Randamentele obligatiunilor guvernamentale ale Italiei si Spaniei au inceput din nou sa creasca, din cauza temerilor generate de divergentele dintre liderii europeni privind planurile de solutionare a crizei datoriilor de stat si a posibilitatii ca Madridul sa solicite ajutor extern.
Pretul obligatiunilor spaniole si italiene a scazut luni si marti pe piete, iar costul de finantare al Spaniei a crescut la o licitatie de titluri de stat, in timp ce Italia s-a confruntat cu cerere in scadere intr-o operatiune de finantare efectuata marti, transmite Bloomberg.
Cotatia obligatiunilor germane a crescut pentru cea de-a doua sedinta consecutiv, iar randamentele Germaniei au coborat pe pietele secundare la minimul ultimelor doua saptamani.
Guvernul spaniol a cerut marti Bancii Centrale Europene sa precizeze ce suma intentioneaza sa aloce interventiei pe piata obligatiunilor pentru reducerea costurilor de finantare, informatie necesara pentru a lua o decizie privind solicitarea de sprijin international.
Cancelarul german Angela Merkel se intalneste marti la Berlin cu presedintele BCE, Mario Draghi.
Randamentul obligatiunilor de stat spaniole cu maturitatea la doi ani a crescut marti cu opt puncte de baza, la 3,11 puncte procentuale, iar pretul titlurilor cu maturitatea in 2014 a coborat cu 0,145 puncte procentuale, la 102,86%. Dobanda titlurilor italiene de maturitate similara a urcat cu 7 puncte de baza, la 2,32%.
Spania a imprumutat marti patru miliarde euro... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:08
Planul presedintelui BCE, Mario Draghi, privind achizitia de obligatiuni guvernamentale nu a convins investitorii sa finanteze Spania si Italia mai ieftin. Acest plan a determinat insa mentinerea costurilor de imprumut ale unor tari ca Franta si Belgia.
BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat
Randamentul obligatiunilor Spaniei pe trei ani a revenit la 3,83%, dupa ce a coborat la 3,37% pe 7 septembrie, la numai o zi dupa ce Draghi a prezentat detaliile propunerii sale de achizitii nelimitate de obligatiuni ale tarilor care accepta conditii economice in schimbul actiunilor.
Costul de asigurare a datoriilor Frantei a coborat in aceasta perioada cu 24%, aproape dublu fata de 13% pentru Italia, anunta Bloomberg.
"Ceea ce a facut Draghi a fost benefic intr-o anumita masura, dar exista inca scepticism in piata pentru ca Spania nu a facut pasul de a cere ajutor. Nu schimba faptul ca Spania are inca o problema mare de rezolvat. Franta si Belgia sunt vazute ca fiind mai sigure", a declarat Adrian Owens, de la firma londoneza GAM, care supravegheaza active de 62 miliarde de dolari.
Randamentul titlurilor Spaniei pe doi ani este de 3,14%, fata de 0,24% pentru Franta. Italia are un cost de finantare pe doi ani de 2,16%, de sase ori mai mare fata de 0,36% in cazul Belgiei.
Spania a avut performante mai slabe si ca Irlanda, tara laudata de UE pentru reformele economice. Obligatiunile irlandeze au adus investitorilor un castig de 4,6% de la... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 17:52
Italia si Spania nu vor accesa un plan de salvare european in cazul in care randamentul bondurilor celor doua tari se va mentine redus, a declarat Gianfranco Pollio, adjunctul Ministrului de Finante italian.
Oficialul italian considera ca un plan de salvare ar supune tarile la conditii mult prea dure, pe care nici un guvern nu le-ar accepta in mod obisnuit, conform Bloomberg.
Daca insa randamentului obligatiunilor emise ar creste prea mult pentru a se imprumuta in continuare de pe piata, planurile de salvare ar ramane singura solutie.
Randamentul bondurilor a scazut insa cu peste 1%, atat in Italia, cat si in Spania, dupa ce Mario Draghi, Presedintele Bancii Centrale Europene, a anuntat in august ca BCE va rascumpara datoria celor doua tari in caz de nevoie.
Acest anunt vine chiar inaintea intalnirii pe care Mario Monti si Mariano Rajoy, prim-ministrii celor doua mari economii din sudul Europei, o vor avea la Roma vineri la pranz.
