Cumpararea unei case sau a unui apartement este cea mai importanta investitie pentru cei mai multi dintre noi, iar o serie de amanunte pot fi considerate ca fiind cele mai importante.
Indiferent cat de mult ai cauta, cat esti de pretentios sau ce buget ai la dispozitie, nu uita ca vor exista mereu avantaje si dezavantaje, iar alegerea finala trebuie facuta luand in calcul raportul dintre acestea.
Stabileste-ti bugetul
In functie de sursa de finantare pentru achizitia unei case sau a unui apartament, primul pas este stabilirea bugetului disponibil. Din aceasta suma poti scadea un procent care sa reprezinte 5-7%, bani care vor fi alocati pentru eventuale imbunatatiri sau cumparaturi necesare in noua casa, pentru ca aceasta sa devina functionala si adaptata perfect nevoilor familiei.
Dupa ce aceasta chestiune este prefect clarificata, poti trece la a cauta apartamente de vanzare care sa se incadreze in bugetul pe care il ai. Este o mare pierdere de timp si o sursa importanta de stres sa cauti prin toate ofertele de vanzare care exista pe piata, in conditiile in care bugetul de care dispui este unul limitat.
Aproape sau mai departe
Aproape de centrele zonelor urbane inseamna, deseori, o locuinta mai scumpa si mai mica, in timp ce "mai departe" poate insemna spatiu locativ in plus si un pret mai mic. Zonele periurbane sunt extrem de cautate pentru ca ofera suprafete locuibile mai mari, la preturi comparabile cu apartamentele mici din orase.
Inainte de a... mai mult
Joi, 15 Iulie 2021, ora 18:54
Preturile locuintelor din Romania au continuat sa creasca si in aprilie, dupa un avans de 1,5% consemnat in martie. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitata la nivel national de catre vanzatorii de apartamente (noi si vechi deopotriva) s-a majorat cu 1,2% in aprilie, de la 1.379 de euro pe metru patrat util, la 1.396 de euro pe metru patrat util.
Pretentiile proprietarilor au fost mai ridicate in toate cele sase mari orase monitorizate constant de Imobiliare.ro, Cluj-Napoca si Bucurestiul nemaisituandu-se, insa, in fruntea clasamentului scumpirilor.
De data aceasta, pozitia fruntasa in top este ocupata de Brasov, pe fondul unui avans considerabil consemnat pe segmentul apartamentelor noi (prin care a fost recuperata scaderea consemnata in februarie).
Bucuresti: cresteri sub 1%
In a doua luna de primavara, apartamentele disponibile spre vanzare in cel mai mare oras al tarii s-au apreciat, per ansamblu, cu 0,8%, ajungand la o medie de 1.430 de euro pe metru patrat util (de la 1.418 euro pe metru patrat la finele lunii anterioare). Majorari de pret au fost consemnate pe ambele segmente de piata analizate: locuintele din blocurile vechi au cunoscut un avans de 0,5% (de la 1.395 de euro pe metru patrat, la 1.402 euro pe metru patrat), in vreme ce unitatile locative nou-construite au inregistrat un avans de 0,9%, de la 1.435 la 1.448 de euro pe metru patrat util.
Brasov: cea mai mare crestere
In orasul de la poalele Tampei, Indicele Imobiliare.ro... mai mult
Marti, 11 Mai 2021, ora 10:13
Starea de urgenta a pus stop pe motorul cresterii preturilor la locuinte, insa din vara, acesta a inceput din nou sa fie turat, astfel ca, in aceste luni au aparut primele semne preturile se stabilieaza.
Preturile solicitate pentru proprietatile rezidentiale din Romania (apartamente, dar si case) au tins sa se stabilizeze in perioada iulie-septembrie, potrivit Imobiliare.ro
"Datele centralizate de Analize Imobiliare indica faptul ca preturile solicitate pentru proprietatile rezidentiale din Romania (apartamente si case) s-au stabilizat in perioada iulie-septembrie, consemnand o crestere usoara, de 0,3%, fata de trimestrul anterior. In mod similar, preturile de tranzactionare ale locuintelor au cunoscut un avans de doar 0,1% in al doilea trimestru, conform Institutului National de Statistica. Preturile cerute pentru proprietatile rezidentiale din Romania au fost cu 4,6% mai mari in al treilea trimestru fata de anul trecut, in scadere de la 7,6% trimestrul anterior, iar preturile tranzactiilor au crescut cu 6,6%, comparativ cu 8,1% in al doilea trimestru. Cresterea medie anuala a preturilor locuintelor in UE a fost de 4,7%", a declarat Dorel Nita, Head of Data & Research, Imobiliare.ro
In primul trimestru al anului in curs, spre sfarsitul caruia au inceput sa se resimta primele efecte ale pandemiei, preturile locuintelor nu erau afectate, acestea majorandu-se cu 2,7%. Ca urmare a dificultatilor aparute in concretizarea unei tranzactii imobiliare cata vreme au... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 12:17
Romanii se afla printre europenii ale caror cheltuieli cu locuintele sunt cele mai scazute din UE, chiar daca anul 2018 s-a remarcat inclusiv printr-o crestere a preturilor pentru locuinte atat in Bucuresti, cat si in centrele regionale - Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, conform unui studiu de specialitate remis luni AGERPRES.
