Increderea oamenilor de afaceri greci in economia tarii a atins in martie maximul ultimilor trei ani si jumatate, potrivit Fundatiei pentru Cercetari Economice si Industriale (IOBE), datorita stabilizarii perceptiei la nivelul companiilor, dar somajul record continua sa afecteze consumul intern.
Un indice calculat de IOBE privind climatul de afaceri in constructii, retail si servicii a urcat in martie la 88,1 puncte, de la 86,9 puncte in februarie si 85,8 puncte in ianuarie, relateaza Capital.gr.
Nivelul atins de indice luna trecuta este cel mai ridicat dupa octombrie 2009, inainte de izbucnirea crizei datoriilor in Grecia.
"Imbunatatirea usoara a climatului de afaceri, de la inceputul anului, pare sa continue, in pofida presiunilor mari cu care se confrunta populatia si companiile", se arata intr-un comunicat al fundatiei.
Potrivit IOBE, achitarea partiala a restantelor sectorului public, alaturi de cresterea investitiilor si revenirea depozitelor in sectorul bancar au un efect pozitiv asupra economiei.
Somajul ramane o problema majora
In ciuda acestor indicatori pozitivi, cresterea continua a somajului, in special a celui de lunga durata, are un impact negativ asupra capacitatii oamenilor de a-si plati taxele si contributiile de asigurari sociale.
Acesti factori sunt reflectati de scaderea indicelui privind increderea populatiei in economie, la 71,2 puncte, de la 71,4 puncte in februarie.
Numerosi analisti sunt ingrijorati ca somajul, de peste... mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 10:40
Oamenii de afaceri greci din Romania sustin ca renuntarea la moneda euro nu este o solutie pentru Grecia si ca nimeni nu isi doreste sa se ajunga in acest punct, nici poporul, nici partidele politice.
"Grecia a aderat la zona euro foarte devreme, in 1981. Pentru Grecia ar fi o mare greseala sa renunte la un efort de mai mult de 30 de ani in structurile europene. Grecia este membra in aceasta structura comuna cu mult inaintea Portugaliei si Spaniei, care au aderat in 1985. Tari precum Austria, Finlanda sau Suedia au intrat in 1995, cu 14 ani dupa.(...) Tsipras (liderul Syriza, Alexis Tsipras, n.r.) nu spune ca vrea ca Grecia sa iasa din euro. Este doar o interpretare a discursului sau", a declarat Emmanuel Damanakis, directorul unei companii de publicitate, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, sondajele recente arata ca 80% din populatie nu vede statul in afara zonei euro.
O varianta doar de pedeapsa nu va avea un rezultat
Printre variantele vehiculate in Europa se numara aplicarea unor masuri punitive pentru Grecia si acordarea unui ajutor in conditiile stabilite cu institutiile internationale europene.
"Sunt multi care spun ca Grecia trebuie sa plateasca pentru ce a consumat, si noi suntem de acord, trebuie sa platim ce am consumat. In acelasi timp, trebuie sa gasim o varianta functionala, viabila, sustenabila. O varianta doar de pedeapsa nu va avea un rezultat", a explicat omul de afaceri, care a subliniat ca este dificil de anticipat care va fi... mai mult
Duminica, 17 Iunie 2012, ora 13:00
Volatilitatea economiei, tradusa prin lipsa de predictibilitate si evolutia cursului de schimb valutar, reprezinta principalele amenintari la adresa mediului de afaceri din Romania, in 2012.
Managerii din Romania nu au siguranta unui mediu de afaceri linistit anul acesta, a declarat Maria Grapini pentru Business24, presedintele productatorului de textile Pasmatex, care are peste 400 de angajati.
"Nu ai nicio siguranta, nicio previziune, nu stii nimic, de la cursul de schimb si pana la vanzari, incasari ori flux de capital, nu poti sa previzionezi nimic, iar de la piata externa raspunsul a fost sub asteptari", a declarat Grapini.
Ea sustine ca, o componenta importanta in propagarea nesigurantei in mediul de afaceri autohton o are si amenintarea privind iminentul faliment al Greciei si a situatiei precare din zona euro.
Un schimb valutar cu doua taisuri
Fluctuatiile cursului de schimb valutar reprezinta o alta "piatra de hotar" pentru omul de afaceri care se incumeta sa deruleze un business in Romania.
Maria Grapini sustine ca, evolutia cursului valutar reprezinta un cutit cu doua taisuri, pentru ca, pe de-o parte grupul la care este actionar se ocupa de exporturi, dar si de importuri.
"Din nefericire, ne bazam pe import, iar in tot fluxul asta de lichiditati, importurile trebuie sa le platim imediat, iar timpul de intoarcere a banilor s-a prelungit pana la 200 de zile", mai spune Grapini.
