Numarul turistilor straini asteptati sa viziteze Grecia in acest an ar urma sa depaseasca 23 de milioane, potrivit noilor estimari ale Asociatiei Companiilor de Turism din Grecia (SETE), aceasta urmand sa intre in topul celor mai importante 15 destinatii globale in ciuda deteriorarii climatului economic din Europa si Rusia, transmite site-ul ekathimerini.com.
Pana la sfarsitul lunii octombrie, 20,5 milioane de vizitatori straini au sosit in Grecia, raportul neincluzand turismul de croaziera, transmite Agerpres.
Asociatia nu exclude posibilitatea majorarii numarului de turisti in acest an daca se confirma cifrele Bancii Centrale a Greciei privind un numar suplimentar de 1,2 milioane de vizitatori in iulie si august. Daca datele se confirma, SETE estimeaza ca, excluzand turismul de croaziera, anul acesta peste 21 de milioane de turisti vor vizita Grecia, fata de 17,9 milioane in 2013 si 15,5 milioane in 2012.
Si turismul de croaziera a inregistrat o crestere a sosirilor de 100.000 in primul semestru din 2014, iar pentru intregul an ar urma sa ajunga la 2,5 milioane, de la 2,2 milioane anul trecut.
Presedintele SETE, Andreas Andreadis, a declarat ca, in ciuda deteriorarii climatului economic din Europa si Rusia, Grecia va intra in topul celor mai importante 15 destinatii turistice globale, un nou indiciu ca economia incepe sa se redreseze.
In primele zece luni din acest an, pe principalele aeroporturi ale tarii a crescut cu 15% numarul de turisti de peste... mai mult
Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 09:40
1Romania a fost, in 2014, o destinatie ceva mai atractiva si pentru straini, fie ca au venit pentru afaceri, fie pentru vacante, afirma Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), intr-un interviu acordat Agerpres.
Ea a subliniat ca, daca Romania ar fi atras in 2014 mai multi investitori straini, daca am fi avut mai multe autostrazi pentru ca turistii sa ajunga repede dintr-un oras in altul si daca TVA de 9% s-ar aplica la toate serviciile din turism, nu doar la cazarea cu mic dejun, atunci cresterile pe leisure, business travel si incoming ar fi fost mai mari.
De asemenea, Lucia Morariu a mentionat ca, in opinia sa, operatorii de turism trebuie sa fie corecti in relatia cu statul si sa-si plateasca taxele si impozitele, sa nu faca o concurenta neloiala celor care opereaza legal, dar si Statul, trebuie sa ajute, la randul sau, prin politici coerente de promovare, constructie de drumuri si urbanism de calitate, o industrie care contribuie cu aproximativ 2% la Produsul Intern Brut.
Cum apreciati, din punctul de vedere al ANAT, piata de turism din Romania? Plusuri si minusuri...
Anul 2014 a fost un an de consolidare pentru unele companii de turism pe segmentele pe care s-au consacrat, de patrundere accentuata pe segmente noi, cum ar fi cele de business travel si incoming pentru alte companii, si de cresteri de pana la 10% per total, fata de 2013. Cresterile sunt evidentiate si de Institutul National de Statistica. Ultimele date... mai mult
Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 15:39
Numarul de nopti petrecute de turistii straini in structurile de cazare din Romania a crescut anul trecut cu 5,1%, dar turismul romanesc este in continuare cu mult in urma statelor vecine, mai putin de una din cinci innoptari revenind vizitatorilor din afara tarii, potrivit datelor Eurostat.
Turistii straini au petrecut anul trecut in Romania 3,5 milioane de nopti, printre cele mai scazute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.
Doar Letonia si Lituania au avut mai putini vizitatori straini anul trecut, 2,7 milioane, respectiv 2,8 milioane, insa in aceste state turistii straini reprezinta 70%, respectiv 51% din piata.
In Romania, turistii straini reprezinta doar 18% din piata, cel mai redus procentaj din UE, fata de 67% in Bulgaria, cu 14,3 milioane de innoptari anul trecut, sau 49% in cazul Ungariei, unde straini au petrecut in 2013 aproximativ 12,3 milioane de nopti.
Numarul turistilor straini care au vizitat Romania a crescut cu 3,6% in primele 11 luni ale anului trecut, la 1,62 milioane, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Astfel, turismul romanesc este in continuare predominant intern, cu 15,6 milioane de innoptari ale rezidentilor in structurile de cazare, dintr-un total de 19,1 milioane innoptari.
La nivelul UE, 45% - aproape jumatate - din innoptari revin turistilor straini, numarul noptilor petrecute de straini in Europa urcand cu 4,8% fata de 2012.
