Irlanda a iesit in recesiune, economia inregistrand o crestere de 0,4% in trimestrul doi din 2013, sub estimarile analistilor, care se asteptau la un avans de cel putin 0,8%, transmite BBC.
Pentru acest an, Guvernul de la Dublin estimeaza ca Produsul Intern Brut al Irlandei va inregistra o expansiune de 1,3%.
In perioada aprilie-iunie 2013, exporturile au crescut cu 4,3%, in timp ce cheltuielile de consum au inregistrat un avans de doar 0,7%.
Salvata de UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program, obtinand in luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani.
Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala. Dar Irlanda are unul dintre cele mai ridicate deficite bugetare din Europa si a anuntat masuri de reducere a cheltuielilor si majorare a taxelor. mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 17:00
Irlanda a reintrat in recesiune, pentru prima data din 2009, dupa revizuirea in scadere a datelor din 2012, indicand ca redresarea tarii in urma crizei financiare va fi mult mai lenta decat s-a estimat initial.
Produsul Intern Brut al Irlandei s-a contract cu 0,6% in primul trimestru din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, cand declinul a fost de 0,2%, conform datelor revizuite publicate joi de autoritatile de la Dublin. Irlanda a inregistrat astfel trei trimestre succesive de declin al economiei si a reintrat in recesiune, pentru prima data din 2009, transmite Reuters.
In 2012, economia irlandeza a crescut cu doar 0,2%, fata de 0,9% cat s-a anuntat initial, deoarece exporturile au incetinit in a doua parte a anului, in urma recesiunii din zona euro.
Guvernul are ca obiectiv o crestere de 1,5% in acest an si revenirea la un nivel comparabil cu cel din 2011, cand avansul a fost de 2,2%.
Salvata de UE, BCE si FMI la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program, obtinand in luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani. Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala.
Dar Irlanda are unul din cele mai ridicate deficite bugetare din Europa si a anuntat masuri de reducere a cheltuielilor si majorare a taxelor.
In 18 iunie,... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 17:04
Economia Irlandei a crescut modest pentru al doilea an consecutiv dar tara este in grafic pentru a indeplini conditiile impuse in schimbul asistentei financiare, a anuntat Fondul Monetar International, care a aprobat eliberarea unei transe de 1,27 miliarde de dolari pentru Dublin.
Pana acum Irlanda a beneficiat de fonduri de 27,79 miliarde de dolari de la FMI, deoarece a reusit sa tina sub control deficitul bugetar si sa imbunatateasca situatia economiei. Datoria publica ar urma sa ajunga la un nivel record in acest an iar cresterea economiei ar urma sa se accelereze anul viitor, transmite Reuters.
Rata somajului ramane ridicata, la 13,7%, si un sfert din imprumuturile bancilor "sunt credite neperformante iar pierderile persista, afectand acordarea de noi imprumuturi", se arata in raportul FMI.
In aprilie, FMI estima ca economia irlandei va inregistra o crestere de 1,21% in 2013
si de 2,2% in 2014.
Salvata de UE, BCE si FMI la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program, obtinand in luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani. Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala.
Emiterea de obligatiuni pe zece ani, apreciaza FMI, reprezinta un alt pas cheie spre un acces deplin la pietele financiare, dar a avertizat ca... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 13:09
Ministri de finante din zona euro vor accepta, foarte probabil, sa acorde Portugaliei si Irlandei o extindere a perioadei de achitare a imprumuturilor de la UE, pentru a le ajuta sa revina pe pietele de capital, a declarat joi presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
Printre subiectele aflate pe agenda reuniunii informale a ministrilor de finante din UE, programata pentru vineri si sambata la Dublin, se vor afla viitorul uniunii bancare, stabilitatea economica si financiara a Uniunii Europene si optiunile de finantare pentru cresterea economica pe termen lung, transmite Reuters.
"Avem intentia sa adoptam extinderea perioadei de achitare a imprumuturilor pentru Irlanda si Portugalia", a afirmat Dijsselbloem. Cele doua tari nu au mai reusit sa se imprumute de pe pietele de capital in 2010 si, respectiv, 2011, si au solicitat pachete de asistenta financiara iar extinderea achitarii acestor imprumuturi ar atenua povara achitarii datoriilor.
Lisabona a anuntat ca actualul calendar de achitare a imprumutului este "imposibil" si sustine ca merita o extindere, pe fondul masurilor dure de austeritate adoptate.
Jeroen Dijsselbloem a anuntat ca UE, BCE si FMI au propus o extindere de sapte ani a perioadei de achitare a imprumuturilor iar acum se discuta acest subiect.
"Sper ca vom reusi sa finalizam un acord la reuniunea Eurogrupului de la Dublin", a declarat seful ministrilor de finante din zona euro.
Portugalia va iesi din criza doar daca va reusi sa... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 10:14
Redresarea graduala a Irlandei ramane extrem de nesigura, dar recentele evolutii sprijina capacitatea tarii de a iesi din programul de asistenta financiara conform graficului, la sfarsitul acestui an, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International.
Salvata de UE, BCE si FMI la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program luna trecuta, obtinand cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani.
Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala, transmite Reuters.
Emiterea de obligatiuni pe zece ani, apreciaza FMI, reprezinta un alt pas cheie spre un acces deplin la pietele financiare, dar a avertizat ca perspectivele Irlandei depind de redresarea economiei si de sprijinul suplimentar din partea liderilor europeni pentru atenuarea poverii datoriei tarii.
"Recentele evolutii pozitive de pe pietele financiare si sectorul imobiliar sprijina capacitatea Irlandei de a iesi din programul de asistenta financiara la sfarsitul anului. Totusi, cresterea ar urma sa ramana lenta in 2013, iar perspectivele de redresare graduala pe termen mediu raman extrem de nesigure", se arata in raportul FMI.
Prognozele de crestere economica de 1,1% in 2013 raman in picioare
Institutia si-a mentinut estimarile privind evolutia Irlandei, apreciind ca economia... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 09:34
Fondul Monetar International (FMI) a precizat miercuri ca Uniunea Europeana trebuie sa-si sporeasca sprijinul pentru Irlanda pentru a permite o intoarcere durabila a tarii pe piata de obligatiuni.
"Exista in continuare provocari dificile din cauza incertitudinilor privind zona euro si o noua intarire a sprijinului european pentru Irlanda este necesara pentru a reduce dependenta intre banci si datoria suverana si pentru a imbunatati reusita pe termen lung a programului de ajustare care functioneaza bine", a precizat FMI intr-un raport.
Ultimul document de acest tip a fost publicat in iulie 2010. Obiectivul este "de a facilita revenirea durabila (a Irlandei) pe pietele financiare", a precizat Fondul.
Raportul, precizeaza FMI, face parte din misiunea traditionala a FMI si este diferit de rapoartele de etapa publicate regulat de la incheierea, la sfarsitul lui 2010, a unui plan de salvare pentru Irlanda in valoare de 85 de miliarde de euro.
FMI precizeaza ca "prioritatile pe termen mediu" ale Dublinului constau in "restabilirea sanatatii sectorului financiar pentru a ajuta la relansarea imprumuturilor, pentru a repune bugetul pe o cale sanatoasa si pentru a progresa in reformele structurale pentru a facilita cresterea si crearea de locuri de munca".
"Autoritatile irlandeze au depus permanent eforturi pentru a lupta cu o criza bancara extrem de profunda, dand dovada de o forta de determinare in reforme in ciuda unui mediu extern care a pus la incercare... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 20:03