Ambasada Romaniei la Londra anunta ca, pana la 31 ianuarie 2020, 498.700 de romani au aplicat pentru statutul de rezident (#SettledStatus / #PreSettledStatus) in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.
Asta in cadrul procedurii EU Settlement Scheme pusa de autoritatile britanice la dispozitia cetatenilor europeni care doresc sa continue sa locuiasca in UK si dupa 31 decembrie 2020, conform unui comunicat de presa remis Ziare.com.
"Fata de datele comunicate anterior de Home Office, ministerul britanic de interne, valabile pentru finalul anului 2019, se constata o crestere cu 63.000 a numarului de aplicatii depuse de cetatenii romani.
La nivel total, in cadrul EU Settlement Scheme au fost inregistrate 3.107.900 aplicatii depuse de cetateni europeni, din care 2.730.200 au fost deja validate, dintre acestea 58% fiind aplicatii pentru #SettledStatus si 41% #PreSettledStatus", mai anunta ambasada in comunicat.
Termenul limita pentru depunerea aplicatiilor este 30 iunie 2021, pentru cetatenii europeni care ajung pe teritoriul Regatului Unit pana la 31 decembrie 2020.
Ambasada Romaniei in UK sta la dispozitia cetatenilor cu informatii si sprijin despre procedura de inregistrare in EUSS la numarul de telefon 07503882992, precum si la adresa de email londra.brexit@mae.ro.
Vezi si Mesajul ambasadorului nostru la Londra pentru romanii care locuiesc in Marea Britanie: Iata ce trebuie sa faca dupa Brexit ...citeste mai departe despre "Ambasada: Jumatate de... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 15:40
Imigrantii slab calificati risca sa ajunga in sclavie in Marea Britanie post-Brexit, unde penuria de lucratori europeni i-ar putea tenta pe unii patroni sa recurga la practici abuzive, considera experti mentionati joi intr-un comentariu al Thomson Reuters Foundation.
De la culegatorii de fructe si pana la angajatii cafenelelor, lucratorii europeni formeaza o componenta esentiala a economiei britanice, iar guvernul de la Londra depune eforturi sa asigure ca firmele vor avea suficienti lucratori pentru a-si acoperi nevoile de forta de munca si dupa ce Marea Britanie va iesi efectiv din UE, cand s-ar putea termina si cu libertatea de circulatie.
O idee este introducerea unui sistem de vize sponsorizate de angajat, pentru a fi garantat mai departe accesul companiilor la forta de munca slab calificata, potrivit unui raport intocmit de Observatorul pentru Imigratie al Universitatii Oxford.
Totusi, legarea angajatilor de anumiti angajatori in sectoare precum curatenia si cateringul ar putea favoriza unele practici ale oamenilor de afaceri lipsiti de scrupule, afirma Madeleine Sumption, directoarea acestui proiect al Universitatii Oxford.
"Vizele sponsorizate de angajator ofera guvernului mai mult control asupra muncii decat imigrantilor, dar garantarea ca vizele nu vor facilita abuzuri este o adevarata provocare", explica ea.
"Daca lucratorii nu pot renunta la un loc de munca prost, atunci guvernului ii revine o responsabilitate sporita in prevenirea exploatarii.... mai mult
Joi, 30 August 2018, ora 20:13
Brexitul va genera atat provocari, cat si oportunitati in contextul relatiilor comerciale bilaterale cu Regatul Unit, iar Romania trebuie sa faca toate eforturile necesare pentru consolidarea relatiei cu partenerul extern cu care inregistreaza cel mai ridicat excedent de balanta comerciala, se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, remis miercuri, AGERPRES.
Conform sursei citate, presedintele CCIR, Mihai Daraban, a subliniat importanta mentinerii si consolidarii schimburilor comerciale dintre cele doua tari, cu accent pe stimularea exporturilor romanesti, si a precizat ca intreaga retea de Camere de Comert si Industrie din Romania va informa in permanenta mediul de afaceri in privinta Brexitului si va oferi sprijin antreprenorilor in gasirea unor solutii care sa diminueze efectele pe care iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana le va avea in activitatea lor.
"Presedintele CCIR a evidentiat ca piata britanica este a cincea cea mai mare destinatie pentru exporturile romanesti, care s-au ridicat in perioada ianuarie-octombrie 2017 la o valoare de peste 2,15 miliarde de euro, fata de importurile din aceasta tara, care au atins 1,4 miliarde de euro", conform documentului.
