Lumea a intrat intr-o stare de anormalitate economica, din perspectiva economistului Nouriel Roubini. Omul care a prevazut criza financiara din 2008 nu da nicio sansa de schimbare a situatiei in care politicienii, economistii bancilor centrale si investitorii par sa se complaca.
"Intr-adevar, in 2016, economia mondiala va fi caracterizata de anormalitate, in termeni de productie, politici economice, inflatie si comportamentul activelor cheie si al pietelor financiare", scrie Roubini intr-un editorial din Project Syndicate.
Un an turbulent
Inca de la inceputul acestui an, economia globala a avut de infruntat o noua sesiune de volatilitate a pietelor, caracterizata de prabusirea rapida a pretului actiunilor si a unor active cu risc ridicat.
Sunt destui factori care intretin acest trend: temerea de o aterizare fortata a economiei din China, spaima ca economia americana s-ar putea poticni tocmai in momentul in care Rezerva Federala a crescut rata dobanzii de referinta sau tensiunile inregistrate intre Arabia Saudita si Iran.
La fel, petrolul, laolalta cu lipsa de lichiditati de pe piata si impactul asupra sectorului energetic, mentin vii temerile privind incapacitatea de plata a unor state sau companii si a unei crize sistemice in piata bancara.
Europa mentine la randul ei aceeasi angoasa privind unitatea blocului comunitar, avand acum de confruntat sperietoarea Brexit, in vreme ce partidele populiste de dreapta si de stanga castiga tot mai mult teren pe... mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 09:00
1Nouriel Roubini, cunoscut pentru faptul ca a prezis criza din 2008-2009, a comentat situatia actuala a economiei globale.
Declaratiile sale arata un optimism moderat pe aceasta tema, relateaza Business Insider.
"Nu ma astept ca sa se repete situatia din 2008. Nu ma astept la o recesiune la nivel globala sau la o noua criza financiara. In prezent, turbulentele sunt cauzate de cativa factori majori, in frunte cu China. Eu cred ca tara asiatica nu va avea parte de o aterizare fortata, ci de una cu mici obstacole.
De ce spun asta? Cresterea economica nu va mai fi de 6%, ci de 5%. Se insala cei care spun ca va fi mai mica de-atat, pentru ca nu realizeaza ca sectorul serviciilor e in crestere si avanseaza mai repede decat altele", a explicat economistul.
De asemenea, Roubini spune ca economia SUA incetineste, mai ales in sectorul industrial, care este afectat pe termen scurt de pretul ...citeste mai departe despre "Roubini: Suntem aproape de o criza ca cea din 2008?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 18:38
Ca si in alti ani, la inceputul ultimului trimestru, profesorul Nouriel Roubini, foarte popular in lume si datorita supranumelui de profet al crizelor, face o trecere in revista a situatiei economice globale, cu relele prin care am trecut si cu surprizele care ne asteapta.
Articolul, publicat in Project Syndicate, compara economia mondiala cu un avion cu reactie, care are nevoie de toate cele patru motoare ca sa zboare in siguranta, sa poata trece printre nori si sa traverseze inevitabilele furtuni.
Zborul intr-un motor
Din pacate, constata ca, din cele patru motoare ale avionului cu reactie, doar unul este in buna stare de functionare: cel din zona anglofona, care cuprinde SUA si Marea Britanie.
Al doilea motor, cel al zonei euro, a stagnat tocmai acum, dupa ce reusise sa depaseasca printr-o redresare destul de anemica zonele de turbulenta de dupa anul 2008.
Cel de al treilea motor al lumii, Japonia, care sa afla intr-o buna stare tehnica, poate ar incepe sa functioneze ...citeste mai departe despre ""Profetul crizelor" se pronunta din nou. Cum e zborul intr-un motor" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 02 Noiembrie 2014, ora 14:00
Cu prilejul incheierii de an, cunoscutul economist Nouriel Roubini si-a publicat opinia cu privire la tendintele economiilor mondiale, atat in 2014, cat si in viitorul mai indepartat.
