Barack Obama a castigat alegerile prezidentiale din SUA, in ciuda situatiei economice proaste. El si-a asigurat votul a 303 electori, fata de doar 206 pentru Romney, iar Florida este singurul stat in care mai urmeaza sa fie anuntat castigatorul.
Obama se va confrunta cu un mandat probabil la fel de dificil. Presedintele american trebuie ca pana la sfarsitul anului trebuie sa rezolve problema "varfului fiscal" din 2013, care poate pune in pericol atat economia americana, cat si cea mondiala, si sa ajunga la un acord cu un congres divizat cu privire la politicle sale.
Alegerile SUA 2012: Rezultatele in fiecare stat
Business24 v-a prezentat in format LIVE TEXT principalele evenimente referitoare la alegerilor din Statele Unite.
- Agentia oficiala de stiri a Republicii Populare chineze, Xinhua, anunta ca administratia de la Washington trebuie sa "dezvolte o atitudine mai constructiva in realizarea politicilor sale cu privire la China". Agentia de stiri afirma ca, in ultimii patru ani, Casa Alba "a starnit frecvent dispute comerciale si neintelegeri privind cursul valutar cu China si s-a amestecat flagrant in disputele teritoriale ale Chinei cu vecinii sai".
- Bursele au crescut per total, iar randamentul bondurilor a coborat la cel mai mic nivel din ultimele doua luni, in urma victoriei lui Obama. Dolarul insa a scazut, piata de futures a suferit fluctuatii multiple, iar pretul aurului a crescut pentru a treia zi consecutiva, a anuntat Bloomberg.
- Obama a... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 15:09
Reales marti dupa un mandat dificil de patru ani, Barack Obama, al 44-lea presedinte al Statelor Unite si primul presedinte de culoare al celei mai mari puteri mondiale, isi consolideaza locul in istorie.
Un singur democrat dupa 1945 a fost ales de doua ori la conducerea SUA, Bill Clinton, intr-o situatie economica mult mai buna decat cea actuala, marcata de o rata a somajului de 7,9%. Niciun presedinte american nu a fost pana acum reales atunci cand rata somajului a depasit 7,2%, relateaza AFP.
Ales in 2008 cu sloganuri de "speranta" si "schimbare", Obama, in varsta de 51 de ani, a reusit sa-i convinga pe americani ca poate, mai bine decat adversarul sau Mitt Romney, sa-i conduca pe calea relansarii economice in ciuda celor patru ani de criza din care tara isi revine in continuare cu dificultate.
Interlocutorii sai il descriu ca un om rezervat, cerebral, dar extrem de competitiv, caruia nu ii place sa piarda nici in politica, si nici la basket.
Conventia democrata din 2004 de la Boston, care l-a ales pe John Kerry drept contracandidat al lui George W. Bush, a fost momentul cand Barack Hussein Obama, fiul unui kenyan si al unei americance, a aparut cu adevarat pe scena nationala americana, sustinand o abordare a politicii bazata pe consens care a sedus si a facut istorie.
Cum a ajuns Barack Obama sa fie cel mai important lider al planetei?
Obama, nascut in august 1961 la Hawaii (Pacific) si cu o parte din copilarie petrecuta in Indonezia, reprezenta... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:16
Candidatul republican Mitt Romney l-a felicitat telefonic pe presedintele in exercitiu Barack Obama pentru victoria in alegerile prezidentiale din SUA, desfasurate marti, informeaza Associated Press, AFP si Reuters.
"I-am telefonat presedintelui Obama pentru a-l felicita pentru victoria sa", a declarat Romney.
"Este o perioada de mari provocari pentru America si ma rog ca presedintele sa aiba succes in ghidarea natiunii noastre. Am dat totul in aceasta campanie", a declarat Romney, in fata simpatizantilor sai reuniti la Boston.
Barack Obama a fost reales marti presedinte al Statelor Unite pentru un al doilea mandat pana in 2016, depasind pragul de 270 de voturi electorale necesare in fata rivalului sau republican Mitt Romney, au anuntat canalele de televiziune CNN, MSNBC si CBS.
Este a doua oara, dupa Bill Clinton in anii '90, cand un democrat este reales la Casa Alba dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 08:20
Revenirea economiei americane reprezinta adevarata miza a acestor alegeri, iar pozitiile celor doi candidati cu privire la relansarea celei mai mari economii la nivel mondial vor cantari greu in decizia de vot a cetatenilor SUA.
Business24 va prezinta principalele diferente de strategie a celor doi candidati pe plan economic.
