In urmatorii ani, Romania isi va injumatati numarul de reactoare nucleare, in loc sa si-l dubleze, asa cum au promis aproape toti oamenii politici ajunsi la putere in ultimii 15 ani.
In prezent, circa 18% din productia de energie electrica din Romania este asigurata de cele doua reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda. De fapt, centrala a fost, in 2017, al treilea cel mai mare furnizor de energie din tara, dupa Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica SA.
Specialistii in energie spun ca Romania are nevoie de centrala nucleara din mai multe motive. Inainte de toate, pentru ca e bine sa ne producem energia din mai multe surse, reducandu-ne astfel riscul de a deveni dependenti de o singura resursa, cum ar fi apa, gazul sau carbunele.
Apoi, bazandu-ne pe energie nucleara, ne-am reduce emisiile de gaze poluante si am reusi sa ne aliniem mai repede standardelor UE in materie de protectia mediului. Dar ca sa reuseasca sa dezvolte sectorul nuclear, statul ar trebui sa investeasca in el. Or, din pacate, tocmai asta nu prea reuseste sa faca...
Constructia centralei a inceput in comunism, in anul 1982. La acel moment, statul isi propusese sa ridice la Cernavoda nu mai putin 5 reactoare de tip "CANada Deuterium Uranium" (CANDU), fiecare capabil sa produca 706 MW.
Desi au inceput sa lucreze la toate cele 5 reactoare, comunistii n-au mai apucat sa termine niciunul. Asa se face ca reactorul 1 a fost pus in functiune abia in 1996, iar reactorul 2, in anul... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 09:02