Mai multi antreprenori si manageri de companii romanesti trag un semnal de alarma vizavi de majorarile salariale anuntate de Guvern si trimit Executivului o scrisoare in care cer sa se faca regula de trei simpla cu incasarile bugetare inainte de aceste cresteri.
"Incercati pentru un minut sa va puneti in pielea unui antreprenor sau manager din Romania", incepe scrisoare celor inscrisi in Fundatia Romanian Business Leaders. Acestia explica Guvernului cum le pune piedici in desfasurarea afacerilor.
"Aveti in maini cel mai fragil buget din Uniunea Europeana. Romania are cea mai mica pondere a veniturilor publice in PIB (24,7%) si este foarte probabil ca veniturile bugetare sa se prabuseasca din 2018, odata cu eliminarea cotei unice de impozitare a veniturilor. Adica tocmai principalul motiv pentru care companiile investesc astazi in Romania.
La firul ierbii, inseamna ca ne obligati sa avem grija de angajatii nostri intr-un mod nociv pentru ei. Cand afacerile devin nesustenabile, locurile de munca ale acestor oameni sunt puse in pericol. Iar cel mai recent exemplu a venit chiar astazi", scriu acesta facand referire la compania Alison Hayes, cel mai mare producator de textile din Romania dupa cifra de afaceri din 2015, care a decis inchiderea fabricii din Urziceni.
Oamenii de afaceri sustin ca si asa le este foarte greu sa isi pastreze angajatii in companiile lor si ca nu mai au nevoie de piedici suplimentare si "reguli schimbate in timpul jocului".
"Fara... mai mult
Marti, 07 Martie 2017, ora 20:23
"IMM ReStart - Descopera-ti potentialul" revine la Sibiu. Evenimentul, dedicat antreprenorilor si managerilor in cautare de resurse, solutii si informatii pentru dezvoltarea afacerii, va avea loc marti, 12 mai, la Hotel Hilton, Sibiu.
In cadrul evenimentului, experti si reprezentanti din top managementul unora dintre cele mai importante companii din tara aduc in fata auditoriului informatii de actualitate din zona fiscala, financiara si legislativa, precum si solutii de afaceri si diminuare a riscurilor. Totodata, IMM ReStart ofera participantilor ocazia de a beneficia de consultanta specializata personalizata si gratuita in cadrul sesiunilor de intalniri private.
Majoritatea subiectelor abordate au aplicabilitate generala, fiind utile si companiilor mari si foarte mari. Temele abordate la conferinta sunt de actualitate si aduc in prim plan noutati din domeniul reglementarilor fiscale si legislative (EY Romania), principalele riscuri pentru afaceri, solutii de asigurare si management al riscului (Allianz-Tiriac Asigurari). Pentru o perspectiva de business completa, conferinta ofera si dezbateri cu privire la oportunitatile de dezvoltare personala, astfel, specialisti EY Romania si Equatorial vor discuta despre motivarea personalului, performanta angajatilor si psihologia vanzarilor.
Deoarece tehnologia este astazi unul dintre cei mai importanti factori care pot influenta dezvoltarea unei companii, conferinta organizeaza si o sesiune de workshop care aduce in prim... mai mult
Miercuri, 06 Mai 2015, ora 16:42
Anul 2014 a fost marcat de o revenire a mediului de afaceri romanesc. Conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in primele cinci luni ale acestui an, numarul firmelor care au intrat in insolventa s-a diminuat cu 13,47% comparativ cu intervalul corespunzator din 2013, la 11.030 de firme.
In acelasi timp, 7.531 de firme s-au dizolvat, cu 26,29% mai putine fata de anul trecut, iar 7.546 de companii si-au suspendat activitatea, in scadere cu 29,49%.
"Desi in cifre lucrurile par sa se indrepte inspre bine, oamenii de afaceri inca sunt sceptici, iar anii de criza si-au pus in mod semnificativ amprenta asupra modului in care acestia iau decizii si actioneaza in contextul incheierii de tranzactii comerciale. Nu trebuie uitat faptul ca intre momentul initial de revenire al economiei si pana cand antreprenorii vor reincepe sa investeasca si sa aiba incredere in evolutiile viitoare trebuie sa treaca cel putin 18 luni de rezultate financiare sustenabile ale companiilor lor. Ori, daca multe din firmele romanesti si-au crescut cifra de afaceri in ultimul an, profitabilitatea nu s-a imbunatatit inca pentru majoritatea, in special din cauza greutatilor de incasare a facturilor de la partenerii de afaceri", a afirmat Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.
