Potrivit mai multor documente apartinand lui Tony Bobulinski, fostul partener de afaceri al lui Hunter Biden, si publicate luni, 26 octombrie, de New York Times arata ca planul de afaceri al gruparii din jurul lui Biden jr. includea un parteneriat in Romania cu Puiu Popoviciu si o corporatie chineza.
Planul de afaceri, datat aprilie 2017, nu a fost niciodata pus in practica: Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv in august 2017 pentru coruptie, iar corporatia chineza, care voia sa cumpere si firma - mama a Rompetrol, a ajuns si ea la faliment din cauza coruptiei.
Planurile de afaceri ale lui Biden jr. in Romania
Planul de afaceri trimis lui Hunter Biden si Tony Bobulinski de un asociat arata mizele din Romania si alte state pentru grupul de firme din jurul fiului fostului vicepresedinte: o afacere de 2 miliarde de euro. In Romania era vizata asocierea cu grupul de firme al lui Puiu Popoviciu si cu corporatia chineza CEFC China Energy. Scopul era crearea celui mai mare jucator pe piata imobiliara din Romania si din sud-estul Europei.
Partenerii lui Biden: Puiu Popoviciu condamnat, compania chineza aproape de faliment
Planul din aprilie 2017 a picat complet dupa condamnarea definitiva la 7 ani de inchisoare a lui Popoviciu tocmai in dosarul Baneasa, condamnare venita in 2 august 2018. A doua zi dupa condamnare, o serie de surse apropiate anchetei au declarat pentru HotNews.ro ca Popoviciu si alti oameni de afaceri romani cu probleme in justitie incearca sa... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 10:20
Alegerile reprezentantilor tarilor membre pentru Parlamentul European, programate a avea loc in data de 26 mai 2019 au o importanta majora, in primul rand in ceea ce priveste viitorul economic al Europei.
"Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), urmareste cu interes dezbaterile care au loc in tarile membre UE si doreste sa lanseze public cateva teme economice de interes national si european asupra carora, cu ajutorul moderatorilor din media (TV, radio si online), sa se solicite punctul de vedere al candidatilor diferitelor partide", se arata intr-un comunicat AOAR remis Business24.
"Dezbaterea publica ar trebui sa vizeze, in primul rand, viitorul economic al UE, de care va depinde bunastarea tuturor cetatenilor europeni", se arata in documentul citat.
Mediul de afaceri este interesat sa afle opiniile candidatilor romani implicati in alegerile pentru Parlamentul European in legatura cu urmatoarele teme de interes general:
1. Ar fi mai degraba recomandabil ca UE sa sprijine prioritar "campioni economici nationali" sau sa orienteze eforturile conjugate spre dezvoltarea de produse pan-europene, dupa modelul Airbus?
2. Conceptul Schengen, care a facilitat o lunga perioada de timp mobilitatea persoanelor la nivelul UE prin eliminarea controalelor la frontierele interne, va fi generalizat intre toate statele membre sau va fi utilizat ca instrument de sustinere a procesului de izolare, motivat fie de criterii noi ("statul de drept") sau urmare a... mai mult
Vineri, 17 Mai 2019, ora 13:32
Osnat Peled, Director General Mentor Finance, fost cetatean israelian relocat in Romania cu 10 ani in urma, crede ca Romania are capacitatea si creativitatea de a se dezvolta ca natiune startup si antreprenoriala, reabilitand in acelasi timp economia tarii.
"Intalnesc in fiecare saptamana oameni talentati ce detin companii in crestere cu potential ridicat, ce vin cu idei bune, insa le lipsesc instrumentele si cunostintele pentru a-si transforma afacerea intr-o poveste de succes.
Israelul de exemplu este o inspiratie: o tara mica, fara resurse naturale, care produce mai multe companii start-up de succes decat alte tari mari: Japonia, China, India, Canada, chiar si Marea Britanie, conform U.S. Council on Foreign Relations.
In Romania potentialul este urias, piata este mare si exista un acces larg la Europa si la indivizi talentati.