Asa cum noteaza Project Syndicate, anul 2013 s-a dovedit a fi dificil din punct de vedere economic. Economiile avansate au reusit sa inregistreze cresteri aproape simbolice, cu un trend care se situeaza in jurul a 1%, in timp ce economiile emergente si-au incetinit cresterile anterioare, limitandu-se la o medie de 4,9%.
Au scazut riscurile
Roubini apreciaza totusi ca, in 2014, performanta economica va impulsiona usor cresterile atat in tarile avansate, cat si in cele emergente. Cele dintai, dupa ce s-au chinuit o jumatate de deceniu sa mentina o povara fiscala suportabila (cu exceptia Japoniei), cautand in acest timp politici fiscale de acomodare, dau de inteles ca vor creste intr-un ritm de 1,9%, ceea ce reprezinta o oarecare imbunatatire.
In plus, unele riscuri care ne speriau pana nu ...citeste mai departe despre "Nouriel Roubini, prorocul crizelor, despre ce ne va aduce 2014" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 07:15
Cunoscutul economist american Nouriel Roubini face previziuni sumbre referitoare la anul 2012. El preconizeaza ca vor aparea proteste de strada, tensiuni sociale si politice si guverne rasturnate.
Nouriel Roubini estimeaza ca stresul permanent la care sunt supuse economiile avansate va continua ca un "proces dureros de recuperare a datoriilor", potrivit Business Insider.
Roubini a minimalizat masurile europene, care tintesc stavilirea crizei din prezent, acuzand luarea unor masuri de austeritate ce pun in pericol stabilitatea economica si politica pe termen scurt.
"Avem nevoie de o crestere economica a zonei euro. Nu putem vorbi doar despre austeritate, fara sa avem ca scop si o crestere economica. Acest lucru nu ar fi sustenabil.
Citeste mai multe despre Nouriel Roubini face previziuni sumbre pentru 2012 pe Ziare.com. mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 10:01
Economistul Nouriel Roubini, poreclit Dr. Doom, din cauza estimarilor sale apocaliptice asupra economiei mondiale, a anuntat o serie noua de previziuni, care i-a pus pe ganduri pe participantii Forumului Economic de la Davos.
"Intreaga Europa este in recesiune, iar cresterea economiei americane este una extrem de anemica. Exista o incetinire economica si in China, chiar acum", considera Roubini, citat de Business Insider.
Datele publicate de guvernul britanic arata ca economia Marii Britanii s-a contract mai mult decat anticipau analistii, aducand tara mai aproape de o recesiune de tip W.
Fondul Monetar International (F MI) a inrautatit estimarile pentru cresterea economica mondiala si a avertizat chiar ca in zona euro criza trece printr-o "faza noua, foarte periculoasa".
Economistul Nouriel Roubini crede ca zona euro are prea multe probleme. "In zona euro sunt multe probleme, cum ar fi datoriile publice foarte mari si conturile curente ale unor state.
Acestea nu pot fi rezolvate de catre Banca Centrala Europeana, prin tiparirea de bani. Se vor rezolva in ani de zile, iar acum congatiunea deja s-a raspandit", puncteaza Roubini.
Economistul mai crede ca solutia iesirii din criza consta in relaxarea monetara masiva. "Banca Centrala Europeana trebuie sa actioneze rapid cu masuri de "relaxare monetara masiva" pentru a preveni agravarea crizei, in timp ce masurile de austeritate ar trebui domolite", spune Roubini.
In opinia sa, euro ar trebui depreciat... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 19:25
Cunoscutul economist Nouriel Roubini, cunoscut pentru faptul ca a prezis criza financiara, a facut un apel la politicieni, cerandu-le sa ia masuri de austeritate mai dure, pentru ca acestea sunt necesare in abordarea problemelor economice actuale.
