Administratia Obama va face presiuni asupra guvernelor europene pentru a preveni iesirea Greciei din zona euro, inainte de alegerile prezidentiale din SUA din luna noiembrie.
Autoritatile de la Washington se tem de faptul ca daca Uniunea Europeana, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE) nu vor acorda Greciei urmatoarea transa din pachetul de finantare externa, situatia ar degenera si statul ar iesi imediat din zona euro, cu putin timp inaintea alegerilor din Statele Unite.
Oficialii administratiei americane cer guvernelor din zona euro sa amane masuri drastice pana dupa alegeri, ingrijorati ca turbulentele care ar rezulta pe pietele financiare ar putea pune in pericol sansele presedintelui Barack Obama de a fi reales, au declarat pentru The Independent surse guvernamentale britanice.
Potrivit informatiilor obtinute de The Independent, liderii europeni par sa rezoneze cu rationamentul Casei Albe, deoarece se tem ca Mitt Romney, contracandidatul republican al lui Obama, ar fi un presedinte mai "izolationist", din cauza presiunilor exercitate in Congres de catre Partidul Republican.
Obama a discutat miercuri situatia din zona euro intr-o conferina telefonica cu premierul britanic David Cameron, iar cei doi au salutat declaratiile facute la inceputul lunii august de presedintele BCE Mario Draghi, care a spus ca va face tot ceea ce va fi necesar pentru a asigura supravietuirea monedei euro si a prezentat un plan agresiv de solutionare a... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 15:51
Europa mai are inca de lucru pentru a stabiliza situatia financiara in zona euro, in pofida unor evolutii pozitive in Italia si Grecia, a estimat, sambata, presedintele american Barack Obama.
Obama s-a declarat incantat sa constate ca guvernele europene au luat in serio necesitatea de a rezolva criza datoriilor, a adaugat presedintele american in timpul unui summit din Hawai.
Dar "mai este inca de lucru in comunitatea europeana intr-un sens mai larg pentru a da asigurari ferme pietelor ca tari precum Italia vor putea finanta datoria lor", a avertizat el. mai mult
Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 08:51
Euro a avut cea mai mare depreciere fata de dolar din ultimul an ca urmare a speculatiilor ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea reduce dobanda pana la sfarsitul anului ca urmare a inrautatirii perspectivelor privind economia. Moneda unica a pierdut saptamana trecuta 3,9% fata de dolar, pana la o valoare de 1,3656 dolari.Problemele cu care se confrunta Europa au apasat in continuare asupra monedei euro si a burselor, care au inregistrat inca o saptamana de scaderi, scrie Bloomberg.
Dupa ce germanul Juergen Stark a surprins investitorii cu decizia de a demisiona din consiliul de conducere al BCE din cauza divergentelor de opinie privind programul de achizitii de obligatiuni emise de tarile cu probleme, bursele au avut din nou un final de saptamana dominat de scaderi puternice.
Indicele Stoxx Europe 600 a scazut cu 3,7%, pana la 224,59 puncte, fiind cu 23% sub varful atins la jumatatea lunii februarie. Toate cele 18 burse din Europa de Vest au scazut, cu exceptia celei elvetiene.
Astfel, indicele CAC 40 (Franta) a pierdut 5,5%, FTSE 100 (Marea Britanie) 1,5%, iar DAX (Germania) 6,3%.
Actiunile bancilor au fost in continuare cele mai afectate, Societe Generale scazand cu 21%, banca portugheza BCP cu 17%, iar Royal Bank of Scotland cu 13%.
In Statele Unite problemele din Europa au eclipsat planul in valoare de 450 de miliarde de dolari al presedintelui Barack Obama prin care intentioneaza sa reduca somajul. Indicele Dow Jones a pierdut 2,2%, iar Standard... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2011, ora 08:47
Presedintele american Barack Obama a avertizat, marti, ca producerea "unei spirale necontrolate" si a unui default in zona euro ar avea un efect dezastruos asupra economiei mondiale, informeaza Mediafax. "Trebuie sa ne asiguram ca pentru rezolvarea problemei sunt puse in practica cele mai bune idei", a afirmat Obama intr-o conferinta de presa comuna cu cancelarul german Angela Merkel, la Casa Alba.
Oficialul german a spus la randul sau ca tarile din zona euro au interesul comun ca problemele unuia dintre statele membre sa nu zdruncine stabilitatea regiunii care foloseste moneda unica.
"Daca o tara are probleme si pune astfel in pericol intreaga zona euro, este in interesul fiecarui stat sa se asigure ca regiunea nu este afectata in ansamblul ei", a aratat Merkel.
Ea a adaugat ca statele membre vor actiona astfel incat sustenabilitatea masurilor sa fie garantata.
Cei doi lideri au avut o discutie ampla referitoare la criza datoriilor, iar Obama a spus ca Germania va avea un rol esential in rezolvarea situatiei.
Surse din zona euro au declarat ca se contureaza o propunere pentru un al doilea program de asistenta financiara pentru Grecia, de 80 miliarde euro-100 de miliarde euro.
"Am incredere ca liderii germani, impreuna cu alte personalitati majore din Europa vor contribui ca Grecia sa revina la crestere, iar datoriile acesteia sa devina sustenabile", a afirmat Obama.
Presedintele american a adaugat ca Statele Unite s-au angajat ca colaboreze cu europenii in aceasta... mai mult
Marti, 07 Iunie 2011, ora 23:08