Parlamentul, reunit in sesiune extraordinara, va vota, miercuri, noul guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, precum si componenta Consiliului de Administratie al Bancii Centrale.
Mugur Isarescu va obtine un nou mandat in fruntea BNR, tinand cont ca are si sustinerea PSD si ALDE.
Luni, dupa sedinta pe care liderii social-democratii au avut-o cu partenerii de coalitie de la ALDE, presedintele PSD Viorica Dancila a anuntat care sunt propunerile pentru conducerea BNR.
Astfel, premierul a spus ca Mugur Isarescu este, in continuare, sustinut de PSD si ca Florin Georgescu este propunerea pentru functia de prim-viceguvernator, in timp ce pentru viceguvernator propunerea lor ar fi Leonardo Badea.
"In functie de ponderea in Parlament au fost reprezentate locurile. Am vrut sa avem o abordare corecta. Da, PSD il va sustine pe Mugur Isarescu. In acelasi timp, PSD va avea posturile de prim-viceguvernator, viceguvernator. Florin Georgescu, Leonardo Badea sunt propunerile PSD", a spus Viorica Dancila.
Noua conducere BNR a primit votul in unanimitate in comisii
Mugur Isarescu si noua conducere a BNR au primit marti avizul pozitiv al membrilor comisiilor reunite de buget, finante si banci din Parlament.
In afara de Isarescu, au primit aviz favorabil in unanimitate si Florin Georgescu (PSD) pentru functiile de prim-viceguvernator al BNR si vicepresedinte al Consiliului de Administratie, Leonardo Badea (PSD) si Eugen Nicolaescu (PNL) pentru a fi membru ai Consiliului... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 07:26
Mugur Isarescu si noua conducere a BNR au primit avizul pozitiv al membrilor comisiilor reunite de buget, finante si banci din Parlament.
In afara de Isarescu, au primit aviz favorabil in unanimitate si Florin Georgescu (PSD), Leonardo Badea (PSD), Gheorghe Gherghina (PSD), Cristi Popa (USR), Dan Radu Rusanu (ALDE), Eugen Nicolaescu (PNL), Virgil Stoenescu (PNL) si Balint Csaba (UDMR).
Anterior acestui vot, guvernatorul BNR a fost audiat, marti dimineata, in Parlament.
"Vom indeplini mandatul pe care Parlamentul Romaniei ni-l va incredinta prin votul dumneavoastra si propunerile dvs de astazi si votul in plenul Parlamentului de maine (miercuri - n.red.).
Vom duce la indeplinire un program care se bazeaza in primul rand pe aplicarea legii care dirijeaza activitatea Bancii Centrale a Romaniei, pe indeplinirea mandatului pe care il are institutia Bancii Nationale a Romaniei, dar si pe indeplinirea unui obiectiv stabilit in urma colaborarii cu Guvernul Romaniei sub egita Academiei Romane, cu conlucrarea tuturor partidelor politice si cu participarea sindicatelor, confederatiilor patronale si a reprezentantilor societatii civile: programul de trecere a Romaniei sau de intrarea Romaniei in zona euro.
Acesta este un program care va schimba in mod esential statutul BNR, odata cu adoptarea monedei euro. Acesta este un program care va schimba partial si mandatul nostru, in sensul ca mandatul nostru se va incadra in mandatul pe care il are Banca Centrala Europeana si... mai mult
Marti, 02 Iulie 2019, ora 13:29
Parlamentarii se vor reuni in perioada 1-5 iulie pentru o sesiune extraordinara pentru alegerea noii conduceri a Bancii Nationale a Romaniei, dar si pentru numirea Avocatului Poporului, printre altele.
"Am avut o sedinta de coalitie unde am abordat trei teme principale. Prima a fost referitoare la infiintarea unei comisii pentru fraudele la votul de la alegerile europarlamentare din data de 26 mai, am vazut ca au aparut foarte multe sesizari in spatiul public si consideram ca este necesara o comisie la nivel de Parlament care sa analizeze aceste sesizari, pentru ca avem o datorie fata de populatie pentru aflarea adevarului.
Al doilea subiect a fost cel legat de referendum, dupa cum stiti, s-a infiintat o comisie la nivelul Parlamentului unde cautam solutii, astfel incat votul din diaspora sa fie un vot al tuturor cetatenilor, alegeri la care sa participe toti cetatenii din diaspora.
Alianta PSD-ALDE merge pe doua posibilitati, una - votul anticipat prelungit si cealalta - votul prin corespondenta", a spus Dancila la Palatul Parlamentului.
"Am vorbit despre o sesiune extraordinara incepand cu 1 iulie, astfel incat sa putem duce la bun sfarsit proiectele pe care le vom incepe saptamana asta", a adaugat Viorica Dancila, precizand ca s-a vorbit si despre numarul de locuri in Consiliul de Administratie al BNR in functie de numarul de parlamentari ai fiecarui partid.
Pe acest subiect s-a exprimat azi si Calin Popescu Tariceanu, care a precizat ca "e foarte posibil... mai mult
Luni, 24 Iunie 2019, ora 14:06
Conducerea BNR castiga mai putin decat anul trecut, dupa ce plafonarea contributiilor de asigurari sociale si de sanatate a fost eliminata.
Astfel, guvernatorul Mugur Isarescu si ceilalti membri ai conducerii executive au venituri cu aproximativ 9 la suta mai mici decat anul trecut, scrie Profit.ro.
Veniturile lui Mugur Isarescu totalizeaza 55.417 lei pe luna, insa doar 39.005 lei reprezinta salariul. In luna septembrie 2016, venitul sau net era de 61.203 lei. Scaderea este de 9,5 la suta.
