Randamentele obligatiunilor Romaniei de pe pietele internationale au scazut la minime record, datorita planurilor Ministerului Finantelor de a emite in urmatoarele doua luni titluri denominate in euro pentru a reface rezervele.
Randamentul eurobondurilor romanesti cu scadenta in 2018 a scazut cu noua puncte de baza, reprezentand 0,09 puncte procentuale, la 4,852%, cel mai redus nivel de inchidere din iulie 2010, cand titlurile au intrat la tranzactionare.
Randamentul titlurilor in dolari cu maturitatea la zece ani este neschimbat, la 5,63%, cel mai scazut nivel de la intrarea pe piata, in ianuarie, potrivit datelor Bloomberg.
Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa emita in urmatoarele doua luni obligatiuni in euro pe pietele externe, a declarat saptamana trecuta scretarul de stat in MFP, Enache Jiru.
Rezervele MFP au scazut la 3,3 miliarde euro in iulie, de la 4,9 miliarde euro in aprilie, in urma rascumpararii datoriilor de stat ajunse la maturitate si finantarii deficitului bugetar.
Ministerul Finantelor Publice a programat pentru august vanzarea de titluri de stat pe piata interna de 2,5 miliarde de lei, din care a atras numai 1,4 miliarde lei.
In iunie, MFP a imprumutat de asemenea 1,4 miliarde lei, fata de nivelul de 3,5 miliarde lei prevazut in planul de finantare, iar in iulie ministerul a atras 1,6 miliarde lei din tinta de 2,25 miliarde lei.
Ministerul Finantelor a atras in acest an 38,93 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 14:31
Romania a deschis o emisiune de obligatiuni in dolari pe zece ani pe piata din SUA, cu un cupon de 7%, a declarat marti secretarul de stat din Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi.
Romania profita de conditiile de bune de pe piata prin stabilirea cuponului in jurul a 7%, a spus Dragoi.
Aranjorii principali ai emisiunii sunt Citi, Deutsche Bank si HSBC.
Romania are rating "Baa3" din partea Moody's si "BBB-" de la Fitch, ambele in categoria recomandata pentru investitii. Doar Standard & Poor's atribuie Romaniei calificativ "BB+", din categoria nerecomandata investitorilor.
Tensiunile de pe pietele financiare internationale s-au redus in ultima perioada, iar costurile de imprumut au coborat pentru mai multe state europene, sustinut de masurile fara precedent luate de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru asigurarea de lichiditati in sistemul financiar. BCE a imprumutat in decembrie aproape 500 miliarde de dolari bancilor comerciale pe perioada de trei ani si a anuntat o licitatie similara, cu lichiditati nelimitate si pentru februarie.
Dragoi anuntase de la jumatatea lui ianuarie, ca Romania se va finanta de pe piata americana
Dragoi a declarat, la mijlocul lunii ianuarie, ca Romania se va finanta la extern de pe piata americana, intrucat bancile europene, principalii cumparatori de obligatiuni in euro, se confrunta cu presiuni legate de noile cerinte de capital.
In noiembrie anul trecut, autoritatile romane au organizat un roadshow in SUA, primul astfel... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 15:38