Mediul de afaceri, dominat de incertitudine
In acest sens, verificarea atenta si constanta a partenerilor de afaceri a devenit, fara indoiala, necesara intr-o perioada in care deciziile trebuie luate... mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 11:55
1Cea de-a 12 editie a conferintei de afaceri Zilele Biz va avea loc intre 11 si 15 noiembrie 2013 la Hotelul Howard Johnson din Bucuresti si va aduce in fata participantilor o multitudine de modele romanesti de performanta la nivel international: afaceri, idei si oameni.
De la Mircea Tudor, investitorul MB Telecom si dublu laureat al Salonului de Inventii de la Geneva la simpaticii Fredo&Pidjin, de la premianti in antreprenoriat social european la tanarul inventator Ionut Budisteanu, de la business-uri consacrate ca cele ale lui Camelia Sucu, Jean Valvis sau Iulian Stanciu la afaceri sociale sau business-uri tech ca MavenHut sau UberVu, peste 60 de invitati si peste 50 de sesiuni de prezentari si workshopuri vor servi ca modele in inovatie, antreprenoriat, management, CSR si media.
Pana pe data de 1 noiembrie, organizatorii ofera, pentru doua bilete cumparate, posibilitatea ca cea de-a treia sa participe gratuit.
Ce mai ofera Zilele Biz?
trei studii de piata realizate de Unlock Market Research, Hay Group Romania si Ipsos Research despre Excelenta in antreprenoriat, Best Companies for Leaders si Cele mai inovatoare branduri
Peste 10 modele de afaceri inovative, intre care platforma Glazeon a lui Denis Todirica, serviciul de monitorizare oferit de UberVu lansat de Vladimir Oane, compania de jocuri online MavenHut condusa de Bobby Voicu si aplicatia de muzica, Zonga, lansata de Sergiu Biris. Alte afaceri originale ne duc in zona de background screening prin... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 15:39
Domeniile atragatoare pentru investitii in Republica Moldova sunt agricultura, in special cu industria uleiului de floarea soarelui, dar si educatia, crede Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania si unul dintre investitorii romani, activi si peste Prut.
Florin Pogonaru opereaza o franciza internationala in domeniul educatiei, iar in Republica Moldova detine singurul centrul TOEFL. Acesta un sistem international de testare a nivelului de cunostinte in limba engleza, folosit in special de catre Canada, Australia si Noua Zeelanda pentru cei care doresc sa invete, sa munceasca sau sa se stabileasca in aceste tari.
Statul vecin poate fi considerat o placa turnanta, "o platforma pentru investitiile romanesti in Rusia", dar cu amendamentul ca investitorii trebuie sa se inarmeze cu rabdare, pentru ca vor intalni "o mentalitate diferita", spune omul de afaceri, pentru Business24.
Unde sa investesti in Moldova
Principalele sectoare economice atractive in Republica Moldova sunt energia, infrastructura, industria agro-alimentara, outsourcing-ul in IT&C, transporturile, sectorul de asamblare si manufacturare, dar si sectorul auto, spuneau de curand, reprezentantii Guvernului din Republica Moldova.
Pentru atragerea unui numar cat mai mare de investitori peste Prut, oficialii de la Chisinau mizeaza pe facilitati fiscale atragatoare, dar si pe cresterea economica sustinuta, din ultimii ani. Pentru anul acesta, Ministrul Finantelor,... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 08:07
Oameni care sa faca din Romania o afacere de succes - este ceea ce ar trebui sa caute orice prim ministru desemnat cand alcatuieste un nou guvern.
Oameni de afaceri de anvergura, care conduc companii cu zeci de mii de angajati si gestioneaza bugete care se exprima in procente din PIB-ul Romaniei, ar putea fi o solutie pentru economia Romaniei.
Daca s-ar fi numit CEO, in loc de premier, cu fisele posturilor pe masa, Victor Ponta ar fi putut alege dintre managerii romani de top, pentru sefia fiecarui minister in parte, in functie de expertiza si performantele fiecaruia.
Ziarul Financiar a intocmit un top al oamenilor de afaceri care ar putea sa conduca, prin prisma experientei si cunostintelor pe care le au, cele mai importante ministere ale guvernului. Oameni de afaceri de anvergura, care au reusit sa faca afaceri de succes si sa le gestioneze eficient pe timp de criza.
La ministerul Finantelor, cel mai important minister al acestui nou guvern, prima propunere este Siminel Andrei, seful operatiunilor din Romania ale companiei americane New Century Holdings (NCH) care cuprind aproximativ 6.000 de angajati in companii precum Vel Pitar, Libra Bank, UMEB, Electrotehnica, UMEB, Romarta, Metex, TradeVille etc.
De asemenea, Siminel Andrei a generat restructurarea pietei de capital prin scoaterea din faliment a RASDAQ-ului si fuzionarea ulteriora cu Bursa de Valori, dar si prin preluarea Depozitarului Central de catre bursa.
