In unul dintre articolele anterioare din cadrul rubricii Educatie Financiara vorbeam despre drepturile pe care clientul unei banci le are, dar acestuia ii revin, odata cu drepturile, si anumite obligatii, pe care, uneori, "uita" sa si le indeplineasca.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara,, obligatiile pe care clientul trebuie sa le respecte in relatia cu banca.
Una dintre cele mai importante obligatii ale clientului este de a se informa cu privire la toate caracteristicile unui produs financiar, inainte de a lua decizia de contractare. De asemenea, una dintre cele mai ignorate obligatii de catre client este aceea de a notifica banca imediat ce au survenit modificari cu privire la adresa, locul de munca, veniturile titularului de contract/codebitor/garant.
Mai mult, clientul este obligat sa comunice imediat bancii optiunea sa de acceptare sau de neacceptare a noilor conditii, in cazul modificarilor contractuale propuse de banca.
Clientul mai este obligat sa pastreze integritatea garantiilor constituite la garantarea creditului, pe toata perioada de valabilitate a contractului de credit. Nu putine sunt cazurile in care, de exemplu, cei care au "pierdut" locuinta cu care garantasera un credit, au vandalizat-o inainte de a fi evacuati.
Le fel, clientul este obligat sa semnaleze, fara intarziere nejustificata, prestatorului sau de servicii de plata, dar nu mai tarziu de 13 luni de la data debitarii, faptul ca a constatat o operatiune de... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2020, ora 08:00
Identificarea tuturor contributiilor fiscale catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) reprezinta in continuare o problema majora in randul companiilor, desi prevederile privind aceste taxe si contributii sunt in vigoare inca din anul 2005, conform unui sondaj EY Romania derulat in luna iunie 2019.
Sondajul a avut ca scop masurarea impactului ultimelor modificari legislative asupra mediului de afaceri romanesc, cu referire specifica la contributiile si taxele catre Fondul pentru Mediu si asteptarile contribuabililor in relatia cu autoritatile competente.
Un procent de 97% dintre respondenti considera ca actualul cadru legislativ privind contributiile catre Fondul pentru Mediu nu este clar si nici corelat cu realitatea economica. Intrebati care sunt principalele provocari pe care le intampina in indeplinirea obligatiilor legale privind taxele si contributiile catre AFM, participantii au mentionat cadrul legislativ lacunar, dar si relatia cu autoritatile competente, care nu ofera informatii concrete, iar raspunsurile transmise fac referire tot la articolele din legislatie.
In ceea ce priveste contributia de 2 lei/kg pentru ambalajele introduse pe piata nationala, 54% dintre respondenti au mentionat ca determinarea cantitatilor de ambalaje se realizeaza prin estimari din documente (prin calcularea diferentei intre valoarea bruta si valoarea neta, pe baza CMR-urilor etc.) . Doar 22% calculeaza aceasta contributie pe baza proceselor verbale de cantarire a... mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 11:43
In ultimii zece ani, Romania a devenit un centru important in domeniul IT&C, acest sector inregistrand cresteri solide de la un an la altul.
Gradul ridicat de atractivitate generat de calitatea muncii prestate de specialistii din Romania din IT&C a determinat unele companii straine, care nu au prezenta pe piata locala, sa foloseasca expertiza acestora, oferindu-le un venit competitiv si posibilitatea de a lucra de acasa.
In relatia cu societatea straina pentru care presteaza servicii profesionale, aceste persoane sunt de obicei fie angajati, fie colaboratori persoane fizice autorizate (PFA).
Insa, faptul ca societatea angajatoare/ contractoare nu este stabilita in Romania, nu inseamna ca nu se datoreaza taxe aici, atunci cand activitatea persoanei fizice este desfasurata de pe teritoriul tarii noastre.
Fiecare dintre cele doua modalitati de colaborare genereaza acestor persoane obligatii fiscale in Romania, care adesea pot fi dificil de indeplinit.
