Congresul a pus capat unei perioade de trei ani de instabilitate bugetara in Statele Unite, adoptand joi un buget pentru exercitiul aferent anului 2014 care finanteaza serviciile statului pana in septembrie.
Camera Repezentantilor a aprobat miercuri acest buget, in valoare de aproximativ 1.100 de miliarde de dolari, cu 359 de voturi la 67, iar Senatul l-a aprobat joi dupa-amiaza, cu 72 de voturi la 26. Legea finantelor urmeaza sa fie promulgata de catre presedintele Barack Obama.
"Am intarziat putin, dar ne-am facut treaba", a declarat senatoarea Barbara Mikulski, presedinta Comisiei insarcinate cu elaborarea legilor finantelor in Senat. Toti democratii au votat, alaturi de 17 republicani, pentru acest text de 1.528 de pagini.
Masura finanteaza Guvernul federal pana pe 30 septembrie si indeparteaza riscul unei noi blocari a administratiei.
Washington, paralizat din 2011
Washingtonul a fost paralizat, incepand din ianuarie 2011, de coabitarea parlamentara intre democrati, majoritari in Senat, si republicani, care au obtinut majoritatea in Camera Reprezentantilor in noiembrie 2010, din cauza unui program privind o reducere istorica a cheltuielilor federale. In centrul acestei majoritati republicane s-au aflat zeci de ultraconservatori din cadrul Tea Party, ostili unui compromis.
Crizele s-au tinut lant, dupa aceea, in cursul negocierilor cu privire la plafonul bugetar, incheiat in extremis in noaptea de Sf. Silvestru, in 2012.
In octombrie, acelasi... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 10:55
Criza fiscala care tocmai s-a incheiat a subminat credibilitatea Statelor Unite in strainatate si a redus cresterea economica, a declarat joi presedintele Barack Obama, aratand ca nu exista castigatori din aceasta situatie, relateaza CNBC.
Cu cateva ore inainte de acest discurs, Obama a semnat acordul de compromis aprobat de Congres dupa mai multe saptamani de blocaj. Plafonul datoriilor a fost prelungit pana pe 7 februarie, iar activitatile guvernamentale vor fi finantate pana pe 15 ianuarie.
"Nu exista castigatori, ultimele cateva saptamani au provocat daune economiei. Nu cunoastem inca amploarea daunelor, dar toti analistii considera ca a fost incetinita cresterea economica", a spus presedintele.
El a aratat ca numai riscul producerii unui default (incapacitate de plata) a majorat costurile de imprumut ale SUA, care s-au adaugat la deficit.
Din cauza incertitudinilor, multi consumatori si-au redus cheltuielile si jumatate dintre directorii de companii au afirmat ca blocarea activitatilor institutiilor federale i-a determinat sa isi reduca planurile de angajari, pentru urmatoarele sase luni, a mai spus Obama, adaugand ca americanii s-au saturat de Washington.
"Stim ca familiile au ramas fara salariile sau serviciile pe care se bazau. Stim ca posibilii cumparatori de case au obtinut mai putine ipoteci", a continuat presedintele.
Unii membri ai Congresului au sustinut ca au blocat activitatea guvernului in beneficiul economiei, dar Obama considera ca... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 09:30
Bursele din Statele Unite si Asia au crescut puternic dupa ce Congresul american a deblocat activitatea guvernului si a ridicat plafonul datoriei de stat, cel putin pana la inceputul anului viitor, evitand astfel riscul unui default (incetare de plati) al Statelor Unite.
Actiunile din SUA au crescut miercuri dupa aparitia primelor informatii privind acordul din Congres. Indicele Standard & Poor's a urcat cu 1,4%, aproape de un nivel record, iar Dow Jones Industrial Average a afisat un avans similar.
Pietele asiatice, masurate de indicele MSCI Asia Pacific, au urcat cu 0,7% dupa votul legislativului american, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele 5 luni.
Indicele Bloomberg al dolarului SUA, care evalueaza performantele monedei americane in raport cu 10 valute de referinta, a scazut cu 0,2%. Randamentul titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani a scazut pe piata secundara cu un punct de baza, sau 0,01 puncte procentuale, la 2,65%.
