Presedintele Statelor Unite Barack Obama propune noi taxe care ii vizeaza pe cei mai bogati americani si care ar urma sa genereze venituri bugetare suplimentare de 320 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani, pentru a limita presiunea fiscala asupra clasei de mijloc.
Potrivit propunerilor presedintelui Obama, profiturile din investitii ale celor mai bogati 1% dintre americani vor fi limitate in urma noilor taxe, iar transferul de active catre mostenitori va fi mai dificil, relateaza Bloomberg.
Nivelul minim de taxare pentru veniturile din capital si dividende ar urma sa creasca la 28% fata de 23,8% in prezent, in conditiile in care, la inceputul mandatului din 2009, taxa se situa la 15%.
Obama, care isi va promova ...citeste mai departe despre "Obama vrea noi taxe pentru americanii bogati: venituri suplimentare de sute de miliarde de dolari" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 18 Ianuarie 2015, ora 19:57
Presedintele american, Barack Obama, intentioneaza sa taxeze persoanele care au venituri de peste un milion de dolari pe an cu 30 la suta, potrivit proiectului de buget pentru 2014, in care se vizeaza reducerea deficitului bugetar.
Prin aceasta propunere, Obama risca sa-si supere chiar si membrii propriului Partid Democrat, nu doar pe republicani, relateaza L'expansion.
Ideea impozitarii veniturilor bogatilor cu 30 de procente nu este noua, o initiativa similara, cunoscuta sub numele "regula Buffett", fiind respinsa de Congresul american in trecut.
Citeste mai multe despre Barack Obama vrea sa taxeze bogatii cu 30 la suta pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 11:13
Presedintele american Barack Obama i-a avertizat pe adversarii sai republicani ca niciun acord bugetar nu este posibil fara ca ei sa cedeze asupra cresterii cotelor de impozitare pentru contribuabilii cei mai bogati.
Ministrul american al finantelor, Timothy Geithner, a declarat, recent, ca nu va exista un acord in Congres cu privire la buget daca republicanii nu avizeaza favorabil o majorare a impozitelor pentru cei mai bogati. Presedintele SUA confirma, astfel, declaratia ministrului de Finante.
Intr-un interviu acordat televiziunii Bloomberg, Obama, cu toate acestea, a parut sa lase un mic spatiu de negociere, refuzand sa precizeze daca rata de impozitare a celor mai bogati ar ajunge la 39,6% in vigoare sub administratia presedintelui Bill Clinton (1993-2001), noteaza AFP.
"Un acord este posibil", a asigurat presedintele, estimand totusi ca propunerile republicane de abordare a lacunelor fiscale nu ar fi suficiente pentru reducerea deficitului.
"Este nevoie ca rata de impozitare de 2% (cei mai bogati) sa creasca, iar noi nu vom ajunge la un acord fara aceasta", a mai spus presedintele democrat.
"Zidul bugetar", ce inseamna o masura de austeritate fortata de reducere a deficitului, va intra in vigoare la 2 ianuarie in lipsa unui acord intre republicani si democrati. Acest "zid" prevede mai ales o crestere brutala a impozitelor, chiar si pentru cei mai saraci.
Obama si republicanii in pozitie de forta in Congres abordeaza diferit modul de a reechilibra... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 08:31
Natiunile dezvoltate trebuie sa asigure ajutor statelor sarace. De aceea, cea mai buna solutie o reprezinta taxa pe tranzactiile financiare, a declarat co-fondatorul MIcrosoft, Bill Gates.
In opinia acestuia, saracia din lumea afecteaza statele la nivel mondial, cu toate ca in prima instanta pare prea putin importanta, potrivit Huffington Post.
Nepasarea privind situatia din aceste tari ar afecta dramatic viitorul nostru economic, crede Gates.
Facand o referire la importanta ajutorului strain, co-fondatorul Microsoft a subliniat mai multe moduri in care saracii pot fi integrati in economia mondiala.
Una dintre propunerile sale cele mai populare pare sa fie adoptarea unui impozit pe tranzactiile de actiuni, obligatiuni si derivate, cunoscut sub numele de taxa Robin Hood.
"O mica taxa pe tranzactiile financiare ar duce la strangerea a 48 de miliarde de dolari care sa ajute la combaterea saraciei", le-a explicat Gates liderilor lumii.
Acesta sustine ca o astfel de taxa nu ar ajuta numai la reducerea deficitului bugetar, insa ar avea avantajul suplimentar de a descuraja anumite tipuri de tranzactionare, cunoscute pentru cresterea volatilitatii pietei.
Gates, care recent s-a alaturat ideilor lui Warren Buffett, potrivit carora bogatii ar trebui sa plateasca impozite mai mari, se confrunta cu o opozitie semnificativa privind taxa Robin Hood in SUA, principalul opozant fiind chiar administratia Obama.
