Peste 20 de declaratii si formulare trebuie transmise, in luna august, la Fisc. In plus, in august, se depun si raportarile contabile pentru primul semestru, obligatorii pentru operatorii economici care au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei in exercitiul financiar precedent.
AvocatNet.ro va prezinta lista completa a obligatiilor fiscale stabilite de ANAF pentru luna care a inceput, cu mentiunea ca aceasta variaza pentru fiecare contribuabil, in functie de domeniul de activitate, dar si de forma de organizare a afacerii.
Citeste mai multe despre Agenda fiscala a lunii august: Ce trebuie sa depuneti si sa platiti la ANAF in aceasta luna? pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 15:53
Aproximativ douazeci de obligatii fiscale trebuie indeplinite de contribuabili pe parcursul ultimei luni din anul 2013. In decembrie, zilele-cheie sunt 6, 10, 16 si 20, acestea fiind termene-limita pentru depunerea la autoritatile fiscale a diferitelor formulare si raportari, dar si pentru efectuarea unor plati. Cele mai importante declaratii fiscale, care se depuneau de obicei pana in data de 25 a lunii, trebuie transmise la Fisc, in luna decembrie, mai devreme cu cinci zile decat in mod obisnuit. Aceeasi regula fiscala se aplica si pentru platile scadente de obicei in 25 si care, in aceasta luna, trebuie efectuate mai devreme decat de obicei.
Conform calendarului obligatiilor fiscale stabilit de ANAF, 6 decembrie este termenul limita pentru:
Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, formular 092. Se depune de catre persoanele juridice si persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere care au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in luna noiembrie 2013 si sunt obligate sa-si modifice perioada fiscala devenind platitori de TVA lunar.
Citeste continuarea articolului pe avocatnet.ro. mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 17:13
Noi obligatii fiscale urmeaza sa fie raportate in formularul 100, se arata intr-un proiect de ordin al ANAF, lansat luni in dezbatere publica. Propunerea Fiscului vine ca urmare a modificarilor recente ale Codului fiscal, care au inclus produse noi in categoria celor supuse accizelor.
Formularul 100 "Declaratie privind obligatii de plata la bugetul de stat" urmeaza sa fie modificat, se arata intr-un proiect de ordin lansat, luni, in dezbatere publica de ANAF. Acest lucru vine dupa ce ultimele schimbari ale Codului Fiscal au introdus noi produse in categoria celor accizabile.
Mai exact, de la inceputul anului si pana in prezent, Codul fiscal a suferit trei modificari in ceea ce priveste produsele care se percep accize. Astfel, printre bunurile taxate suplimentar de stat se numara produsele de lux, iahturile si ambarcatiunile cu motoare mari.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 11:30
Dupa o luna mai foarte aglomerata din punct de vedere al obligatiilor fiscale, in care contribuabilii au avut de transmis la Fisc aproape 30 de declaratii si raportari, iunie a revenit cu numarul obisnuit de formulare care trebuie indeplinite pe parcursul unei luni - aproximativ 20.
Pana in 7 iunie trebuie depusa:
Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, formular 092.
10 iunie este termenul limita pentru:
- Declaratia de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, formular 010.
- Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, formular 070.
- Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane, formular 020.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 17:54
Potrivit calendarului obligatiilor fiscale pentru luna aprilie, intocmit de ANAF, pana in 30 aprilie, anumiti contribuabili trebuie sa depuna la Fisc situatiile financiare aferente anului 2012.
Aceasta obligatie revine numai persoanelor juridice fara scop patrimonial. Printre acestea se numara asociatiile, fundatiile sau alte organizatii de acest fel, partidele politice, patronatele, organizatiile sindicale, cultele religioase, precum si altele asemenea infiintate in baza unor legi speciale.
Nu trebuie sa depuna bilanturi pentru 2012 pana in 30 aprilie persoanele juridice fara scop patrimonial care conduc contabilitatea in partida simpla, ele neavand obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale.
Citeste continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 17:44
Conform calendarului obligatiilor fiscale intocmit de ANAF, opt tipuri de situatii si evidente trebuie depuse la Fisc pana vineri, 15 martie. Printre acestea se numara si o declaratie pentru venitul realizat in 2012 de anumiti contribuabili.
