Angajatorii vor elibera la incheierea unui contract de munca o nota de lichidare pentru angajat, incalcarea acestei obligatii fiind sanctionata cu amenda de la 1.500 la 3.000 de lei, prevede o propunere legislativa de modificare a Codului muncii adoptata luni de plenul Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.
"Angajatorul este obligat sa elibereze si sa comunice angajatului nota de lichidare cu trei zile lucratoare inainte de data incetarii contractului individual de munca. Nota de lichidare reprezinta documentul semnat de partile contractului individual de munca ce atesta situatia debitelor financiare si patrimoniale rezultate in urma executarii acestuia. Incalcarea de catre angajator a obligatiei de a elibera nota de lichidare se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 3.000 de lei", se arata in propunerea legislativa adoptata cu 100 de voturi "pentru" si unul impotriva.
Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative initiate de un grup de parlamentari PMP, in practica se utilizeaza acest document, de la caz la caz, "ceea ce lasa loc deciziilor arbitrare in domeniul raporturilor de munca".
"Pentru eliminarea abuzurilor si pentru a proteja interesele angajatilor se impune reglementarea raspunderii contraventionale a angajatorilor in cazul neeliberarii notei de lichidare. Pentru a proteja interesele angajatorilor, neexecutarea obligatiei de a depune de catre angajat la noul angajator a notei de lichidare de la vechiul angajator va atrage raspunderea... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 20:14
Noul Cod Fiscal baga in Patul lui Procust orice fel de activitate si nu incurajeaza munca, a declarat, joi, intr-o dezbatere de specialitate, Cristian Parvan, secretar general in cadrul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
"Noi credem ca uberizarea va deveni un sistem de munca datorita evolutiei tehnologiilor. Platforma Uber e deja pe piata, face angajari, deci inseamna ca are forta de munca si intrebarea care se pune este daca noul Cod Fiscal raspunde la acest tip de activitate, pentru ca actualul Cod Fiscal nu raspunde. Ingrijorarea noastra este ca noul Cod Fiscal baga in Patul lui Procust orice fel de munca. Din punctul nostru de vedere, nu incurajeaza munca. Eu sunt angajator si imi fac contract de munca cu zero ore si zero salarii, pe termen nelimitat.
E legal? Sa vedem scandalul din Marea Britanie, unde pentru 6.000 de piloti de avioane s-au facut contracte de munca de acest tip. Acum noi trebuie sa ne hotaram ce facem: ori suntem in Europa si ne vom trezi cu ...citeste mai departe despre "Oamenii de afaceri nu vor noul Cod Fiscal: Baga in Patul lui Procust orice fel de munca" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 19:26
Socul la nivel de fiscalitate va fi destul de mare dupa aplicarea masurilor de relaxare fiscala, iar efectele pozitive care rezulta in urma acestor masuri nu se vor materializa imediat, astfel incat veniturile la buget vor scadea, a declarat, joi, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Socul este unul destul de mare dupa... si efectele pozitive care se vor materializa, cum ar fi de exemplu mai multe locuri de munca, crestere economica mai mare, nu se produc imediat", a mentionat Ionut Dumitru, in cadrul unei conferinte de specialitate.
Capcanele ascunse in noul Cod Fiscal Interviu
Acesta a explicat ca este nevoie de multa prudenta in acest sens "pentru ca in fiecare luna se platesc salarii, pensii, si nu sunt sume mici".
"Suntem cu totii de acord ca avem nevoie de o reducere a fiscalitatii in Romania, mai ales in zona de TVA si contributii la asigurari sociale, dar trebuie sa gandim foarte bine acest parcurs, pentru ca nu te poti juca cu cifrele. Trebuie sa ai ...citeste mai departe despre "Avertisment despre noul Cod Fiscal: Va urma un soc mare" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 14:08
Prioritatea Romaniei ar trebui sa constea in stimularea muncii si nu a consumului, in acest sens un prim pas al relaxarii fiscale trebuind sa fie reducerea CAS, urmata de scaderi de TVA si accize, pentru a obtine cresterea economica necesara aderarii la zona euro, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Romania nu poate avea o crestere de 4 - 5%. Putem avea o astfel de crestere un an, poate doi, dar trebuie sa avem o crestere sustenabila, pentru ca daca fortam motoarele ajungem de unde am plecat: deficite de cont curent, presiuni inflationiste, dezechilibre acumulate in economie. Deci, noua ne trebuie o crestere mare si sustenabila in acelasi timp. (...) La nivel de stimuli fiscali, literatura de specialitate arata ca reducerile de taxe indirecte, TVA si accize, se vad mai degraba pe cerere.
