Statele Unite sunt "dispuse sa isi joace rolul pentru a ajuta" Uniunea Europeana sa faca fata crizei datoriilor, a afirmat luni presedintele Barack Obama dupa o intalnire cu liderii UE, remarcand ca Washingtonul este "interesat de reusita" economica a zonei euro.
Rezolvarea crizei actuale "este extrem de importanta pentru economia noastra. Daca Europa se contracta, daca Europa are dificultati va fi mult mai dificil pentru noi sa cream locuri de munca aici", a adaugat Obama alaturi de presedintele UE, Herman Van Rompuy, si cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
"Le-am facut cunoscut faptul ca Statele Unite sunt gata sa isi joace rolul pentru a ajuta (UE) sa isi rezolve aceasta problema", a spus Obama. Presedintele nu a dat detalii cu privire la felul in care Washingtonul ar putea ajuta Europa.
O astfel de formulare este noua pentru Obama, Casa Alba sustinand pana luni inclusiv, ca Uniunea Europeana este in masura sa depaseasca criza prin propriile mijloace.
"Suntem (...) interesati de succesul lor si vom continua sa lucram impreuna in mod constructiv la rezolvarea acestei probleme intr-un viitor apropiat", a continuat Obama.
Intr-un comunicat comun lansat dupa acesta intalnire de la Casa Alba, care a durat putin peste doua ore, Statele Unite au salutat masurile luate anterior de UE in lupta contra crizei datoriilor.
UE se asteapta de la SUA sa ia masuri de reducere a deficitului bugetar
La randul sau UE a facut cunoscut faptul ca asteapta de la... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 11:12
Presedintele Barack Obama s-a aratat preocupat de criza din zona euro si a dat vina pe lipsa vointei politice. In opinia sa, turbulentele de pe piete vor continua pana in momentul in care Europa va avea un plan concret de rezolvare a problemelor legate de datoriile suverane.
Obama a apreciat pe de o parte eforturile presedintelui francez Nicolas Sarkozy si a cancelarului german Angela Merkel de a forma alaturi de autoritatile elene si italiene guverne unitare pentru a implementa reformele necesare, insa de alta parte s-a aratat critic fata de intreaga situatie din Europa, potrivit Reuters.
"Problema este una de vointa politica. Nu este o problema tehnica. Exista o dorinta reala a presedintelui Sarkozy si a cancelarului german Angela Merkel de a rezolva problemele, insa au adoptat o structura politica complicata. Am vazut unele pogrese in Italia si Grecia, tari care acum isi pot pune in aplicare reformele necesare, insa in acest moment cea mai mare parte a Europei trebuie sa stea in spatele proiectului European.
"Pana in momentul in care nu vom pune in aplicare un plan concret care sa trimita un semnal clar pietelor ca Europa va face tot ceea ce e nevoie, vom continua sa asistam la turbulente pe pietele financiare", a mai precizat presedintele american.
Actiunile din Asia au cazut miercuri iar moneda euro a scazut la cel mai mic nivel din ultima luna fata de dolar si yen.
"Vom oferi in continuare consultanta liderilor europeni cu privire la optiunile pe care... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 15:47
Europa mai are inca de lucru pentru a stabiliza situatia financiara in zona euro, in pofida unor evolutii pozitive in Italia si Grecia, a estimat, sambata, presedintele american Barack Obama.
Obama s-a declarat incantat sa constate ca guvernele europene au luat in serio necesitatea de a rezolva criza datoriilor, a adaugat presedintele american in timpul unui summit din Hawai.
