Guvernul italian a reusit sa atraga de pe piata 6,5 miliarde de euro prin obligatiuni pe 5 si 10 ani, cererea investitorilor fiind peste cea inregistrata anterior alegerilor parlamentare. Costurile de finantare au fost in crestere, dar fara sa atinga inca niveluri periculoase.
Astfel, guvernul de la Roma a imprumutat 4 miliarde euro prin plasamente de obligatiuni cu maturitatea la 10 ani, la un randament mediu de 4,83%, fata de 4,17% la licitatia anterioara, potrivit Guardian.
Alte 2,5 miliarde euro au fost atrase prin vanzarea de obligatiuni cu scadenta la 5 ani, la un cost de 3,59%, in urcare de la 2,94% in urma cu aproximativ o luna.
Costurile de finantare inregistrate la operatiunile de miercuri au fost sub asteptarile analistilor, ceva mai pesimisti in urma rezultatului alegerilor parlamentare.
Trezoreria italiana a atras astfel suma de 6,5 miliarde euro tintita, iar cererea din partea investitorilor s-a plasat la 160%, de la 130% la operatiunea precedenta de finantare.
Alegerile parlamentare desfasurate duminica si luni in Italia nu au conturat o majoritate clara pentru vreuna dintre aliantele politice care au candidat, ai caror lideri nu dau semne ca ar fi dispusi sa colaboreze intr-un eventual guvern de coalitie.
Moody's ar putea retrograda Italia din cauza situatiei politice incerte
Rezultatul neconcludent al alegerilor a determinat multi analisti si comentatori sa reevalueze posibilitatea reaprinderii crizei datoriilor din zona euro, deoarece... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 15:13
Randamentele obligatiunilor guvernamentale ale Italiei si Spaniei au inceput din nou sa creasca, din cauza temerilor generate de divergentele dintre liderii europeni privind planurile de solutionare a crizei datoriilor de stat si a posibilitatii ca Madridul sa solicite ajutor extern.
Pretul obligatiunilor spaniole si italiene a scazut luni si marti pe piete, iar costul de finantare al Spaniei a crescut la o licitatie de titluri de stat, in timp ce Italia s-a confruntat cu cerere in scadere intr-o operatiune de finantare efectuata marti, transmite Bloomberg.
Cotatia obligatiunilor germane a crescut pentru cea de-a doua sedinta consecutiv, iar randamentele Germaniei au coborat pe pietele secundare la minimul ultimelor doua saptamani.
Guvernul spaniol a cerut marti Bancii Centrale Europene sa precizeze ce suma intentioneaza sa aloce interventiei pe piata obligatiunilor pentru reducerea costurilor de finantare, informatie necesara pentru a lua o decizie privind solicitarea de sprijin international.
Cancelarul german Angela Merkel se intalneste marti la Berlin cu presedintele BCE, Mario Draghi.
Randamentul obligatiunilor de stat spaniole cu maturitatea la doi ani a crescut marti cu opt puncte de baza, la 3,11 puncte procentuale, iar pretul titlurilor cu maturitatea in 2014 a coborat cu 0,145 puncte procentuale, la 102,86%. Dobanda titlurilor italiene de maturitate similara a urcat cu 7 puncte de baza, la 2,32%.
Spania a imprumutat marti patru miliarde euro... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:08
Italia si Spania nu vor accesa un plan de salvare european in cazul in care randamentul bondurilor celor doua tari se va mentine redus, a declarat Gianfranco Pollio, adjunctul Ministrului de Finante italian.
Oficialul italian considera ca un plan de salvare ar supune tarile la conditii mult prea dure, pe care nici un guvern nu le-ar accepta in mod obisnuit, conform Bloomberg.
Daca insa randamentului obligatiunilor emise ar creste prea mult pentru a se imprumuta in continuare de pe piata, planurile de salvare ar ramane singura solutie.
Randamentul bondurilor a scazut insa cu peste 1%, atat in Italia, cat si in Spania, dupa ce Mario Draghi, Presedintele Bancii Centrale Europene, a anuntat in august ca BCE va rascumpara datoria celor doua tari in caz de nevoie.
Acest anunt vine chiar inaintea intalnirii pe care Mario Monti si Mariano Rajoy, prim-ministrii celor doua mari economii din sudul Europei, o vor avea la Roma vineri la pranz.
