In timp ce mai multe tari au anuntat ca vor expulza diplomati rusi dupa otravirea unui fost spion in Marea Britanie, Noua Zeelanda sustine ca ar face acelasi lucru, dar ca nu a gasit nicio persoana care sa se potriveasca profilului.
Premierul Jacinda Ardern si ministrul de Externe, Winston Peters, au sustinut ca ar expulza diplomati rusi suspectati de spionaj, dar ca nu exista, arata The Guardian.
Vezi si Presa rusa denunta un nou Razboi Rece, dupa actiunea unitara a Occidentului impotriva sa
Noua Zeelanda a condamnat asasinarea lui Serghei Skripal, fost agent dublu Rusia/Marea Britanie, si a transmis ca sprijina actiunea internationala prin care peste 100 de diplomati rusi suspectati ca ar fi spioni sunt expulzati din tarile occidentale.
Cei doi oficiali au mentionat ca ambasadorul rus din Noua Zeelanda a fost convocat la o intalnire pentru "a reitera ingrijorarea" Camberrei fata de otravirea agentului in UK.
"In timp ce alte tari au anuntat ca expulzeaza agenti de informatii rusi, oficialii au anuntat ca nu exista persoane in Noua Zeelanda care sa se potriveasca acestui profil. Daca ar exista, am fi luat deja masuri", a declarat Ardern.
Aceasta a precizat ca tara sa va analiza ce actiuni ar putea derula pentru a sprijini comunitatea internationala in acest demers.
Citeste mai multe informatii despre acest subiect:
SUA expulzeaza 60 de diplomati rusi si inchid un consulat. Germania, Franta, Canada si alte tari fac la fel, inclusiv RomaniaRomania... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 16:55
Un fost spion rus a povestit ca a fost si el victima unei tentative de otravire, cand incerca sa isi faca pierdute urmele in Noua Zeelanda, iar acum autoritatile ancheteaza cazul.
Politia neozeelandeza a anuntat, joi, ca a inceput o ancheta cu privire la acuzatiile unui fost agent dublu, care afirma ca un necunoscut a incercat sa-l otraveasca pe o strada din Auckland in 2006, scrie AFP.
Boris Karpicikov a povestit incidentul televiziunii britanice saptamana aceasta, in contextul otravirii unui alt fost spion, Serghei Skripal si a fiicei sale Iulia, victime ale unui atac cu Noviciok, un agent neurotoxic militar de fabricatie rusa, la Salisbury, in sud-vestul Angliei.
La vremea respectiva, Karpicikov incerca sa se faca pierdut in Noua Zeelanda. El a povestit ca a observat ca era urmarit pe Queen Street, o mare axa in Auckland, iar apoi a fost abordat de un cersetor.
"Apoi, am simtit ca mi-a fost aruncat in fata un fel de praf. Iar (cersetorul) s-a indepartat, pur si simplu, pe jos", a declarat el la emisiunea Good Morning Britain.
Fostul spion spune ca a ametit imediat si ca in acea seara a facut o eruptie cutanata. El a declarat ca, ulterior, a avut probleme cu sanatatea si a slabit 30 de kilograme in urmatoarele doua luni.
Politia neozeelandeza a anuntat ca a deschis o ancheta cu privire la Karpicikov, care a ridicat serviciile de informatii rus si lituanian unul impotriva celuilalt inainte sa fuga in Marea Britanie, la sfarsitul anilor '90.
"Politia... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 16:05