Intelegerea a trecut miercuri de cele doua camere ale Congresului cu majoritati semnificative: 81 de voturi "pentru", fata de 18 "impotriva" in Senat, respectiv 285 "pentru" si 144 "impotriva" in Camera Reprezentantilor, potrivit Bloomberg.
Partidul Democrat, aflat la putere, are majoritatea in Senat, iar Partidul Republican controleaza Camera Reprezentantilor.
Presedintele Barack Obama a promulgat rapid acordul, care asigura bugetul pana la 15 ianuarie si suspenda plafonul datoriei de stat pana pe 7 februarie.... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 10:41
Congresul american a ridicat miercuri plafonul datoriei Statelor Unite pana la 7 februarie, dupa adoptarea de catre Camera Reprezentantilor a unui text ce elimina riscul de incapacitate de plata. Presedintele Barack Obama a semnat acest text care pune capat crizei bugetare.
Presedintele american, Barack Obama, a promulgat, joi dimineata, legea ce ridica plafonul datoriei si indeparteaza riscul unei incapacitati de plata, punand capat celor doua saptamani de batalie politica si incertitudinii pietelor, a anuntat Casa Alba, relateaza AFP.
Presedintele american, Barack Obama, le-a cerut, miercuri seara, tuturor angajatilor federali care au intrat in concediu fara plata din cauza blocajului bugetar sa se intoarca la munca joi, dupa ce Congresul a votat o lege temporara privind finanatele, relateaza AFP.
"Acum ca legea a fost aprobata de Senat si Camera Reprezentantilor, presedintele o va promulga inca din aceasta seara, iar angajatii (federali) trebuie sa isi reia activitatea maine dimineata", a declarat Sylvia Matthews Burwell, directoarea biroului pentru buget de la Casa Alba.
Alesii Camerei au votat cu 285 de voturi pentru si 144 impotriva textului adoptat cu putin timp inainte de Senat si care va redeschide intregul stat federal, inchis partial de la 1 octombrie.
Presedintele Barack Obama a anuntat miercuri ca va promulga textul imediat ce il va primi.
Toate agentiile federale vor fi redeschise complet pana la 15 ianuarie
Grupul democrat din Camera a... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 08:28
Senatul american a respins luni seara, cu doua ore si jumatate inaintea unui eventual blocaj guvernamental, un nou proect de lege a bugetului adoptat cu putin timp inainte de Camera Reprezentantilor. Casa Alba le-a ordonat agentiilor federale americane, luni, cu putin timp inainte de miezul noptii (07.00 ora Romaniei), sa isi inceteze activitatile, Congresul nereusind sa voteze un buget inaintea orei limita.
"Din nefericire, nu avem o indicatie clara potrivit careia Congresul va actiona la timp pentru ca presedintele sa semneze o rezolutie bugetara pana la sfarsitul zilei de maine, 1 octombrie 2013", a anuntat Sylvia M. Burwell, directoarea biroului raspunzator de buget al Casei Albe.
"Agentiile trebuie, prin urmare, sa isi execute planurile pentru o incetare ordonata a activitatilor in absenta bugetului", a explicat ea.
Peste 800.000 de functionari federali considerati neesentiali dintr-un total de peste doua milioane, ar trebui sa intre in concediu fortat fara plata incepand de marti dimineata. Efectivele administratiei se vor reduce la minimul vital, unele agentii urmand sa functioneze cu doar 5 la suta din efective.
Executivul american nu a putut decat sa constate impasul in care se afla Congresul luni seara, in apropierea inceputului exercitiului bugetar 2014, marti la miezul noptii (07.00 ora Romaniei), si inaintea caruia Congresul a aprobat credite pentru a se asigura ca statul federal poate functiona normal.
Dupa doua respingeri, luni, de catre... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 08:31
Presedintele american Barack Obama s-a angajat duminica sa ia "masuri puternice" pentru reducerea deficitului public al Statelor Unite, in prima zi a Forumului Economic al Tarilor din Regiunea Asia-Pacific, relateaza AFP."Odata cu revenirea economiei, intentionez sa iau masuri puternice pentru reducerea deficitului pe termen lung al Statelor Unite, pentru ca o crestere sustinuta prin indatorare este incompatibila cu prosperitatea durabila", a declarat Obama.
