Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) recomanda companiilor sa introduca prevederi specifice in regulamentele interne in contextul actualei epidemii de coronavirus, aratand ca firmele trebuie notificate de toti angajatii care au calatorit in zone de risc in cel mult 24 de ore de la data intoarcerii in tara.
"AOAR apreciaza si recomanda, in spiritul asumarii principiilor sustenabilitatii sociale, a mediului si a bunei guvernari (ESG), introducerea in regulamentele interne ale firmelor a unor prevederi specifice: notificarea companiei de catre toti angajatii care au calatorit in zone de risc, in termen de cel mult 24 de ore de la data intoarcerii in tara; notificarea companiei de catre toti angajatii care au intrat in contact cu o persoana infectata cu COVID-19 sau in privinta careia exista suspiciuni rezonabile privind posibilitatea de a fi infectata cu virusul, la cel mult 24 de ore de la luarea la cunostinta a evenimentului", se arata intr-un comunicat al AOAR remis vineri AGERPRES.
Tinand cont de impactul global al COVID-19 asupra sanatatii populatiei si a economiei, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania recomanda membrilor sai si comunitatii de afaceri sa actioneze responsabil si proactiv pentru a preintampina raspandirea virusului si a proteja angajatii, populatia si firmele, precizeaza sursa citata.
"Raspandirea COVID-19 este un eveniment cu largi implicatii economice, care testeaza buna guvernare a firmelor romanesti responsabilitatea lor... mai mult
Vineri, 06 Martie 2020, ora 16:26
Aproape trei sferturi dintre antreprenorii romani sustin ca sunt impotriva reintroducerii raspunderii penale pentru neplata impozitelor si contributiilor, potrivit unui sondaj derulat de Consiliul National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
La testul IMM, efectuat in perioada 20 - 30 septembrie, au participat 1.987 antreprenori. La intrebarea "Considerati oportuna masura reintroducerii in Legea evaziunii fiscale a raspunderii penale pentru retinerea si neplata, incasarea si neplata, neretinerea si neincasarea impozitelor si/sau contributiilor", 71,1% au raspuns ca nu sustin aceasta modificare legislativa.
"Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a afirmat ca are nevoie de 10.000 de semnaturi, altfel nu mai sustine aceasta lege. Noi am strans 2.000 de semnaturi electronice care se opun acestei initiative, stranse in decurs de doar o saptamana. Daca dansul insista, vom strange 10.000 de semnaturi ale antreprenorilor care se opun", a afirmat Florin Jianu, presedintele CNIPMMR, marti, intr-o conferinta de presa.
Aceasta propunere nu se refera doar la oamenii de afaceri, ci si toti romanii care realizeaza venituri, la angajati, la nerezidenti, la pensionari, a adaugat el.
"Nu numai oamenii de afaceri sunt in pericol de a intra la puscarie, ci toti cetatenii acestei tari, chiar si pensionarii. Aici regasim si impozitele pe veniturile din pensii, regasim CAS-urile datorate de angajati, impozitele pe veniturile din activitati sportive, deci... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 15:40
Alegerile reprezentantilor tarilor membre pentru Parlamentul European, programate a avea loc in data de 26 mai 2019 au o importanta majora, in primul rand in ceea ce priveste viitorul economic al Europei.
"Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), urmareste cu interes dezbaterile care au loc in tarile membre UE si doreste sa lanseze public cateva teme economice de interes national si european asupra carora, cu ajutorul moderatorilor din media (TV, radio si online), sa se solicite punctul de vedere al candidatilor diferitelor partide", se arata intr-un comunicat AOAR remis Business24.
"Dezbaterea publica ar trebui sa vizeze, in primul rand, viitorul economic al UE, de care va depinde bunastarea tuturor cetatenilor europeni", se arata in documentul citat.
Mediul de afaceri este interesat sa afle opiniile candidatilor romani implicati in alegerile pentru Parlamentul European in legatura cu urmatoarele teme de interes general:
1. Ar fi mai degraba recomandabil ca UE sa sprijine prioritar "campioni economici nationali" sau sa orienteze eforturile conjugate spre dezvoltarea de produse pan-europene, dupa modelul Airbus?
