Daca vorbim de Noul Cod fiscal, valabil din 2016, suntem mai nou nevoiti sa adaugam si precizari referitoare la modificarile aduse de Ordonanta de Urgenta adoptata la 27 octombrie. Aceasta ordonanta, aprobata in regim de urgenta, a adus, cum stim deja, modificari importante pentru mediul de afaceri, dar si pentru contribuabili.
In primul rand, a scazut impozitul pe dividende prin devansarea masurii de reducere a cotei de impozit de la 16% la 5%, initial stabilite pentru 1 ianuarie 2017. Noua Ordonanta face insa ca de la 1 ianuarie 2016 sa avem un impozit pe dividende de doar 5%.
Impreuna, prevederile incluse in Legea 227/2015 privind Codul fiscal si Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala au suferit 62 de modificari odata cu noua ordonanta, conform Contabilul.Manager.ro.
Concret, discutam despre 45 de modificari in Legea 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 688 din 10 septembrie 2015 si 17 modificari in Legea nr. 207/2015 privind... citeste mai departe despre "Primele modificari ale Noul Cod fiscal 2016 - Impozit redus, plafon majorat, TVA mai mic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 12:03
La capatul unui lung proces de consultari care a inceput in vara anului 2013 in cadrul grupului de lucru special constituit la nivelul Ministrului de Finante si ulterior in Parlament in cadrul comisiilor de specialitate a rezultat o noua versiune a Codului de Procedura Fiscala ce urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016.
Este cea mai substantiala modificare efectuata asupra acestui cod dupa 12 ani de la intrarea sa in vigoare la 1 ianuarie 2004.
Noile modificari aduse Codului de procedura fiscala au efecte atat pozitive dar si negative asupra contribuabililor incepand cu 1 ianuarie:
Inspectia fiscala
O modificare pozitiva o reprezinta incetarea inspectiei fiscale in situatia in care aceasta depaseste dublul duratei legale de desfasurare.
Totusi, in cazul marilor contribuabili, o inspectie fiscala nu va putea depasi 1 an si sase luni, avand in vedere posibilitatea de suspendare a inspectiei doar pe o perioada de maxim 6 luni.
Penalitatea de nedeclarare
Pe de alta parte, un impact negativ il reprezinta introducerea penalitatii de nedeclarare, neexistand o diferentiere intre nedeclarare si sub-declarare.
Astfel, nivelul accesoriilor pentru stabilirea de sume suplimentare la plata prin decizie de impunere ajunge din nou la 0.1% pe zi de intarziere (i.e. 36% pe an).
Rambursarea TVA
"Termenul legal in care urmeaza sa se efectueze rambursarea TVA a fost majorat de la 45 de zile la 90 de zile in situatia solutionarii unui decont de TVA cu... mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 11:13
1Procedurile de inregistrare, declarare si plata prevazute in actualul Cod de procedura fiscala sunt excesive si ingreuneaza activitatea firmelor, sunt de parere specialistii contactati de AvocatNet.ro. In plus, lucrurile nu stau mai bine nici in ceea ce priveste aplicarea reglementarilor in domeniu de catre autoritatile fiscale.
Mai exact, exista situatii in care organele fiscale aplica diferit legislatia sau depasesc termenele de solutionare a cererilor depuse de contribuabili. Desi este evident ca actualul Cod de procedura fiscala are nevoie de imbunatatiri majore, consultantii nu sunt optimisti in privinta modificarilor pe care le va aduce Noul Cod de procedura fiscala.
Codul de procedura fiscala, aprobat prin OG nr. 92/2003, desi ar fi trebui sa incurajeze contribuabilii sa isi plateasca la timp taxele si impozitele, totusi, acesta contine prevederi care birocratizeaza foarte mult relatia contribuabililor cu organele fiscale, sunt de parere specialistii.
Citeste mai multe despre Noul Cod de procedura fiscala complica si mai mult relatia firmelor cu Fiscul. Ce va schimba noua legislatie fiscala? pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 16:39