Cele mai performante 50 de companii din Romania au avut anul trecut o cifra de afaceri totala de aproape 4 miliarde de euro, cu 47% mai mult fata de 2012, si nicio companie inclusa in clasament nu are afaceri sub 25 de milioane de euro, potrivit Top 50 Best Performers, realizat de Coface.
"Companiile din clasament au reusit sa obtina in 2013 o cifra de afaceri totala de aproape patru miliarde de euro, cu mult mai mare in comparatie cu editiile precedente (cu 47% fata de 2012 si respectiv cu 29% fata de 2011), inversandu-se astfel tendinta de reducere a calibrului firmelor observata in clasamentul de anul trecut si confirmandu-se un interes crescut al firmelor de dimensiuni mai mari pentru eficientizarea activitatii si asigurarea unui cat mai bun echilibru financiar in paralel cu eforturile de dezvoltare comerciala", se arata intr-un comunicat al Coface.
Comparativ cu studiile din anii anteriori, calibrul firmelor prezente in Top50 Best Performers 2013 a crescut semnificativ, astfel ca, in actuala editie nu mai figureaza nicio companie cu cifra de afaceri de sub 25 de milioane de euro.
Companiile mari, cu afaceri de 50-100 milioane de euro, si-au consolidat pozitia mai ales prin prisma ponderii numerice (8 companii fata de 5 in 2012), in timp ce firmele foarte mari (cu afaceri de peste 100 milioane de euro) genereaza in continuare cea mai mare parte din cifra de afaceri totala a celor 50 de firme din top, ponderea segmentului in functie de acest indicator crescand... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 15:36
Romania domina Topul celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud-Est, realizat de SeeNews, anul trecut numarul companiilor romanesti prezente in top fiind de 53, cu doua in plus fata de editia din 2012.
Firmele romanesti si-au consolidat pozitia si in ierarhia celor mai profitabile companii in Europa de Sud-Est, ocupand patru din primele cinci locuri. Insa, Romania a avut si cel mai mare numar de reprezentanti in clasamentul companiilor cu cele mai mari pierderi, informeaza revista Business Review, potrivit Agerpres.
Compania petroliera OMV Petrom si-a pastrat in 2013, pentru al saptelea an la rand, titlul de cea mai mare companie din Europa de Sud Est, cu un profit net de 1,08 miliarde de euro, in pofida unei usoare scaderi a veniturilor pana la 4,27 miliarde de euro. De altfel, companiile din sectorul petrolului si gazelor naturale continua sa domine acest clasament, 29 de firme din acest sector (cu una mai mult decat anul trecut) fiind incluse in top.
De asemenea, potrivit SeeNews, Banca Comerciala Romana, divizie a grupului austriac Erste Group, este cea mai mare banca din Europa de Sud Est pentru al patrulea an la rand, in pofida unei scaderi cu 10% a activelor, pana la 14,16 miliarde euro. In ceea ce priveste cea mai profitabila banca din SEE, locul este ocupat, din nou, de divizia din Romania a grupului bancar austriac Raiffeisen, cu un rezultat net de 107,7 milioane euro.
Romania este prezenta in Top 100 prin 22 de banci si 21 de companii de... mai mult
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 15:55
Afacerile celor mai mari 1.300 companii detinute de antreprenori romani au urcat anul trecut cu 6,7%, la 151 miliarde lei, iar profitul net a fost de 6 miliarde de lei, cu 14,4% mai mare.
Cifrele rezulta dintr-un studiu realizat de Enterprise Investors, BCR, PwC Romania si Asociatia Triple Helix, in parteneriat cu Ziarul Financiar, in cadrul proiectului Campioni in Business, scrie Mediafax.
Cercetarea ia in considerare performantele financiare pentru 1.300 de companii detinute de antreprenori romani care au inregistrat profit brut in 2013 si au avut peste 10 angajati, selectate din randul celor mai mari 3.000 de companii din Romania in functie de cifra de afaceri din 2013. Analiza a avut la baza informatiile depuse la Registrul Comertului.
Cumulat, cele 1.300 de companii analizate au inregistrat in 2013 o cifra de afaceri de 151 miliarde lei si un profit brut de 7,2 miliarde lei.
"Rata de crestere a profitului brut mai mare decat cea a cifrei de afaceri evidentiaza intensificarea preocuparilor antreprenorilor pentru eficientizarea activitatii (reducerea costurilor, optimizarea proceselor etc.)", explica autorii studiului.
Proiectul Campioni in Business este un program dedicat antreprenoriatului, care descopera, promoveaza si premiaza cei mai performanti antreprenori romani. Aflat la cea de-a patra editie, proiectul este organizat de compania de administrare a fondurilor de investitii Enterprise Investors, BCR, PwC Romania si Asociatia Triple Helix, in... mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 10:10
Qualitance, companie de servicii in consultanta si testare software, intentioneaza sa isi extinda activitatea in SUA, unde va deschide o filiala.