Cea mai puternica crestere a numarului de... mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 15:45
Pentru al saselea an consecutiv, romanii au fost cel mai numeros grup de turisti straini in Bulgaria in anul 2012, arata datele Ministerului Economiei, Energiei si Turismului de la Sofia.
Bronislav Denev, atasat bulgar la Bucuresti pentru comert si economie, a declarat pentru agentia de stiri Focus ca, in anul 2012, numarul turistilor romani in Bulgaria s-a diminuat, dar nesemnificativ.
Potrivit datelor ministerului bulgar mentionat, Bulgaria a fost vizitata anul trecut de 932.208 turisti romani, ceea ce reprezinta o scadere cu 2,9%. Al doilea grup de turisti straini sunt cei greci (928.000), urmati la distanta de germani (650.000).
In perioada ianuarie-decembrie 2012, Bulgaria a fost vizitata de 6,54 milioane de turisti straini, cu 3,4% mai multi fata de anul precedent.
In acelasi timp, Romania este a patra destinatie preferata de bulgari. In anul 2012, Romania a fost vizitata de 318.000 de turisti bulgari. Pe primul loc in acest clasament se situeaza Turcia, cu peste un milion de vizite, urmata de Grecia si Macedonia, pe locul cinci figurand un alt vecin al Bulgariei - Serbia. mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 14:05
Aproape 100.000 de romani si-au petrecut Revelionul in unitati turistice din tara, in crestere cu 30% fata de anul trecut, si au cheltuit aproximativ 81 de milioane de lei (18 milioane euro), cu 20% mai mult fata de anul precedent, potrivit datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.
Numarul turistilor straini care au venit in Romania pentru a petrece sarbatorilor de iarna a crescut cu 27 de procente fata de 2011, la 7.880 de turisti.
Ei au cheltuit aproximativ 3,1 milioane euro, mai mult cu 15% fata de anul anterior, potrivit studiilor FPTR realizate pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervari www.RezEx.ro si a unui sondaj aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism.
Potrivit datelor FPTR, 20.000 de romani au cumparat pachete pentru Revelion in zonele montane, 25.000 au ales sa petreaca sarbatorile in statiunile balneare si tot atatea persoane au platit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei, in timp ce pentru litoral au optat doar 500 de persoane, iar pentru Delta Dunarii doar 100.
Cea mai mare crestere s-a inregistrat in zonele rurale, pentru care au optat 27.000 de persoane, in crestere cu aproximativ 50% fata de anul anterior.
Delta Dunarii, singura locatie unde tarifele au crescut
Numarul romanilor care au contractat in acest an un pachet pentru petrecerea Revelionului in tara, respectiv 97.600 persoane, a crescut cu 30,6% fata de anul trecut, cifra totala fiind apropiata de anul de... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 14:20
Agentiile care aduc in Romania turisti straini ar trebui sa beneficieze de facilitati, cum ar fi TVA redus la 9% sau o "prima de incoming" de cativa euro pe noaptea de cazare pentru fiecare turist adus, a declarat Cristian Barhalescu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
"Industria turistica solicita de ani de zile facilitati fiscale, in sensul recunoasterii calitatii de export a produselor turistice vandute in strainatate. Aici trebuie reglementat, pentru ca se adauga TVA la aceste servicii, un TVA mare, care in momentul de fata este la un nivel superior celui practicat pe pietele concurente, precum Bulgaria, Ungaria, Croatia, Grecia sau Muntenegru", a spus Barhalescu.
Ce vor turoperatorii care aduc turisti straini in tara
El a afirmat ca turoperatorii care fac incoming (aduc turisti straini in tara) cer o reducere a TVA de la 24% la 9%, asa cum se intampla la cazarea cu mic dejun in hoteluri.
O alta soulutie propusa de agentii este acordarea unei prime de incoming sau de promovare pentru fiecare turist strain adus. Sumele ar putea fi diferite in functie de numarul de stele al hotelului la care se cazeaza turistul si ar putea varia, potrivit lui Barhalescu, intre unu si cinci euro pe turist pe noapte.
Comparatie intre hotelurile din Romania si cele din Europa in ceea ce priveste gradul de ocupare
Hotelurile din Romania sunt pe penultimul loc in Europa dupa gradul de ocupare in timpul verii si detine detasat ultima... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 20:41
Fiscalitatea ridicata este de vina pentru reticenta hotelierilor in ceea ce priveste turistii straini, care nu isi permit sa le ofere conditiile si tarifele pe care le gasesc in tarile vecine, precum Bulgaria.
In schimb, turistii romanii sunt profitabili pentru ca accepta sa plateasca tarife fabuloase pentru servicii mediocre.