Datoria SUA si politica fiscala
Datoria SUA a depasit nivelul de 16 trilioane de dolari, in timp ce deficitul bugetar a trecut de un trilion de dolari pentru al patrulea an consecutiv.
Guvernul imprumuta practic 31 de centi pentru fiecare dolar pe care il cheltuieste.
Obama a propus sa reduca deficitul printr-o scadere treptata a cheltuielilor, pentru ca economia sa nu intre din nou in recesiune.
Aproape toti americanii vor plati taxe mult mai mari de anul viitor, in cazul in care Congresul si Casa Alba nu vor interveni pentru a extinde reducerile fiscale inca in vigoare pana la sfarsitul lui 2012, scrie Yahoo News, citand Associated Press.
Obama doreste sa continue cu fiscalitatea redusa introdusa de Bush, dar doar pentru persoanele care castiga mai putin de 200.000 de dolari, sau cuplurile casatorite care castiga mai putin de 250.000 de dolari annual. In plus, americanii care castiga peste un milion de dolari vor avea o taxa suplimentara de 30%.
In comparatie, Romney doreste sa sa scada toata impozitele pe venit cu 20%, compensand prin eliminarea unor deduceri sau exceptari fiscale si pune accentul pe taieri bugetare... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 14:33
Cei doi candidati la presedintia SUA se afla intr-o cursa stransa, in timp ce campania din 2012 se anunta a fi cea mai scumpa de pana acum din istoria SUA.
Obama si Romney au cheltuit in aceasta campanie aproximativ sase miliarde de dolari, o suma in crestere cu 13% fata de cea cheltuita pentru alegerile din 2008, a anuntat Center for Responsive Politics, potrivit Ziare.com.
Din punct de vedere al intentiei de vot, Barack Obama are un avantaj usor, conform analizelor Reuters, dar diferenta este prea mica pentru a contura un posibil rezultat final.
La nivel national, Obama conduce cu doar 1%, cu 47% din intentiile de vot ale alegatorilor, fata de 46% din cati ar vota pentru Romney.
Sistemul electoral american
Potrivit sistemului electoral american, sunt insa importante statele in care fiecare candidat va iesi castigator.
Cetatenii vor vota in fiecare stat pentru unul din grupurile de electori care sustin fiecare candidat, pe principiul castigatorii iau totul.
Astfel, daca locuitorii unui stat voteaza in majoritate un anumit candidat, acesta va primi votul tuturor electorilor din statul respectiv.
Mai mult, statele americane au un numar diferit de electori, in functie de populatia lor. De aceea, pentru Obama si Romney este crucial sa castige alegerile in statele cu cel mai mare numar de electori, mai ales in cazul in care populatia lor nu s-a decis clar inca in favoarea unui anume candidat.
In votul electorilor, diferenta dintre Obama si... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 13:30
Costul alegerilor prezidentiale americane in 2012 a atins deja o cifra comparabila cu 2008, iar Barack Obama si democratii au strans si au cheltuit mai multi bani decat Mitt Romney si republicanii.
Alegerile prezidentiale din Statele Unite au atras in 2012 fonduri electorale in valoare de 1,6 miliarde de euro.
Sumele de mai jos reflecta fondurile de campanie stranse pana la sfarsitul lui septembrie si depuse pana la 20 octombrie de catre fiecare tabara la Comisia Electorala Federala (FEC).
Sumele stranse de catre candidati:
- Barack Obama: 564 milioane de dolari
- Mitt Romney: 337 milioane de dolari
Sursa: Comisia Electorala Federala, la 30 septembrie 2012.
Sumele cheltuite de catre candidati:
- Barack Obama: 548 milioane de dolari
- Mitt Romney: 298 milioane de dolari
Sursa: Comisia Electorala Federala, la 30 septembrie 2012.
Sumele stranse de catre partide:
- Democrati: 253 milioane de dolari
- Republicani: 331 milioane de dolari
Sursa: Comisia Electorala Federala, la 30 septembrie
Sumele stranse de catre comitetele "SuperPAC":
- Priorities USA Action (Obama): 51 milioane de dolari
- Restore Our Future (Romney): 112 milioane de dolari
Sursa: Center for Responsive Politics, opensecrets.org, la 30 septembrie 2012.
Sumele cheltuite de grupuri independente, la nivel national si local, care includ comitetele "SuperPAC" si organizatiile "501(c)4":
- Aliati democrati: 194 milioane de dolari
- Aliati conservatori: 463... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 08:37
Cei doi adversari in cursa pentru Casa Alba, Barack Obama si Mitt Romney, se vor confrunta luni intr-o ultima dezbatere televizata pe teme de politica externa.
Expertii considera insa ca nu exista diferente semnificative intre punctele lor de vedere pe margine politicii externe, anunta Agerpres.
