In timpul campaniei electorale din 2016, Donald Trump afirma ca nu are relatii de afaceri cu Rusia. Si dupa ce a iesit victorios din alegeri, declara ca nu datoreaza nimic Rusiei. Presa de peste Ocean a aflat insa altceva.
"Pot sa va spun ca nu datorez nimic Rusiei", spunea Trump in urma cu o luna, intr-o conferinta de presa. "Nu am niciun fel de afaceri cu Rusia", completa el atunci, arata Business Insider.
Insa o analiza realizata de Reuters arata ca membri ai elitei rusesti au investit masiv in cladirile turn detinute de Trump. Reuters a gasit cel putin 63 de persoane din Rusia care au cumparat, in total, proprietati in valoare de 98,4 milioane de dolari in sapte zgarie-nori de lux din sudul statului Florida.
Printre cele 63 de persoane se afla oameni de afaceri care au legatura cu clasa politica din Rusia, dar si un fondator al unei banci din St. Petersburg. Totusi, niciunul dintre acestia nu pare sa faca parte din cercul de apropiati al lui Putin.
Cei care se ocupa acum de afacerile lui Trump, dupa ce presedintele a renuntat la afaceri, cat timp este presedinte, sustin insa ca lucrurile sunt mult exagerate, iar povestea e creata de presa.
A.S. ...citeste mai departe despre "Elita ruseasca investeste la greu in cladirile lui Trump" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Martie 2017, ora 20:17
Cristian Rusu a preluat la 20 de ani afacerea familiei, a construit singur o retea nationala de vanzari, iar astazi se mandreste cu o cifra de afaceri de 35 de milioane de euro in 2014 si peste 40 de milioane estimate pentru 2015.
"Daca e sa o luam de la inceputuri 'de tot', ar trebui sa incepem din '91. Mama a inceput business-ul asta, in '91, cu mobila. A avut niste asociati dintr-o alta companie si in '94 am construit primul magazin al nostru intr-o localitate foarte aproape de Timisoara, cum e la voi Pipera (langa Bucuresti - n.red.). Ii spune Dumbravita", povesteste Cristian Rusu, Director General Rus Savitar.
"Acolo am inceput in '94 cu un singur magazin cu marfa 100% romaneasca. Am mers asa cam pana in '98. Si in '98 am trecut pe partea de importuri.
Polonezii venisera, fata de ce exista de piata autohtona, cu niste produse mult mai urate, dar cu niste preturi nemaiauzite.
Astfel, am ajuns ca pana in 2003 sa aducem cate 250 de camioane de cate 250 de tone (de marfa - n.red.) pe luna", spune antreprenorul.
Acesta povesteste ca din '98 a inceput sa faca distributie "din oras in oras".
"Ganditi-va ca in '98 aveam 20 de ani si mi-am construit singur reteaua. Inca eram la facultate. Va spun sincer ca mai mult am fost acolo decat la scoala, dar pana la urma am rezolvat-o si cu scoala. Dar asa am inceput", isi aduce aminte Cristian Rusu.
Spiritul antreprenorial i-a fost transmis din familie: mama sa i-a predat afacerea in '97, ea continuandu-si traseul... mai mult
Sambata, 14 Martie 2015, ora 00:00
Dupa trei ani de tacere in exilul strainatatii, fostul aliat al presedintelui Vladimir Putin, Serghei Pugaciov, face dezvaluiri despre lucruri care se petrec in interiorul Kremlinului. El afirma ca toti oamenii de afaceri rusi sunt sclavii lui Putin.
Intr-un interviu acordat la Londra publicatiei Financial Times, Pugaciov sustine ca astazi in Rusia nu exista proprietate privata, relateaza The Moscow Times.
Sanctiunile occidentale au creat "o stare de razboi" in Rusia, afirma Pugaciov, comparandu-l pe Putin cu un general, iar pe subordonatii sai cu niste "locotenenti".
"Marile afaceri nu pot exista ca inainte. Ele se desfasoara in conformitate cu regulile militare", a spus omul de afaceri rus.
Odata un apropiat al ...citeste mai departe despre "Dezvaluiri din interiorul Kremlinului: Toti oamenii de afaceri sunt sclavii lui Putin" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 13:39
Averea cumulata a celor mai bogati 10 rusi a crescut cu 3 miliarde de dolari, in ciuda sanctiunilor impuse de Occident si a tensiunilor inregistrate in tara vecina.
Informatia a fost publicata de compania de cercetare Wealth-X, potrivit Digital Journal.
Totusi, trei dintre oligarhi au pierdut 1,8 miliarde de dolari, adica aproximativ 5% din averea lor.
Cea mai mare lovitura a fost incasata de magnatul Ghenadi Timosenko, care detine firma de investitii private Volga Group, a carui avere a scazut cu 8%, pana la 12,2 miliarde de dolari.
El a pierdut 1 miliard de dolari in ...citeste mai departe despre "In ciuda sanctiunilor, oligarhii rusi au devenit mai bogati - Averile lor au crescut cu 3 miliarde de dolari" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 13:15
Uniunea Europeana a decis luni sa blocheze activele unui om de afaceri rus apropiat al presedintelui Vladimir Putin acuzat ca a beneficiat de pe urma anexarii Crimeii si vrea sa sanctioneze in acelasi mod alti trei oligarhi, a informat o sursa diplomatica, potrivit AFP.
Decizia a fost luata in cursul unei reuniuni a ambasadorilor din cele 28 de tari membre ale UE, urmand sa fie confirmata marti dupa o serie de consultari. "Acordul a fost dat luni pentru a sanctiona un oligarh si exista un consens pentru a adauga alti trei", a explicat o sursa apropiata de negocieri.