Economistul atrage atentia ca, fara mai multe masuri de austeritate, zona euro este amenintata de riscuri financiare. Pana acum, "zona euro a fost intr-o faza de negare, pentru ca unele dintre statele membre sunt insolvabile si incapabile sa supravietuiasca intr-o uniune monetara", atrage atentia Roubini, citat de CNBC.
In SUA, consolidarea fiscala a fost amanata. De asemenea si alte reforme structurale, care vizeaza investitii in infrastructura si educatie, dar si restabilirea cresterii economice, au fost amanate.
In ceea ce priveste China, aceasta a persistat sa investeasca in monedele slabe, pentru a se asigura ca isi sprijina propriile exporturi, mai spune Dr. Doom. Economiile asiatice se vor resimti din cauza scaderii economice a Chinei, in timp ce America Latina va avea de suferit din cauza preturilor mici ale materiilor prime. Tarile Europei Centrale si de Est sunt expuse la destramarea zonei euro, mai crede economistul. mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 19:40
Economistul Nouriel Roubini se bucura ca premierul Italiei, Silvio Berlusconi, si-a dat demisia si sustine ca acesta ar fi detinut controlul in statul italian intr-un stil mafiot.
Roubini a scris, intr-o postare pe Twitter, ca Berlusconi a controlat Italia in stil mafiot si statul nu a fost o democratie, precizeaza ilsecoloxix.it.
"Italia nu a fost o democratie cat timp Berlusconi a controlat in stil mafiot majoritatea puterilor economice, financiare, politice, in domeniul mass-media, televiziunii si publicitatii", a scris Roubini, pe Twitter.
Economistul nu il agreaza nici pe Angelino Alfano, un posibil succesor pentru premierul italian.
"Alfano nu este demn de a fi prim-ministru: e un avocat fara niciun fel de cunostinte in domeniul economiei, in care lucreaza. In calitate de ministru al Justitiei, el doar a elaborat legi pentru a evita urmarirea penala a lui Berlusconi.
Singura lui realizare a fost aceea de a-l pune pe Berlusconi la adapost de problemele cu justitia", a declarat Nouriel Roubini.
Acesta a amintit ca Alfano, poreclit "Leopardul", a paricipat la casatoria unui sef al mafiei siciliene, Croce Napoli.
In opinia lui Roubini, inlocuirea lui Berlusconi cu Alfano este inacceptabila, intrucat "Italia are nevoie de un guvern competent, condus de un lider respectat si credibil". mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 17:30
Nouriel Roubini, poreclit Dr. Doom, datorita previziunilor apocalipitice pe care le face, a tinut o petrecere in apartamentul sau, joi seara, unde a mai facut cateva profetii legate de economie, exclusiv pentru invitatii sai, in marea lor majoritate, bancheri si finantatori ai fondurilor speculative.
Roubini a acordat nu mai putin de 30 de minute din timpul sau discutiilor referitoare la situatia economica a Statelor Unite, a Chinei si, desigur, a zonei euro, scrie Business Insider.
In opinia lui Dr. Doom, Europa este "o epava de locomotiva, care se misca foarte incet". In plus, Roubini apreciaza ca exista un risc semnificativ al destramarii zonei euro.
Totusi, el a tinut sa precizeze ca acest lucru nu inseamna neaparat doar excluderea Greciei si a Portugaliei, ci si plecarea Spaniei si a Italiei. Economistul a atras atentia ca, daca s-ar intampla acest lucru, atunci "s-ar alege praful de tot".
Roubini mai spune ca problema fundamentala nu consta in fluxurile de capital, ci in marimea deficitului si in faptul ca Europa nu are nicio solutie pentru stimularea comertului si nici pentru cresterea economica.
In opinia lui Roubini, strategia adoptata de FMI si de Germania este urmatoarea: mentinerea Greciei pe sisteme artificiale de viata, pana cand Italia si Spania sunt salvate.
Cand institutiile financiare isi vor da seama ca masurile de austeritate nu functioneaza, vor lasa Grecia sa intre in faliment, dar intr-un moment in care Italia si Spania sa fie... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 11:27