor aflate pe rolul instantelor de judecata la data intrarii in vigoare a acestei legi, al caror obiect este in stransa legatura cu modalitatea de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 118/2003 privind masuri pentru reglementarea unor obligatii bugetare ale Societatii Comerciale "Rompetrol Rafinare" - S.A. Constanta aprobata cu modificari prin Legea nr. 89/2005, inclusiv a litigiului ce formeaza obiectul Dosarului nr. 14404/118/2010 aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta. De asemenea, se mandateaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala sa ridice masurile asiguratorii/executorii instituite, in termen de 7 zile de la stingerea tuturor litigiilor prevazute la aliniatul anterior.
Camera Deputatilor este prima camera sesizata in privinta acestui proiect.
Grupul Rompetrol va rascumpara o parte din actiunile detinute de statul... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 16:10
Ministerul Finantelor(MF) a respins joi toate ofertele bancilor pentru cumpararea de obligatiuni, in valoare de 300 milioane RON. Decizia luata de MF a fost determinata de nivelul ridicat al dobanzilor solicitate de banci, in contextul intensificarii factorilor de risc macro-financiar pe mapamond.
MFP a respins ofertele bancilor pentru obligatiuni pe sapte ani
Dupa ce au atins niveluri minime record la jumatatea lunii mai, costurile de finantare a statului roman au crescut, pe fondul factorilor externi (apropierea de final a perioadei banilor ieftini in Statele Unite, semnalele macro-financiare nefavorabile din China), dar si a factorilor interni (luna iunie expira termenul pentru implementarea angajamentelor convenite cu FMI in cadrul acordului de tip preventiv).
De fapt, perceptia de risc a capitalului strain pentru expunerea pe titluri de stat emise de Romania s-a deteriorat rapid (evolutie reflectata si de deprecierea RON), se arata intr-un SSIF Broker.
Curba randamentelor a inregistrat o crestere pe toate scadentele (in medie cu aproximativ 0,8 p.p.), aceasta mentinandu-se aproape flat, expresie a persistentei asteptarilor investitorilor de crestere lenta (sub 2% an/an) si inflatie ridicata (peste 3% an/an) in trimestrele urmatoare. mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 16:45
Cea mai mare banca din Franta, BNP Paribas recomanda investitorilor sa cumpere obligatiuni ale Romaniei cu scandenta in aprilie 2020, considerand ca imbunatatirea lichiditatilor interbancare va avea un efect pozitiv asupra pietei romanesti de obligatiuni. Totusi, analistii romani spun ca
"Imbunatatirea recenta a lichiditatilor interbancare poate avea un impact pozitiv asupra pietei obligatiunilor romanesti, in urmatoarele saptamani", considera BNP Paribas, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
Potrivit bancii, profilul de credit al Romaniei s-a imbunatatit, fapt care trebuie sa fie recunoscut de agentiile de rating.
"Momentul este incert, dar vedem potentialul unei imbunatatiri" a calificativului de tara, arata BNP Paribas.
Banca franceza considera astfel ca investitorii ar trebui sa cumpere obligatiuni cu maturitate in aprilie 2020, la o licitatie care va fi organizata saptamana viitoare.BNP Paribas recomanda si achizitia de obligatiuni cu scandenta in 2017.
Ionut Dumitru: Trendul de castig cu titlurile romanesti s-a materializat deja
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal din Romania spune ca recomandarea analistilor de BNP Paribas vine prea tarziu. Titlurile de stat sunt inca o investitie profitabila, insa daca ar fi cumparat obligatiuni romanesti la inceputul anului ar fi avut un randament mai bun.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal din Romania
"Daca faceau recomandarea aceasta la sfarsitul anului trecut, dupa alegeri... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 17:56
Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute 3,1 miliarde lei de la banci in luna decembrie, prin opt emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, potrivit prospectelor de emisiune publicate pe site-ul MFP.