"In 2014 urmarim o crestere a cifrei de afaceri cu 30% prin dezvoltarea sectorului de proiecte externe. Pentru prima jumatate a anului, avem in plan extinderea activitatii companiei prin deschiderea unei filiale in SUA. De asemenea, dorim consolidarea proiectelor locale prin ceea ce numim 'industry solution' - solutii la cheie end-to-end. Ne indreptam atentia si catre organizarea unor evenimente cu impact asupra comunitatii de software din Romania si initierea unor proiecte de CSR pentru sprijinirea invatamantului tehnic autohton", a declarat Ioan Iacob, CEO Qualitance.
In portofoliul de clienti Qualitance se regasesc IBM, Ubisoft, Ixia, Capgemini, Optaros, alaturi de alte companii care isi desfasoara activitatea in Sillicon Valley.
Raportata la portofoliul de clienti, cifra de afaceri inregistrata de Qualitance la finalul anului 2013 a fost realizata de companii si corporatii multinationale cu prezenta locala (50%), de clienti exclusiv externi (40%) si de companii locale (10%).
Unul dintre proiectele marcante ale anului 2013 a fost realizarea primului sistem electronic din Romania de acordare a punctelor de libera practica pentru medici si farmacisti, dezvoltat de Qualitance pentru liderul mondial din industria sanatatii, MSD.
Qualitance a fost infiintata in 2007 de Ioan Iacob si Radu Constantinescu
In cei... mai mult
Joi, 06 Martie 2014, ora 12:54
Valoarea de piata a 162.455 de firme din Romania era la sfarsitul lui 2013 mai mica sau egala cu 1.000 de euro. La polul opus se regasesc 37 de companii, cu o valoare de piata mai mare de 500 milioane euro, arata o analiza realizata de RisCo - Verificare Firme Online.
"Daca dorim sa stim unde este locul economiei romanesti la nivel global si al UE, nu este suficient sa avem statistici generale privind numarul de inregistrari de firme noi, radieri si insolvente de-a lungul anilor. Dintre companiile de pe piata, trebuie sa stim cate au dimensiuni suficiente pentru a fi competitive intr-o piata tot mai integrata. Datele arata ca mai putin de 30.000 de companii aveau o valoare de piata de peste 1 milion de euro si mai putin de 5000 aveau o valoare de piata de peste 10 milioane de euro, la nivelul anului 2013. Asadar, Romania este tara in care sectorul IMM constituit din firme foarte mici reprezinta majoritatea; in consecinta, politicile guvernamentale de sprijinire a economiei ar trebui sa se axeze pe acest segment de firme", a spus Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.
Valoarea de piata a unei firme este calculata pe baza valorii estimate de piata a capitalului si datoriile firmei, fiind utilizate datele contabile la sfarsitul fiecarui an fiscal, ajustate cu multiplii medii relevanti ai companiilor listate pe pietele de capital, din acelasi domeniu de activitate cu firma analizata.
De asemenea, sunt luate in calcul si rezultatele financiare nete prin metoda de... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2014, ora 11:12
In Romania erau inregistrate 10.878 de societati comerciale cu participatie chineza la capitalul social la finalul lunii octombrie 2013, potrivit datelor Oficiului National a Registrului Comertului (ONRC).
Astfel, la finalul lunii octombrie 2013, un numar de 10.878 firme cu participatie chineza la capital se aflau in Romania. Practic, reprezinta peste 5% din numarul total de companii cu participare straina din Romania. Valoarea totala a capitalului social al celor 10.878 companii se ridica la peste 282,4 milioane euro. In luna octombrie a anului 2012, numarul acestor companii era de 10.528, iar valoarea totala a capitalului social se ridica la peste 300,1 milioane euro. Numarul total al companiilor cu participare straina la capital este de 191.438.
"Comertul intre Romania si China a ajuns la 2,9 miliarde de dolari in primele noua luni din acest an, fiind in crestere cu 1,5% fata de aceeasi perioada din 2012, dar ne dorim in continuare consolidarea relatiilor economice si comerciale", a declarat, marti, Sun Chenghai, seful Biroului de dezvoltare a comertului din cadrul Ministerului Comertului din China, la Forumul Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est.
"In primele noua luni din 2013, comertul bilateral a ajuns la 2,9 miliarde de dolari, in crestere cu 1,5%, iar organizatia pentru promovarea comertului pe care am infiintat-o vizeaza consolidarea relatiilor comerciale si a serviciilor publice eficiente pentru firme si pentru promovarea cooperarii... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 12:23
La sfarsitul anului trecut, in Romania, existau peste 695.000 de firme si peste 311.000 de persoane fizice autorizate, potrivit statisticilor furnizate de Registrul Comertului.