Observam o tendinta a companiilor internationale de a alege sa opereze afacerile in Romania, cu o echipa romaneasca locala; prin urmare cunostintele si talentul exista in aceasta tara", spune Osnat Peled.
Aceasta spuen ca elementele cheie pentru orice afacere de succes,in special pentru o companie start-up (start-up in orice domeniu, nu doar high-tech) se bazeaza pe combinatia dintre dezvoltarea afacerii si acces direct la fonduri, indiferent daca acestea sunt fonduri private sau solutii de finantare corporate.
Aceste doua elemente pot face diferenta dintre succes si esec, in special in etapa de start-up a companiei.... mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 10:20
Ambasadorul Republicii Populare Chineze in Romania, Huo Yuzhen, a declarat sambata, la Targu-Jiu, ca intre cele doua tari se pot dezvolta legaturi fructuoase, afirmand ca multi oameni de afaceri chinezi au diverse planuri de investitii in tara noastra.
Huo Yuzhen a precizat ca le recomanda tuturor chinezilor sa viziteze Romania si municipiul Targu-Jiu, ea fiind impresionata de operele sculptorului Constantin Brancusi din Parcul Central.
"Sunt bucuroasa sa ma aflu in tara dumneavoastra, Targu-Jiu fiind un oras extrem de frumos. Eu am mai vizitat alte ...citeste mai departe despre "Ambasadorul Chinei: Multi oameni de afaceri chinezi vor sa investeasca in Romania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 18 Mai 2014, ora 10:10
In Romania erau inregistrate 10.878 de societati comerciale cu participatie chineza la capitalul social la finalul lunii octombrie 2013, potrivit datelor Oficiului National a Registrului Comertului (ONRC).
Astfel, la finalul lunii octombrie 2013, un numar de 10.878 firme cu participatie chineza la capital se aflau in Romania. Practic, reprezinta peste 5% din numarul total de companii cu participare straina din Romania. Valoarea totala a capitalului social al celor 10.878 companii se ridica la peste 282,4 milioane euro. In luna octombrie a anului 2012, numarul acestor companii era de 10.528, iar valoarea totala a capitalului social se ridica la peste 300,1 milioane euro. Numarul total al companiilor cu participare straina la capital este de 191.438.
"Comertul intre Romania si China a ajuns la 2,9 miliarde de dolari in primele noua luni din acest an, fiind in crestere cu 1,5% fata de aceeasi perioada din 2012, dar ne dorim in continuare consolidarea relatiilor economice si comerciale", a declarat, marti, Sun Chenghai, seful Biroului de dezvoltare a comertului din cadrul Ministerului Comertului din China, la Forumul Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est.
"In primele noua luni din 2013, comertul bilateral a ajuns la 2,9 miliarde de dolari, in crestere cu 1,5%, iar organizatia pentru promovarea comertului pe care am infiintat-o vizeaza consolidarea relatiilor comerciale si a serviciilor publice eficiente pentru firme si pentru promovarea cooperarii... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 12:23
Romania este una dintre cele mai bune destinatii pentru companiile din industria serviciilor pentru afaceri, in principal datorita fortei de munca cu o buna pregatire, dar si datorita costului redus, este concluzia la care au ajuns reprezentantii Asociatiei Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din Romania (ABSL).
Unul dintre avantajele principale, la care au facut referire majoritatea reprezentantelor ABSL, este acela ca romanii cunosc mai multe limbi straine, iar un altul este cultura locala, care permite si o mai buna intelegere a altor culturi.
In acelasi timp, pe piata serviciilor pentru afaceri din Romania sunt si probleme, una dintre acestea fiind birocratia cu care se confrunta companiile care vor sa intre pe acest segment al economiei romanesti.
Costurile, dimensiunea si pregatirea fortei de munca atrag companii
"Romania are costuri reduse si, chiar daca acestea sunt in crestere, inca se mentin la un nivel atractiv, sub cel din Polonia, de exemplu. In acelasi timp, marimea pietei fortei de munca permite companiilor care vin sa poate recruta angajatii necesari. De exemplu, in tari cu populatie mica, cum sunt cele baltice, companiile nu pot angaja mai mult de o suta de persoane. In acelasi timp, pregatirea fortei de munca este buna, atat a celor 'high-end', cat si a celor 'low-end' (muncitori - n.r.), aceasta din urma fiind atractiva", a spus Pawel Panczyj, Managing Director, ABSL Polonia.