"Toti hotelierii de pe litoralul nostru prefera turistii romani, pentru ca sunt cheltuitori si nepretentiosi. Prezenta strainilor in hoteluri ar pune probleme suplimentare, ar fi nevoie de personal mai bine pregatit, care sa vorbeasca limbi straine, deci mai bine platit, si ar fi nevoie de tarife mai mici cu cel putin cu 30%", a spus Corina Martin.
Turistii straini, in special cei germani, au experienta concediilor in Bulgaria, tara care ofera tarife mai mici si mult mai multe facilitati.
"Germanul, odata ce a fost in Bulgaria, pentru ca a platit un tarif foarte mic, dar a obtinut servicii mai bogate (restaurante, piscine, cluburi, sistem all inclusive), pretind si in Romania mai mult, mai ales ca tariful este mai mare", a spus Corina Matei.
Pe de alta parte hotelierii din tara noastra sunt obisnuiti cu turistii romani, care accepta conditii mediocre si sunt dispusi sa cheltuiasca sume mari de bani.
"Romanii cheltuiesc aproape dublu decat turistii straini, astfel ca hotelierii castiga de doua ori mai mult de la romani decat de la straini. Nemtii care vin in Romania sunt de varsta a treia, in general, si sunt foarte calculati,... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 09:50
Hotelierii de pe litoral nu isi doresc turisti straini pentru ca acestia nu sunt dispusi sa accepte tarifele pe care le platesc turistii romani, cerand preturi cu 30-50% mai mici, dar in schimb le fac "probleme" solicitand servicii de calitate si angajati care sa vorbeasca limbi straine.
"Noi, si vorbesc despre hotelierii de pe litoral in general, daca am practica preturile din Bulgaria sau Grecia, am da faliment. Daca vorbim doar de litoralul bulgaresc, preturile lor sunt cu 20-25% mai mici decat la noi", a declarat Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si proprietarul mai multor hoteluri de pe litoral, care cumuleaza aproape 1.500 de camere.
El sustine ca hotelierii romani de pe litoral nu pot scadea tarifele la nivelul celor din Bulgaria, unde TVA este 9% (fata de 24% in Romania), iar taxele si impozitele sunt mul mai mici si mult mai putine.
Murad spune ca turistii straini care au de ales intre Bulgaria si Romania prefera prima destinatie, tinand cont de pretul mai mic.
"Romanii cheltuiesc aproape dublu decat turistii straini, astfel ca hotelierii castiga de doua ori mai mult de la romani decat de la straini. Nemtii care vin in Romania sunt de varsta a treia, in general, si sunt foarte calculati, pentru ca traiesc din pensie", a adaugat presedintele FPTR.
Imaginea proasta pe care o are Romania in strainatate face turoperatorii straini sa ceara tarife cat mai mici
"Ne pun pe frunte un tarif de piata cazuta si... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 13:27
Romania a inregistrat anul trecut cea mare scadere din UE a numarului de innoptari in unitati turistice, in conditiile in care indicatorul s-a redus in cinci state, iar la nivel comunitar a avansat cu 2,8%, si este tara cu cea mai mica pondere a turistilor straini in totalul innoptarilor, transmite Mediafax.Romania a raportat anul trecut 15,1 milioane de innoptari in hoteluri si alte stabilimente cu un rol similar, in scadere cu 8,7% comparativ cu 2009, potrivit datelor Eurostat.
Scaderi au fost consemnate si de Grecia (2,3%), Marea Britanie (2,1%), Slovenia (1%) si Italia (0,8%).
Cele mai mari cresteri se observa la Estonia (14,1%), Letonia (11,6%), Lituania (11,1%) si Malta (11%).
Numarul innoptarilor turistilor straini in Romania a crescut cu 3,2%, la 2,7 milioane, ponderea acestora in total fiind de 18%.
Exceptand Romania, cele mai scazute proportii de turisti nerezidenti se observa la Germania (21%), Suedia (23%), Finlanda (27%) si Polonia (30%).
Cele mai ridicate ponderi sunt inregistrate de Estonia si Lituania (75%), Grecia (74%), Austria (72%) si Bulgaria (70%).
Clasamentul numarului de innoptari este condus de Spania, cu 268 de milioane de nopti (in crestere cu 6,4% comparativ cu 2009), Italia, cu 244,7 de milioane de innoptari (- 0,8%), si Germania, cu 228,8 milioane de innoptari (in urcare cu 5,8%).
Bulgaria a inregistrat o crestere de 6,6% a numarului de innoptari, la 14,9 milioane (din care 10,4 milioane au fost innoptari ale turistilor straini). In... mai mult
Luni, 28 Februarie 2011, ora 16:28