Se cuvine sa prezentam in detaliu modificarile de taxe si impozite care se impun din noul an, odata cu Codul fiscal care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Amintim astfel, mai intai, ca prin Legea 227/2015 privind Codul fiscal, au fost aduse modificari in mai multe domenii. Facem referire la impozitul pe sediul firmei, noile cote de TVA, contributiile datorate PFA din 2016, modificari microintreprinderi 2016 si impozit pe dividende.
Impozitul pe sediul firmei in 2016 De interes major sunt si modificarile privind impozitul pe sediul firmei din 2016. Iata care sunt noutatile aduse de Legea 358/2015, care poate fi consultata aici in Contabilul.manager.ro.
Daca anul trecut aveam un impozit pentru un apartament detinut de o persoana fizica in procent de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, incepand cu 2016, se aplica un impozit diferentiat, in functie de utilizarea constructiei (regim mixt, locuinta sau activitati economice).
Prin urmare, pentru cladirile utilizate exclusiv ca locuinte, se aplica un impozit in procent de 0,08%-0,2% din baza impozabila a apartamentului, primariile avand posibilitatea sa stabileasca cota de impozitare, in acest interval, asa cum atentioneaza intr-o analiza recenta si consultantul fiscal Adrian Benta.
In schimb, daca in apartamentul respectiv isi desfasoara activitatea o firma sau un sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea acesteia. Faptul ca se deruleaza activitati ecomonice in... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 16:54
1In domeniul TVA se remarca extinderea din 2016 a masurii de taxare inversa pentru cateva vanzari de active.
Pentru publicul larg, o masura de simplificare - taxare inversa este permisa cand vanzarea are loc intre doua persoane inregistrate in scopuri de TVA, iar factura se emite doar pentru valoarea bunului vandut, fara ca sa se plateasca TVA efectiv intre vanzator si cumparator.
Practic, o masura de taxare inversa presupune colectarea TVA doar de catre vanzatorul final ce comercializeaza catre persoanele fizice sau catre societati neinregistrate in scopuri de TVA.
De exemplu, daca vindem un bun in valoare de 100.000 lei + TVA 20%, cota aplicabila in anul 2016, iar acel bun nu este supus taxarii inverse, de exemplu un mijloc de transport, atunci cumparatorul va plati furnizorului 120.000 lei, din care 20.000 lei reprezinta TVA.
Daca se aplica o masura de simplificare - taxare inversa asupra unui bun eligibil pentru aplicarea acesteia, atunci cumparatorul inregistrat in... citeste mai departe despre "Noul Cod fiscal si discriminarea in ceea ce priveste TVA: Masurile de simplificare nu sunt pentru cei mici" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 07:24
Noul Cod fiscal intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016 si contine cateva modificari importante.
Ziare.com a stat de vorba cu specialisti de la EY Romania despre cele mai importante 12 schimbari de ordine fiscal care vor intra in vigoare anul viitor.
Modificari impozit pe profit
Cristina Hudac - Tax Manager, Direct Taxes, EY Romania
1. A fost introdusa o prevedere specifica in noul Cod fiscal conform careia erorile contabile care se vor corecta prin contul de profit si pierdere nu vor determina necesitatea depunerii de declaratii rectificative pentru impozit pe profit.
2. Conditia de baza pentru deducerea cheltuielilor a fost reformulata in contextul noului Cod fiscal, astfel ca vor fi deductibile acele cheltuieli care sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, spre deosebire de regula generala de deductibilitate valabila pana la 31 decembrie 2015, conform careia erau deductibile doar acele cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri ...citeste mai departe despre "Codul fiscal 2016: Cele mai importante 12 modificari" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Decembrie 2015, ora 06:45
Noul Cod fiscal intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Mult asteptatul vis a devenit realitate, insa conditiile pe care le aduce odata cu noul an nu sunt printre cele mai favorabile pentru mediul de afaceri si pentru micii antreprenori.
Daca pe de o parte avem noi masuri de relaxare fiscala (reducerea impozitului pe dividende fiind o astfel de masura importanta), conditiile pentru PFA si pentru cei care obtin venituri din activitati independente se apropie mult de definitia mai arhaica a cuvantului "bir".
Sa privim insa in etape schimbarile care ni se pregatesc pentru 2016, din momentul in care intra in vigoare Legea 227/2015 privind Codul fiscal.
Intreprinderea individuala: Infiintare si documente
In ce priveste infiintarea unei I.I., retinem ca, atunci cand discutam despre intreprindere individuala, nu facem decat sa privim spre o alta forma de a derula activitate ca un PFA. Avem dreptul de a avea angajati, iar pentru infiintare sunt necesare urmatoarele documente:
* carte de identitate sau pasaport al titularului intreprinderii individuale (copie)
* acte care atesta dreptul de proprietate asupra spatiului unde se va stabili sediul social (copie)
* avizul asociatiei de proprietari
* specimenul de semnatura al intreprinzatorului persoana fizica titulara a intreprinderii individuale (original, la notariat) ;
* documentele privind pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente precum urmatoarele:
◦ diploma, certificatul sau... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2015, ora 14:53
Avocatul Luisiana Dobrinescu priveste cu un ochi critic relatia dintre mediul de afaceri din Romania si institutiile cu rol de control fiscal din tara noastra si face cateva previziuni referitoare la modul in care sectorul de business ar putea evolua in anii urmatori, intr-un interviu acordat Business24.
Pe termen scurt, reprezentantul Casei de Avocatura Dobrinescu Dobrev crede ca antreprenorii romani si cei europeni vor traversa o serie de provocari diverse, reprezentate de reforma fiscala din tara noastra, dar si de mult discutatul acord TTIP, care ar urma sa elimine granitele comerciale dintre piata europeana si cea nord-americana.