"Este cunoscut pentru faptul ca... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 14:11
In materie de telefoane, lumea nu se invarteste numai in jurul iPhone, iar acest lucru este valabil si in cazul oamenilor de afaceri din Romania, care isi aleg smartphone-ul in functie si de alte criterii, in afara popularitatii brandului.
"Exista un pluton castigator care atrage nu numai oamenii de afaceri, ci si managerii care doresc sa le ofere membrilor echipelor lor astfel de terminale, pentru o performanta mai buna", au declarat pentru Business24 reprezentantii Cosmote Romania.
Cele mai bine vandute smartphone-uri din oferta Cosmote Romania, preferate de oamenii de afaceri, sunt Samsung i9001 Galaxy S Plus, i9100 Galaxy S II, i9300 Galaxy S III, iPhone 4S si Nokia Lumia 710. Ordinea este aleatoare.
In cazul Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, clientii de business au optat in 2012 in special pentru smartphone-urile Apple, BlackBerry si modelele din seria Samsung Galaxy.
Potrivit statisticilor oferite pe pagina de Internet a Orange Romania, cel mai bine vandut telefon BlackBerry este modelul BlackBerry Curve 9320.
Cele mai utile 10 aplicatii BlackBerry
In Romania, exista aproximativ 200.000 de utilizatori BlackBerry, potrivit lui Klemens Schrattenbacher, senior alliance manager in cadrul Research In Motion, citat de computerblog.ro.
Ce aplicatii si ce specificatii se cauta
Reprezentantii Cosmote spun ca oamenii de afaceri sunt de obicei interesati, atunci cand achizitioneaza un smartphone, sa... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 09:55
Oamenii de afaceri care pleaca in concediu au la dispozitie mai multe dispozitive mobile care le permit sa mentina contactul cu activitatile lor de business si sa le controleze.
O serie de instrumente mobile noi - incepand de la dispozitive de prindere si pana la hard drive portabil - ii pot ajuta pe oamenii de afaceri sa ramana conectati la afacerea lor in timp ce calatoresc, potrivit Entrepreneur.
Transformati laptopul in tableta si invers
Oamenii de afaceri care calatoresc nu trebuie sa mai aleaga acum intre un laptop si o tableta, dupa ce a aparut o familie de tablete usoare, care se pot converti in notebook-uri si pot reveni la aspectul lor initial.
Tableta Transformer Prime produsa de Asus, care ruleaza cu sistemul de operare Ice Cream Sandwich, are o tastatura detasabila, obtinandu-se o tableta mai mica si cu o greutate mai mica, de aproximativ 200 de grame.
In timp ce tastatura detasabila poate fi mai folositoare decat o tastatura cu Bluetooth separata sau tastarea directa pe ecranul tabletei, exista insa un motiv mai puternic pentru care tableta Transformer Prime merita sa fie achizitionata, si anume conectivitatea. Tableta are porturi HDMI, Micro SD Card Reader si USB. Iar capacitatea de a o conecta la ecrane mai mari precum monitoare si proiectoare o transforma intr-un intrument de prezentare mobil.
Pretul tabletei Transformers Prime porneste de 500 de dolari pentru versiunea de 32GB.
Rulati aplicatiile pentru sistemul de operare... mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 17:31
La Ministerul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri va functiona din luna martie un telefon verde, a anuntat astazi, la Baia Mare, ministrul Constantin Nita. La telefonul verde va raspunde o persoana specializata in domeniul afacerilor care va da detalii la problemele ridicate de afaceristi, de la modul cum pot fi accesate fondurile pana la cum se implica Ministerul in mediul de afaceri. Deasemenea de la sfarsitul acestei luni se are in vedere punerea la punct a unui portal dedicat comertului exterior."Pana la sfarsitul acestei luni vom avea un portal referitor la comertul exterior unde oamenii de afaceri pot accesa toate informatiile de pe piata internationala. Intentionam ca incepand cu luna martie la nivelul Ministerului sa existe un telefon verde pentru IMM-uri la care sa raspunda cineva referitor la toate problemele legate de accesare de fonduri, de sprijinul statului, de modul cum Ministerul se implica in modul de afaceri”, a declarat ministrul IMM-urilor, Constantin Nita.Totodata ministrul a atras atentia celor 130 de reprezentanti numiti in intreaga lume sa se ocupe de comertul exterior ca trebuie sa atinga anumiti indici de performanta. in caz contrar, se va renunta la serviciile lor."Ministerul nostru are 130 de reprezentanti in toata lumea. Unde avem ambasade avem si cate un reprezentant comercial care trebuie sa raspunda la toate solicitarile pentru mediul de afaceri. Acel om trebuie sa-i dea toate detaliile, e platit din bani publici. In 24... mai mult
Vineri, 13 Februarie 2009, ora 14:59