Agentia Nationala americana de Securitate (National Security Agency, NSA), care a colectat informatii electronice in masa in cadrul unor operatiuni a caror amploare a fost dezvaluita de catre fostul sau consultant si al CIA Edward Snowden, pare ca a fost victima hackerilor.
Un grup misterios de hackeri - care se prezinta drept "Shadow Brokers" - a scos la licitatie pe Internet coduri informatice pe care le prezinta drept programe destinate sa treaca de firewall-uri instalate de puteri rivale precum China si Rusia sau de tari inamice ca Iranul, potrivit unor experti intervievati miercuri de The New York Times (NYT) si The Washington Post (WP).
NSA nu a comentat aceste informatii, in pofida unor insistente din partea AFP.
Hackerii au publicat online doua fisiere - unul la care accesul este liber, celalalt cifrat.
Ei au anuntat ca vor posta online mai multe elemente, cu scopul de a strange fonduri in valoare de un milion de bitcoini, o moneda electronica dificil de ...citeste mai departe despre "Un grup misterios de hackeri ar fi spart serverele NSA - Snowden da vina pe rusi" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 August 2016, ora 22:32
Generalul (r) Michael Hayden, fostul sef al spionajului american, face lumina in privinta activitatii NSA in domeniul cibernetic.
"Furam datele in format electronic ale oamenilor. Ca fost sef al agentiei, imi place sa cred ca suntem cei mai buni la asta", a recunoscut Hayden.
Fostul sef al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a mentionat ca aceasta activitate este comuna tuturor guvernelor din lume, tintele fiind simpli indivizi sau alte guverne. Din perspectiva sa, spionii americani s-ar descurca cel mai bine, relateaza CNBC.
Atacuri justificate
Hayden a fost prezent pe scena in cadrul conferintei S4X16, din Miami Beach, evenimentul fiind dedicat pericolului reprezentat de atacurile cibernetice din sectorul industrial sau asupra serviciilor de utilitati din marile orase.
Fostul sef al spionajului american sustine ca, din punct de vedere al sigurantei nationale, atacurile cibernetice declansate de personalul NSA sunt total justificate.
"Furam informatii pentru a va tine liberi si pentru a va tine in siguranta", s-a adresat Hayden auditoriului.
"Nu furam informatii care sa imbogateasca pe cineva din Statele Unite. Cred ca doar alte patru tari mai pot afirma acest lucru. In toate se vorbeste engleza", a precizat fostul oficial american, facand referire la grupul celor "Cinci ochi", denumirea sub care este cunoscuta alianta din domeniul securitatii cibernetice dintre SUA, Canada, Australia, Noua Zeelanda si Marea Britanie.
China, copilul minune al... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 13:25
Agentia Nationala de Securitate (NSA) din Statele Unite ale Americii ar fi colaborat cu guvernele din patru alte tari, pentru a planui un atac electronic ce ar fi urmat sa infecteze milioane de smartphone-uri cu spyware, se arata intr-un raport recent.
Programul, care avea numele de cod Irritant Horn, era menit sa patrunda in conexiunile telefoanelor la aplicatii operate de Samsung si Google, care ar fi permis spionilor sa sustraga clandestin informatii din dispozitivele utilizatorilor, subliniaza Top Tech News.
Raportul se bazeaza pe documente interne ale NSA, furnizate de Edward Snowden. Grupul din spatele planului era o retea numita "Cinci Ochi", o colectie de agentii de supraveghere alite, formata din Statele Unite, Marea ...citeste mai departe despre "Noi dezvaluiri despre planul diabolic al NSA de a infecta milioane de telefoane" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Mai 2015, ora 17:41
Spionajul practicat pe Internet de catre Statele Unite este o amenintare grava, care ar putea sa conduca la "spargerea Internetului", a avertizat miercuri Eric Schmidt, presedintele Consiliului de Supraveghere al Google.
"Impactul este grav si se inrautateste", a apreciat el. "Rezultatul cel mai simplu este ca vom ajunge sa spargem Internetul", a avertizat el, citat de Mediafax.
Schmidt a facut aceasta declaratie in cursul unei dezbateri asupra consecintelor in sectorul tehnologiei a spionarii pe Internet intreprinse de catre servicii americane de informatii (NSA), un eveniment organizat de catre presedintele Comisiei pentru Finante din cadrul Senatului Ron Wyden.
Participantii au relevat aparitia unor bariere comerciale deghizate, unele tari cerand de-acum grupurilor cu activitate in domeniul Internetului sa le gazduiasca serviciile sau datele mai degraba pe servere locale si nu in Statele Unite.
"Ideea de a fi nevoiti sa instalam centre de date si datele-insele la nivel regional se opune in mod fundamental modului in care este structurat Internetul", a subliniat Colin Stretch, insarcinat cu Afaceri Juridice la Facebook.
Startup-urile, afectate
Omologul sau de la serviciul de stocare online Dropbox Ramsey Homsany a evidentiat, la randul sau, dificultatile pe care acest lucru le poate crea startup-urilor, care se afla la baza faimei Silicon Valley.