In functie de cazul lor particular, contribuabilii trebuie sa depuna la Fisc pana in 15 martie:
Formularul 204
Declaratia anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale pentru anul 2012, formular 204. Declaratia se depune de asociatiile fara personalitate juridica, prin asociatul desemnat.
Situatia livrarilor de tigarete
Situatia pentru luna februarie se depune de catre antrepozitarii autorizati, operatorii inregistrati/ destinatarii inregistrati si importatorii autorizati de astfel de produse.
Citeste mai multe despre Ce obligatii fiscale trebuie sa depui pana vineri pe Avocatnet. mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 14:26
Luni, 26 noiembrie, este termenul-limita pana la care contribuabilii trebuie sa depuna diverse declaratii si formulare la Fisc, dar si sa efectueze o serie de plati. Nu mai putin de 13 obligatii fiscale sunt "scadente" luni.
1) Plata impozitului retinut la sursa in luna octombrie
Se efectueaza de catre platitorii de urmatoarele venituri:
din drepturi de proprietate intelectuala;
din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile si a contractelor de agent;
din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu genereaza o persoana juridica.
Citeste mai multe despre Obligatiile fiscale pe care trebuie sa le indeplinesti pana luni pe Avocatnet. mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 13:49
Majorarea penalitatilor pentru obligatiile fiscale nedeclarate, stabilite de organele de inspectie fiscala, va avea efecte negative majore asupra mediului de afaceri, prin cresterea coruptiei in randul functionarilor de la Fisc si falimentul firmelor, spun reprezentantii Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii.
Un proiect de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor Publice prevede penalitati suplimentare de 30% din obligatiile fiscale principale de plata pentru obligatiile fiscale nedeclarate si stabilite de organele de inspectie fiscala, sanctiune care se adauga dobanzilor si penalitatilor aplicate in prezent pentru intarzierile la plata.
Dintr-un calcul simplu, pentru obligatii fiscale mai vechi de 60 de zile, suma datorata bugetului ar fi cu aproape 50% mai mare decat datoria initiala.
In aceste conditii, Consiliul National pentru IMM-uri nu sustin masura de crestere a penalitatilor pentru obligatiile fiscale nedeclarate.
Penalitatile pentru obligatiile fiscale nedeclarate se ridica la 30% din obligatiile fiscale principale de plata individualizate in decizia de impunere, precizeaza oficialii Consiliului pentru IMM-uri.
"Aplicarea penalitatii nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor, penalitatilor de intarziere sau majorarilor de intarziere, fiind suplimentara fata de acestea", se arata intr-un comunicat al Consiliului.
Oficialii Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii spun ca majorarea... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 17:59
Contribuabilii vor plati penalitati de 30% din obligatiile fiscale principale de plata pentru obligatiile nedeclarate si stabilite de organele de inspectie fiscala, sanctiune care se adauga dobanzilor si penalitatilor aplicate in prezent pentru intarzierile la plata.
"Pentru obligatiile fiscale de plata nedeclarate de contribuabil si stabilite de organele de inspectie fiscala, contribuabilii sunt sanctionati cu o penalitate de 30% din obligatiile fiscale principale de plata individualizate in decizia de impunere. Aplicarea penalitatii nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor, penalitatilor de intarziere sau majorarilor de intarziere prevazute la titlul VIII (din Codul de procedura fiscala - n.r.)", se arata intr-un proiect de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor Publice.
Dintr-un calcul simplu, pentru obligatii fiscale mai vechi de 60 de zile, suma datorata bugetului ar fi cu aproape 50% mai mare decat datoria initiala.
Prevederile nu sunt aplicabile in cazul solutionarii cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adaugata cu control anticipat.
Noua penalitate se va reduce la jumatate in cazul obligatiilor fiscale principale stabilite de organele de inspectie fiscala care sunt stinse pana la data de 5 sau 20 ale lunii urmatoare, in functie de momentul emiterii deciziei.
Suma se face venit la bugetul caruia ii apartine creanta principala stabilita de organele de inspectie fiscala.
Avocatul Grabriel Biris crede ca masura este exagerata, in... mai mult
Duminica, 19 August 2012, ora 17:08