Cele mai multe firme active, la sfarsitul anului trecut, se aflau in Bucuresti: peste 169.000.
Registrul Comertului considera active, din punct de vedere juridic, firmele care nu si-au declarat suspendarea activitatii si nu se afla in nici una din starile ce pot duce la pierderea personalitatii juridice.
Din numarul total de firme inregistrate in Registrul Comertului, au fost excluse firmele cu suspendare temporara a activitatii, sucursalele fara personalitate juridica, firmele radiate, firmele aflate in dizolvare, lichidare, reorganizare judiciara, faliment sau insolventa.
Clasamentul judetelor in functie de numarul de firme active este continuat, dupa Bucuresti, de Cluj (peste 33.600 de firme), Timis (peste 32.500 de firme), Constanta (peste 28.500 de firme) si Bihor (peste 23.000 de firme).
Cele mai putin firme active, la sfarsitul anului 2012, se aflau in Covasna (putin peste 4.800), Mehedinti (4.900), Ialomita (putin peste 4.900), Vaslui (peste 5.500) si Salaj peste 5.500).
Persoanele fizice autorizate
La sfarsitul anului trecut erau active peste 311.000 de persoane fizice autorizate. Cele mai multe activau in Bucuresti (peste 25.000), Cluj (peste 14.900), Iasi (peste 12.500), Bihor (peste 11.600) si Prahova (peste 10.800).
La nivel general, numarul total de comercianti... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 12:15
Primele de Paste sunt subiectul cel mai fierbinte al acestor zile, iar numarul companiilor care vor acorda astfel de bonusuri angajatilor in aceasta perioada a crescut fata de 2011, indicand o mica indreptare a situatiei economice din Romania.
Numarul companiilor care acorda diverse beneficii angajatilor de Paste a crescut la 63% in 2012, fata de 58% in 2011, releva un comunicat de presa remis Business24.
Compania specializata in oferirea de servicii de externalizare a calculului salarial si administrarii de personal PayOut Payroll & Outsourcing a realizat un studiu impreuna cu Zucchetti Romania privind primele si beneficiile acordate salariatilor din mediul privat, cu ocazia sarbatorilor de Paste.
La studiu au participat 82 de companii, cu un numar total de angajati de 10.300 de persoane. Aceste companii activeaza in domeniile de productie, servicii, constructii, comert, etc.
Primele in bani si tichetele cadou sunt unele dintre cele mai populare metode de oferire a bonusurilor de Paste, ele putand fi si deductibile. In peste 73% dintre companiile care acorda astfel de beneficii, valoarea bonusului este egala pentru toti angajatii, putine firme facand corelatie intre performanta angajatilor, vechimea sau functia lor.
Nivelul primelor nu este insa mai crescut fata de anul 2011, doar 11% din companiile participante la studiu intentionand sa creasca valoarea bonusului cu 10% si 5% dintre companii, cu 25% mai mari.
Acordarea de bunuri produse sau... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 18:19
Al treilea an de criza a insemnat intrarea in insolventa a peste 13.900 de firme de pe piata locala. Pe de alta parte, in Romania au existat si companii care au inregistrat profit. Printre acestea se numara OMV Petrom, cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, Orange Romania si Hidroelectrica.
OMV Petrom a obtinut cel mai mare profit din Romania, de 427 milioane de euro, in 2010. Compania a inregistrat un profit net record in al treilea trimestru din acest an, de 1,176 miliarde de lei (275 de milioane de euro), dupa ce, in perioada similara din 2010, Petrom obtinuse pierderi.
"In ultima parte a anului 2011 ne vom concentra pe progresul initiativelor cheie in activitatea de explorare, pe descoperirea potential semnificativa de gaze de la Totea precum si pe lucrarile ce urmeaza a fi executate in parteneriat cu ExxonMobil in cadrul blocului Neptun din zona de apa adanca a Marii Negre si in cadrul licentelor de explorare reinnoite recent", a declarat Mariana Gheorghe, director executiv al Petrom, citata de Tradeville.
Pe locul 2 in topul celor mai profitabile companii se numara Orange Romania, cu 222 de milioane de euro profit incasat anul trecut. In cel de-al treilea trimestru al anului, veniturile companiei de telefonie mobila au avansat la 241 de milioane de euro, in timp ce numarul clientilor a ajuns la 10,184 de milioane.
Urmatoarea clasata este Romgaz, care a inregistrat, in primele 8 luni din acest an un profit net de 156,77 milioane de euro. Anul... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 18:19