La nivel regional cele mai mari scumpiri au fost in Cluj-Napoca (sub 1%, pana la o medie de 1.500 euro/mp), Iasi (+2,9%, de la 1.016 euro/mp la 1.045 euro/mp) si Timisoara (+0,3%, de la 1.200 euro/mp la 1.204 euro/mp).
Potrivit studiului, factorii cu influenta majora asupra pietei imobiliare autohtone in 2018 au fost evolutia ROBOR si cresterea cererii si a preturilor.
In UE, singurele state unde locuitorii platesc mai putin decat in Romania pentru o locuinta sunt Bulgaria (69% sub media UE) si Polonia (63% sub media UE) . Conform studiului RE/MAX Romania, la polul opus se afla Luxemburg (63% peste media UE), Marea Britanie (59% peste media UE) si Danemarca (53% peste media UE).
Cererea de locuinte este in continua crestere, fapt confirmat si de avansul solicitarilor pentru autorizatii de construire. In primele 7 luni ale anului au fost eliberate 24.950 de autorizatii pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 7,6% fata de primele sapte luni ale anului precedent, conform datelor oficiale ale INS.
Prognoza pentru 2019, conform datelor studiului, arata o stagnare a preturilor locuintelor, o scadere cu 25% a fondurilor pentru Prima Casa si... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 15:45
Programul "Noua Casa", care va inlocui proiectul guvernamental "Prima Casa", demarat in 2009, va duce la o crestere a vanzarilor de locuinte noi si de terenuri, dar si la o ieftinire a imobilelor vechi, arata o analiza de pe piata imobiliara.
In cadrul versiunii viitoare a programului, vor putea putea fi cumparate, cu credite garantate de stat in proportie de 50%, doar locuinte noi.
"Preconizam ca aplicabilitatea programului Noua Casa va conduce la o crestere a numarului de tranzactii pentru imobilele noi, insotita, probabil, si de o scadere in paralel a preturilor pentru imobilele vechi, care anterior se dovedeau a fi mai compatibile cu programul 'Prima Casa'", a apreciat Robert Teodorescu, director al departamentului rezidential din cadrul Regatta Real Estate, intr-o analiza remisa Ziare.com.
Prima Casa devine Noua Casa: Ce schimbari ar trebui sa faca Guvernul si ce efecte va avea proiectul
De asemenea, este asteptata reluarea achizitiilor de terenuri, in special de ...citeste mai departe despre ""Noua Casa": Ce se va intampla cu preturile locuintelor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Martie 2014, ora 16:02
In programul asumat, marti, in Parlament, Cabinetul Ponta 3 si-a lua angajamentul ca Programul Prima Casa sa devina Noua Casa, pentru a stimula achizitia de locuinte noi.
"Decizia este menita sa incurajeze dezvoltarea de ansambluri noi, adaptate cerintelor pietei. Efectele imediate ar putea fi aparitia pe piata a unor oferte care sa fie adaptata cererii actuale, dar si o ieftinire a preturilor pe segmentul rezidential vechi", a apreciat Daniel Crainic, seful departamentului de marketing si comunicare la portalul Imobiliare.ro, pentru Ziare.com.
El considera ca pentru a avea succes, programul ar trebui sa largeasca accesul cumparatorilor solvabili la finantare.
