Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, in timpul sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca va propune o lege a achizitiilor publice, in baza amendamentelor elaborate de primari din diverse formatiuni politice, in cadrul Asociatiei Municipiilor.
Precizarile au fost facute in cadrul dezbaterilor la proiectul de hotarare privind aprobarea executiei bugetului Municipiului Bucuresti la 30 septembrie, in cadrul carora consilierul municipal PNL Catalin Deaconescu i-a reprosat primarului ca procentul de realizare a investitiilor este de doar 18%.
"Eu stiu ca este grav cand citesti executie bugetara pana in 20% - si pe mine ma sperie aceasta cifra - dar haideti impreuna sa vedem de ce avem o executie bugetara atat de redusa. Vi se pare ca eu sau colegii mei nu am muncit in doi ani? Noi am venit cu multe proiecte, am vrut sa facem foarte multe lucruri, pe care vrem sa in continuare sa le facem, dar noi nu suntem o entitate separata de restul tarii.
Noi trebuie sa ne supunem legislatiei in vigoare. Legea achizitiei este proasta in continuare si fac un anunt in premiera. Nu am uzitat pana acum, pentru ca am considerat ca nu este normal sa fortez anumite reguli pe care le-au instituit fostii primari generali, dar sunt nevoita sa apelez la dreptul pe care il am, de primar general, de a legifera, si voi propune in premiera o lege a achizitiilor publice, pe care o voi depune eu, ca primar general, pentru ca am acest drept legal", a declarat... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 08:55
Premierul Viorica Dancila a anuntat, luni, ca Legea achizitiilor publice va fi modificata in ceea ce priveste termenele in care sunt solutionate contestatiile la licitatiile pe fondurile europene, in sensul reducerii acestora.
"Schimbul de bune practici il putem folosi si este benefic. In modificarea Legii achizitiilor publice, pe care o vom face in sedinta de guvern de joi, avem un capitol destinat acestui lucru (contestatii - n.red.) . Am luat modelul german si vom face acest lucru", a declarat Dancila, aflata intr-o vizita la Bacau.
Totodata, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat miercuri, la Palatul Victoria, ca in sedintele de guvern de joi si de saptamana viitoare, vor fi adoptate doua ordonante de urgenta si normele de aplicare prin care se aduc modificari la Legea achizitiilor publice.
Potrivit lui Teodorovici, Curtea de Conturi si Agentia Nationala de Achizitii Publice (ANAP) de multe ori se suprapuneau in privinta anumitor atributii privind controlul procedurilor de achizitii publice.
"Vom decide maine, in sedinta de guvern, prin ordonanta de urgenta, ca doar Curtea de Conturi va fi cea care verifica, desigur, dupa atribuirea unui contract, modul in care acesta a fost atribuit. Oricum, Curtea de Conturi verifica modul in care cheltuielile publice sunt efectuate si e normal si logic ca la acel moment sa faca si verificarea modului in care un contract a fost atribuit", a spus Teodorovici.
Ministrul Finantelor a precizat ca o alta... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 07:02
Guvernul va acorda in perioada urmatoare o atentie sporita investitiilor, a declarat miercuri premierul Viorica Dancila.
"Ne propunem ca in perioada urmatoare sa acordam o atentie sporita investitiilor si, in acelasi timp (...), sa devenim un pol regional din mai multe puncte de vedere", a declarat Dancila, la Antena 3.
Totodata, premierul a precizat ca Guvernul a luat mai multe masuri in domeniul economic.
"Am preluat pachetul majoritar de la Santierul Naval Mangalia, ceea ce inseamna mult pentru Romania. Acesta a revenit Romaniei. (...) Transgaz a castigat proiectul si a preluat Vestmoldtransgaz, ceea ce inseamna ca vom deveni un pol regional si acum si-a depus din nou actele si avem toate sansele sa preluam si DESFA. In acelasi timp, s-a semnat pentru prima faza pentru BRUA - Bulgaria, Ungaria, Romania, Austria -, in ceea ce priveste coridorul de gaze si, nu in ultimul rand, interconectorul de 400 de kV intre Resita si Pancevo. Ne propunem sa continuam in acest ritm. (...) Vom continua proiectele cu Republica Moldova, vom avea o sedinta comuna de guvern", a aratat Dancila.
