Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) isi va atinge gradul de colectare a impozitelor si taxelor de 30%, a afirmat, miercuri, Virgil Pirvulescu, vicepresedinte in cadrul ANAF, la conferinta anuala de taxe organizata de PwC Romania.
"Agentia Nationala de Administrare Fiscala, asa cum stiti de altfel, pe zona contribuabililor care intampina dificultati in plata voluntara a obligatiilor fiscale a initiat o serie de modificari in sensul in care esalonarile sunt mai usor de accesat si astfel incercam sa venim in sprijinul contribuabililor cu probeleme temporare in asigurarea lichiditatilor necesare achitarii impozitelor si taxelor. De asemenea, cand vorbim de o crestere ne gandim foarte mult pentru anul 2019 sa accentuam administrarea contribuabililor aflati sub incidenta prevederilor Legii 85....Eu zic ca 30% vom incasa anul acesta. Si mai bine. Avem de unde", a spus Virgil Pirvulescu.
El a spus ca in zona insolventelor se genereaza obligatii fiscale care nu se mai achita catre bugetul de stat si prin intermediul unor modificari legislative curente se incearca acordarea unei atentii in asa fel incat volumul impozitelor si taxelor colectate pe zona insolventelor sa fie mult mai mare.
Virgil Pirvulescu a mentionat ca in acest moment ANAF-ul incearca si va reusi intr-un mod substantial sa elimine din piata persoane care prin actiunile lor genereaza dificultati in realizarea creantelor bugetare, iar unicul lor scop este de a eluda plata taxelor.
El a... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 14:36
Ministrul de Finante Eugen Teodorovici a anuntat luni ca, pana la jumatatea lunii noiembrie, Fiscul va trimite tuturor celor care au datorii decizii de impunere. Cetatenii vor trebui isi plateasca darile pana in luna martie a anului viitor, dar cei care vor achita pana la sfarsitul lui 2018 vor beneficia de o reducere de "minim 10%".
Deciziile de impunere vor viza datoriile din ultimii 5 ani.
"Octombrie este termenul pana la care colegii mei vor centraliza toate informatiile. Vom pune martie 2019 termenul de plata, ca si cei care sunt pe anul asta cu veniturile estimate pe 2018. Dar daca respectivii contribuabili platesc pana la final de decembrie, atunci vom propune un discount zic eu substantial, nu 5%, minim 10%, categoric. Pentru ca acolo statul nu a avut acel rol activ, el nu a informat contribuabilul cand trebuia sa il informeze.
Si acum daca tot vii cu o astfel de centralizare, ca sa ai un moment T0, trebuie sa vii si cu un stimul consistent, pentru ca oamenii sa isi plateasca. Daca nu, platesc in 2019, in martie. Decizii de impunere pe ultimii cinci ani. Din 2013 pana in prezent, efectiv. Imi doresc ca 2019 sa fie anul in care efectiv curatam, stabilim, clarificam, ca de la 1 ianuarie sa incepem curat, sa nu stea contribuabilul sa se gandeasca oare ce a avut de plata", a spus luni ministrul de Finante, intr-o conferinta, potrivit Adevarul.ro.
El a adaugat ca o alta varianta ce poate fi luata in considerare este sa se aplice "un alt discount daca platesc... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2018, ora 15:19
Unitatea de Imprimare Rapida Ramnicu Valcea a distrus, in 2016, un numar de 4.394.760 de scrisori recomandate pe care ANAF-ul le-a trimis persoanelor fizice sau institutiilor publice. Distrugerea a aproape 700.000 de plicuri a costat statul aproape 2 milioane de lei.
Detaliile apar in Raportul public pe anul 2016 realizat de Curtea de Conturi, la capitolul privind Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Inspectorii au aratat ca, pentru comunicarea obligatiilor fiscale catre contribuabili, Unitatea de Imprimare Rapida Ramnicu Valcea transmite plicuri, dar un procent foarte mare din plicurile trimise nu ajunge la destinatari din diverse motive, acestea fiind returnate si, ulterior, distruse.
De ce se intorceau plicurile
Astfel, in cadrul misiunii de audit financiar, s-a constatat ca in anul 2016 au fost distruse, la nivelul Unitatii de Imprimare Rapida Ramnicu Valcea, 4.394.760 de scrisori recomandate cu AR (plicuri), primite retur, din care 11.557 de plicuri aveau adresa incompleta, in cazul a 456.550 de plicuri, destinatarul s-a mutat de la adresa, 134.450 de plicuri au avut mentiunea "necunoscut", iar 83.013 plicuri au fost returnate din "alte motive".
O serie de plicuri primite retur aveau ca destinatari diverse entitati publice ca: tribunale, judecatorii, parchete de pe langa judecatorii si tribunale, curti de apel, spitale, licee, scoli, gradinite, agentii, oficii, primarii, unitati militare, prefecturi, consilii judetene, arata Curtea de Conturi.... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 15:54
Guvernul a eliminat formalul 088, care devenise cosmarul mediului de afaceri, insa noile norme in vigoare prevad ca inregistrarea in scopuri de TVA ramane la mana inspectorilor Fiscului.
Daca solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA va indeplini toate cerintele, aceasta va fi supusa unei analize, ce se va finaliza prin emiterea unei decizii de aprobare/respingere a inregistrarii in scopuri de TVA.