2. Conceptul Schengen, care a facilitat o lunga perioada de timp mobilitatea persoanelor la nivelul UE prin eliminarea controalelor la frontierele interne, va fi generalizat intre toate statele membre sau va fi utilizat ca instrument de sustinere a procesului de izolare, motivat fie de criterii noi ("statul de drept") sau urmare a... mai mult
Vineri, 17 Mai 2019, ora 13:32
Stefan Mandachi, romanul care a construit primul si singurul metru de autostrada din Moldova, pe care a cheltuit 4.500 de euro si care va fi inaugurat in timpul protestului national de 15 minute, inceput tot la initiativa sa, a mers, miercuri dimineata, la summit-ul Romanian Business Leaders, unde a avut parte de un moment inedit alaturi de oamenii de afaceri prezenti.
La un moment dat, Stefan Mandachi s-a urcat pe scena si i-a facut pe oamenii de afaceri sa strige la unison ca vor autostrada de la Suceava la Bucuresti.
"Eu vreau autostrada de la Suceava la Bucuresti", a spus el. "Si eu", a fost raspunsul oamenilor de afaceri, dar care nu l-a multumit pe Mandachi.
"Nu m-ati convins. Pai vreti sau nu vreti? Ca daca nu sunteti convingatori nu o sa o avem. Trageti aer in piept si cand strigati, trebuie sa ajunga pana in cer, daca e nevoie. Eu vreau autostrada de la Suceava la Bucuresti", a continuat el, moment in care oamenii de afaceri au raspuns mult mai tare "Si eu!".
Citeste mai departe despre "Moment inedit la summit-ul Romanian Business Leaders: Oamenii de afaceri au strigat la unison ca vor autostrazi (Video) " pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 13 Martie 2019, ora 16:06
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei solicita autoritatilor abrogarea Ordonantei 114 din decembrie 2018 privind masurile fiscal bugetare, despre care afirma ca schimba, in mod brutal, reguli in sectoare care sustin modernizarea economiei si calitatea vietii populatiei.
Intr-o scrisoare deschisa transmisa premierului Viorica Dancila, CDR afirma ca inducerea unui soc nejustificat in energie, telecomunicatii, financiar-bancar sau piata de capital, sectoare care sustin modernizarea economiei, risca sa le impinga intr-o criza profunda.
"Ceea ce a contrariat in mod deosebit mediul de afaceri este ca OuG 114 schimba, in mod brutal, reguli in sectoare care sustin modernizarea economiei si calitatea vietii populatiei: sectorul energetic, sectorul telecomunicatiilor, sectorul financiar-bancar si piata de capital.
Inducerea unui soc nejustificat in aceste sectoare risca sa le impinga intr-o criza profunda.
Oamenii de afaceri pe care CDR ii reprezinta, romani si straini deopotriva, sunt uimiti de maniera antagonica in care necesitatea masurilor a fost prezentata si de sugestia ca mediul privat - in special companiile straine - este cauza esecurilor statului de a colecta taxe si impozite", se afirma in documentul citat.
Potrivit reprezentantilor mediului de afaceri, efectul cumulat al masurilor incluse in actul normativ poate accelera panta descendenta pe care intra economia Romaniei.
Astfel, CDR mentioneaza calculele Bancii Nationale a Romaniei care arata ca este... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 11:17
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a condamnat, miercuri, decizia Consiliul National al Audiovizualului (CNA) de a sanctiona postul Realitatea TV cu inchiderea emisiei si a exprimat ingrijarile comunitatii de afaceri din Romania fata de schimbarile din unele institutii publice.
"CCIR considera ca deciziile arbitrare ale CNA sunt profund daunatoare pentru piata media din Romania", mentioneaza comunicatul de presa citat.
Cu atat este mai nejustificata decizia CNA cu cat multiplele acte de violenta comise de unii jandarmi impotriva cetatenilor aflati la protest sunt inregistrate si sunt de necontestat de catre orice persoana de buna credinta, au mai sustinut reprezentantii Camerei de Comert.
"Consideram ca orice sanctiune arbitrara luata de CNA, ca si orice moment de inactiune in fata unor incalcari flagrante ale legii audiovizualului, sugereaza existenta unor standarde duble care vor tine departe de Romania investitori importanti in sectorul de radio si televiziune.
Atragem public atentia ca in randul comunitatii de afaceri din Romania exista o profunda ingrijorare legata de riscul transformarii unor institutii publice in anexe ale partidelor politice. Un astfel de fenomen, extrem de daunator prin efectele sale in plan economic, este un factor de risc luat in considerare la orice decizie majora de investitii", au mai afirmat reprezentantii CCIR.
