Rezervele valutare ale Romaniei totalizau 32,913 miliarde euro, la 31 ianuarie 2014, in crestere cu 388 de milioane de euro, fata de 32,525 miliarde euro inregistrate la finele anului 2013, arata datele publicate, luni, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In cursul lunii ianuarie au avut loc intrari de 3,594 miliarde de euro, reprezentand modificari in structura rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiuni de obligatiuni pe pietele interne si internationale) si altele.
Tot in ianuarie 2014, din rezerva BNR au iesit de 3,206 miliarde de euro, reprezentand reducerea ratei rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele, se arata in comunicatul BNR.
Rezerva de aur a Bancii Nationale s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,070 miliarde euro.
In aceste conditii, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 ianuarie 2014 au fost de 35,983 miliarde euro, fata de 35,434 miliarde euro la 31 decembrie 2013.
Platile scadente in luna februarie 2014 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 1,173 miliarde euro. mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 17:45
Sumele care s-ar elibera daca Banca Natioanla a Romaniei ar reducere nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) se vor duce in prima faza in titluri de stat, a declarat vineri presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.
"Cred ca se va deschide o noua etapa de reducere a dobanzilor atat la active cat si la pasive. Unde se vor duce banii? In primele zile banii se vor duce in titluri de stat, e clar. Parerea mea este ca banii se vor duce incet incet in creditare si in alte active de genul titlurilor de stat".
"Dar sa nu uitam ca nu este lucrul pe care ni-l dorim cu ardoare sa punem banii in titlurile de stat. Aceasta inseamna ca nu mai suntem banca comerciala, ci o banca de investitii sau facem ceea ce facea Casa de Economii si Consemnatiuni in perioada de pana in 2007, cand atragea bani de pe piata si ii plasa in titluri de stat", a spus Radu Ghetea, in cadrul conferintei: "2012: Intre noua ordine bancara si relansarea economiei".
El a declarat ca titlurile de stat sunt o supapa si o necesitate. Acestea sunt o supapa atunci cand vine un client cu o suma importanta si banca nu poate sa o plaseze a doua zi sau se reduce rezerva minima obligatorie si atunci apare un surplus de bani pe care il plaseza in titluri de stat.
De asemenea, Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania a declarat ca reducerea rezevei va duce la un exces de lichiditate la nivelul sistemului, dar care trebuie plasata rapid si probabil ca de la baca la banca... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 15:47
Autoritatea Bancara Europeana (EBA) ar putea reduce nivelul minim obligatoriu al capitalului bancilor, daca scaderea recenta a randamentelor obligatiunilor suverane va fi de durata, a declarat presedintele institutiei, Andrea Enria.
Toamna trecuta, EBA a cerut bancilor europene sa isi majoreze capitalul cu o suma cumulata de 115 miliarde de euro.
Ulterior, randamentele obligatiunilor suverane ale tarilor periferice din zona euro au scazut, majorand valoarea portofliilor bancilor, astfel incat necesarul de capital a scazut.
"Daca vom vedea ca scaderea spread-urilor obligatiunilor suverane este structurala si de lunga durata, am putea revizui necesarul de capital", a spus Enria pentru publicatia Corriere della Sera.
Bancile italiene de exmplu, inclusiv UniCredit si Intesa Sanpaolo, trebuie sa isi majoreze capitalul cu o suma totala de 15,4 miliarde de euro, pentru a indeplini cerintele EBA. mai mult
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 15:00
Decizia surprinzatoare a BNR de a reduce rezervele minime in valuta si a elibera in banci circa un miliard de euro este explicata cu reticenta de analisti, posibilele ratiuni identificate de acestia avand mai degraba un iz politic, cum ar fi programul Prima Casa sau o emisiune de titluri in valuta, potrivit Mediafax. Economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, considera ca decizia BNR de reducere a rezervelor minime la valuta cu 5 puncte duce la eliberarea a circa un miliarde de euro si ar putea fi explicata fie prin dificultati ale MFP in a emite titluri in valuta pe piata externa, fie printr-o incercare de a stimula creditarea in valuta prin reducerea costurilor, cu scopul de a ajuta economia.
"Ar fi doua explicatii. Prima ar fi ca MFP are dificultati in a emite titluri in valuta pe pietele externe, avand in vedere ca au trecut circa sase luni de cand a spus ca vor realiza o emisiune si nu a reusit pana acum.
Daca acesta este motivul, atunci semnalul este prost pentru ca inseamna ca increderea sau interesul pentru Romania este redus", a spus Chidesciuc, mentionand ca aceasta explicatie este mai plauzibila.
El a continuat aratand ca programul Prima Casa, unde majoritatea creditarii este in valuta, a fost modificat astfel incat bancile sa suporte o parte din risc, iar reducerea RMO duce la scaderea costurilor.
"Inainte de criza ponderea creditelor in valuta in total imprumuturi era mai mica decat in prezent, ceea ce inseamna ca ne-am majorat riscurile",... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 22:45
Masura anuntata luni de BNR, de scadere a rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta la 25%, luata pentru a facilita finantarea deficitului bugetar, se putea face si cu un an in urma, pentru sectorul privat, a spus joi directorul general al ING Bank, Misu Negritoiu."Masura de luni a fost extrem de surprinzatoare pentru neavizati si nu asa rationala cum se asteptau pietele. Se putea face acelasi lucru (scaderea RMO, n.r.) si acum un an pentru sectorul privat. Acesta de ce nu ar fi beneficiat?", a spus Negritoiu.
El considera ca, in prezent, piata este supralichida, in conditiile in care in ultimele zile dobanzile au coborat sub cea de politica monetara, de 8% pe an. "Banii baltesc pe piata, dobanzile sunt la 5-6%, bani de care ar trebui sa poata beneficia si sectorul privat.
Oficialii BNR au spus ca bancile comerciale lucreaza cu marje prea mari. Nu cred ca stiu marjele cu care lucreaza bancile, cat e spread-ul pe economie, dar pe piata monetara dobanzile nu sunt stabilite de banci", a completat Negritoiu.
In urma scaderii RMO cu 5 puncte procentuale, la 25% pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala sub 2 ani, vor fi eliberate in piata circa 1,2 miliarde euro.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat ca va lansa joia viitoare pe piata interna de capital o emisiune de titluri de stat in valoare de 500 milioane euro, cu maturitate de 364 zile, pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.
Pe 6 noiembrie, MFP a atras de pe piata... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 23:36