Spania atrage de pe piete 4,8 mld. de euro, la cel mai mic randament din ianuarie mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 12:30
Italia a imprumutat joi 7,5 miliarde euro la dobanzi in scadere puternica, datorita optimismului ca liderii europeni iau masuri semnificative spre solutionarea crizei datoriilor de stat.
Trezoreria de la Roma a vandut titluri cu maturitatea la un an, cu un randament de 2,697%, in coborare de la 3,972% in urma cu o luna.
Rata de suprasubscriere a ofertei a fost de 1,55 ori.
Randamentul de referinta al obligatiunilor statului italian cu maturitatea la zece ani a scazut joi pe piata secundara cu patru puncte de baza, la 5,7%, restrangand diferenta fata de dobanda la care se imprumuta Germania la 452,6 puncte de baza, sau 4,526 puncte procentuale.
Vineri, Italia a programat o runda de finantare de 5,25 miliarde euro prin titluri cu maturitati mai indelungate.
Premierul Mario Monti incearca sa-i convinga pe liderii europeni sa extinda prerogativele Mecanismului European de Stabilitate astfel incat fondul sa poata cumpara de pe piata obligatiunile statelor care isi respecta angajamentele fiscale, pentru a le reduce costurile de finantare.
Monti este increzator ca Italia nu va avea nevoie de un acord de finantare externa, potrivit declaratiilor recente ale premierului. mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 16:14
Italia a semnalat pentru prima data ca ar putea cere statelor zonei euro sa permita fondurilor de urgenta ale uniunii monetare sa cumpere obligatiuni guvernamentale italiene, insa premierul, Mario Monti, a insistat ca tara nu va avea nevoie de un program amplu de ajutor, precum in cazul Greciei.
Monti, care la sfarsitul lunii iunie a insistat ca nu are planuri sa ceara fondurilor de urgenta achizitia de obligatiuni italiene, a declarat reporterilor ca avansul randamentelor si presiunile de pe pietele financiare inseamna ca Italia ar putea fi "interesata" sa foloseasca fondurile, potrivit Wall Street Journal.
Comentariile premierului italian au fost facute, marti, la finalul a doua zile de reuniuni ale ministrilor de Finante la Bruxelles. Pe parcursul summit-ului, Spania a inregistrat progrese in privinta programului de sustinere de pana la 100 de miliarde de euro destinat sectorului bancar si a primit o prelungire de un an a perioadei in care trebuie sa-si aduca deficitul bugetar sub limita de 3%.
"Nu ar fi prudent sa spunem ca Italia nu va folosi niciodata acest fond", a spus Monti la conferinta de presa dupa reuniunea Eurogrouop.
Italia ar fi primul stat care ar apela o astfel de forma de sprijin de la fondurile de urgenta.
Randamentele obligatiunilor Italiei au continuat sa se apropie de noi maxime record, cu cele pe zece ani la 5,91% marti.
La un summit la sfarsitul lunii iunie, Monti si-a asumat o victorie majora dupa ce liderii statelor din zona... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 11:46
Randamentele obligatiunilor guvernamentale spaniole si italiene pe zece ani au crescut semnificativ luni, inaintea summitului ministrilor de finante din zona euro, transmite BBC.
Astfel, randamentele obligatiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au depasit luni 7%, un nivel pe care multi analisti il considera nesustenabil pe termen lung, in conditiile in care tara se confrunta cu problema datoriilor ridicate ale regiunilor si ale bancilor. Si randamentele obligatiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au urcat luni la 6,1%. Pentru a contracara presiunile pietelor, guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat in noaptea de joi spre vineri o serie de masuri ce vor permite reducerea cheltuielilor publice cu 4,5 miliarde de euro incepand din 2012 si cu peste zece miliarde de euro atat in 2013, cat si in 2014.
Reuniunea de luni a ministrilor de finante din zona euro va fi urmata de un alt Eurogrup, la 20 iulie, avand ca scop realizarea de progrese in punerea in aplicare a mecanismelor anticriza, a anuntat duminica ministrul francez al finantelor Pierre Moscovici.
Ministrul francez a subliniat ca zona euro trebuie sa transforme "rapid" in fapte deciziile adoptate la finele lui iunie, indeosebi cea privind o supervizare bancara integrata, pentru a putea deschide calea recapitalizarii directe a bancilor spaniole.
