Insolventele din Romania raman la un nivel de doua ori mai mare fata de media din Europa Centrala si de Est (ECE), conform datelor prezentate, miercuri, de oficialii Coface.
"Anul 2017 a adus 8.256 proceduri noi de insolventa, in crestere cu 3% fata de 2016, cand s-au inregistrat 8.053 de noi proceduri. In ciuda minimului din ultimii 15 ani, Romania raporteaza un nivel mediu al companiilor insolvente raportat la 1.000 de firme active de 2,4%, ceea ce inseamna de aproape doua ori peste media din Europa Centrala si de Est.
In acest context, este mai important sa evaluam calibrul companiilor insolvente, din perspectiva pierderilor financiare cauzate creditorilor si a dimensiunii sociale, prin locurile de munca pierdute. Din aceasta perspectiva, 2017 a inregistrat o oarecare stabilizare a companiilor insolvente cu venituri peste 1 milion de euro, respectiv 326 firme, comparativ cu 333, in anul anterior", conform sursei citate.
In ciuda acestui fapt, spun reprezentantii companiei, pierderile produse creditorilor de catre firmele insolvente in 2017 s-au ridicat la 9,6 miliarde lei, in crestere cu 13% comparativ cu anul anterior, respectiv 8,5 miliarde lei.
Pe de alta parte, numarul locurilor de munca raportate de catre firmele insolvente in 2017 se ridica la 47.578, cu 32% mai mic fata de cel din anul anterior.
Cele 3 greseli majore ale firmelor care au intrat in incapacitate de plata sunt finantarea deficitara a investitiilor, investitiile gresite si politica... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 11:57
Daca in statisticile oficiale pare ca am depasit criza si ca economia merge tot mai bine, in realitate business-ul se restrange tot mai mult, iar numarul firnelor nou infiintate, un indicator relevant privind sentimentul investitorilor, a ajuns la minimul ultimilor 6 ani, arata un studiu realizat de compania de business information si credit risk management KeysFin.
Potrivit datelor oficiale, numarul firmelor nou infiintate a fost anul trecut de 101.627, cu 19% mai putine decat in 2013. Mai mult chiar, este cel mai scazut numar de business-uri nou deschise in ultimii sase ani, se arata un comunicat remis Ziare.com.
Cate firme au intrat in insolventa in primele 11 luni din 2014
Statistica arata ca cele mai multe afaceri noi, peste 30%, sunt in domeniul comertului si repararii auto-moto (26.541), proportie similara cu cea din anii precedenti.
De interes au fost, anul trecut, si afacerile din sectorul activitatilor profesionale, stiintifice si tehnice (11%), transport si ...citeste mai departe despre "Relansarea economiei, o fata morgana: Numarul firmelor noi, la nivelul minim al ultimilor 6 ani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Martie 2015, ora 14:54
Peste 17.000 de firme de tip SR L-D (microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant) sunt active in prezent, la nivel national, inregistrandu-se o crestere de 6.000 de companii raportat la anul anterior, a declarat marti presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR), Florin Jianu.
"Cresterea numarului de antreprenori debutanti este un semn clar ca tot mai multi romani fara experienta in domeniu aleg sa se bazeze pe sprijinul oferit prin intermediul programelor guvernamentale, sa contribuie la dezvoltarea economiei romanesti si sa creeze noi locuri de munca. In prezent, la nivel national sunt active 17.000 de firme de tip SR L-D, inregistrandu-se o crestere de 6.000 de companii raportat la anul anterior. Ca urmare, instrumentele pe care trebuie sa le cream in continuare ar trebui sa se bazeze pe acelasi parteneriat public-privat, in urma caruia a rezultat si Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor apartinand intreprinzatorilor tineri (S.R.L.-D)", a spus Florin Jianu, transmite Agerpres.
Acesta a precizat, totodata, ca va continua sa propuna Guvernului instrumente care sa sustina integrarea tinerilor si consolidarea mediului de afaceri.
"Pornind de la initiativa de succes pe care am propus-o in urma cu 4 ani, voi continua sa propun Guvernului instrumente care sa sustina integrarea tinerilor si consolidarea mediului de afaceri. Autoritatile trebuie sa tina cont de aportul firmelor nou... mai mult
Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 14:43
Tinta principala a strategiei pentru IMM-uri este ca pana in anul 2020 numarul de firme existente in tara noastra sa creasca de la 474.000, in acest an, la 670.000, a declarat joi Florin Jianu, ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, cu ocazia lansarii versiunii in limba romana a "Cartei Albe a IMM-urilor din Romania 2014".