El a subliniat ca datorita acestor trei motive,... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 08:05
Mai multi exportatori si investitori din Romania vor merge in Africa, pana pe 27 noiembrie, pentru a identifica noi oportunitati de afaceri, avand in vedere ca in prezent comertul bilateral romano-african reprezinta sub 2% din relatiile de export-import ale Romaniei.
"Prin noua misiune economica africana, ca si prin viitoarele centre private de promovare a exporturilor romanesti in Rusia, China, Turcia, care se doreste a fi deschise anul viitor, tara noastra va putea sa-si mareasca substantial comertul extra-comunitar, ale carui ritmuri de crestere depasesc in ultimii trei ani cresterile din spatiul UE", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.
Oamenii de afaceri vor vizita tari precum Senegal, Kenya, Congo, Niger, Ghana si Maroc pentru intalniri la nivel de sefi de stat, prim-ministri, ministri, reprezentanti ai mediului de afaceri local din domenii precum prospectiuni geologice, minerit, energie, agricultura, IT, infrastructura sau turism.
Expozitia permanenta generala a Romaniei in Orientul Mijlociu, deschisa in primavara anului trecut la Sharjah (Dubai), va fi reinnoita la inceputul lunii decembrie cu oferte noi ale firmelor romanesti din industria usoara, agro-alimentara, mobila, constructii de masini, electronica si electrotehnica. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 15:37
Un imigrant roman a fost desemnat "omul de afaceri strain al anului" in Italia, la a patra editie a festivalului "MoneyGram Award 2012", iar o alta romanca a fost premiata la categoria "inovatie antreprenoriala", scrie ziarul Il Libero, in editia online.
Premiul cel mare a fost castigat de omul de afaceri Florin Simon, fondatorul unei companii de import-export pentru produse specifice romanesti. Compania are 34 de angajati si, in 2012, a inregistrat o cifra de afaceri estimata la 19 milioane de euro.
MoneyGram a acordat premii la cinci categorii: crestere economica, creare de locuri de munca, inovatie antreprenoriala, tineri antreprenori si responsabilitate sociala.
Florin Simon a obtinut premiul absolut, la categoria crestere economica. La celelalte categorii au fost premiati Sandra Aparecida Gouveia (Brazialia), Anisoara Marin (Romania), Lishuang Hu (China), Muhammad Ajmal Shahid (Pakistan) si Elsa Javier (Peru). mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 16:48
Oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in proiecte din agricultura, IT, infrastructura si energie, subiectul fiind discutat in intalnirea avuta, joi, de premierul Mihai Razvan Ungureanu cu omologul sau chinez, Wen Jiabao.
Intalnirea a fost organizata la Varsovia, unde premierul Ungureanu participa la o reuniune de lucru a prim-ministrilor din tarile central si est-europene cu premierul chinez, Wen Jiabao, cu prilejul lucrarilor Forumului Economic "Polonia-Europa Centrala-China".
"A fost o discutie axata pe oportunitatile economice pe care le pot fructifica cele doua tari. Partea romana a venit cu o lista care cuprinde atat propuneri concrete pentru partea chineza, cat si directii strategice de investitie.
Trebuie sa remarcam deschiderea partii chineze pentru a analiza aceste propuneri si a le impartasi ulterior departamentelor speciale. In acelasi timp, exista o propunere agreata, prin care partea chineza sa vina cu un mecanism de finantare pentru diverse proiecte in parteneriat romano-chinez", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
El a aratat ca oficialii romani spera sa echilibreze balanta comerciala cu statul chinez si sa dezvolte relatiile turistic-culturale, sa identifice noi oportunitati de studii pentru romani in China si sa deschida piata romaneasca "pentru tot ce inseamna investitii chineze".
Surse oficiale au declarat ca oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 17:53