Or, noi, pentru a avea crestere economica sustenabila, avem nevoie in primul rand, ca secventialitate, de stimuli si pe partea de oferta. Si, aici, in primul rand ...citeste mai departe despre "Noul Cod Fiscal Ionut Dumitru: Sunt foarte multe aspecte care trebuie lamurite" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 15:49
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor sufera modificari in proiectul noului Cod Fiscal, modificari pe care specialistii le considera de-a dreptul "interesante".
De exemplu, introducerea unei cote de impozitare diferentiate in functie de numarul de salariati (prin reducerea impozitului la 1% in cazul microintreprinderilor cu peste 2 salariati si cresterea lui pana la 3%+1.530 lei pe trimestru pentru microintreprinderile fara salariati) se doreste a fi o masura care sa stimuleze cresterea numarului de locuri de munca, explica Andra Casu, Senior Manager, Asistenta fiscala si juridica, EY Romania.
Totodata, se prevede ca impozitul va fi de 3% in cazul microintreprinderilor aflate in inactivitate temporara, ceea ce va duce, cel mai probabil, in timp la disparitia acestor microintreprinderi inactive, sustine expertul.
"De asemenea, consider binevenita completarea adusa textului de lege, care scoate de sub incidenta impozitului pe microintreprinderi societatile care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si a gazelor naturale.
Acesta este un aspect care in trecut a ridicat probleme, mai ales in cazul companiilor petroliere nou-infiintate, care intrau obligatoriu in regimul de microintreprindere, in cazul in care capitalul social la infiintare era de sub 25.000 Euro", puncteaza specialistul.
In plus, in noua propunere de Cod Fiscal se prevede cresterea treptata a plafonului pentru incadrarea ca... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 10:50
Textul propunerii privind noul Cod Fiscal si Cod de Procedura Fiscala va fi finalizat de Guvern pana la 15 februarie, dupa care va fi prezentat din nou in dezbatere publica si transmis Parlamentului la 15 martie, spre dezbatere si adoptare, a anuntat premierul Victor Ponta.
"Daca reusim sa dezbatem si sa adoptam in prima sesiune, pana in 30 iunie, am avea pentru prima data un Cod Fiscal si Cod de Procedura Fiscala in primul rand prin dezbateri cat mai detaliate, prin consens politic", a spus Ponta, aratand ca documentele vor fi discutate in Parlament pana cand va exista un consens politic majoritate-minoritate asupra lor, intentia fiind insa ca noile coduri sa fie aplicate de la inceputul anului viitor, informeaza Mediafax.
El a asigurat ca nivelul cotei unice de impozitare de 16% nu va fi modificat in 2015 si 2016. Intrebat de presa ce se va intampla insa daca Parlamentul decide altceva, Ponta a raspuns ca el poate vorbi despre ce anume va face Guvernul, care nu intentioneaza sa modifice aceasta taxa si nici sa introduca noi impozite.
Intrebat si daca in noul Cod Fiscal va fi schimbata politica de impozitare, avand in vedere semnalele conform carora munca este impozitata prea mult, premierul a spus doar ca Finantele trebuie sa finalizeze proiectul. mai mult
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 15:19
Premierul a solicitat Ministerului Finantelor sa nu modifice prevederile legislative privind drepturile de autor, conform Mediafax."Aici e foarte greu sa multumesti pe toata lumea, dar ceea ce exista in momentul de fata e bun. Am cerut nici sa se imbunatateasca, nici sa nu se inrautateasca, ci sa se lase legislatia asa cum este. Pe drepturile de autor nu se modifica nimic din situatia existenta", a spus Boc la postul tv B1.