"Astazi (joi - n.r.) prezint in premiera strategia pentru IMM-uri. Potrivit acestui document, pana in anul 2020 numarul de IMM-uri din tara noastra trebuie sa creasca de la 474.000, in acest an, la 670.000. De asemenea, numarul de IMM-uri active la o mie de locuitori ar trebui sa creasca de la 23 - 24, in 2014, la 37 in 2020. Nu in ultimul rand, ne dorim ca numarul total de angajati din IMM-uri sa creasca de la 2,623 milioane, in 2014, la 3,233 milioane in 2020", a afirmat Florin Jianu.
Acesta a precizat, totodata, ca obiectivul institutiei pe care o conduce este ca Romania sa devina tara cu cel mai atractiv mediu de afaceri in orizontul 2020.
"Pentru ca Romania sa fie caracterizata de cel mai atractiv mediu de afaceri din Uniunea Europeana in anii urmatori am creat un cadru de dezvoltare pe cinci directii de actiune. Aceste directii se regasesc si in Carta Alba a IMM-urilor. Este vorba de sprijinirea antreprenorilor, accesul la piete, inovare, acces la finantare si reactivitatea administratiei publice. Am vrut sa fie o strategie implementabila, simplu de monitorizat", a mai spus Florin Jianu.
Versiunea in limba romana... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 15:46
Daca ne uitam la indicatorii referitori la IMM-uri in Romania, desi acestea angajeaza aproape la fel de multe persoane ca media UE, valoarea adaugata de aceste companii in economie este sub media UE, ceea ce indica o productivitate scazuta a fortei de munca.
De asemenea, desi cifra de afaceri a IMM-urilor a reprezentat, in 2012, 58% din valoarea totala a veniturilor firmelor din Romania, profitul reprezinta doar 32% relativ la valoarea totala, ceea ce indica o profitabilitate scazuta a IMM-urilor locale. O explicatie ar putea fi rata mare a firmelor care au ca obiect de activitate comertul (42% dintre IMM-uri, conform SBA fact sheet, realizat de Comisia Europeana).
Privind acesti indicatori, devine evident faptul ca nu e suficient sa ne concentram pe cifre ca numarul de firme create in fiecare an, distributia pe gen si varsta, densitati la nivel national, pe regiuni geografice sau la nivel rural versus urban, ci trebuie sa incepem sa ne concentram si pe indicatori de eficienta si competitivitate in sustinerea acordata IMM-urilor. Iar acesti indicatori se vor imbunatati atunci cand gradul de educatie antreprenoriala va creste si atunci cand nu se va mai discuta atat de mult despre IMM-uri, ci mai ales despre motorul lor, antreprenorii.
Pentru a fi competitivi, acestia vor trebui sa stie intr-o masura din ce in ce mai mare cum sa isi aleaga angajatii potriviti, ce indicatori financiari sa urmareasca, de ce este nevoie de un business plan sau de construirea unui... mai mult
Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 12:34
Guvernul vrea ca pana in anul 2020 numarul firmelor mici si mijlocii active in Romania sa creasca cu peste 40%, ajungand la 670.000, in care sa lucreze 3,2 milioane de angajati, fata de 2,6 milioane de persoane la finele anului 2013, potrivit proiectului de strategie pentru dezvoltarea IMM-urilor.
"Principal indicator de rezultat pentru anul 2020 este soldul net de IMM-uri active economic, care sa depaseasca pragul de 670.000 de intreprinderi in economia Romaniei. Guvernul considera ca obtinerea unui spor de circa 41,23% al numarului de IMM-uri active economic, in urmatorii aproximativ sapte ani, constituie un obiectiv strategic realist. In termeni de 'densitate a IMM-urilor la 1.000 de locuitori', atingerea acestei tinte strategice inseamna functionarea a circa 36 de intreprinderi la mia de locuitori in 2020, fata de 21,94 intreprinderi la mia de locuitori in 2012. In ceea ce priveste angajatii in sectorul IMM, Guvernul Romaniei considera ca trebuie depasit pragul de 3,2 milioane angajati in IMM-urile active din economia Romaniei", se arata in propunerea Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism.
74.416 firme mici si mijlocii, active la finele anului 2013
La finalul anului 2013, in Romania erau active 474.416 firme mici si mijlocii, astfel ca pana in 2020 guvernul isi propune sa creeze conditiile pentru crearea a inca aproape 200.000 de IMM-uri. Contributia IMM-urilor la valoarea adaugata bruta se estimeaza ca va creste in... mai mult
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 15:35
In primele sase luni ale anului 2013, 12.739 de companii au intrat in insolventa, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Totusi, cele mai multe dintre ele sunt companii medii si mari, ceea ce inseamna o crestere a impactului social.
