Compania Nuclearelectrica, care opereaza centrala nucleara din Cernavoda, a lansat o licitatie de 3,06 milioane euro pentru achizitia de servicii de mentenanta preventiva si corectiva si pentru achizitia de piese de schimb, potrivit unui anunt publicat pe platforma SICAP.
Compania vrea sa cumpere "servicii de mentenanta preventiva si corectiva si asigurare a stocului de piese de schimb pentru monitoarele fixe pentru controlul contaminarii de la CNE Cernavoda si servicii de instruire a personalului de specialitate din cadrul CNE Cernavoda".
Achizitia are ca obiect servicii de mentenanta preventiva si corectiva pentru monitoarele fixe pentru controlul contaminarii, de fabricatie MIRION (Rados), de la CNE Cernavoda.
In plus, compania vizeaza si asigurarea stocului de piese de schimb critice (pentru interventie rapida) pentru aceste monitoare si servicii de instruire la producator, a personalului de specialitate al CNE Cernavoda, in cadrul unei perioade contractuale de 48 de luni.
Ofertantii trebuie sa aiba un nivel mediu al cifrei de afaceri globala pe ultimii 3 ani (2016, 2017, 2018) de minimum 8 milioane Lei. Garantia de participare trebuie sa fie constituita in valoare de 145.000 lei si trebuie sa fie irevocabila.
Tipul procedurii este licitatie deschisa, iar termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 30 ianuarie 2020. ...citeste mai departe despre "Nuclearelectrica a lansat o licitatie de 3,06 milioane euro pentru servicii... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2019, ora 16:00
Nuclearelectrica si-a anuntat astazi actionarii, la Bursa, ca mai multe societati ale fratilor Micula i-au pus sechestru pe aproape un sfert dintre actiunile detinute de stat, prin Ministerul Economiei. La fel au partit, in ultima perioada, Conpet si Romatsa.
Nuclearelectrica este societatea care administreaza productia de energie din surse nucleare, la centrala de la Cernavoda. Potrivit informatiilor de pe siteul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), compania are 301.513.851 actiuni. Dintre acestea, 52.777.232 (17,5%) actiuni sunt detinute de diversi investitori privati. Cea mai mare parte a actiunilor, insa, adica 248,736,619 (82,49%) sunt detinut de statul roman, prin intermediul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
In cursul zilei de 3 decembrie, conducerea Nuclearelectrica le-a transmis actionarilor ca fratii Ioan si Viorel Micula, nominal sau prin intermediul unor societati pe care le-au fondat, i-au pus sechestru pe aproape un sfert dintre actiunile detinute de stat.
"In data de 27.11.2019, S.N.Nuclearelectrica SA ("SNN") a primit de la Societatea Civila Profesionalade Executori Judecatoresti "Mazilu si Asociatii" Procesul verbal de sechestru emis in data de 25.11.2019 in Dosarul de executare nr. 22/2014, creditori fiind Micula Ioan si societatile Multipack SRL si Starmill SRL, prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui numar de 67.071.301 actiuni detinute de Statul Roman la SNN, cu o valoare nominala de 10/actiune, actiuni... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 18:28
Nivelul de radiatii pe teritoriul Romaniei nu a crescut, in urma exploziei din Rusia, a afirmat, miercuri, Cosmin Ghita, directorul general al Nuclearelectrica, intr-o conferinta de presa.
El a fost intrebat de jurnalisti daca a primit vreo informare in legatura cu incidentul din Rusia.
"Nu am primit niciun fel de informare decat cea de publica. Este un incident militar. Asa cum a aratat si CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare - n.r.) nu exista o crestere a nivelului de radiatii. Nici noi, la Cernavoda, unde monitorizam aceste emisii, nu am sesizat o crestere a nivelului de radiatii", a aratat Ghita.
Vinerea trecuta, primaria orasului Severodvinsk din Rusia a informat cu privire la o 'crestere pentru scurt timp' a radioactivitatii dupa explozia produsa joi la o baza de lansare a rachetelor in regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), in timpul testarii unui motor de racheta pe baza de combustibil lichid, deflagratia fiind urmata de un incendiu, potrivit AFP, Reuters, RBC si postului de radio Govorit Moskva.
Potrivit primariei, in jurul orei locale 11:40, senzorii sistemului automatizat de monitorizare a radiatiilor si conditiilor meteorologice din Severodvinsk au inregistrat o crestere pe termen scurt a nivelului de radiatii. 'Senzorii din Severodvinsk au inregistrat o crestere pentru scurt timp a radioactivitatii. Nivelul de radioactivitate a revenit in prezent la normal', a indicat primaria intr-un comunicat.