Potrivit unui proiect al Finantelor, criticat de actori si reprezentanti ai sindicatelor, firmele ar urma sa achite contributii sociale pentru activitatile independente ale angajatilor care au si contract de munca cu aceeasi societate, precum si in cazul activitatilor declarate independente unde exista clauza de exlusivitate.
"In cazul in care intre platitorul de venit si persoana fizica exista incheiat un contract individual de munca, precum si un contract/raport juridic pe baza caruia se desfasoara o activitate independenta aceasta va fi reconsiderata de catre autoritatile fiscale ca activitate dependenta", se arata intr-un proiect de ordonanta pentru modificarea Codului Fiscal.
Reprezentantii ANAF au declarat ca reconsiderarea se va face si in cazul in care contractul individual de munca este incheiat cu o firma, iar contractul pe baza caruia se desfasoara activitatea independenta se deruleaza cu o alta companie din grup, daca este vorba despre activitati similare.
"Daca sunt aceleasi activitati, atunci actiunea trebuie tratata unitar, indiferent... mai mult
Marti, 30 August 2011, ora 08:02
In Romania de dinainte de criza, productivitatea muncii nu a fost corelata cu nivelul salariilor. "Tine de gena noastra, este felul nostru de a fi(...). Din punctul de vedere al fanatismului muncii, cu care sunt inzestrate tarile asiatice, avem multe de recuperat. Avem de fapt o mentalitate de asistat", a declarat avocatul Remus Borza, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Potrivit acestuia, inventivitatea romanilor se reflecta si in modul in care incercam sa castigam mai mult, muncind mai putin.Sunteti expert in avocatura de business. Care este moralul in randul oamenilor de afaceri cu care intrati contact?
Romania are foarte multe particularitati. Noi suntem ceva mai aparte si din punct de vedere cultural, economic, al gradului de civism.
La fel, si criza are foarte multe particularitati in Romania.
Unii chiar nu au simtit criza - sunt firmele mari care de la bun inceput au aplicat un management riguros.
Altele, majoritatea companiilor romanesti de stat si din mediul privat, au fost serios afectate de criza.
Ele se confrunta cu o supradimensionare a personalului, a fost acel boom economic cand toata lumea angaja.
Niciodata nu s-a urmarit corelatia intre productivitatea muncii si salariul angajatului.
Din acest punct de vedere, sub aspectul gradului de incarcare a unui salariat, suntem codasii Europei.
Tine de gena noastra, este felul nostru de a fi. Desi nu ne-am nascut la Ecuator, ca sa fim ceva mai lenesi, iata ca suntem.
Din punctul de vedere al fanatismului muncii,... mai mult
Marti, 21 Iunie 2011, ora 23:42
La scurt timp dupa adoptarea noului Cod al Muncii, guvernul va trebui sa modifice, la ordinele Comisiei Europene, cateva articole esentiale. Pe de o parte, se va suplimenta cu o luna perioada in care angajatii care muncesc dupa program beneficiaza de ore libere. In plus, legislatia privind protectia angajatului va adera la principiul flexicuritatii. Ce presupune principiul flexicuritatii
Dan Matei Agathon, vice presedinte al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, spune ca este vorba despre un echilibru pe care l-a cautat toata lumea, de la Marx, la Keynes si pana la Stiegler: echilibrul intre capital si forta de munca.
" Asta e utopic, mai greu e de gasit. Nu l-au gasit comunistii, nu l-au gasit nici imperialistii, nu stiu cine o sa il gaseasca sau daca o sa-l gaseasca cineva vreodata", afirma Agathon.
In opinia fostului ministru al Muncii, Mariana Campeanu, principiul flexicuritatii inseamna tot ce nu mai are noul Cod al Muncii: "nicio garantie pentru pastrarea locului de munca, nicio posibilitate de a ataca in instanta o eventuala desfacere a contractului de munca in mod abuziv.
Flexicuritatea inseamna o flexibilizare a pietii muncii, dar si o securitate a locurilor de munca".
De altfel, flexicuritatea contine acele reguli care impun antreprenorului sa mai lucreze si in weekend-uri sau peste program, atunci cand situatia economica o cere, adauga Agathon.
In acel caz, se va trece peste programul fix, acordandu-se zile libere, dupa finalizarea comenzilor... mai mult
Luni, 16 Mai 2011, ora 23:22