Problematica politicii externe, spre deosebire de cea economica, nu este in mod traditional un element decisiv in conturarea optiunii alegatorilor americani.
Daca va fi reales, presedintele Barack Obama ar urma sa duca mai departe "razboiul secret" impotriva Al-Qaida si sa privilegieze diplomatia in celelalte dosare de politica externa, Orientul Mijlociu urmand sa fie chestiunea arzatoare, estimeaza mai multi analisti de politica externa.
In asteptarea dezbaterii de luni, purtatorul de cuvant al campaniei lui Obama, Ben LaBolt, considera ca actualul "presedinte s-a tinut de cuvant si a pus capat in mod responsabil razboiului din Irak, a actionat impotriva Al-Qaida, a deschis calea incetarii razboiului din Afganistan si a restabilit aliantele in lumea intreaga".
Dar cei patru ani ai primului sau mandat au fost marcati si de esecuri, cum ar fi lipsa evolutiilor in conflictul israeliano-palestinian, proasta gestiune a evenimentelor haotice in tarile "Primaverii arabe", ezitarile fata de Iran si Coreea de Nord, dar si relatiile cu Rusia si China, care continua sa fie incordate.
In opinia lui Justin Vaisse, analist la Institutul Brookings si autor al cartii "Barack... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 12:34
Cea mai recenta dezbatere dintre Barack Obama si Mitt Romney a provocat ample reactii pe retelele sociale, unde prestatia celor doi candidati la Presedintia SUA a fost analizata in cel mai mic detaliu.
Retelele sociale nu au constituit doar arena publicului larg, ci si a echipelor de campanie ale lui Obama si Romney. Acestea au postat mesaje pe Twitter pe tot parcursul celor 90 de minute ale dezbaterii, anunta Mediafax.
Inainte chiar de inceputul confruntarii directe, ambele tabere si-au pregatit abonatii pe Twitter, ascutindu-le armele.
Echipa lui Romney l-a atacat pe Obama, care "nu numai ca nu a reusit sa controleze cresterea datoriilor, dar chiar le-a crescut cu o viteza fara precedent". In timp ce echipa adversa contracara: "Nu va lasati pacaliti: americanii reactioneaza in strada #RealRomney" (adevaratul Romney), trimitand la un link unde cetatenii criticau propunerile republicanului.
In cursul dezbaterii, comentariile pe Twitter au crescut in intensitate si au atins un numar de aproximativ 7,2 milioane. Sunt mai putine decat cele aproximativ 10,3 milioane de comentarii postate la prima dezbatere din 3 octombrie de la Denver (Colorado, vest), dar mai multe decat cele aproximativ patru milioane ale confruntarii directe dintre candidatii pentru functia de vicepresedinte din 11 octombrie de la Danville (Kentucky, centru-est).
Potrivit unor administratori ai retelei sociale, 109.560 a fost numarul maxim de mesaje pe Twitter pe minut, postate in timp ce... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 11:30
Crearea de locuri de munca si problema impozitelor se afla in centrul bataliei ideologice dintre Barack Obama si Mitt Romney. Cei doi candidati la Casa Alba isi vor prezenta programele economice in cadrul unei dezbateri ce va avea loc pe 3 octombrie, la Denver.
Ce obiective au cei doi candidati in ceea ce priveste piata muncii
Barack Obama are ca obiective crearea unui milion de locuri de munca in sectorul manufacturier pana in 2016. Acest obiectiv va fi indeplinit prin elaborarea unor masuri fiscale ce vor incuraja companiile sa isi relocheze productia in SUA.
Piata muncii va fi dezvoltata si prin dublarea exporturilor.
Un alt obiectiv al lui Obama este reducerea la jumatate a importurilor energetice pana in 2020 prin dezvoltarea resurselor de gaze si a energiei "verzi".
Mitt Romney vrea sa creeze 12 milioane de locuri de munca prin redresarea economiei. Romney urmareste scaderea impozitelor, dereglementarea, deschiderea unor piete externe si dezvoltarea resurselor petroliere si gaziere americane.
Obiectivele privind bugetul
Barack Obama are ca obiectiv reducerea cheltuielilor cu 4.000 de miliarde de dolari in zece ani, dintre care 2.000 au fost deja validate.
Circa 1.950 de miliarde ar proveni din cresterea impozitelor pentru cei bogati si eliminarea niselor fiscale pentru companii, si 850 de miliarde de economii gratie terminarii razboaielor din Irak si Afganistan.
Mitt Romney vrea sa plafoneze bugetul federal la 20% din PIB, fata de 24,4%... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 08:18