In cazul angajatilor, procesul de raportare in Romania a veniturilor salariale obtinute din strainatate si de plata a taxelor aferente este unul complex, lunar, cu responsabilitati din partea angajatului sau din partea angajatorilor, in anumite cazuri.
Aceste obligatii trebuie avute in vedere de persoanele fizice, atunci cand incheie un contract de munca cu o societate din strainatate - oricare ar fi forma acestuia, chiar si, spre exemplu, un "gentleman's agreement" - pentru ca vor avea impact asupra salariului... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2019, ora 11:12
In cursul noptii trecute, agentiile germane de protectia consumatorilor au inaintat plangeri masive la adresa concernului Volkswagen. Zeci de mii de posesori de automobile diesel spera sa fie despagubiti.
Uniunea agentiilor pentru protectia consumatorilor din Germania (VZBZ) a inaintat numeroase plangeri contra concernului Volkswagen (VW) la Tribunalul Superior de Land din Braunschweig in contextul incalcarii normelor de poluare.
Plangerile se intind pe nu mai putin de 250 de pagini. Astfel se urmareste determinarea concernului sa suporte daunele pricinuite mai multor milioane de posesori de automobile marca VW prin manipularea emisiilor poluante. "Volkswagen a inselat cumparatorii si le datoreaza acestora despagubiri", solicita seful VZBZ, Klaus Muller.
Clientii trebuie despagubiti corespunzator
Astazi a intrat in vigoare noua lege "MFK", convenita de marea coalitie de guvernamant de la Berlin (CDU/CSU si SPD) odata cu preluarea noului mandat, o lege care faciliteaza revendicarea, de catre consumatori, a unor despagubiri colective din partea concernelor actionate in judecata.
In procese cu caracter de precedent urmeaza a fi clarificate, in baza noii legi, chestiuni de ordin general. "MFK" a creat premisele demararii acestui proces impotriva concernului auto VW.
Agentiile pentru protectia consumatorilor pot inainta plangeri, in numele clientilor, impotriva unei companii. VZBZ spera ca in urma actualului proces sa fie despagubiti proprietarii de automobile... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 16:55
Administratorul de pensii private NN Pensii a transmis, miercuri, o pozitie oficiala in care explica motivele pentru care a trimis, cu o zi mai devreme, o scrisoare catre clienti in legatura cu informatiile privind o posibila nationalizare a pensiilor private, precizand ca aceasta este un raspuns la solicitarile de clarificare primite.
In plus, mai transmite NN, continutul scrisorii este unul exclusiv informativ si nu este un avertisment.
"Continutul scrisorii trimise de NN Pensii catre clientii sai este unul exclusiv informativ si acesta nu reprezinta un avertisment. Nevoia acestei informari a venit ca raspuns la solicitarile de clarificare din partea clientilor nostri provocate de discutiile publice din ultima perioada cu privire la viitorul sistemului de pensii", a mentionat compania, intr-un comunicat.
Anuntul NN vine dupa ce, miercuri, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a criticat decizia NN Pensii.
"Autoritatea de Supraveghere Financiara a luat act de declaratiile din ultima vreme care au facut referire la o asa-zisa nationalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care insa nu le impartaseste. Nu au fost si nu sunt discutii oficiale pe acest subiect.
De aceea, pozitia recenta a societatii NN Pensii, care a avut o interventie in spatiul public pe aceasta tema, este excesiva si neavenita", a reactionat ASF, intr-un comunicat.
NN considera ca reactiile venite de la Ministerul Finantelor si de la ASF sunt pozitive.... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 18:11
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, noua lege a avocatilor, adoptata de Parlament in octombrie.
Potrivit acesteia, procurorii nu vor putea ridica inscrisuri care contin comunicari intre avocati si clienti, in baza secretului profesional, dupa ce Curtea Constitutionala a respins o sesizare a Guvernului. Prevederile controversate, care acordau imunitate sporita avocatilor, au fost eliminate din lege.
