Dupa mai bine de sase luni de discutii, statele membre ale Uniunii Europene si Parlamentul European au ajuns la un consens asupra modalitatilor de salvare a bancilor cu probleme, aplicabile de la 1 ianuarie 2016. Insa aceste masuri pot avea urmari negative pe piata.
Noile reguli presupun ca actionarii, detinatorii de obligatiuni si unii deponenti sa fie fortati sa contribuie la reorganizarea sau lichidarea bancilor cu probleme financiare grave. Depozitele asigurate pana in limita de 100.000 de euro sunt insa exceptate.
"Este o politica de incredere in costurile crizei si a bancilor care pana acum au fost protejate si nu au avut nimic de platit. Sunt masuri care nu au neaprat numai efecte pozitive, ci si efecte negative" a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.
Cazul din Cipru a demonstrat in mod clar necesitatea pentru proceduri care sa ofere garantia ca intai actionari, apoi detinatori de titluri si abia in ultimul rand deponentii au de suferit.
Astfel, actionarii, detinatorii de obligatiuni si o parte a deponentilor trebuie sa contribuie cu echivalentul a 8% din pasive inainte ca fondurile de lichidare sa fie folosite, insa statele pot lua decizia de a proteja anumiti creditori daca primesc acordul Bruxelles-ului, potrivit RomaniaTV.
Dupa implementarea pragului de 8%, interventia statelor din fondurile de lichidare este limitata la 5% din pasive si este conditionata de aprobarea UE.
Regulile convenite pot avea consecinte neplacute... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 16:20
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins joi toate ofertele primite de la bancile comerciale pentru obligatiuni cu scadenta pe sapte ani, respectiv in aprilie 2020, din cauza randamentelor considerate prea ridicate, aceasta fiind prima licitatie respinsa din august 2012.
Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 300 milioane de lei, iar bancile au subscris titluri de 688 milioane lei.
Analistii ING Bank au precizat, intr-un raport emis joi dimineata, ca se asteapta ca Finantele sa respinga ofertele bancilor.
"Credem ca sunt sanse ridicate ca MF sa respinga toata cererea, alternativa fiind probabil plata unui randament maxim de 5,75%, o crestere foarte rapida a randamentului pentru piata primara, dupa ce MF a platit un randament mediu de 5,03% la obligatiunile pe zece ani emise in urma cu o luna", arata sursa citata.
Randamentele au urcat constant in ultima luna, pe fondul renuntarii investitorilor straini la obligatiunile denominate in monedele regionale si, implicit, la cele in lei, pe fondul ingrijorarilor ca Fed ar putea reduce programul de achizitii de obligatiuni destinat stimularii economiei.
Finantele au planificat pentru luna iunie doar licitatii de vanzare de obligatiuni, fara certificate de trezorerie, in suma de 2,98 miliarde lei, in scadere cu aproape 800 de milioane de lei fata de luna mai.
Valoarea titlurilor care ajung la scadenta in luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusa din ultimii aproape doi. Valoarea medie... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 15:38
Bancile vor sa poata emite obligatiuni pe baza ipotecilor pe care le detin din contractele de credite ipotecare pentru a avea surse de finantare suplimentare, un proiect in acest sens fiind demarat de Asociatia Romana a Bancilor (ARB), a declarat vineri presedintele asociatiei, Radu Gratian Ghetea.
"Dorim sa gasim surse de finantare suplimentare moderne. Astfel, am initiat un proiect pentru promovarea unor acte normative care sa permita emiterea de asa-numite cover bonds, ceea ce inseamna ca, in baza ipotecilor pe care le avem de la creditele ipotecare, sa putem emite obligatiuni si sa ridicam sursa de finantare in acest fel", a afirmat Ghetea in cadrul unei conferinte de specialitate.
Totodata, presedintele ARB a mai facut referire la legea insolventei persoanelor juridice, spunand ca asociatia a inaintat o serie de propuneri catre Parlament pentru modificarea legii, a procedurilor si metodologiei, intrucat bancile se confrunta cu probleme de recuperare a creantelor, transformandu-se din creditor majoritar in creditor minioritar.
"Va dau un exemplu in acest sens. Se constata dintr-o verificare ca firma care a intrat in insolventa a incheiat un contract cu administratorul sau asociatul firmei, care din greseala nu fusese bagat in contabilitate. Practicianul in insolventa sau administratorul judiciar a gasit acest contract si l-a bagat in contabilitate, astfel ca o banca ajunge de la creditor majoritar la creditor minoritar", a explicat Ghetea.