Anterior, Ministerul... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 12:21
Directorul general al Nuclearelectrica SA, Cosmin Ghita, ar putea incasa prime de performanta in valoare de aproape 11.000 lei pe luna.
Actionarii Nuclearelectrica SA - dintre care cel mai mare este Ministerul Energiei (cu 82,4% din participatie) - au aprobat in sedinta de pe 29 iulie ca la salariul directorului general al institutiei sa se adauge si o "componenta variabila".
In consecinta, daca actionarii vor decide ca directorul general a administrat eficient si - pe langa atingerea obiectivelor curente - a pus si bazele indeplinirii celor din anii urmatori, acesta va incasa, cu titlu de "componenta variabila", prime de performanta a caror valoare va ajunge la 2.307 euro/luna (adica 10.889 lei, la cursul zilei).
Potrivit deciziei actionarilor, directorul Nuclearelectrica va incasa 80% din aceasta "componenta variabila" a indemnizatiei sale, daca va atinge obiectivele societatii pentru anul in curs. In plus, Ghita va incasa si restul de 20% din valoarea indemnizatiei, daca va crea premisele pentru indeplinirea obiectivelor de dezvoltare a Nuclearelectrica pe termen mediu si lung.
Mai multe detalii legate de conditiile in care i se vor acorda primele de performante lui Cosmin Ghita puteti afla citind integral decizia membrilor actionarilor:
La acest moment, potrivit declaratiei de avere depuse in prima parte a acestui an, Cosmin Ghita a incasat, lunar, de la Nuclearelectrica, o indemnizatie bruta de 39.085 lei. Ca membru al unei comisii, a mai primit o... mai mult
Marti, 30 Iulie 2019, ora 13:31
Companiile controlate de stat par sa isi fi epuizat resursele financiare care ar fi trebuit sa alimenteze conturile bugetului national.
Operatorul centralei nucleare de la Cenavoda, Nuclearelectrica (SNN), a informat actionarii ca nu are de unde sa dea dividendele suplimentare cerute de OUG 114/2018, potrivit unui document postat pe site-ul companiei, inaintea AGA din 20 mai.
Rezervele Nuclearelectrica (SNN) erau de numai 29,84 milioane de lei la 31 decembrie 2018, de peste patru ori mai mici decat valoarea contractelor incheiate, aferente investitiilor ce urmeaza a fi executate in anul 2019, de peste 130 de milioane de lei, potrivit documentului citat.
Anterior, Transelectrica (TEL) nu a repartizat nimic pentru dividende din profitul pe 2019, iar conducerea Transgaz (TGN) inca mai dezbate dimenisunea dividendelor. Ambele companii au programate noi adunari generale ale actionarilor pe aceasta tema.
"Avand in vedere considerentele indicate mai sus, Consiliul de Administratie informeaza Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor despre faptul ca societatea nu poate distribui dividende suplimentare conform art.43 din OUG nr114/2018", spune informarea SNN (AICI-LINK).
Citeste mai multe detalii despre Nuclearelectrica anunta ca nu poate distribui dividendele suplimentare cerute de OUG 114 pe Curs de Guvernare
Vezi si:
Companiile energetice de stat, despre OUG 114: Limitarea profitului e neconstitutionala si pune in pericol siguranta energeticaHidroelectrica... mai mult
Luni, 13 Mai 2019, ora 12:55
Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor trebui sa livreze pe piata reglementata pana la 65% din productie, la preturi care sa le permita obtinerea unui profit de 5%, potrivit unui proiect de ordin postat pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Obligatiile de vanzare a unor cantitati ferme de energie electrica pe baza de contracte reglementate sunt stabilite de ANRE in ordinea ascendenta a preturilor determinate pe baza prezentei metodologii: pentru producatorii care detin/exploateaza comercial unitati/grupuri nuclearelectrice si/sau hidroelectrice dispecerizabile; pentru producatorii care detin/exploateaza comercial unitati/grupuri dispecerizabile in cogenerare, care beneficiaza de schema de sprijin de tip bonus; pentru producatorii care detin/exploateaza comercial unitati/grupuri dispecerizabile termoelectrice, altele decat cele care se incadreaza in prevederile lit. b)", se arata in proiect.
In cazul Hidroelectrica si Nuclearelectrica, este vorba despre maximum 65% din productie.
Practic, ANRE va directiona in primul rand productia acestor centrale catre populatie si, daca mai este nevoie, va solicita acest lucru si altor producatori, in ordinea ascendenta a preturilor.