Numarul 2 in BNR, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, are venituri de 53.232 de lei, din care 36.963 de lei reprezina salariul. In cazul sau, scaderea este de 9,4 la suta, de la 58.743 de lei.
La randul lor, viceguvernatorii Liviu Voinea si Eugen Nicolaescu au venituri de 54.867 de lei, respectiv 49.789 de lei.
De asemenea, au scazut si veniturile directorilor, de la un maxim de 31.062 de lei pana la un maxim de 28.643 de lei.
Citeste si:
Cate persoane sunt afectate de noua plata a CAS si CASS si in ce domenii lucreazaOamenii de afaceri contesta eliminarea plafonarii CAS si CASS: In programul de guvernare au promis altcevaDe la 1 ianuarie, platim contributii de sanatate si pe veniturile din dobanzi, dividende, actiuni ...citeste mai departe despre "Salariile lui Mugur Isarescu si conducerii BNR au scazut, dupa masurile fiscale ale Guvernului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 11:49
Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor va convoca, pentru sedinta de miercurea viitoare, conducerea BNR "la cel mai inalt nivel" pentru a da explicatii cum s-a implicat in criza creditelor in franci elvetieni, ce discutii a avut cu bancile comerciale si la ce solutii s-au angajat acestea.
"Va rog sa inaintam o adresa Bancii Nationale prin care conducerea BNR sa se prezinte miercurea viitoare in fata Comisiei cu un raport asupra modului cum s-a implicat in aceasta actiune (problema creditelor in franci elvetieni - n.r.), ce discutii a avut cu bancile care au dat credite in franci elvetieni si cu ce solutii au venit acestea. Sa ne spuna daca Banca Nationala face inlesniri in rezolvarea problemei dintre clienti si banci", s-a adresat colegilor Eugen Nicolaescu, vicepresedintele Comisiei Buget-Finante-Banci din Camera Deputatilor, inainte de inceperea sedintei, care s-a amanat din lipsa de cvorum.
Nicolaescu a cerut ca BNR sa prezinte in fata Comisiei mai multe date, respectiv cate contracte de credit au fost negociate in aceasta perioada de catre banci, odata cu aprecierea monedei elvetiene, cate persoane fac fata conditiilor dificile din prezent si ce solutii s-au gasit.
"Sa vedem ce solutii au gasit institutiile cele mai competente din acest punct de vedere. Putem sa invitam BNR, la cel mai inalt nivel, sa vedem daca lucrurile sunt tratate cu responsabilitate", a spus Nicolaescu.
La randul sau, deputatul liberal Andreea Paul a solicitat ca banca... mai mult
Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 14:40
Alegerea Consiliului de Administratie al BNR era de obicei o "afacere inchisa"; nu spun neaparat ca a fost bine asa, nici ca "primenirea" punctelor de vedere din CA nu ar fi un factor de progres in deciziile Bancii Centrale.
Totusi, in trecut intrarea unor politicieni in acest grup select de profesionisti a fost mai degraba un eveniment sporadic - daca tin bine calculul, lui Florin Georgescu i s-a oferit postul de Prim Viceguvernator in urma cu 10 ani si mai recent, Bogdan Olteanu a trecut din Parlament pe o pozitie de Viceguvernator.
In cazul lui Florin Georgescu, experienta de Ministru de Finante, dar si anvergura profesionala si politica au fost mai presus de orice discutie, astfel ca includerea sa in conducerea Bancii Centrale nu a mirat pe nimeni si nu a putut fi pusa la indoiala, chiar daca domnia sa a ocupat si pozitii in Parlament din partea stangii.
Bogdan Olteanu nu avea, in opinia mea, experienta necesara la momentul respectiv, pentru pozitia de Viceguvernator. Atributiile sale in conducerea BNR au fost in consecinta, unele apropiate de studiile si calitatile pe care le detinea; cu bucurie putem observa ca dl. Olteanu a invatat mult intre timp, dar desigur drumul este inca lung... In rest, conducatorii BNR au venit din alte domenii decat cele politice: cercetatori, profesori, bancheri; un cerc restrans, cu apropiati sau fosti colegi ai guvernatorului, oameni cu experienta in banking.
Acum insa, Consiliul de Administratie s-a improspatat dintr-o... mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 12:05
Cristian Popa si Mugur Isarescu au fost singurii care au primit in unanimitate aviz favorabil pentru un nou mandat in conducerea BNR, pentru Florin Georgescu a fost o singura abtinere, in timp Bogdan Olteanu a primit 27 de voturi pentru, 14 contra si o abtinere, informeaza NewsIn.
Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, nu a primit aviz favorabil pentru postul de viceguvernator pe care a candidat, in conditiile in care a primit 24 de voturi contra, 14 pentru si trei abtineri. Daniel Daianu si Silviu Cerna nu primit nici ei suficiente voturi pentru un aviz favorabil.
Astfel, pentru cele noua pozitii de membru in CA al BNR au primit aviz favorabil: Mugur Isarescu (guvernator), Florin Georgescu (prim-viceguvernator), Bogdan Olteanu (viceguvernator), Cristian Popa (viceguvernator), Nicolae Danila, Marin Dinu, Agnes Nagy, Napoleon Pop si Virgiliu Stoenescu (ultimii cinci membri in CA fara functie executiva).
Dupa votul din Comisii, birourile permanente din Parlament ar urma sa se reuneasca pana cel tarziu joi, posibil chiar miercuri, potrivit presedintelui Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan.
In urma votului, PSD a obtinut trei locuri in CA, PDL si PNL cate doua, iar UDMR unul.
mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 09:44