Bancile vor o... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 12:33
Datoria publica detinuta de bancile portugheze a crescut cu 250% intre decembrie 2009 si martie 2012, apoi a scazut, dar ramane la un nivel ridicat, lasand sistemul bancar expus problemelor cu care se confrunta, se arata in raportul de stabilitate financiara publicat de Banca Centrala a Portugaliei.
La inceputul anului 2010, bancile care opereaza in Portugalia au inceput sa achizitioneze obligatiuni suverane. In martie 2012, bancile locale detineau obligatiuni suverane portugheze in valoare de 36 milioane de euro, de trei ori mai mult decat la sfarsitul lui 2009.
La sfarsitul primului trimestru din 2012, bancile au inceput sa vanda aceste obligatiuni, mai ales in trimestrul trei, se arata in raportul Bancii Portugaliei.
In aprilie 2011, Portugalia a devenit a treia tara din zona euro (dupa Grecia si Irlanda) care a fost nevoita sa solicite ajutor extern. Conform unui acord cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Portugalia a primit un pachet de sprijin in valoare de 78 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost alocate pentru sprijinirea bancilor portugheze.
Bancile portugheze au revenit anul trecut pe pietele de obligatiuni, pentru prima data de cand tara a solicitat asistenta financiara. In 7 mai, Portugalia a emis prima sa emisiune de obligatiuni pe zece ani la randamente mai scazute decat inainte de 2011.
Portugalia a inregistrat in 2012 al treilea an de recesiune, ca urmare a scaderii consumului si investitiilor, in timp... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2013, ora 11:09
Banca Transilvania a atras 10,47 milioane euro in prima etapa a ofertei de vanzare de obligatiuni convertibile in actiuni si cu scadenta la sapte ani, o treime din suma pe care vrea sa o imprumute prin aceasta operatiune.
In prima etapa, derulata in perioada 9 aprilie - 8 mai, obligatiunile au fost oferite spre subscriere actionarilor, iar acestia au cumparat titluri de 10,4 milioane euro, potrivit unui comunicat transmis, joi, de Banca Transilvania catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Titlurile ramase la finalul acestei etape, in valoare de 19,53 milioane euro, vor fi scoase la vanzare intr-o noua etapa, in intervalul 9 - 21 mai.
Pentru International Finance Corporation, divizie a Grupului Bancii Mondiale si actionar al Bancii Transilvania, sunt alocate obligatiuni de aproape 19 milioane lei, iar pentru investitori calificati sunt disponibile titluri de aproape 590.000 de euro.
IFC a intrat in actionariatul Bancii Transilvania in anul 2009, cand a printr-o conversie a unor obligatiuni a ajuns sa detina 3,54% din actiuni.
Obligatiunile Bancii Transilvania vor avea o dobanda variabila, de 6,25 puncte procentuale peste rata EURIBOR la sase luni, situata in prezent la 0,303%.
Anterior acestei oferte de obligatiuni convertibile in actiuni, cea mai recenta astfel de emisiune a Bancii Transilvania a fost in 2005, cand institutia de credit a emis obligatiuni cu o maturitate de cinci ani prin care a atras 24,1 milioane dolari.
Cei mai mari actionari ai... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 11:42
Bancile centrale au ajuns la detineri de titluri ale Trezoreriei SUA in valoare de aproape 3.000 de miliarde de dolari, in primul trimestru efectuand cele mai mari achizitii dupa primele trei luni din 2009, din cauza crizei din Europa si a devalorizarii yenului, transmite Bloomberg.
Portofoliile de obligatiuni guvernamentale americane ale bancilor centrale, pastrate la Rezerva Federala (Fed), au urcat cu 2,4% in primul trimestru, respectiv cu 63,5 miliarde de dolari, la 2.950 miliarde de dolari, potrivit Fed.
China, cel mai mare investitor strain in titluri ale Trezoreriei SUA, a facut cele mai mari achizitii de acest fel dupa 2011.
Congresmenii americani nu au reusit sa evite intrarea in vigoare a unor reduceri automate ale cheltuielilor federale si majorari ale taxelor de 600 de miliarde de dolari, dar investitorii internationali, in loc sa isi reduca achizitiile de obligatiuni SUA, sunt interesati din nou de acestea, datorita reputatiei lor de plasamente sigure.