De asemenea, presedintele CCIR a precizat ca Regatul Unit, a sasea economie la nivel mondial, se numara printre partenerii stabili ai Romaniei, si a subliniat importanta construirii si mentinerii unor astfel de parteneriate pentru o dezvoltare sustenabila a tarii... mai mult
Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 14:45
Numarul romanilor si bulgarilor care traiesc in Marea Britanie s-a dublat in cei trei ani care au trecut de la ridicarea restrictiilor de imigrare.
Aproximativ 413.000 de cetateni din Romania si Bulgaria se aflau in Regatul Unit la sfarsitul lui 2016, de peste doua ori mai multi fata de cei 186.000 inregistrati pe teritoriul britanic la sfarsitul lui 2013, arata datele publicate de Oficiul National de Statistica (ONS).
In schimb, doar 6.200 de cetateni britanici s-au mutat in Romania si Bulgaria, informeaza publicatia britanica Daily Mail.
Restrictiile de imigrare din cele doua tari au fost ridicate in ianuarie 2014.
Datele ONS arata ca, in medie, 328.400 de romani si bulgari traiau in Marea Britanie in perioada 2014 - 2016, majoritatea lor (81%) avand varsta cuprinsa intre 16 si 64 de ani.
Dintre imigrantii apti de munca, 211.200 lucrau (79%), in timp ce 11.500 erau someri (4%), 12.600 studiau (5%) iar 21.100 era inactivi din punct de vedere economic (12%), arata estimarile ONS.
Majoritatea cetatenilor din Romania si Bulgaria care se afla in Regatul Unit lucreaza in constructii, in hoteluri si restaurante, administratie publica, sanatate si educatie.
Citeste si In prag de Brexit, numarul cetatenilor UE care lucreaza in UK e la un nivel record. Romanii continua sa vinaAmbasadorul UK la Bucuresti: Romanii sunt bineveniti in continuare, in pofida BrexitRomanii si bulgarii din UK lucreaza mai mult si sunt platiti mai prost decat britanicii ...citeste mai... mai mult
Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 22:20
Numarul cetatenilor din Uniunea Europeana care lucreaza in Marea Britanie a atins un nivel record, pe fondul unei cresteri semnificative a numarului de bulgari si romani care si-au gasit locuri de munca aici.
Datele oficiale publicate miercuri arata ca aproximativ 2,37 milioane de lucratori din UE se aflau in Marea Britanie in perioada aprilie-iunie a acestui an, in crestere cu 126.000 comparativ cu aceeasi perioada din 2016 si cel mai mare numar inregistrat in ultimele doua decenii, relateaza Financial Times.
Aceste statistici sugereaza ca decizia Marii Britanii de a parasi Blocul comunitar in 2019 nu a avut inca un impact semnificativ asupra numarului de europeni care isi gasesc un loc de munca in tara insulara.
Cifrele record se datoreaza partial unei cresteri accentuate a numarului de lucratori din Bulgaria si Romania, cu peste 25%, pana la 337.000 de persoane in ultimele 12 luni. Forta de munca din aceste doua tari a luat proportii de cand cetatenii lor au beneficiat de acces complet la piata din Marea Britanie, acum trei ani.
Citeste si Tot mai multi romani si bulgari in Marea Britanie - cati au ajuns in doar un an
In contrast, numarul angajatilor din alte opt tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv Polonia, Lituania si Letonia - care au avut posibilitatea de a lucra in Marea Britanie de la aderarea la UE in 2004 - a scazut de la putin peste un milion, in al doilea trimestru al anului 2016, la 997.000 in aceeasi perioada a acestui an.
In timp... mai mult
Joi, 17 August 2017, ora 09:55
Cei mai multi romani traficati in Marea Britanie lucreaza "la negru" ca muncitori necalificati in constructii si la spalatorii auto, a declarat, joi, comisarul sef Robert Marin, din Ministerul de Interne.
La randul sau, comisarul Kevin Hyland, raportor britanic pentru problematica traficului de persoane si a sclaviei moderne, a aratat ca numarul romanilor exploatati prin munca este din ce in ce mai mare in Marea Britanie, in 202 din 3.100 de cazuri de sclavie moderna fiind implicati romani.
Robert Marin este directorul general adjunct al Directiei Generale Management Operational (DGMO) din MAI. Acesta a spus ca Romania si Marea Britanie au statistici diferite in ceea ce priveste numarul de romani victime ale traficantilor de persoane.
"Vorbim de doua evaluari separate pe care Romania si Marea Britanie le are, in sensul ca daca luam in considerare valorile britanice, vorbim de un numar considerabil de victime, dar evaluarile din Romania indica un numar mai mic de victime exploatate in Marea Britanie. Lucram impreuna pentru a corela aceste date.