Prima licitatie a fost programata luni, 3 decembrie, pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount in valoare de 500 milioane de lei si scadenta la un an, iar a doua joi, 6 decembrie, pentru doua emisiuni de obligatiuni benchmark - una de 100 milioane lei, pe 15 ani, iar a doua de 400 milioane lei, pe doi ani, urmate pe 10 decembrie de o emisiune de certificate pe un an, de 500 milioane de lei.
In data de 13 decembrie va fi organizata licitatie pentru doua emisiuni de obligatiuni, prima in suma de 200 milioane lei si scadenta la cinci ani, si a doua de 400 milioane lei si scadenta la doi ani.
Patru zile mai tarziu va fi organizata o licitatie pentru certificate cu discount, in valoare de 700 milioane de lei si scadenta la un an.
Ultima licitatie din decembrie este fixata pe data de 20, pentru obligatiuni cu scadenta la trei ani, in valoare de 300 milioane de lei. mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 14:04
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 599,8 milioane lei prin certificate cu scadenta la 12 luni, la un randament mediu de 6,07% pe an, sub cel acceptat la operatiunea de luni, pentru ceritifacte la opt luni.
Finantele vor sa vanda certificate de trezorerie de 600 milioane lei
Cererea totala a fost de 1,98 miliarde de lei, mult peste valoarea programata, de 600 milioane lei.
Finantele au mai vandut certificate la un an la inceputul lunii august, de 700 milioane lei, la un randament inferior, de 5,66%. In schimb, la inceputul saptamanii, Trezoreria a atras prin titluri la opt luni 931,1 milioane lei, la un randament mediu de 6,11% pe an.
Ulterior, administratorii datoriei publice au redeschis marti emisiunea de euroobligatiuni pe zece ani lansata in 2008, reusind sa atraga 750 milioane euro la un randament de 5,1%. Ofertele au totalizat 3,6 miliarde euro, de aproape cinci ori mai mult decat valoarea atrasa,jumatate din eurobonduri fiind preluate de investitori din Marea Britanie, Austria si Germania.
Luna trecuta, Finantele au reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Suma redusa imprumutata in august a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii ca urmare a plafonarii sumelor din operatiunile repo.
Ministerul Finantelor a atras in acest an 39,86 miliarde lei... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 19:32
Directorul financiar al Grupului Rompetrol, Dmitry Grigoryev, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca grupul va lua decizia finala privind plata obligatiunilor catre statul roman, in valoare de 570 milioane euro, la sfarsitul lunii septembrie, potrivit NewsIn. "Totalul datoriilor este de 570 milioane euro, cu scadenta la 30 septembrie 2010. Pana in prezent, Rompetrol a platit 71 milioane dolari (54 milioane euro) statului roman, in cuantumul obligatiunilor. Sunt trei variante posibile: acestea pot sa fie rascumparate, convertite sau convertite partial.
Decizia finala o vom lua la sfarsitul lunii septembrie", a precizat directorul financiar al Grupului Rompetrol, Dmitry Grigoryev.De asemenea, in opinia acestuia, Rafinaria Petromidia trebuie sa continue sa functioneze, chiar daca e pe pierdere, grupul planificandu-si o capacitate de rafinare de peste 5 milioane tone materie prima, in 2011-2012, dupa restructurare, fata de 4,4 milioane tone in prezent."In opinia noastra, aceasta companie (Rompetrol Rafinare, care gestioneaza Rafinaria Petromidia, n.r.) are un viitor si, mai devreme sau mai tarziu, va rasari soarele si pe strada noastra", a afirmat Dmitry Grigoryev.Totodata, reprezentantul Rompetrol a mai spus ca spera ca aceasta criza va trece si ca vrea sa pastreze forta actuala de munca a grupului, de aproape 10.000 angajati.
"Suntem la fel de angajati sa dezvoltam infrastructura si sa mentinem activa forta de munca", a mentionat directorul financiar al... mai mult
Miercuri, 25 August 2010, ora 11:01