UE va sanctiona, de asemenea, trei entitati economice active in Crimeea si lideri ai miscarilor separatiste din estul Ucrainei, a precizat sursa amintita. Identitatile persoanelor si entitatilor supuse sanctiunilor vor fi publicate, miercuri, in Jurnalul Oficial al UE.
Obiectivul este de a bloca investitiile in anumite sectoare din Crimeea si la Sevastopol, in special in constructii, transporturi, telecomunicatii si energie, a subliniat o alta sursa europeana apropiata negocierilor.
Este pentru prima data cand Uniunea Europeana ataca mediile de afaceri apropiate puterii din Rusia si reprezinta un semnal foarte clar in legatura cu hotararea sa de a reactiona prin aplicarea de sanctiuni in urma operatiunilor de destabilizare a Ucrainei, a adaugat sursa citata.
Autoritatile germane au insistat asupra sanctionarii oligarhilor. "Trebuie sa le inghetam conturile bancare din capitalele europene si sa... mai mult
Marti, 29 Iulie 2014, ora 09:20
Inalti oficiali si unii dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Rusia incearca sa evalueze impactul economic al unor eventuale sanctiuni pe care le-ar impune SUA si UE, insa surse apropiate situatiei afirma ca presedintele rus Vladimir Putin nu le asculta temerile.
In schimb, liderul rus pare a fi concentrat pe pastrarea controlului asupra regiunii ucrainene Crimeea in pofida costurilor, care incep deja sa fie simtite, scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).
"Toata lumea este ingrijorata de sanctiuni, dar nu exista nicio cale de a transmite aceasta temere celui care ia deciziile, intrucat este inconjurat de loialisti", a declarat un oficial guvernamental rus.
De la preluarea controlului in Crimeea de catre forte ruse, bursa de la Moscova s-a prabusit la niveluri inregistrate ultima data in timpul crizei economice globale. Cele mai mari 50 de companii au pierdut din capitalizare 110 miliarde de dolari.
Rubla a atins noi minime record si multi economisti si-au redus la mai putin de jumatate estimarile privind cresterea PIB in acest an, iar asta inainte ca Rusiei sa-i fie impuse sanctiuni.
Nervozitatea oligarhilor rusi a crescut odata cu tonul tot mai dur al avertismentelor statelor occidentale, care vor oprirea unui referendum programat la sfarsitul saptamanii in Crimeea pentru a se decide secesiunea de Ucraina si alipirea la Rusia.
Pana in prezent, Putin nu bate in retragere in fata retoricii tot mai dure a Vestului si pare pregatit sa... mai mult
Vineri, 14 Martie 2014, ora 12:34
Presedintele Vladimir Putin vrea sa stimuleze economia oferind amnistie unora dintre cei 110.000 de oameni de afaceri incarcerati in Rusia, unde probabilitatea ca un antreprenor sa fie inchis in sistemul de colonii penale, gulagurile din trecut, este mai mare decat in cazul infractorilor obisnuiti.
Peste 110.000 de persoane sunt inchise in Rusia pentru "delicte economice", din circa trei milioane de liber-profesionisti si proprietari de afaceri mici si mijlocii. Alti 2.500 de oameni se afla in inchisoare in asteptarea proceselor pentru infractiuni din aceasta categorie, precum frauda, delapidare, fals si evaziune fiscala, potrivit unui articol postat pe blogul cotidianului american New York Times (NYT).
In contextul incetinirii economiei Rusiei, presedintele Putin a elaborat un plan pentru a resuscita activitatea economica: eliberarea unora dintre oamenii de afaceri din inchisori.
"Asa ceva poate fi de inteles in contextul situatiei din Rusia", a declarat Boris Titov, consilier al lui Putin responsabil de supravegherea programului de amnistie.
Masura presedintelui rus este, chiar si dupa standardele recesiunii globale, o incercare neobisnuita de a revigora economia, scrie NYT.
Amnistia este necesara, afirma Titov, pentru ca guvernul a reactionat "prea agresiv" in privinta amenintarii crimei organizate si inechitatii privatizarilor, intentand procese prea usor in timpul primilor 12 ani in care Putin a detinut puterea ca presedinte si premier.
Economia... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 15:40
Presedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat vineri de acord cu amnistierea in anumite conditii a celor incarcerati pentru infractiuni economice si a cerut Parlamentului sa voteze o lege in acest sens inaintea vacantei de vara.
"Proiectul legii amnistiei a fost elaborat de mediul de afaceri si de catre deputatii Dumei. Sunt gata sa-l aprob si cer Dumei sa-l examineze si sa-l voteze", a precizat liderul rus in timpul forumului economic de la Sankt Petersburg, potrivit AFP.
"Contez pe faptul ca acest lucru se va face cat mai repede, inaintea vacantei de vara", a adaugat el, avertizand insa ca de amnistie nu vor putea sa beneficieze falsificatorii de bani, autorii "raidurilor" impotriva companiilor si nici cei condamnati pentru infractiuni comise cu violenta.
Liderul de la Kremlin a subliniat ca legea ii vizeaza numai pe cei condamnati pentru prima data, ceea ce inseamna ca de ea nu va putea sa profite si fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, care a fost condamnat de doua ori - in 2005 si 2010. El a fost arestat in anul 2003, impreuna cu asociatul sau Platon Lebedev, amandoi fiind condamnati doi ani mai tarziu pentru escrocherie si frauda fiscala, apoi pentru furt in 2010, in al doilea proces. In urma condamnarilor respective si a schimbarii legislatiei, Hodorkovski ar urma sa stea in inchisoare pana in octombrie 2014.
Comentand anuntul lui Putin, avocatul lui Hodorkovski spune ca este vorba despre o "facatura" de amnistie si ca in opinia sa "este... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 14:28