Desi la nivel oficial si al mass-media, s-a vorbit despre o rescriere a Codului de procedura fiscala, modificarile recente nu sunt atat de substantiale incat sa putem vorbi de doua coduri, unul vechi si altul nou, cum a fost cazul altor acte normative importante din peisajul legislativ romanesc (ex: Codul Civil, Codul de procedura civila, Legea insolventei).
Prin noul proiect al Codului de procedura fiscala - cel putin in varianta oficiala aprobata de Guvernul Romaniei - nu sunt puse in discutie conceptele fundamentale in materie si nici nu s-a urmarit o reasezare a raporturilor dintre fisc si contribuabil pe baze noi, moderne si care sa creeze un echilibru intre participantii la procedura fiscala, bineinteles fara a aduce atingere caracterului de drept public al raportului dintre autoritatea fiscala si contribuabil, sustine Lucian Tanase, Avocat, Radu si Asociatii SPRL, Casa de avocatura afiliata EY Romania.
In principal, spune Lucian Tanase, cu fiecare modificare a Codului de procedura fiscala, am observat intentia autoritatilor fiscale de a rezolva pe cale legislativa anumite probleme presante pentru autoritatea fiscala - dar punctuale, rezultate din aplicarea dispozitiilor anterioare. Un bun exemplu in acest sens este modul in care a evoluat regimul accesoriilor (dobanzi, penalitati, majorari de intarziere) datorate de contribuabil si cel datorat de stat contribuabililor, regim ce la nivelul anului 2009 era similar pentru ambele parti.
Ceea ce surprinde la... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 13:04
In scopul de a realiza o corelatie intre realitatea de fapt si norma juridica sanctionatorie, Codul penal si Codul de procedura penala, intrate in vigoare la data de 1 februarie 2014, aduc o serie de noutati in ceea ce priveste masurile pe care le poate lua instanta penala, in scopul protejarii intereselor creditorilor, precum si incriminarea unor fapte care, pana la acest moment, erau de natura sa atraga doar raspunderea civila, in sens larg, a persoanelor vinovate.
Astfel, judecatorul de drepturi si libertati, in cursul urmaririi penale, la propunerea procurorului, sau, dupa caz, judecatorul de camera preliminara ori instanta poate dispune interdictia initierii ori, dupa caz, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice;interdictia initierii ori, dupa caz, suspendarea fuziunii, a divizarii sau a reducerii capitalului social al persoanei juridice, inceputa anterior sau in cursul urmaririi penale;interzicerea unor operatiuni patrimoniale, susceptibile de a antrena diminuarea activului patrimonial sau insolventa persoanei juridice; interzicerea incheierii anumitor acte juridice, stabilite de organul judiciar;interzicerea desfasurarii activitatilor de natura celor cu ocazia carora a fost comisa infractiunea.
O noua infractiune: Abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor
Pe de alta parte, Noul Cod Penal, prin art. 239, incrimineaza o noua forma a abuzului de incredere, respectiv abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor, constand... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2014, ora 08:15