Statele Unite au inregistrat un deficit record in anul fiscal 2008-2009 incheiat in septembrie, de 1.417 miliarde dolari, echivalent cu circa 10% din produsul intern brut (PIB). Acesta a fost cel mai mare nivel al deficitului inregistrat dupa 1945.
Presedintele american a facut apel la tarile asiatice sa participe la reechilibrarea economiei mondiale si sa isi reformeze modelele economice, bazate in principal pe exporturi. "Nu putem urma aceleasi politici care au dus la o crestere dezechilibrata.
Daca vom face acest lucru, vom continua sa trecem din criza in criza", a adaugat Obama. Declaratia vine in contextul in care deficitul comercial al SUA a atins in septembrie 36,5 miliarde dolari, ceea ce indica urgenta relansarii exporturilor americane mai ales catre Asia, cu care are o balanta comerciala puternic deficitara.
Pe de alta parte, Beijingul acuza faptul ca face obiectul multor bariere vamale la export, desi China a contribuit semnificativ la iesirea economiei mondiale din recesiune. mai mult
Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 13:46
Presedintele SUA, Barack Obama, a propus joi efectuarea unor economii de 17 miliarde dolari la bugetul fiscal pe 2010, in incercarea de a tempera ingrijorarile legate de majorarea deficitelor si a sprijini agenda interna, transmite Reuters, conform NewsIn.Obama a propus o lista de economii pe care va incerca sa le obtina in cadrul unor programe, ce merg de la sectorul apararii la cel al educatiei si pana la curatarea unor mine abandonate.
Lista anuntata de Obama reprezinta varianta detaliata a unui proiect bugetar configurat in februarie."Nu ne mai putem permite sa cheltuim, ca si cum nu ar conta deficitele si ca si cum resursele irosite nu ar reprezenta o problema pentru noi", a spus Obama.
"Nu ne mai putem permite sa lasam alegerile dificile pentru urmatorul buget, urmatoarea administratie sau urmatoarea generatie", a adaugat presedintele Statelor Unite.
Problema este, insa, ca propunerile de a taia 121 de programe identificate de Casa Alba ca fiind paguboase sau inutile reprezinta numai o jumatate din 1% din bugetul de 3.550 miliarde dolari pe care Obama l-a propus pentru anul fiscal care incepe in octombrie.Bugetul are in vedere revizuirea sistemului de sanatate, astfel incat sa ii protejeze pe cei neasigurati si sa sustina programele de educatie.
Obama vrea, de asemenea, sa contribuie la combaterea schimbarii climatice, prin limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, cum ar fi cele de dioxid de carbon de la marile industrii, si prin acordarea permisiunii ca acestea... mai mult
Vineri, 08 Mai 2009, ora 08:53
Presedintele american, Barack Obama, a declarat ca economia Statelor Unite se resimte in prezent si de pe urma problemelor cu care se confrunta Europa, mai grave pe alocuri decat unele din SUA, ce se rasfrang la randul lor asupra pietelor americane. In cadrul interviului acordat pentru New York Times, Obama a mai spus ca vrea ca administratia sa "puna toate lucrurile in ordine pentru ca economia sa inceapa sa isi revina in acest an" si a facut apel la americani sa nu isi inceteze brusc consumul si sa nu isi "bage banii la saltea".Presedintele american Barack Obama a promis sambata ca va face tot ce este necesar pentru a scoate economia din recesiune si a avertizat, ca raspuns la criticile legate de propunerile bugetare, ca tara are de luat o serie de decizii dificile de acum inainte, relateaza Reuters.
Obama, care de la preluarea mandatului, pe 20 ianuarie, a prezentat o serie de propuneri cu privire la modul de combatere a crizei economice, si-a exprimat increderea ca aceste initiative vor avea success, chiar daca somajul se accentueaza si mediul economic se inrautateste.
"Din ziua in care am preluat mandatul, am stiut ca rezolvarea crizei nu va fi usoara, ca nu se va rezolva peste noapte si ca vom continua sa ne confruntam cu momente dificile in lunile urmatoare", a spus Obama in discursul saptamanal rostit la radio.
"Administratia mea este gata sa faca tot ce este nevoie pentru a face fata crizei si a ne duce spre un viitor mai bun", a conchis presedintele... mai mult
Duminica, 08 Martie 2009, ora 18:56