Ea sustine ca, odata cu devalorizarea monedei nationale,... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 12:30
Scaderea burselor inregistrata marti, pe fondul datelor macroeconomice slabe din Europa si al indoielilor legate de succesul restructurarii datoriei Greciei, i-a lovit puternic pe bogatii lumii. Astfel, numai intr-o singura zi, 20 dintre cei mai bogati oameni ai planetei au inregistrat o scadere a activelor lor de 11,3 miliarde de dolari.
Averea miliardarului american Warren Buffett a scazut cu 407,3 milioane de dolari, ajungand la 43,9 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
Patrimoniul liderului mondial din industria siderurgica ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, s-a diminuat cu 918 de milioane de dolari, adica 4%, ajungand la 22,3 miliarde de dolari. Ca urmare a acestei dinamici negative, Mittal a cazut marti din topul celor 20 cei mai bogati oameni ai lumii, situandu-se pe pozitia 21, conform unui clasament Bloomberg.
Doi magnati europeni, retailerii Bernard Arnault, proprietarul LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton S.A, si Amancio Ortega, detinatorul Inditex SA au pierdut impreuna 1,2 miliarde de dolari.
Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a pierdut pe fondul declinului de marti al pietelor 805,4 milioane de dolari, astfel incat averea sa a ajuns la 61,3 miliarde de dolari.
In fine, averea fondatorilor Google Inc. Sergey Brin si Larry Page s-a redus cu 560 milioane de dolari, dupa ce pretul actiunilor Google a inregistrat o scadere de 1,5%.
Indicii bursieri din SUA au inregistrat marti pierderi intre 1,3-1,5%, in timp ce scaderea burselor... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 10:09
Zitec, unul dintre principalii producatori locali de aplicatii on-line, mizeaza pe o crestere cu cel putin 25% a cifrei de afaceri in acest an, la 1,4 milioane de euro, datorata atat serviciilor cu valoare adaugata oferite, cat si majorarii numarului de clienti.
"In 2011, compania a raportat un business de 1,12 milioane de euro, veniturile din piata romaneasca reprezentand 40% din cifra de afaceri, fata de 20% in anul precedent. Anul trecut am lucrat cu aproape 50 de clienti din Romania si din strainatate", a declarat Alexandru Lapusan, CEO Zitec.
Conform declaratiilor sale, in 2011 aproximativ 65% dintre clientii Zitec au fost companii locale, restul provenind din tari precum SUA, Grecia, Franta, Canada, Marea Britanie, Germania, Cipru sau Egipt. In acest an, Zitec isi va continua dezvoltarea pe piata autohtona, mizand pe atragerea de clienti de calibru, dar in acelasi timp, va urmari activ si cresterea portofoliului de parteneri din strainatate.
In 2011, compania a dezvoltat modelul de business de incubator tehnologic investind 50.000 de euro in start-up-ul american Zipongo, proiect sustinut de investitori de calibru precum Founder Collective, doctorul Neal Baer, producator al serialului ER si Peter Dolan, fost CEO al gigantului farmaceutic Bristol Myers Squibb.
Proiectul este menit sa ajute oamenii care isi doresc un stil de viata echilibrat sa descopere si sa cumpere mancare sanatoasa. Acesta cuprinde doua aplicatii online: Zipongo Healthy Deals si Zipongo... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 16:16
Oamenii de afaceri romani se numara printre cei mai optimisti din Europa in privinta asteptarilor pentru anul 2012, in conditiile in care cuvantul ce caracterizeaza cel mai bine mediul de afaceri la nivel european este incertitudinea.
Sentimentul de incertitudine este legat fara echivoc de criza datoriilor din zona euro, potrivit rezultatelor unui studiu calitativ privind asteptarile mediului de afaceri, realizat de Asociatia Europeana a Camerelor de Comert si Industrie din UE (EuroChambres). Studiul a luat in considerare 6 indicatori: increderea mediului de afaceri, cifra de afaceri, comertul intern, exporturile, investitiile si locurile de munca.
Increderea in mediul de afaceri
Oamenii de afaceri sunt ceva mai neincrazatori in mediul de afaceri. Doar un sfert dintre respondenti asteapta o imbunatatire a situatiei, majoritatea considerand ca mediul de afaceri nu se va imbunatati in acest an.
Cu toate acestea, oamenii de afaceri din Romania, alaturi de cei din Bulgaria si Croatia sunt mult mai increzatori decat anul trecut. Si germanii capata curaj de la an la an, in timp ce francezii, alaturi de greci si austrieci sunt cei mai pesimisti in legatura cu evolutia mediului de afaceri in 2012.
Cifra de afaceri
Chiar daca sperantele in privinta cifrei de afaceri sunt ceva mai mici decat anul trecut, balanta ramane una pozitiva. Asadar, oamenii de afaceri din Uniunea Europeana asteapta o usoara crestere a acesteia in 2012.
In ciuda trendului general,... mai mult
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 18:00
Nikolaos Kotzias, CEO Kraft Paints, este o combinatie intre exotism, lux si simpla filosofie de viata. Ii plac mancarurile fine si hainele elegante, insa incearca sa-si pastreze o filosofie de viata cat mai simpla.