Potrivit sefei Executivului, urmeaza sa fie modificata si legea parteneriatului public-privat.
"Pentru a vorbi de investitii in Romania, in primul rand trebuie (...) sa modificam legea parteneriatului public-privat si sa ne gandim la legea achizitiilor publice. (...) Cred ca trebuie modificata atat legea achizitiilor publice, dar trebuie sa avem si o restructurare a Agentiei Nationale... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 22:09
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat, sambata, la Timisoara, ca Guvernul pregateste o lege a achizitiilor strategice care va permite derularea mai rapida a licitatiilor.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, sambata, intr-o conferinta de presa, care a avut loc la Timisoara, ca se lucreaza la o lege a achizitiilor publice, astfel incat licitatiile sa se deruleze mai rapid, modelul fiind unul inspirat din "tarile dezvoltate".
"Se lucreaza acum intens la o Lege a achizitiilor strategice, care se va finaliza cu un proiect de lege, care va fi dezbatut in Parlament, care sa aiba in mod nominal si foarte clar in anexa investitiile ce vor fi cuprinse in aceasta procedura simplificata, in cel putin trei domenii mari: infrastructura, energie si aparare, cu niste proceduri inspirate din tarile dezvoltate care nu au aceste intarzieri uriase in istorie", a declarat Dragnea, citat de News.ro.
Proiectul de lege ar putea fi lansat in doua, trei saptamani in dezbatere publica.
"Dupa parerea mea, cred ca in maxim doua - trei saptamani de zile, proiectul de lege va putea fi lansat in dezbatere publica, urmand ca in Parlament sa fie totusi o procedura rapida, pentru ca este nevoie pentru toata dezvoltarea Romaniei de aceasta lege", a afirmat Liviu Dragnea, citat de Mediafax.
De asemenea, premierul Sorin Grindeanu, prezent la conferinta de presa, a spus ca "au existat discutii, inclusiv cu Comisia Europeana in aceste saptamani, astfel incat tot ceea ce... mai mult
Sambata, 18 Martie 2017, ora 17:52
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a sustinut, luni, ca institutia pe care o conduce va "veghea" asupra achizitiilor publice.
El a precizat ca valoarea pietei este de 15 miliarde de euro, adica 10% din produsul intern brut al Romaniei si o treime din cat cheltuieste statul.
Bogdan Chiritoiu a explicat ca e important ca sectorul concurential sa functioneze bine, dar si ca banii statului sa fie cheltuiti intr-un mod eficient.
"Noua lege (a achizitiilor publice - n.red.) e doar o parte din efortul pe care il facem pentru a asigura aceste doua obiective", a opinat seful Consiliului Concurentei, in cadrul unei conferinte de presa organizata de ...citeste mai departe despre "Trucarea licitatiilor e de domeniul trecutului? Ce spune seful Concurentei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 15:18
Proiectul de lege referitor la achizitiile publice, supus dezbaterii, contine o prevedere care va veni in ajutorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).
Bogdan Paul Dobrin, presedinte Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), a precizat, luni, ca in noul act normativ exista un capitol distinct legat de derularea contractului, spre deosebire de legislatia in vigoare.
"Domeniul e foarte sensibil si trebuie sa exista o foarte mare atentie la modul in care se transpune in legislatie, pentru a nu da nastere abuzurilor. Noi nu ne dorim asta, ci vrem ca sa ajutam derularea contractelor si sa avem reguli clare pentru a stabili cand poti sa suplimentezi un contract si cand nu.
Pe noile directive vom avea ca regula impartirea contractului pe loturi, iar acolo unde nu se poate, trebuie sa se justifice ...citeste mai departe despre "Schimbare majora la achizitiile publice: Contractul va fi impartit pe loturi" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 12:43
Legislatia privind achizitiile publice va fi modificata, iar noul text va fi pus in acord cu Comisia Europeana, a declarat vineri, la Bruxelles, ministrul pentru fonduri europene, Eugen Teodorovici.