Legea a fost adoptata de Parlament in octombrie, insa Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala la inceputul lunii noiembrie. La mijlocul lunii ianuarie, CCR a respins aceasta sesizare, iar legea a ajuns la presedintele Iohannis, care a promulgat-o.
Potrivit textului final, confidentialitatea comunicarilor dintre avocati si clienti este intarita prin articole care prevad ca se excepteaza de la masura ridicarii de inscrisuri si de la masura confiscarii inscrisurile care contin comunicari intre client si avocatul sau, precum si inscrisurile care contin consemnari efectuate de catre avocat cu privire la aspecte referitoare la apararea unui client.
In forma initiala a legii avocatilor, se prevedea ca secretul profesional trebuie asigurat, iar perchezitionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului sau sau ridicarea de inscrisuri si bunuri nu poate fi facuta decat de procuror, in baza unui mandat emis in conditiile legii.
Legea permite in continuare interceptarea conversatiilor avocatilor, in anumite conditii legale.
In Senat, s-a introdus initial... mai mult
Vineri, 24 Martie 2017, ora 11:48
Clientii agentiei de turism Genius Travel, care au ramas fara vacantele pe care deja le-au platit, trebuie sa se inscrie la masa credala si sa astepte decizia tribunalului pentru a-si recupera banii, in limita asigurarii de 10.000 de dolari, pe care o avea agentia.
Precizarea a fost facuta joi de presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, care a adaugat ca asigurarea este incheiata cu firma romano-germana German Romanian Assurance.
"Ei isi vor recupera probabil doar o parte din bani", a declarat Alin Burcea.
Autoritatile atrag atentia turistilor ca, inainte de a semna un contract cu o agentie de turism, trebuie verificata polita de asigurare de insolventa a agentiei, numele asiguratorului, dar si termenul de valabilitate al politei.
Toate acestea trebuie mentionate in contractul cu turistul, in plus, agentia este obligata sa le afiseze intr-un loc vizibil in sediul firmei, dar si pe site.
In cazul unor fraude, turistii trebuie sa depuna ...citeste mai departe despre "Clientii pagubiti de Genius Travel isi vor primi tarziu si doar o parte din banii dati" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 August 2016, ora 12:14
Citibank informeaza, printr-o scrisoare trimisa clientilor, ca transferul efectiv al portofoliului de retail la Raiffeisen Bank va avea loc, cel mai probabil, in luna iulie a acestui an. Evenimentul va fi urmat de o perioada de tranzitie pana la sfarsitul anului, in care banca austriaca s-a angajat sa nu modifice termenii contractuali.
"In decursul perioadei de tranzitie, Raiffeisen Bank va comunica o oferta care sa guverneze relatia dumneavoastra cu Raiffeisen Bank, potrivit unor termeni contractuali care vor fi aplicati ulterior perioadei de tranzitie", mentioneaza reprezentantii Citibank, intr-o scrisoare adresata clientilor persoane fizice.
Clientii Citibank cu facilitati overdraft si carduri de credit, care nu sunt de acord cu transferul, trebuie sa returneze toti banii datorati in 30 de zile de la comunicare.
Clientii Citibank care detin conturi si de economii, depozite, facilitati de overdraft sau produse de investitii trebuie trebuie sa informeze banca printr-o notificare scrisa, daca accepta transferul la Raiffeisen Bank. In cazul in care doresc ruperea relatiei bancare, clientii cu facilitati overdraft trebuie sa restituie toti banii in 30 de zile de la comunicarea deciziei, iar cei care detin plasamente, sa isi retraga banii in aceeasi perioada.
Clientii care detin carduri de credit sunt obligati sa trimita o notificare doar daca doresc incetarea contractelor, iar clientii care detin credite de nevoi personale vor fi transferati automat la... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 07:52