"Imaginati-va ce s-ar fi intamplat daca (fondatorii Google) Larry (Page) si Serghei (Brin), in garajul... mai mult
Joi, 09 Octombrie 2014, ora 13:05
Din ce in ce mai multi utilizatori si detinatori ai unor retele social-media de peste tot din lume se plang da faptul ca libertatea Internetului incepe sa devina un vis palid, calcat chiar si asa cu bocancii de catre organismele guvernamentale.
Rusia, Turcia, China, Statele Unite, Iranul, dar si alte state impun restrictii asupra informatiilor propagate prin intermediul celei mai mari retele de comunicare din lume si isi tin sub supraveghere stricta atat cetatenii proprii, cat si pe cei ai altor state.
Sa fie internetul o arma cu doua taisuri? In locul libertatii sperate, se poate transforma reteaua globala intr-un mijloc de control si opresiune? Batalia dintre utilizatori si guverne pare sa se dea fix pe aceasta tema, chiar daca limbajul oficial adauga alte forme mesajului de preluare a controlului asupra Internetului. Ingrijorator pare sa fie faptul ca masurile de cenzura a informatiilor, de spionare a propriilor cetateni si de represiune nu vin doar din state care abia mijesc ochii spre universul democratiei, ci si din partea Statelor Unite, locul unde se presune ca s-a nascut ideea de democratie moderna, dupa cum atrage atentia publicatia Financial Times.
Fisura Snowden
Scandalul din Statele Unite s-a declansat odata cu defectarea agentului si analistului de date Edward Snowden care a dezvaluit modul in care National Security Agency (NSA) nu se limita la recoltarea datelor publice ale unor persoane ci proceda inbclusiv la violarea corespondentei si a... mai mult
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 15:00
Agentia Nationala de Securitate (NSA) din Statele Unite a publicat vineri primul sau raport de transparenta, dezvaluind numarul de "tinte" vizate de programul sau de supraveghere electronica si telefonica, o initiativa menita sa-i calmeze pe criticii sai.
NSA a vizat 89.138 de tinte in 2013, in cadrul pogramului de supraveghere electronica, operand in baza articolului 702 al Legii asupra spionajului, numita "FISA", informeaza AFP.
Aceste programe includ, in special, PRISM, care permite analistilor din cadrul NSA sa obtina acces la comunicatiile (mesaje electronice, fotografii, inregistrari video s.a.) ...citeste mai departe despre "Raport istoric privind spionajul: NSA a dezvaluit cate "tinte" straine a supravegheat" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Iunie 2014, ora 09:57
Google si alte companii IT isi intaresc mecanismele de aparare impotriva incercarilor Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a Statelor Unite ale Americii de a aduna informatii despre utilizatori.
Google isi dezvolta armele tehnologice impotriva NSA, ca si alte firme IT din Silicon Valley, care incearca sa faca mult mai dificil si mai scump accesul Agentiei Nationale de Securitate la datele utilizatorilor, anunta Time.
Gigantul IT instaleaza un cablu de fibra optica sub oceanele lumii, o investitie foarte mare care insa va permite companiei sa protejeze mult mai bine datele clietilor sai. De asemenea, ...citeste mai departe despre "Companiile din IT contraataca: Planul Google pentru a lupta cu NSA" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Iunie 2014, ora 11:58
Agentia Nationala de Securitate (NSA) din SUA intercepteaza "milioane de imagini pe zi" pentru a le folosi intr-un program de recunoastere faciala, relateaza The New York Times, pe baza unor documente prezentate de fostul analist NSA Edward Snowden.
Pe langa utilizarea imaginilor pentru urmarire si identificare, o prezentare secreta in PowerPoint publicata de sursa mentionata, citata de Business Insider, arata ca NSA are in vedere si alte elemente de identificare: scanarea irisului, amprentele, vocea sau mersul.
NSA versus Snowden: Cine minte?
Nu este clar daca in baza de ...citeste mai departe despre "NSA aduna milioane de poze pe zi de pe Net. Ce face cu ele" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Iunie 2014, ora 15:57
Guvernul american a anuntat luni ca le va permite celor mai mari companii in domeniul Internetului si telecomunicatiilor sa publice mai multe informatii despre clientii lor supravegheati de Agentia Nationala americana de Securitate (NSA).
Secretarul american al Justitiei Eric Holder si directorul serviciilor americane de informatii (DNI) James Clapper au precizat ca marile companii in domeniul Internetului vor fi autorizate sa divulge "mai multe informatii ca niciodata" cu privire la clientii lor. In special, vor putea fi publicate detalii despre numarul de conturi ale clientilor supravegheate la cererea agentiilor de informatii.
Intr-o scrisoare adresata reprezentantilor Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft si Yahoo!, Holder a detaliat "mijloacele suplimentare puse la dispozitia" acestor companii, cu scopul de a informa si de a raspune solicitarilor clientilor.
"Desi aceste metadate erau clasate pana in ziua de astazi, Biroul Directorului serviciilor Nationale de Informatii (ODNI), consultandu-se cu alte ministere si agentii, a decis ca interesul public de a vedea aceste informatii publicate prevaleaza asupra preocuparilor securitatii nationale care necesitau aceasta clasificare", potrivit comunicatului.
"Conform directivelor presedintelui (Obama), enuntate in discursul sau, la 17 ianuarie", noile metode aplicate de Guvern vor permite companiilor americane de Internet sa faca public numarul de solicitari primite de la serviciul american de informatii,... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 14:58