Dar "mai este inca de lucru in comunitatea europeana intr-un sens mai larg pentru a da asigurari ferme pietelor ca tari precum Italia vor putea finanta datoria lor", a avertizat el. mai mult
Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 08:51
Cancelarul german Angela Merkel a respins vineri criticile la adresa politicii sale referitoare la zona euro, afirmand ca este inacceptabil ca aceia care solicita masuri curajoase pentru combaterea crizei datoriilor sa se opuna in acelasi timp masurilor de reglementare a pietelor financiare, potrivit Mediafax.Merkel a afirmat la o conferinta organizata de sindicatul german IG Metall ca G20 nu a reusit sa isi respecte promisiunea de a nu lasa nereglementat niciun produs, jucator financiar sau vreo piata de profil, transmite Reuters.Ea a spus ca va cere la summitul G20 care va avea loc in Cannes la inceputul lunii viitoare masuri pentru problema "bancilor prea mari pentru a cadea" si pentru activitatile bancare "din umbra".In comentarii adresate voalat Statelor Unite si Marii Britanii, Merkel a criticat tarile din afara zonei euro care refuza sa accepte propunerile de taxare a tranzactiilor financiare."Nu se poate ca cei din afara zonei euro care ne-au presat in mod repetat sa luam masuri cuprinzatoare impotriva crizei datoriilor sa se asocieze in acelasi timp pentru a respinge introducerea taxei pe tranzactiile financiare. Este inacceptabil", a spus Merkel.Ea a adaugat ca actorii pietelor financiare trebuie sa suporte costurile de combatere a crizei si ca va insista in acest sens pana va reusi, cel putin in Europa.Autoritatile de la Washington si Londra s-au opus introducerii taxei, determinand Germania sa ia in considerare introducerea acesteia doar in zona... mai mult
Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 19:45
Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, vor discuta duminica solutii pentru criza din zona euro care pune in pericol economia mondiala, conform
Cei doi vor vorbi despre Grecia, prevenirea extinderii crizei datoriilor in zona euro si consolidarea bancilor.
Importanta intalnirii a fost sporita de riscul falimentului grupului franco-belgian Dexia, prima victima a crizei, din cauza expunerii mari la datoriile tarilor periferice din zona euro, in special la cele ale Greciei.
"Dexia va fi printre subiectele care vor fi abordate, dar principala tema va fi Grecia si zona euro, bancile fiind doar o consecinta a crizei", a declarat o sursa din Ministerul francez de Finante.
Sarkozy va sosi la Berlin duminica dupa-amiaza, se va intalni cu Merkel, iar apoi va urma o cina de lucru.
"Exista un risc ridicat ca aceasta criza sa escaladeze si sa se extinda", a declarat ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble pentru o publicatie din Germania.
Liderii din Germania si Franta sunt divizati in privinta modalitatii de recapitalizare a bancilor europene.
Potrivit Irlandei, bancile din Europa ar putea avea nevoie de peste 100 de miliarde de euro pentru a rezista crizei datoriilor suverane, in timp ce FMI estimeaza necesarul de fonduri suplimentare la 200 de miliarde de euro.
Autoritatile de la Paris vor ca pentru recapitalizare sa fie folosita facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (EFSF), iar Berlinul sustine ca... mai mult
Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 15:20
Escaladarea crizei datoriilor din Europa nu va duce la o repetare a colapsului din 2008, a avertizat seretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner. Facand referire la situatia Americii, acesta a cerut politicienilor SUA sa sprijine cresterea economica.Nu exista nici o sansa ca statele europene sa permita vreunei institutii financiare sa falimenteze in modul in care a facut-o Lehman Brothers acum 3 ani, a declarat Geithner, potrivit Forbes.
In opinia acestuia, guvernele europene au avut intotdeauna o traditie in a-si apara institutiile financiare, spre depsebire de SUA si in plus, au vointa si mijloacele necesare pentru a paza spatele celor mai mari banci europene.
Desigur, comentariile lui Geithner prresupun ca modalitatile de salvare unilaterale pe piata interna a unor banci din tari precum Franta sau Germania ar fi de ajuns pentru a stopa valul de criza.
Pietele multi se tem ca actuala criza a datoriilor suverane va avea efecte transfrontaliere contagioase.
De aceea, pietele din intreaga lume, si nu doar in tarile PIIGS, au fost afectate de raspandirea temerilor.
In opinia acestuia, liderii europeni au nevoie de mai multa forta in spatele angajamentelor lor pentru a se asigura ca Italia si Spania pot mentine ratele dobanzilor durabile.
Acesta a spus ca Europa trebuie sa intreprinda reforme pentru Grecia, Irlanda si Portugalia pentru a castiga increderea lumii ca au vointa politica de a salva regiunea.