Producatorii care livreaza energie populatiei o vor putea face la preturi care le permit obtinerea unui profit reglementat de 5% din suma costurilor justificate, aferente activitatii de producere a energiei electrice si, dupa caz, termice.
Costurile... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 21:08
Cele doua reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda sunt intre cele mai performante din aproximativ 400 de reactoare CANDU din lume, spune Cosmin Ghita, directorul general al Nuclearelectrica, citand datele Agentiei Internationale pentru Energie Atomica.
In ceea ce priveste opririle neplanificate, acestea ar fi specifice oricarei industrii si n-ar reprezenta o problema majora, mai sustine acesta.
Cu argumente tehnice, directorul Nuclearelectrica a explicat de ce considera ca reactoarele de la Cernavoda sunt printre cele mai performante din lume.
"Unul din indicatorii de performanta importanti care se utilizeaza in industria nucleara este rata pierderilor fortate de productie (Forced Loss Rate). Acest indicator influenteaza un alt indicator important, factorul de capacitate mediu pe viata centralei (Life-time Gross Capacity Factor).
Performanta CNE Cernavoda in ceea ce priveste rata pierderilor fortate este printre cele mai bune in ierarhia celor circa 400 reactoare din lume.
Conform datelor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, cu cele doua unitati in operare, in clasamentul pe tari, Romania ocupa: primul loc dintr-un total de 460 unitati nucleare din 31 tari cu un factor de capabilitate (UCF) mediat pe ultimii trei ani de 93,47%; primul loc dintr-un total de 460 unitati nucleare din 31 tari cu un factor de operare (OF) mediat pe ultimii trei ani de 94,4%; primul loc dintr-un total de 436 unitati nucleare din 31 tari cu un factor de... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2018, ora 11:18
Consiliul de Administratie al Nuclearelectrica, care opereaza centrala din Cernavoda, a anuntat ca in sedinta de joi Cosmin Ghita, consilier al premierului, a fost numit in functia de director general al companiei pentru o perioada provizorie de patru luni incepand cu data de 2 septembrie.
Numirea in functie a lui Ghita, in varsta de doar 28 de ani, vine avand in vedere ca prelungirea mandatului de 4 ani cu inca un mandat provizoriu de patru luni a actualului sef, Daniela Lulache, expira la data de 1 septembrie 2017.
"Propunerea lui Cosmin Ghita pentru functia de director general al SNN, cu mandat provizoriu de patru luni, a fost realizata de catre comitetul de nominalizare si remunenare, din cadrul Consiliului de Administratie, intrunit in sedinta in data de 21 august 2017", arata un comunicat al companiei.
Ghita este, de la 1 iunie, presedinte al Consiliului de Administratie al Companiei Nationale a Uraniului (CNU).
De la 21 aprilie este totodata consilier de stat in aparatul de lucru al prim-ministrului.
Intre martie 2015 si aprilie anul acesta, Ghita a fost partener la Amerocap (New York, SUA).
De asemenea, in perioada noiembrie 2011-aprilie 2017, a fost manager relatii publice pentru Romania si Moldova la Medtronic Romania SRL.
Intre martie 2012 si martie 2015, Ghita a fost consilier relatii publice si guvernamentale la Chevron Romania Exploration and Production SRL.
Nuclearelectrica a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit net... mai mult
Joi, 24 August 2017, ora 22:32
Producatorul de energie Nuclearelectrica, care opereaza centrala nucleara din Cernavoda, a anuntat ca Ionut Misa a demisionat in 29 iunie din functia de membru provizoriu al Consiliului de Administratie, odata cu numirea sa in functia de ministru al Finantelor Publice.
"Demisia lui Ionut Misa survine ca urmare a numirii acestuia in functia de ministru al Finantelor Publice si este in conformitate cu prevederile art. 84, alin (1), litera c) din Legea 161/2003, privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora functia de membru al Guvernului este Incompatibila cu functia de membru in Consiliul de Administratie la societatile comerciale", arata un raport al Nuclearelectrica.
Misa fusese numit in functia de membru provizoriu in Consiliul de Administratie al SNN pe o perioada de patru luni incepand din 26 aprilie. La finalul lunii iunie, el a fost numit in functia de ministru al Finantelor.
Cele doua unitati de la Cernavoda asigura aproape 20% din productia totala de electricitate a tarii. Nuclearelectrica a inregistrat in primele trei luni ale acestui an un profit net de 84,05 milioane lei (18,7 milioane euro), in crestere cu 26% fata de perioada similara a anului trecut. Productia de energie a companiei a scazut in primul trimestru cu 1,3%, la 2.766 GWh, de la 2.803 GWh in primele trei... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 10:46