Dupa efectuarea analizei, dar inainte de luarea deciziei de aprobare/respingere a inregistrarii in scopuri de TVA, firmele incadrate in categoria celor cu risc mediu sau ridicat, prin reprezentantul legal, sunt invitate la sediul Fiscului.
Potrivit Ordinului ANAF nr. 650/2015, invitatia se face in scris si cuprinde, la fel ca pana acum:
data, ora si locul la care contribuabilul este obligat sa se prezinte;baza legala a solicitarii;scopul solicitarii;documentele pe care contribuabilul este obligat sa le prezinte.
"In situatiile in care reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezinta la locul si data stabilite prin invitatie, dar nu furnizeaza corect si complet datele si
informatiile solicitate sau se prezinta la locul si data stabilite prin invitatie, furnizeaza corect si complet datele si informatiile solicitate, dar nu justifica intentia si capacitatea persoanei impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA, compartimentul de evaluare procedeaza dupa cum urmeaza:
a) respinge cererea de inregistrare in scopuri de... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2017, ora 12:15
Contribuabilii care au de recuperat bani de la institutii ale statului nu vor mai putea fi executati silit de Fisc, informeaza, intr-un comunicat, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Nu este mentionat exact la care institutii se refera, fiind specificat doar ca este vorba de sumele pe care contribuabilii le au de primit de la "institutii sau autoritai publice".
"Prin art. 230 din Codul de procedura fiscala a fost reglementata o procedura speciala de executare silita aplicabila doar contribuabililor care, concomitent cu obligatiile fiscale pe care le au de platit statului, detin si creante asupra statului, concretizate in sume certe, lichide si exigibile pe care le au de incasat de la institutii sau autoritati publice", precizeaza ANAF.
Toate detaliile pentru implementarea acestei masuri se vor regasi intr-un ordin de procedura care ar urma sa fie aprobat in perioada urmatoare.
Practic, Fiscul va recupera mai intai restantele contribuabilului de la institutiile ...citeste mai departe despre "Ai bani de recuperat de la stat? Fiscul nu te mai executa silit pentru restante" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2016, ora 21:27
Peste 70% dintre grecii care au dat in judecata Fiscul au avut castig de cauza, iar aceasta rata foarte mare ridica semne de intrebare legate de felul in care au loc inspectiile si modul in care sunt calculate taxele si amenzile.
Potrivit datelor Ministerului de Finante obtinute de publicatia elena Kathimerini, din 604 de verdicte, 404 au fost in favoarea contribuabililor.
Conform legislatiei elene, platitorii de taxe care contesta comportamentul inspectorilor fiscali sunt obligati sa reclame mai intai acest lucru la Departamentul de Arbitraj din cadrul Ministerului de Finante.
Daca un contribuabil se simte in continuare nedreptatit ...citeste mai departe despre "Tara din UE unde peste 70% dintre cei care au dat in judecata Fiscul au castigat" pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 19:11
Fiscul american investigheaza reteaua sociala Facebook, care ar fi vandut o parte din active in Irlanda pentru a plati impozite mai mici.
Departamentul de Justitie din SUA a intentat un proces la un tribunal federal din San Francisco, pentru a obliga compania condusa de Mark Zuckerberg sa prezinte diverse documente in cadrul investigatiei, transmite Reuters.
Fiscul investigheaza daca Facebook a diminuat veniturile din SUA prin vanzarea la un pret prea mic a ...citeste mai departe despre "Fiscul american investigheaza Facebook: Ce a facut Zuckerberg pentru a plati impozite mai mici" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Iulie 2016, ora 14:50
Actul administrativ fiscal este actul emis de organul fiscal competent in aplicarea legislatiei privind stabilirea, modificarea sau stingerea drepturilor si obligatiilor fiscale.
Pentru a putea produce efecte juridice, documentul trebuie comunicat contribuabilului potrivit regulilor prevazute de legislatia fiscala, in caz contrar actul nu are nicio valoarea juridica, iar contribuabilul nu este obligat sa il puna in aplicare.
Acest document se emite numai in forma scrisa si este transmis contribuabililor sau imputernicitilor acestora, in cazul in care contribuabilii nu au domiciliul fiscal in Romania si si-au desemnat imputernicit cu domiciliul fiscal in Romania.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 17:07
Contribuabilii trebuie sa depuna la Fisc pana in 15 februarie inclusiv mai multe situatii si evidente, in functie de organizarea afacerii si domeniul de activitate.
Pana la 15 februarie, trebuie depuse:
Situatia livrarilor de tigarete pentru luna ianuarie se depune de catre antrepozitarii autorizati, operatorii inregistrati/ destinatarii inregistrati si importatorii autorizati de astfel de produse.
Situatia centralizatoare privind achizitiile/utilizarile de produse accizabile si livrarile de produse finite rezultate in luna ianuarie se depune de catre operatorii economici care detin autorizatie de utilizator final (alcool etilic si alte produse alcoolice).
Evidenta achizitionarii, utilizarii si returnarii marcajelor pentru luna ianuarie se depune de catre antrepozitarii autorizati, destinatarii inregistrati si importatorii autorizati de produse supuse marcarii.
Citeste mai multe despre Toate raportarile pe care trebuie sa le depui la Fisc pana diseara pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 11:40