Diferentele sunt legate de modul in care se aplica in cele doua jurisdictii actele normative in vigoare. Vorbim de sisteme diferite de evaluare a situatiilor in care se gasesc victimele, vorbim de mecanisme diferite in care victimele sunt introduse, incercam sa corelam cele doua statistici.
Statisticile noastre arata un numar mult mai mic de victime identificate efectiv pe teritoriul Marii Britanii", a spus comisarul... mai mult
Joi, 30 Martie 2017, ora 21:20
Europarlamentarul britanic Nigel Farage a comentat ironic anuntul potrivit caruia numarul de imigranti romani si bulgari din Regatul Unit a ajuns la niveluri record, in lunile dupa votul pe tema Brexitului.
Fostul lider al partidului eurosceptic UKIP si-a cerut scuze pentru ca "a subestimat" numarul de imigranti din cele doua tari despre care a spus ca vor ajunge in Marea Britanie, scrie Daily Express.
Oficiul de Statistica Nationala a transmis ca 74.000 de romani si bulgari au ajuns in Marea Britanie in anul fiscal incheiat in luna septembrie 2016.
"Trebuie sa imi cer scuze chiar acum pentru ca in 2014 am spus, cand am deschis usile Romaniei si Bulgariei, ca ar putea veni in Marea Britanie pana la 50.000 de oameni pe an.
A fost, desigur, condamnat, ironizat si (...) chiar s-a spus ca ceea ce am declarat a fost o inventie.
Acum imi cer scuze pentru ca am spus ca pana la 50.000 de oameni vor sosi in fiecare an din Romania si Bulgaria - numarul pentru anul trecut este de 74.000. M-am inselat, am subestimat cu aproape 50 la suta", a spus Farage, intr-o emisiune la postul radio LBC.
De asemenea, acesta a intrebat daca numarul mare de oameni din tari precum Romania, Bulgaria sau Grecia ar urma sa caute sa obtina cetatenia britanica in timpul discutiilor privind Brexitul.
"Avand in vedere acest risc, dat fiind ca avem o usa deschisa, nu este vremea ca Guvernul britanic sa traga o frana de urgenta?
Sa le spunem prietenilor nostri din Bruxelles ca nu va mai... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2017, ora 12:14
Premierul Marii Britanii, Theresa May, vrea sa limiteze numarul studentilor straini care vin la universitatile din UK, asa ca pregateste un plan de masuri care ar inaspri conditiile de acceptare in cadrul facultatilor din Regat.
Momentan, tinerii romani care vor sa studieze acolo nu sunt afectati, insa lucrurile s-ar putea schimba dupa Brexit.
"Masurile guvernului britanic sunt la stadiul de propunere, fiind pe agenda prim-ministrului inca de pe timpul cand era ministru de Interne. Cu toate acestea, nu este nimic oficial. Exista diverse teorii cu privire la eventualele efecte, dar niciuna dintre acestea nu este sigura pana cand o astfel de masura nu intra in vigoare. Totodata, este important de mentionat faptul ca astfel de masuri nu pot afecta, deocamdata, studentii veniti din Uniunea Europeana.
Studentii UE nu au nevoie de viza de studiu in Marea Britanie si nici nu vor avea nevoie pana in momentul iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana. Eventualele reprecusiuni ale ...citeste mai departe despre "Se anunta vremuri grele pentru studentii straini din Marea Britanie: Cum vor fi afectati tinerii romani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 August 2016, ora 09:04
Numarul romanilor arestati in Marea Britanie sub suspiciunea ca ar fi comis infractiuni a depasit 18.000, la nivel national, in 2015. Cresterea are loc in conditiile in care romanii sunt deja cei mai numerosi straini din inchisorile britanice.
In zona Thames Valley, numarul arestarilor a crescut cu 86%, dupa ce politistii au arestat 1.370 de romani anul trecut, fata de 735 in 2014, relateaza Daily Mail.
La randul sau, Politia din Wiltshire a inregistrat o crestere de 82% la acest capitol, in timp ce diviziile din West Murcia, Gloucestershire si Suffolk au raportat si ele mari cresteri.
In Anglia si Tara Galilor au fost arestati 18.127 romani in 2015, o crestere de 4% in comparatie cu 2014, 7.895 dintre aceste arestari avand loc in Londra.
Citeste despre mai multe cazuri de romani care au avut ...citeste mai departe despre "Tot mai multi romani arestati in Marea Britanie: 18.000 doar anul trecut. Puscariile sunt pline" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Mai 2016, ora 18:50