Si presedintele Klaus Iohannis considera ca decizia CNA de a suspenda emisia Realitatea TV, timp de 10... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 20:14
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei i-a trimis o scrisoare premierului Viorica Dancila in care ii cere din nou sa nu permita adoptarea ordonanta anuntata de ministrul Finantelor, ce va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.
Oamenii de afaceri spun ca vor sa mearga la sedinta de guvern din aceasta seara pentru a demonstra ca ordonanta trebuie respinsa.
"Ne exprimam dorinta si disponibilitatea de a participa astazi in deschiderea sedintei de Guvern, cu specialistii nostri, pentru a sta la dispozitia decidentilor si pentru a aduce toate datele necesare pentru luarea singurei decizii pe care o consideram corecta si anume respingerea acestui act normativ in forma actuala", se arata in scrisoarea CDR.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei atrage atentia ca OUG este o greseala si va avea consecinte deosebit de grave pentru economia Romaniei.
"Stimata doamna prim-ministru, Va scriem in numele Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), intr-un ultim efort de a preintampina o decizie a Guvernului pe care il conduceti si care risca sa aiba consecinte deosebit de grave pentru economia Romaniei.
CDR reprezinta companii romanesti si straine, mici si mari care contribuie cu peste 50% la PIB-ul Romaniei si angajeaza peste 1,2 milioane de oameni. Credem ca vocea noastra merita ascultata", afirma CDR.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei subliniaza ca ordonanta a fost elaborata fara o analiza serioasa si fara o... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 15:30
Modificarea Codului Penal ingrijoreaza mediul de afaceri prin protectia suplimentara asigurata functionarilor din administratia centrala si locala, care pot actiona discretionar, producand pierderi companiilor prin neindeplinirea obligatiilor legale, potrivit unui comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) remis, joi, AGERPRES.
Functionarii pot actiona discretionar inclusiv prin intocmirea de dosare penale in scop de intimidare sau de eliminare a companiilor de pe piata interna, adauga reprezentantii AOAR.
Acestia sustin ferm continuarea actiunilor care vizeaza responsabilizarea si profesionalizarea activitatii functionarilor publici si a institutiilor statului.
"Exercitarea unui control arbitrar, lipsa de informare corecta, egala si la timp, lipsa de raspundere si protectia excesiva actioneaza ca factori de distorsionare a pietei concurentiale si pot conduce la cheltuirea frauduloasa a fondurilor publice.
AOAR sustine necesitatea unei justitii profesioniste si integre, care sa judece faptele, actele si probele cu maxima celeritate, in special in cazul proceselor cu caracter economic, situatii in care deciziile justitiei au consecinte majore pentru functionarea societatilor comerciale autohtone", se arata in comunicat.
AOAR cere clarificarea modului in care cele circa 20% din companiile care au castigat in instantele de judecata procesele intentate urmare a unor controale finalizate cu acte/ sanctiuni financiare sau chiar dosare penale vor... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 16:50
Patru antrepreori romani le-au dezvaluit antreprenoarelor si femeilor manager prezente la cea de-a VIII-a editie a conferintei "Femei de cariera - Despre antreprenoriat si success in cariera" informatii utile pe care ei le-au dobandit de-a lungul mai multor ani de antreprenoriat.
Iata cateva dintre sfaturile oferite de cei patru antreprenori, speakeri ai conferintei:
Raluca Radu - Country Manager Answear Romania, Co-Organizator GPeC
Raluca se implica direct in cresterea si educarea pietei de eCommerce, este lector in eCommerce si consultant in zona de strategie online pentru startup-uri. De doi ani are si propria companie de marketing.
In cadrul evenimentului, Raluca Radu a vorbit despre "13 lucruri din 13 ani la granita dintre intraprenoriat si antreprenoriat".
Iata care sunt cele 13 lucruri pe care ea le-a invatat si le-a intalnit in antreprenoriat:
1. Chiar daca e in trend sa fii antreprenor, nu te baza ca totul va fi frumos si facil
2. E important sa te pui in papucii celuilalt, de partea cealalta a baricadei
3. Cere ajutor si sfaturi, nu-ti fie teama
4. Masoara: Cifre / Rezultate.
5. Nu sari etape
6. Nu te grabi
7. Experienta si relatiile sunt mai importante decat castigurile
8. Invata sa construiesti echipe
9. Relatii-Networking. Totul e despre oameni.
10. Nu cere permisiunea atunci cand crezi ca vei obtine un rezultat foarte bun si crezi in ceea ce faci.
Cere-ti dupa aceea iertare, daca e cazul.
11. Valoare Adaugata vs A Munci mult.... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 12:08