Reactiile marilor puteri sunt diferite. Presedintele... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 11:38
Presedintele american Barack Obama asteapta o reforma fiscala si vrea sa vada o abordare echilibrata prin care bogatii sa plateasa mai multe taxe, pentru o reducere a deficitului, potrivit NewsIn.Seful Casei Albe a subliniat ca legea privind ridicarea plafonului de indatorare este un prim pas important pentru a asigura ca Statele Unite traiesc prin mijloace proprii, dar a spus ca pentru refacerea economiei americane este nevoie de mai mult.Intr-o alocutiune rostita in Gradina Trandafirilor, dupa ce Senatul a aprobat cu 74 de voturi la 26 - un vot covarsitor - ridicarea plafonului de indatorare, presedintele Obama a aratat ca se asteapta la o reforma fiscala, care sa fie propusa de noua comisie bipartizana infiintata prin noua lege.
Totodata, pentru o mai mare reducere a deficitului, este nevoie de o "abordare echilibrata", in care cei bogati sa plateasca impozite mai mari, a aratat presedintele.El a atras atentia ca incertitudinea iscata de dezbaterile aprinse pe marginea ridicarii plafonului de indatorare au fost un impediment pentru afaceri, dar a mentionat si evenimente neprevazute, cum a fost cutremurul din Japonia, care au incetinit revenirea economiei americane.
Obama a cerut Congresului sa voteze cat mai repede toate textele de lege referitoare la comert, in prezent sunt impotmolite in legislativ, si a spus, de asemenea, ca vrea ca ajutorul de somaj sa fie extins.Compromisul votat luni in Camera Reprezentantilor si marti in Senat pentru ridicarea plafonului de... mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 00:36
Presedintele american Barack Obama a declarat vineri ca nu va sustine un plan de reducere a deficitului bugetar cu 2.400 miliarde de dolari in lipsa unor majorari de impozite pentru cresterea veniturilor."Nu am vazut un plan credibil, care sa ne permita sa reducem deficitul bugetar cu 2.400 de miliarde de dolari fara sa afectam oamenii de rand", a afirmat Obama intr-o conferinta de presa la Casa Alba.
El a aratat ca ideea de a reduce deficitul bugetar "fara sa ceri nimic celor mai bogati, sau fara sa fie inchise scurgerile de fonduri catre corporatii, nu este un plan serios". Presedintele a avertizat ca timpul pentru a ajunge la un acord de majorare a limitei datoriilor se apropie de sfarsit.
El a adaugat ca negocierile referitoare la deficitul bugetar ar fi trebuit sa inceapa mai devreme, pentru a nu se ajunge in apropierea termenului limita de 2 august, dupa care Statele Unite nu isi vor mai putea respecta obligatiile financiare in lipsa unui acord legat de pragul datoriilor.
Republicanii din Camera Reprezentantilor au hotarat vineri, intr-o sedinta cu usile inchise, ca saptamana viitoare sa voteze un plan care prevede reducerea imediata a cheltuielilor, plafonarea cheltuielilor federale ca procentaj din PIB, 18% pana in 2021, precum si trimiterea catre statele federale, spre ratificare, a unui amendament care sa prevada un buget federal echilibrat.
Majorarea limitei de indatorare va fi conditionata de aprobarea in Congres a amendamentului referitor la bugetul... mai mult
Sambata, 16 Iulie 2011, ora 00:06
Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a decis sa taxeze averea persoanelor care au venituri mai mari de 200.000 dolari.Bugetul pentru anul fiscal 2010-2011, propus la inceputul acestei saptamani de guvernul SUA, prevede o masura care ar reintroduce o taxa de 36% pentru americanii care castiga pe cont propriu mai mult de 200.000 de dolari pe an si un impozit de 39,6% pentru persoanele incadrate la raportari fiscale comune care au cumulat un venit anual de cel putin 250.000 de dolari, scrie Mediafax.Totodata, administratia Obama propune cresterea incasarilor bugetare din taxarea mai dura a mediului de afaeri, prin eliminarea regimurilor fiscale preferentiale care vizeaza companiile de petrol si gaze, serviciile de asigurari de viata, conducerile executive ale parteneriatelor pentru investitii si companiilor inregistrate in SUA, dar care au operatiuni internationale.In total, bugetul inaintat de guvernul american prevede majorarea veniturilor bugetare, prin masurile amintite, cu 1.900 miliarde de dolari in urmatorii 10 ani."Acest set de reforme fiscale aduce un echilibru intre reduceri de taxe care au ca obiectiv concret stimularea crearii de noi locuri de munca si investitii in inovatie pe plan local, reducerea presiunii exercitate asupra clasei de mijloc pentru a creste corectitudinea sistemului, dar si masuri care abordeaza abuzurile, care descurajeaza mutarea locurilor de munca din SUA in alte tari si care promoveaza disciplina fiscala pe termen... mai mult
Marti, 02 Februarie 2010, ora 10:36