Ministerul de Finante din Spania a vandut joi obligatiuni pe termen mediu de trei miliarde de euro (3,75 miliarde de dolari), iar randamentele... mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 15:16
Randamentul obligatiunilor pe trei ani ale Italiei a atins joi cel mai ridicat nivel din decembrie, din cauza presiunilor asupra celei de-a treia economii a zonei euro, deoarece imprumutul acordat bancilor spaniole nu a reusit sa convinga investitorii ca actuala criza poate fi rezolvata.
Italia a trebuit sa plateasca un randament de 5,3% pentru obligatiuni cu scadenta in 2015, in valoare de trei miliarde de euro (3,76 miliarde de euro), dupa ce, la precedenta emisiune, randamentul a fost de 3,91%, a anuntat joi Banca Centrala a Italiei.
De asemenea, Italia a vandut doua emisiuni de obligatiuni de 1,5 miliarde de euro, cu scadenta in 2019 si 2020.
Randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Italiei au urcat joi la 6,3%, cel mai ridicat nivel din ianuarie, in timp ce randamentul pentru obligatiunile spaniole pe zece ani a crescut pana la 6,865% (fata de 6,721% miercuri seara), un nivel pe care multi analisti il considera nesustenabil pe termen lung.
"Ajutorul acordat bancilor spaniole a avut efect schimbator. A pus sub presiune Italia deoarece pietele nu prea fac diferentieri. Investitorii cred ca Italia va fi urmatoarea piesa de domino care va cadea, in absenta unor masuri decisive ale zonei euro de a stopa panica", a explicat Nicholas Spiro, director la Spiro Sovereign Strategy.
Temerile privind Italia au sporit dupa ce Maria Fekter, ministrul austriac de finante, a afirmat ca a treia mare economie a zonei euro ar putea avea nevoie de asistenta financiara,... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 16:55
Italia cauta cu disperare investitori pentru certificatele de Trezorerie si planuieste o vanzare masiva, joi, in urma careia sa obtina 5 miliarde de euro.
Certificatele de Trezorerie pe care statul italian le scoate la vanzare joi ar putea aduce un profit substantial, ca urmare a aprecierii semnificative a euro, determinata de demisia lui Silvio Berlusconi, arata Bloomberg.
La ora locala 11 (12, ora Romaniei), in Roma, vor fi vandute certificate cu randament la un an, urmate de o vanzare a obligatiunilor cu randament la 5 ani, programata pe 14 noiembrie.
Licitatia a fost planificata dupa ce randamentul obligatiunilor a crescut cu 57 puncte de baza, pana la 7.33%.
"La nivelurile curente ale randamentelor, Italia ar putea intampina probleme in descoperirea unor cumparatori, in piata", sustine Alessandro Giasanti, senior analist in cadrul ING.
Miercuri, obligatiunile Italiei au scazut dupa ce LCH, cel mai mare birou de decontari din Europa, a cerut clientilor depozite mai mari, pentru a asigura titlurile de valoare. mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 18:53
BCE ar putea cumpara obligatiuni de stat italiene si spaniole in valoare de 850 de miliarde de euro pentru a tempera criza datoriilor suverane, anunta Mediafax.
Masura reprezinta un pas catre o uniune fiscala, transformare careia Germania i s-a opus de la infiintarea monedei unice.
In timp ce investitorii si economistii afirma ca vor fi necesare legaturi fiscale mai stranse si transferuri financiare catre tarile mai slabe din zona euro pentru a opri extinderea crizei, achizitiile BCE de obligatiuni ale Italiei si Spaniei genereaza noi riscuri politice.
"Acest exercitiu major de concentrare a riscului nu se va derula usor, iar riscurile politice vot fi majore. Acesta ar putea fi pasul dureros, dar necesar, pentru crearea unui instrument unic destinat imprumuturilor, insa pretul ar putea fi pierderea suveranitatii", a scris, intr-o nota de cercetare, economistul sef al RBS, Jacques Cailloux.
Reticentele liderilor din zona euro de a crea o uniune fiscala federala dupa modelul Statelor Unite au reprezentat un handicap care a alimentat dezechilibrele economice in zona euro, au afirmat analisti si investitori, inclusiv miliardarul american George Soros. Germania, cea mai mre economie din zona euro, s-a opus timp indelungat unui astfel de pas, argumentand ca ar descuraja statele membre sa implementeze un model bugetar riguros.
"Nu avem nevoie de o uniune fiscala si trebuie sa ne opunem, deoarece ar marca o disolutie a responsabilitatilor", a afirmat, intr-un interviu,... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 17:59