Iubeste masinile, adora salupele de lux. A renuntat la cursele nebune din apele mediteraneene pentru a conduce Kraft Paints Romania. Aici si-a descoperit o noua pasiune: aventurile cu bicicleta si excursiile in jurul Bucurestiului.
- Unde ati locuit inainte de a veni in Romania?
- Pana in adolescenta, locuiam in Grecia, intr-o frumoasa suburbie, departe de centrul Atenei. Cand am terminat liceul, m-am mutat la Londra, unde am studiat si am muncit timp de cinci ani. De atunci, am locuit in diverse tari din toata Europa.
- Unde ati lucrat inainte sa preluati conducerea Kraft Paints?
- Dupa ce mi-am finalizat studiile in economie si finante, am lucrat in cadrul unei companii de investitii din Londra ca analist financiar. Intorcandu-ma in Grecia, am continuat sa activez in acelasi sector, iar in prezent am acumulat 10 ani de experienta in domeniul finantelor pe diverse pozitii manageriale.
- Care a fost prima impresie pe care v-au facut-o Bucurestiul, oamenii care traiesc aici si stilul lor de viata?
- Cand am vizitat prima data Bucurestiul, in ianuarie 2003, am vazut un oras frumos, o combinatie paradoxala de imagini moderne si traditionale. Pentru mine, Bucurestiul este un oras al contrastelor. Exista multe parcuri in care te poti... mai mult
Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 00:00
Un raport recent al Comisiei Europene arata ca romanii se tem sa inceapa o afacere, din cauza amenintarii falimentului. "Conexiunea cu politicul" poate fi calea cea mai sigura catre succesul in afaceri. Insa nici aceasta cale nu este lipsita de pericole. " Sunt o gramada de exemple de oameni care au fost 'guru' ai economiei si acum sunt in puscarie", este de parere avocatul Gheorghe Piperea. In sondajul CE privind inovatia si competitivitatea realizat in 2011 au fost inclusi romani cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani, dintre care 53% sustin ca nu ar incepe un business de teama sa nu intre in faliment. 43% din respondenti vad afacerea ca pe un venit nesigur si 31% dintre ei se tem ca si-ar putea pierde proprietatile.
De ce se tem romanii sa inceapa o afacere?
Climatul instabil si lipsa acuta de bani din piata ii face pe oameni sa fie destul de prudenti.
Mai mult decat atat, exemplele de esec existente nu sunt foarte incurajatoare pentru cei care viseaza sa deschida un business, considera omul de afaceri Ionut Negoita.
Lipsa cronica de incredere in propria persoana specifica poporului romanesc ii sperie pe oameni in incercarea de a deschide o afacere, fara o legatura clara cu criza sau conditiile economice, considera consultantul fiscal Gabriel Biris.
"Si in Vest, majoritatea oamenilor sunt alergici la risc, ca sa poti sa incepi o afacere, trebuie sa ai un anumit profil. Sa fii dispus sa iti asumi riscuri, sa fii pregatit sa pierzi, sa fii pregatit o perioada... mai mult
Luni, 13 Iunie 2011, ora 00:38
In goana dupa succes, multi dintre noi muncim din greu, sacrificandu-ne viata personala si chiar sanatatea. Dar aceasta nu este singura cale spre mina de aur. Exista un cerc restrans de oameni norocosi, care nu au avut nevoie de un MBA sau de o idee geniala pentru a se imbogati. Fara efort, acestia au facut mai multi bani decat am putea visa vreodata.Oricat de mult ar nega oamenii de afaceri, cateodata nu ai nevoie decat de noroc prostesc pentru a te imbogati. O femeie din Las Vegas a castigat marele premiu la Loto de patru ori.
Un barbat din Marea Britanie a gasit in pamant aur in valoare de milioane de lire cu un simplu detector de metale. O familie pe picior de evacuare a descoperit in pivnita o carte foarte valoroasa cu benzi desenate cu Superman.
Mai exista si alte scurtaturi pe drumul spre imbogatire: sa te casatoresti cu o persoana foarte bogata, sa divortezi sau sa dai pe cineva in judecata.
In timp ce unii castiga cativa dolari pe ora, altii au facut avere fara prea mult efort.
Astfel, in conditiile in care unei persoane obisnuite nu i-ar ajunge o viata intreaga pentru a castiga cateva milioane de dolari, nu strica sa-si incerce norocul pe una dintre aceste cai.
BusinessWeek a realizat o lista a celor mai usoare 20 de moduri de a intra in cercul exclusivist al milionarilor.
1. Castiga la loto
Majoritatea viseaza sa castige la loterie macar o data, dar o femeie din Las Vegas, Joan Ginther, a nimerit combinatia castigatoare de...patru ori.
Conform ABC News,... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2011, ora 13:42