In plan intern, Dobrinescu sanctioneaza modul de operare al ANAF, acuzand agentia ca se razbuna pe contribuabilii cinstiti, in vreme ce marii evazionisti au prea putin de suferit in urma controalelor.
Nu cu mult timp in urma, unul dintre colegii dvs. de breasla, Gabriel Biris, caracteriza comportamentul ANAF ca fiind similar cu acela al unui "grup infractional organizat". Dupa 14 ani de experienta in domeniul consultantei fiscale, cum ati defini relatia dintre antreprenor si organele de control fiscal ale statului roman si care este efectul acestei relatii asupra mediului de afaceri din tara?
Nu pot comenta pe deplin aprecierile colegului meu, insa cu siguranta printre motivele care l-au determinat sa faca aceasta declaratie este un sentiment complex de dezamagire, cu care ma identific pe deplin: dezamagire ca incapacitatea de... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 13:15
1Odata cu intrarea in vigoare a prevederilor modificate de Legea 227/2015, se aplica noile reglementari de la 1 ianuarie 2016, ca urmare a aspectelor modificate de O.U.G. nr. 50/2015 in ceea ce priveste impozitarea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.
Astfel, venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se stabileste prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Retinem ca acei contribuabili care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, potrivit art. 68 din Legea nr. 227/2015.
Atentie! Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, au si obligatiile de a calcula, de a retine si de a plati impozitul corespunzator sumelor platite ...citeste mai departe despre "Impozitarea drepturilor de autor si activitatilor independente se modifica din 2016" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 18:38
Daca vorbim de Noul Cod fiscal, valabil din 2016, suntem mai nou nevoiti sa adaugam si precizari referitoare la modificarile aduse de Ordonanta de Urgenta adoptata la 27 octombrie. Aceasta ordonanta, aprobata in regim de urgenta, a adus, cum stim deja, modificari importante pentru mediul de afaceri, dar si pentru contribuabili.
In primul rand, a scazut impozitul pe dividende prin devansarea masurii de reducere a cotei de impozit de la 16% la 5%, initial stabilite pentru 1 ianuarie 2017. Noua Ordonanta face insa ca de la 1 ianuarie 2016 sa avem un impozit pe dividende de doar 5%.
Impreuna, prevederile incluse in Legea 227/2015 privind Codul fiscal si Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala au suferit 62 de modificari odata cu noua ordonanta, conform Contabilul.Manager.ro.
Concret, discutam despre 45 de modificari in Legea 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 688 din 10 septembrie 2015 si 17 modificari in Legea nr. 207/2015 privind... citeste mai departe despre "Primele modificari ale Noul Cod fiscal 2016 - Impozit redus, plafon majorat, TVA mai mic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 12:03
2016 va fi anul cu cele mai multe modificari fiscale si vamale din ultimii 10 ani, o adevarata provocare pentru mediul de afaceri. Rescrierea Codului Fiscal, a Codului de Procedura Fiscala si a Codului Vamal Unional, un proces complex si de lunga durata s-a finalizat.
In acest sens, se va desfasura seminarul "Noul Cod Fiscal. Noul Cod de Procedura Fiscala. Noul Cod Vamal", care va avea loc pe data de 8 octombrie 2015, la Hotel Del Mar Mamaia, Constanta.
In cadrul acestui seminar se vor analiza impactul noilor reglementari fiscale si vamale si se va incerca sa se identifice posibile provocari si/ sau oportunitati pentru companii.
Printre tematicile discutate in cadrul seminarului se vor afla:
Reducerea cotei de TVAModificari privind impozitul pe profitModificari privind impozitul cu retinere la sursaModificari privind TVAImpozitul pe venit si contributiile sociale: veniturile din activitati dependente si independente, veniturile din investitii, alte tipuri de venituriSchimbari privind regimul microintreprinderilorNoutati in sfera impozitelor si taxelor localeAccizele din 2016Modificari aduse de Noul Cod de Procedura FiscalaCodul Vamal Unional - 1 mai 2016
Specialistii care vor dezbate aceste problematici sunt:
Ana Petrescu - Manager, Departamentul Servicii Fiscale, Impozite directe, Deloitte RomaniaAdrian Stoian - Manager, Departamentul Servicii Fiscale, Impozitarea persoanelor fizice, Deloitte RomaniaAlexandra Bunea-Oprisescu- Manager, Departamentul... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2015, ora 13:25
Ministerul de Finante s-a inteles, marti, cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar International, privind Codul Fiscal.
Astfel, Comisia Europeana si FMI si-au dat acordul asupra noului Cod Fiscal, transmite Realitatea Tv.
Noul Cod Fiscal, respins de Comisia Europeana - Oficialii FMI nu mai vin la Bucuresti
Codul Fiscal nu trece de testul FMI: Trebuie revizuit semnificativ
De altfel, ministrii de Finante ai tarilor membre UE au analizat, marti, in ce stadiu se afla reformele la care s-a angajat Romania, prin acordul incheiat cu FMI si CE, in anul 2013, care va continua pana in luna septembrie, noteaza si Adevarul.
Codul Fiscal a fost pe masa Consiliului ECOFIN, primind astfel acceptul ministrilor de Finante privind reglementarile ce urmeaza sa intre in vigoare incepand din 2016.
Codul Fiscal, adoptat: Ponta se bucura pe Facebook - TVA scade la 19%, taxa pe stalp dispare
Noul Cod Fiscal va duce la incalcarea tratatelor europene? Teodorovici face ...citeste mai departe despre "Acord cu FMI si Comisia Europeana, pe noul Cod Fiscal" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 14:17