Spania atrage de pe piete 4,8 mld. de euro, la cel mai mic randament din ianuarie mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 12:30
Spania a vandut obligatiuni in valoare de 4,8 miliarde de euro, cea mai mare valoare scoasa la licitatie din ianuarie, la cel mai mic randament tot din prima luna a anului.
Emisiunea de obligatiuni a fost concentrata pe bonduri pe termen scurt, care vor fi cumparate de catre Banca Centrala Europeana in cazul unei salvari.
Astfel, din suma totala, 3,94 de miliarde au fost atrase din obligatiuni cu o maturitate pe trei ani, cu un randament de 3,845%. Restul din bonduri au avut o maturitate pe zece ani, cu un randament de 5,666%. Comparativ, randamentul obligatiunilor emise de Spania in august a fost de 6,647%, relateaza Bloomberg.
Scaderea randamentelor a fost provocata de anuntul din august al Presedintelui BCE, ca institutia pe care o reprezinta va rascumpara aceste imprumuturi in caz de nevoie. Guvernul Spaniei nu s-a decis inca daca va accesa un plan de salvare european.
Distributia creditorilor Spaniei s-a modificat pe masura ce investitorii straini au parasit tara, bancile spaniole detinand in iulie 32% din datoria guvernamentala fata de finele anului trecut. mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 16:10
Spania nu exclude solicitarea unui ajutor in cadrul programului Bancii Centrale Europene (BCE) de cumparare de obligatiuni, dar nu intentioneaza sa ceara un pachet complet de asistenta financiara, a afirmat, miercuri, premierul spaniol Mariano Rajoy.
Consiliul guvernatorilor BCE a creat saptamana trecuta un nou program de achizitionare a bondurilor, numit "Outright Monetary Transactions" (OMT), care va inlocui precedentul program si va ajuta BCE sa cumpere nelimitat obligatiuni cu scadenta intre un an si trei ani.
BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat
Tarile care doresc ca BCE sa le achizitioneze obligatiunile vor trebui sa accepte anumite conditii, care vor fi partial monitorizate de FMI, a explicat seful BCE, Mario Draghi, adaugand ca aceste achizitii nu vor duce la tiparirea suplimentara de bani pentru cele 17 state ale zonei euro.
Draghi a dat asigurari ca BCE va ajuta numai statele care accepta si implementeaza conditiile stricte, iar fondurile de salvare ale zonei euro vor achizitiona, de asemenea, obligatiuni.
"Pe langa cresterea economiei, singura optiune pe care o iau in considerare este folosirea mecanismului anuntat de BCE. Nu vom solicita un pachet complet de asistenta financiara", a afirmat premierul spaniol.
Saptamana trecuta, randamentele pentru obligatiunile guvernamentale spaniole au continuat sa scada, dupa ce BCE a adoptat programul nelimitat de achizitionare a bondurilor, pentru a atenua presiunile asupra... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 09:56
Randamentele pentru obligatiunile guvernamentale spaniole si italiene au continuat sa scada vineri, la o zi dupa ce BCE a adoptat program nelimitat de achizitionare a bondurilor, pentru a atenua presiunile asupra statelor din zona euro care se confrunta cu probleme financiare.
Vineri dimineata, randamentele obligatiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au scazut sub 6%, pentru prima data din luna mai, ajungand la 5,893%, de la 6,030% joi, in urma declaratiilor lui Mario Draghi privind noul program de achizitionare a bondurilor, numit "Outright Monetary Transactions" (OMT - Tranzactii Monetare Directe), care va inlocui precedentul program si va permite BCE sa cumpere nelimitat obligatiuni cu scadenta intre un an si trei ani de pe pietele secundare.
Si randamentele obligatiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au scazut la 5,198%, fata de 5,2361 joi.
In ultimele luni, BCE s-a confruntat cu presiuni crescute pentru a-si majora achizitiile de obligatiuni si a se transforma intr-un creditor de ultima instanta pentru tarile din zona euro puse intr-o situatie dificila de pietele financiare. mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 14:53
Spania nu are in vedere cautarea unui ajutor rapid din partea Uniunii Europene pentru a usura costurile sale de indatorare, au spus doua surse spaniole miercuri.
Aceasta declaratie a fost facuta in contextul in care oficialii zonei euro au anuntat totusi ca vor derula actiuni in sprijinul Spaniei la sfarsitul acestui an.