Cererea ajuta Fed sa mentina randamentele la un nivel scazut, stimuland apetitul investitorilor pentru dolari, chiar daca banca centrala a introdus in sistemul financiar peste 2.500 de miliarde de dolari, din 2008.
"Economia Statelor Unite inregistreaza crestere, este solida si stabila", a declarat Wan-Chong Kung, manager de fonduri la Nuveen Asset Management in Minneapolis.
Cererea din strainatate pentru obligatiunile SUA nu a venit doar din partea bancilor centrale. Detinerile straine totale... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 08:34
Banca Transilvania (TLV) vrea sa imprumute 30 milioane euro printr-o emisiune de obligatiuni convertibile, cu maturitate de pana la 7 ani si pentru care ar putea plati o dobanda anuala cu 6 - 6,25 puncte procentuale peste EURIBOR la sase luni, rata situata in prezent la 0,406%.
Emisiunea de obligatiuni a fost aprobata de actionari in luna aprilie, iar conditiile generale ale emisunii au fost publicate recent pe site-ul bancii.
Consiliul de Administratie urmeaza sa stabileasca termenii finali ai emisiunii, iar pentru aceasta trebuie sa primeasca imputernicire de la actionari, intr-o AGA programata pentru 30 octombrie.
Potrivit conditiilor generale, dobanda ar urma sa fie platita semestrial, pe 15 ianuarie si pe 15 iulie, iar rambursarea se va face la scadenta.
"Perioada optiunii de conversie va incepe la 15 luni dupa emisiunea de obligatiuni si va expira la data care survine mai tarziu dintre (a) data de scadenta a obligatiunii; si (b) data finala de rambursare a obligatiunii. Pretul de conversie va fi determinat ca si pretul mediu ponderat cu volumul tranzactiilor pentru 90 zile de tranzactionare anterioare datei de conversie, luand in considerare operatiunile Bursei de Valori Bucuresti pe piata regulata, ajustate pentru orice operatiune de fractionare a actiunilor", se arata in conditiile generale.
Cea mai recenta emisiune de obligatiuni convertibile a Bancii Transilvania a fost in 2005, cand banca a emis obligatiuni cu o maturitate de cinci ani prin care... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 08:37
Mai multe banci europene au descoperit o noua cale de majorare a profitului si capitalului inainte de intrarea in vigoare a unor reglementari mai stricte in sectorul financiar, si anume rascumpararea de obligatiuni ale caror preturi au scazut sub valoarea nominala, relateaza Wall Street Journal.
In conditiile in care criza datoriilor din Europa a dus la scaderea valorii obligatiunilor pe termen lung emise de banci, unele dintre acestea profita de situatie si le rascumpara. Bancile pot inregistra diferenta de pret drept castig contabil si isi imbunatatesc astfel capacitatea de a rezista eventualelor pierderi.
Intre bancile care au recurs recent la aceasta solutie se numara Commerzbank, Intesa Sanpaolo, Banco Santander si Banco Comercial Portugues, partial pentru ca metodele traditionale de majorare a capitalului, cum ar fi vanzarea de divizii sau emisiunile de obligatiuni, sunt dificil de realizat.
Criza datoriilor a facut ca multe banci europene sa nu mai aiba practic acces la finantare privata, din cauza reticentei investitorilor.
Unii analisti considera insa ca prin astfel de manevre bancile isi taie accesul la liniile de finantare ieftina pe termen lung, necesare pentru finantarea imprumuturilor si operatiunilor. Bancile ar putea deveni din acest motiv mai dependente de finantarea de la Banca Centrala Europeana (BCE).
Valul de rascumparari de obligatiuni este ultima dovada a solutiilor rapide adoptate de banci pentru rezolvarea problemelor legate de... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 11:58
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 1,339 miliarde de lei de la bancile comerciale, printr-o emisiune de obligatiuni de stat tip benchmark, cu maturitatea de patru ani, plasata la licitatie prin intermediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Titlurile de stat au scadenta in ianuarie 2016, iar nivelul randamentului la care a fost adjudecata emisiunea este de 6,09%. Rata cuponului este de 5,75%, iar dobanda acumulata de 169,67 lei/titlu.
Valoarea totala a emisiunii a fost de un miliard de lei, iar cererea totala din partea celor 12 banci care au participat la licitattie a depasit 2,282 miliarde de lei.
La licitatie au depus oferte de cumparare de titluri de stat 12 banci - Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica (BCC), Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Romania, ING, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank. mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 17:57