In cadrul unor intrevederi cu reprezentanti ai Comisiei Europene, oficialul roman a precizat ca unul dintre subiecte s-a referit la achizitiile publice, o noua lege avand in principal ca scop sa elimine posiblitatea ca orice firma de apartament sa conteste proiecte de sute de milioane de euro. "Am tinut in mod expres sa discutam de cel mai important subiect, cel legat de contestatii. In Romania toata lumea contesta, si aici am venit cu cateva exemple in fata Comisiei, luate din alte state membre, am dat cateva exemple din Germania, din Austria, iar Comisia Europeana a fost de acord chiar sa modificam Ordonanta 34 (n.r. - OUG 34/2006 actualizata privind atribuirea contractelor de achizitie publica). Si, daca daca vom face acest lucru, sa convenim un text de comun acord, as vrea chiar sa-l trecem prin Guvern, in luna iunie, pana la vacanta parlamentara. A ramas ca saptamana viitoare vom trimite propunerea de text Comisiei Europene si o vom discuta si cu Ministerul Justitiei, pentru a nu contravine Constitutiei, in primul rand", a explicat ministrul Teodorovici.
El a adaugat ca, potrivit Ordonantei 34, in Romania orice persoana are un interes legitim de a contesta ceva. "Asta inseamna ca oricine poate face o astfel de contestatie. O persoana sau o firma de apartament poate... mai mult
Sambata, 14 Iunie 2014, ora 09:00
Companiile de stat care s-au prabusit sub greutatea "contractelor capusa" sunt scutite, din nou, de rigorile legii achizitiilor publice. Business24 prezinta "performantele" catorva dintre companiile pe care statul a aplicat si in trecut reteta lipsei de transparenta.
Dupa ani intregi de capusire a companiilor de stat si falimente, statul de decis cresterea transparentei in domeniul achizitiilor publice, insa minunea a durat doar sase luni. De la 1 ianuarie 2013, odata cu intrarea in vigoare a OUG nr. 77/2012, toate regiile autonome si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat au fost obligate sa deruleze proceduri de achizitie publica, conform prevederilor OUG 34/2006. Saptamana trecuta insa, a fost depus un amendament care scuteste, din nou, o parte din companiile statului de la rigorile legii achizitiilor publice.
"Doar Romaero, Oltchim si alte companii din categoria combinatele siderurgice, fabricilor etc. sau cele din portofoliul AAAS sunt excluse din categoria autoritatilor contractante, pentru ca sunt expuse pietei concurentiale", a explicat Lucian Vladescu, presedintele ANRMAP, institutia care, de altfel, a si propus intoarcerea la vechea forma a legii.
Argumentul pietei concurentiale a fost folosit si in cazul Tarom, companie care a fost scutita inca de acum cateva luni de la prevederile OUG 34/2006, in urma tergiversarii unei licitatii publice pentru achizitia de flota.
"Tarom, asa cum face in fiecare an, trebuie sa isi... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 08:15
Deputatii vor sa scuteasca regiile autonome si companiile nationale de obligativitatea organizarii licitatiilor pentru atribuirea contractelor de achizitii publice, invocand precedentul creat de compania Tarom. Insa specialistii in achizitii publice atrag atentia asupra riscului de coruptie pe care il implica aceasta masura, prin reducerea transparentei procesului de atribuire.
Guvenul a decis, in primavara, ca operatorul aerian sa poata achizitiona flota fara licitatie publica, dupa ce Astra a contestat decizia de atribuire a contractului, cu riscul blocarii activitatii Tarom.
"Tarom, asa cum face in fiecare an, trebuie sa isi asigure aeronavele, ca sa poata sa zboare cu ele. Au facut procedura, au vrut sa semneze contractul cu o firma, nu stiu care, dupa care o alta firma, evident Astra a domnului Adamescu sau cum il cheama, s-a dus la smecherii de la CNSC care au spus 'Nu, dom'ne, se suspenda pana nu castiga Astra' si ne trezim saptamana viitoare ca aeronavele Tarom trebuie sa stea la sol si nu mai zboara", a declarat, in aprilie, premierul Victor Ponta, la un post de televziune.
Asadar, invocand mediul concurential, mai multi parlamentari ai PSD, PNL si minoritatilor nationale doresc ca toate regiile autonome si companiile nationale sa fie exceptate de la obligativitatea atribuirii contractelor prin licitatie.
"Este necesara eliminarea prevederilor intrucat incadrarea anumitor regii autonome/companii nationale/societati comerciale care isi desfasoara... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 08:08