Autoritatile europene se concentreaza pe gasirea unor masuri al caror scop este protejarea uniunii monetare, potrivit Reuters.
Costurile de imprumut ale Spaniei au atins saptamana aceasta niveluri record de la lansarea monedei euro in urma cu 13 ani. Obligatiunile Spaniei cu maturitate la zece ani au fost tranzactionate la randamente de 7,4% miercuri, in scadere de la 7,7%, valoarea inregistrata in urma cu o zi. Aceasta valoare este insa considerata nesustenabila.
Costurile de creditare ale Spaniei au ajuns la cel mai ridicat nivel din 1999
Surse din Madrid au negat informatiile prezentate de ziarele din Germania si Italia privind faptul ca Spania este pe punctul de a cere ajutorul Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara (EFSF) prin intermediul vanzarii de obligatiuni.
"Nu sunt avute in vedere nici o salvare completa a economiei spaniole si nici un program de cumparare de obligatiuni de catre EFSF", au spus surse spaniole.
O alta sursa a mentionat ca guvernul spaniol urmareste sa implementeze deciziile la care s-a ajuns in urma celui mai recent summit european, ca si sa recapitalizeze bancile sale, pentru care s-a cautat... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 16:59
Randamentul obligatiunilor Spaniei si-au reluat luni trendul de crestere, iar bursele europene si-au limitat avansul din prima parte a sedintei, dupa ce investitorii au devenit precauti in asteptarea detaliilor planului de pana la 100 de miliarde de euro pentru sustinerea sistemului bancar european.
Indicele IBEX al bursei din Spania se afla in crestere cu 1,58% la 15:08 (ora Romaniei), in timp ce indicele Stoxx Europe 600 se afla in urcare cu mai putin de 1%, potrivit MarketWatch. IBEX a deschis cu o crestere de circa 5%, iar Stoxx Europe 600 de 1,7%.
Randamentul obligatiunilor Spaniei a revenit luni pe crestere, evolutie care majoreaza costurile de imprumut ale tarii, dupa ce in prima parte a zilei a coborat la 6%. Randamentul obligatiunilor pe zece ani a avansat cu 0,2 puncte procentuale fata de vineri, la 6,45%.
Analistii afirma ca pietele financiare au devenit precaute in asteptarea detaliilor ajutorului financiar pentru Spania. Investitorii vor sa afle daca banii vor fi pusi la dispozitia Spaniei prin Mecanismul European de Stabilitate, care ar trebui sa devina operational in urmatoarea perioada si este considerat mai flexibil, sau prin fondul de urgenta temporar Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara.
Temerile inaintea alegerilor programate la sfarsitul saptamanii in Grecia au contribuit la limitarea optimismului generat de anuntarea planului pentru Spania.
Contractele futures pe principalii indici bursieri din SUA au inregistrat, de asemenea,... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 17:18
Randamentele obligatiunilor si costurile asigurarii datoriilor Spaniei si Italiei au crescut luni din cauza temerilor investitorilor legate de o posibila iesire a Greciei din zona euro, in timp ce randamentele obligatiunilor germane au atins minime record.
Euro a coborat aproape de minimul ultimelor patru luni, iar cotatiile actiunilor au scazut la nivel mondial, dupa ce partidul socialist elen PASOK a refuzat sa participe la un guvern de uniune nationala, marind probabilitatea unui faliment al Greciei si a iesirii din zona euro.
Randamentul obligatiunilor germane pe termen de 10 ani a coborat la un minim record de 1,432%.
Impasul politic din Grecia, datoriile neperformante din portofoliile bancilor spaniole si noi semne de recesiune in zona euro au amplificat temerile investitorilor ca regiunea se afunda in criza.
Costul asigurarii pentru default-ul datoriilor spaniole a urcat la un maxim record, in timp ce randamentul obligatiunilor Spaniei pe termen de 10 ani a crescut cu 0,3 puncte procentuale, la 6,33%, cel mai ridicat nivel de la crearea euro.
La un nivel de seste 6%, costul imprumuturilor Spaniei poate sa se indrepte rapid spre un nivel nesustenabil, asa cum s-a intamplat in cazul Irlandei si Portugaliei, sporind asteptarile ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa reia un program de achizitii de obligatiuni guvernamentale.
Iesirea Greciei din zona euro va afecta Spania si Italia
"Exista un risc real ca la un moment dat Grecia sa iasa din zona euro,... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 19:45