"Anul este important in masura in care in functie de acel an, locuintele din stocul actual de imobile vor fi eligibile sau nu, prin urmare pretul acestora va fi mai mult sau mai putin impactat. Pretul locuintelor care nu sunt eligibile la finantare in cadrul unui program popular, de regula, scade, din lipsa de cerere", a ...citeste mai departe despre "Prima Casa devine Noua Casa: Ce schimbari ar trebui sa faca Guvernul si ce efecte va avea proiectul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 11:28
Dupa ce premierul Emil Boc a anuntat ca cei care vor sa-si construiasca o locuinta noua prin programul Prima Casa dupa jumatatea acestei luni vor putea accesa de la banca un credit de pana la 75.000 de euro, expertii imobiliari spun ca noua varianta de program va paraliza piata imobiliara. La randul lor, consultantii imobiliari citati de Ziarul Financiar apreciaza ca dezvoltatorii care au construit locuinte in perioada 2007 - 2008 nu vor putea relua cresterea preturilor, deoarece vor avea concurenta din partea companiilor care au decis sa astepte si pot construi acum la preturi sensibil mai mici."Oricum ar fi, numai sa fie, sa nu se opreasca programul. Daca garantia va fi mai mare pentru apartamentele noi, vor putea fi incluse si o serie de locuinte mai mari, care nu se incadrau in vechiul program. Nu cred ca cei care cer acum 60.000 de euro pe apartamente noi vor cere 70.000 din cauza acestui program deoarece vor fi lansate alte proiecte la costurile de constructie de astazi, care sunt mai mici", apreciaza Valentin Ilie, CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.Cat va fi rata pentru locuintele de la zeroNoul program prevede ca se va putea contracta un imprumut de 71.250 euro, in aceleasi conditii, adica cu avans 5% si dobanzile din prezent, rata lunara va porni de la un minim de 350 de euro."Pentru suma de 71.250 de euro, in conditiile actuale de dobanda, rata lunara (la un credit pe 30 ani) variaza intre 360 de euro si 370 de euro,... mai mult
Joi, 11 Februarie 2010, ora 09:51
Definitivarea programului "Prima Casa" este o veste excelenta pentru dezvoltatorii care ramasesera cu proiecte imobiliare blocate, din cauza lipsei de clienti, avand in vedere ca, potrivit normelor publicate in Monitorul Oficial, pot fi cumparate si locuinte in constructie sau care urmeaza sa fie construite. Insa, pentru o mare parte dintre consumatori, lucrurile s-ar putea sa nu se schimbe chiar atat de mult. Intr-adevar, la preturile dinainte de publicarea normelor, mai multi romani si-ar fi permis sa devina proprietari, gasindu-se destule garsionere sau apartamente cu doua camere cu valori de pana in 60.000 de euro, adica suma maxima garantata de stat. Deja, dupa anuntarea programului guvernamental, vanzatorii acestor locuinte mai ieftine au crescut preturile cu 5 - 10 procente, potrivit specialistilor in domeniul imobiliar. Pe de alta parte, cei care isi doresc locuinte mai mari, ale caror preturi treceau bine de 60.000 de euro, ar putea avea motive de bucurie. Pentru a le putea vinde, proprietarii actuali ai acestora le-ar putea scadea preturile, pentru a se apropia de suma garanta de stat cat de mult posibil. "O crestere a preturilor ar fi lipsita de sens in acest moment. S-ar putea observa o ajustare a lor, mai ales pe segmentul blocurilor vechi, asa inca sa se dea posibilitatea cat mai multor tipuri de locuinte sa se apropie de suma de 60.000 de euro", a declarat Irina Petrescu, partener al agentiei de consultanta imobiliara Esop, pentru Ziua. Care sunt... mai mult
Sambata, 20 Iunie 2009, ora 14:41
Definitivarea programului "Prima Casa" este o veste excelenta pentru dezvoltatorii care ramasesera cu proiecte imobiliare blocate, din cauza lipsei de clienti, avand in vedere ca, potrivit normelor publicate in Monitorul Oficial, pot fi cumparate si locuinte in constructie sau care urmeaza sa fie construite. Insa, pentru o mare parte dintre consumatori, lucrurile s-ar putea sa nu se schimbe chiar atat de mult. Intr-adevar, la preturile dinainte de publicarea normelor, mai multi romani si-ar fi permis sa devina proprietari, gasindu-se destule garsionere sau apartamente cu doua camere cu valori de pana in 60.000 de euro, adica suma maxima garantata de stat. Deja, dupa anuntarea programului guvernamental, vanzatorii acestor locuinte mai ieftine au crescut preturile cu 5 - 10 procente, potrivit specialistilor in domeniul imobiliar. Pe de alta parte, cei care isi doresc locuinte mai mari, ale caror preturi treceau bine de 60.000 de euro, ar putea avea motive de bucurie. Pentru a le putea vinde, proprietarii actuali ai acestora le-ar putea scadea preturile, pentru a se apropia de suma garanta de stat cat de mult posibil. "O crestere a preturilor ar fi lipsita de sens in acest moment. S-ar putea observa o ajustare a lor, mai ales pe segmentul blocurilor vechi, asa inca sa se dea posibilitatea cat mai multor tipuri de locuinte sa se apropie de suma de 60.000 de euro", a declarat Irina Petrescu, partener al agentiei de consultanta imobiliara Esop, pentru Ziua. Care sunt... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2009, ora 11:02