"Nu este o veste buna pentru ca ponderea insolventelor mari este la un nivel dublu comparativ cu anul trecut ceea ce duce la un impact social foarte mare. In 2013 u intrat in insolventa companii medii si mari", a declarat Constantin Coman, country Manager Coface Romania.
"Profilul" companiilor care au intrat in insolventa in 2013
Cifra de afaceri medie a companiile care au intrat in insolventa in primul semestru al anului 2013 era de 2,32 milioane de lei. Companiile aveau in medie 9,15 angajati si un grad de indatorare de 95,51%.
In timp ce in primele sase luni ale anului trecut o singura companie cu o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro a intrat in incapacitate de plata, pe cand in 2013, patru companii au intrat in insolventa in aceeasi perioada a anului.
Constructiile, HORECA si transporturile sunt sectoarele cu cel mai ridicat nivel al insolventelor deschise in primul semestru al anului curent raportat la numarul firmelor active, se arata intr-un studiu Coface.
Distributia teritoriala a insolventelor
Zonele care concentreaza jumatate din numarul companiilor intrate in insolventa sunt Sud-Est, Sud si Nord- Vest.
Cele mai multe companii care au intrat in incapacitate de plata in... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 09:45
Un numar de 5.625 de firme au intrat in insolventa in primele patru luni, in scadere cu peste 20% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Anul trecut, in acelasi interval au intrat in insolventa 7.192 de firme.
Numarul insolventelor a scazut in februarie la 1.134 de firme, de la 1.474 in ianuarie, si a crescut in martie, la 1.806 de firme. In aprilie, insolventele au scazut din nou, la 1.211 de cazuri, potrivit datelor publicate luni de ONRC.
In Bucuresti si in judetele Dolj si Arges au fost inregistrate cele mai multe insolvente in primele patru luni din acest an - 454, 406 si respectiv 382 firme.
Cele mai multe societati care s-au confruntat cu dificultati financiare sunt in continuare cele din domeniul comertului, dar si cele din industria prelucratoare si constructii.
In acelasi interval au fost suspendate 7.000 de firme, cu 18% mai putine decat in perioada ianuarie-aprilie 2011.
La sfarsitul lunii aprilie erau activi 961.886 de agenti economici, in acest an fiind inmatriculate 52.740 firme, cu aproape 10.000 mai multe decat in anul trecut.
Cele mai multe firme inmatriculate in acest an sunt in domeniul agriculturii, respectiv circa 16.700, in crestere cu 345% fata de 2011. In acelasi timp, o crestere importanta a inmatricularilor, de 100% (8 firme, fata de 4 in 2011), s-a inregistrat in sectorul administratiei publice si apararii.
Anul trecut, numarul insolventelor a ajuns la... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 16:35
Un numar de 951.803 comercianti activi era inregistrat la finele anului trecut, din care 298.365 persoane fizice autorizate si 653.418 persoane juridice, conform datelor publicate pe pagina de Internet a Oficiului National al Registrului Comertului.
Anul trecut, 21.221 firme si-au suspendat activitatea, cu 68,1% mai putine fata de 2010, cand au fost inregistrate 66.420 suspendari de activitate.
Cele mai multe firme care si-au suspendat activitatea anul trecut erau din municipiul Bucuresti - 2.616 societati (fata de 10.910 in 2010) si judetele Constanta - 1.249 societati (3.036 in 2010), Arad - 877 societati (1.833 in 2010), Brasov - 854 societati (2.881 in 2010), Prahova - 837 societati (2.426 in 2010) si Bihor - 821 societati (2.735 in 2010).
Domeniile unde a fost inregistrat cel mai mare numar de suspendari de activitate au fost comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor - 6.974 suspendari, constructii - 2.681 suspendari, activitati profesionale, stiintifice si tehnice - 1.802 suspendari si industria prelucratoare - 1.539.
De asemenea, comparativ cu anul 2010, cand s-au inregistrat un numar de 7.508 dizolvari voluntare la nivelul intregii tari, in 2011 au fost inregistrate 4.001 dizolvari voluntare, reprezentand o scadere cu aproximativ 46,7%.
Cele mai multe dizolvari voluntare au avut loc in judetele Iasi - 443, Sibiu- 365, Hunedoara - 315 si municipiul Bucuresti - 296, in timp ce domeniile cele mai afectate au... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 20:20