Geithner a precizat ca problemele cu care se confrunta Europa... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 14:54
Angajamentele vagi si lipsa de masuri din partea statelor membre G7 au subliniat diferendele dintre Europa si Statele Unite, dar si spatiul redus de manevra in fata celei mai grave crize de incredere de la criza creditelor, potrivit NewsIn.Dupa saptamani de turbulente pe pietele financiare, ministrii de Finante si sefii bancilor centrale din G7au promis un raspuns coordonat, la intalnirea care s-a desfasurat vineri noapte si sambata la Marsilia, dar nu au oferit masuri clare si au avut pozitii diferite in privinta crizei din Europa.in timp ce SUA a cerut celor mai mari economii europene sa asigure sprijin "neconditionat" statelor de la periferie, confruntate cu o criza a datoriilor care ameninta recuperarea la nivel global, Germania, principala forta financiara a zonei euro, a afirmat ca prioritara este reducerea deficitelor."Nu exista nicio directie, situatie asteptata de altfel, avand in vedere ca nu exista un acord in privinta politicilor fiscale intre SUA si Europa, la fel cum nu exista o intelegere in privinta celor monetare", a declarat Gilles Moec, economist la Deutsche Bank Londra."intr-un fel, comunicatul este o lista a problemelor pe care le intampina autoritatile", a spus Moec referitor la un comunicat de presa remis de G7 la finalul intalnirii in urma insistentelor Frantei.Desi initial a anuntat ca nu este necesar un comunicat, Franta a considerat in final ca ar fi utila transmiterea unui semnal de unitate pietelor financiare, dupa ce Wall Street a scazut cu... mai mult
Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 13:22
Pe masura ce situatia economica incepe sa semene din ce in ce mai mult cu perioada de criza din 2008, seful Bancii Centrale Europene (BCE) Jean- Claude Trichet si guvernatorul bancii centrale italiene, Mario Draghi, au cerut, mai mult sau mai putin saracastic, liderilor europeni sa "se miste mai rapid" si sa gaseasca o solutie inainte ca situatia determinata de criza datoriilor suverane sa devina mult mai grava.Europa trebuie sa faca un pas pentru a se intregra politic si economic, sustine Draghi, care adauga ca randamentele obligatiunilor din Grecia, Italia si din alte tari cu finantele slabite au crescut luni, ca urmare a temerilor investitorilor. Atat Draghi cat si Trichet s-au adresat in cadrul unui forum in Paris, unde s-au dezbatut in principal efectele prabusirii Lehman Brothers.Presedintele Obama va tine un discurs, joi, in care va incerca sa calmeze atat investitorii, cat si natiunea americana. Discursul liderului de la Casa Alba este organizat cu o zi inainte de intrunirea celor mai bogate 7 natiuni, care se intalnesc in Marsilia pentru a discuta despre economiile europeana si americana.
Washingtonul doreste sa se asigure ca turbulentele determinate de criza din zona euro nu va trece Atlanticul, intr-un moment in care economia SUA este slabita.Ceea ce a spus guvernatorul Bancii Nationale a Italiei, Mario Draghi, merge pana in miezul problemei care, dupa cum realizeaza si politicienii, este cauza crizei europene: lipsa unei unitati fiscale, care ar putea... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 17:39
Tari precum Grecia, Irlanda, Portugalia si Irlanda sunt falimentare si au nevoie de planuri masive de restructurare, in timp ce Germania va fi nevoita sa garanteze datoriile guvernamentale ale Italiei si ale Spaniei, noteaza Mediafax.
"Evident, a fost o greseala ca unele tari din sud sa fie acceptate prematur in zona euro, dar acum nu exista alta cale decat plata datoriilor acestora prin transferuri. As vrea sa spun ca este vorba despre o plata singulara, dar nu cred ca cineva din Germania crede inca asta, si nici nu ar trebui sa creada. Este o problema pe termen lung", comenteaza Rogoff, profesor de economie la Unicersitatea Harvard, intr-un interviu pentru Der Spiegel.
Germania ar putea obtine insa, in schimb, concesii politice importante de la celelalte state din zona euro, precum instalarea unui presedinte european puternic sau a unui ministru de finante european, considera el.
Rogoff noteaza totodata ca intrarea Greciei, Portugaliei sau Irlandei in default (incapacitate de plata) nu ar fi o problema semnificativa, deoarece cele trei economii sunt relativ mici si nu ar trage dupa ele economia globala.
"Daca Statele Unite sau Germania ar intra in default, ar fi o cu totul alta problema. Nu ma refer la genul de default tehnic in care ar fi putut intra SUA daca Congresul nu ar fi ridicat plafonul datoriei de stat. Daca s-ar fi intamplat aceasta prostie, ar fi fost corectata urgent, cu unele pagube pe termen lung. Cel mai probabil, SUA ar fi platit dobanzi ceva mai mari... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 18:38