Dupa ce a anuntat, joi, ca indicele IRCC, care a inlocuit ROBOR, se aplica si creditelor garantate de stat, Ministerul de Finante a realizat ca legislatia nu permite acest lucru si promite sa rezolve situatia.
Ministerul Finantelor a anuntat, vineri, ca modifica, printr-un proiect de act normativ, legislatia specifica programelor guvernamentale cu garantia statului, astfel incat noul indice de referinta trimestrial (IRCC), care a inlocuit ROBOR, sa poata fi aplicat pentru toate creditele garantate de stat, inclusiv pentru Prima Casa.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat, joi, pentru prima data, IRCC, un indice care a inlocuit ROBOR in calculul creditelor in lei cu dobanda variabila.
Apoi, Ministerul Finantelor a anuntat ca acest indice va fi aplicat inclusiv programului Prima Casa. BCR a transmis, insa, la solicitarea News.ro, ca potrivit OUG 19, IRCC se aplica doar creditelor de consum si celor ipotecare standard.
Asadar, vineri, ministerul a anuntat ca aliniaza prevederile legale in vederea asigurarii utilizarii indicelui de referinta pentru toate creditele garantate de stat.
Astfel, va fi modificata Hotararea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa". In acest fel, se propune inlocuirea sintagmei privind referinta la ROBOR cu noul indice calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul adauga marja de dobanda prevazuta in normele de aplicare, si anume... mai mult
Vineri, 03 Mai 2019, ora 19:33
Noul indice de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a inlocuit ROBOR, se aplica si programelor guvernamentale cu garantia statului, inclusiv programului Prima Casa, a anuntat, joi, Ministerul Finantelor.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat, joi, pentru prima data, IRCC, un indice care va inlocui ROBOR in calculul creditelor in lei cu dobanda variabila.
"Regula includerii in formula de calcul a ratei de dobanda a indicelui de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare calculat trimestrial se aplica si programelor guvernamentale cu garantia statului - Programul Prima casa aprobat prin OUG 60/2009, Programul Prima Masina, aprobat prin OUG 66/2014 si Programul INVESTESTE IN TINE, aprobat prin OUG 50/2018", se arata in comunicat.
Astfel, pentru creditele acordate in moneda nationala rata de dobanda va fi compusa din indicele de referinta calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului, potrivit ministerului.
"Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei si reprezinta rata de dobanda calculata ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara.
Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda... mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 17:48
Incepand de joi, indicele ROBOR, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, dispare. El va fi inlocuit cu un nou indice calculat in functie de tranzactiile bancare.
Banca Nationala a Romaniei il va publica pe site, la ora 11:00.
Dupa ce a acuzat de nenumarate ori ca din cauza ROBOR romanii platesc rate mari la creditele in lei, Guvernul l-a inlocuit prin ordonanta de urgenta.
Astfel, incepand cu 2 mai, creditele in lei cu dobanda variabila vor avea ca referinta un nou indice calculat in functie de tranzactiile bancare.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, un critic inversunat al ROBOR, a spus ca de acum nu vor mai exista discutii despre manipularea indicelui.
Atentie! Noul indice e doar pentru creditele noi
Insa noul indice se va aplica doar creditelor noi acordate populatiei. Pentru imprumuturile aflate in derulare, romanii pot depune, daca doresc, cereri de refinantare.
"Incepand cu 2 mai 2019, noul indice se aplica exclusiv creditelor nou acordate populatiei, precum si refinantarii creditelor aflate in derulare. Va fi decizia fiecarui client care are un imprumut in lei sa faca sau nu o cerere de refinantare.
La cererile de refinantare, institutiile bancare raspund in termen de 60 de zile de la data cererii formulate de clienti", a explicat Teodorovici.
Cei care au credit Prima Casa raman cu ROBOR
Dar multi dintre romanii care au credite in lei nu vor putea apela la refinantare pentru a trece la noua... mai mult
Miercuri, 01 Mai 2019, ora 18:02
In viata fiecaruia dintre noi vine un moment in care ne dorim sa avem propria noastra locuinta. Dupa alegerea partenerului de viata, gasirea casei potrivite pentru noi este o grea provocare pentru noi.
Decizia pe care o vom lua ne va influenta probabil tot restul vietii prin faptul ca in spatiul pe care-l vom alege, ne vom petrece mai mult de jumatate din existenta noastra, motiv pentru care vom cauta ca acel spatiu sa acopere cat mai multe din nevoile pe care le avem.
Datorita numeroaselor oportunitati pe care le ofera atat ca locuri de munca cat si ca posibilitati de petrecere a timpului liber, locuintele din capitala sunt mult mai cautate decat cele din restul tarii.
Daca v-ati decis sa va cumparati un apartament in acest oras, oferta este una foarte bogata in optiuni pentru toate buzunarele, iar primul pas cu care trebuie sa-l faceti este sa cercetati piata actuala pe site-urile imobiliare de anunturi de la proprietari din Bucuresti.
Localizarea
Avantajele pe care le ofera capitala au si ele un pret. Datorita faptului ca se intinde pe o suprafata de 228 km2, accesul facil la un drum principal precum si distanta pana la locul de munca sunt foarte importante in decizia selectarii unei locuinte deoarece pierdem tot mai mult timp in trafic acumuland stres care ne scade productivitatea muncii si ne creste iritabilitatea si nervozitatea, ceea ce duce pe termen lung la o imbatranire prematura a celulelor nervoase.
Structura
Dupa ce ati gasit zona cea... mai mult
Miercuri, 31 August 2016, ora 12:28
Introducerea programului Prima Casa, in iunie 2009, a oferit un adevarat debuseu pietei rezidentiale autohtone pe parcursul perioadei de recesiune, conform unei analize realizate de Imobiliare.ro.
Pe fondul unei creditari anterior restrictionate, acesta a generat o crestere semnificativa a puterii de cumparare a populatiei si, implicit, a cererii (solvabile) de locuinte.
Numarul de tranzactii a crescut, ceea ce, urmare a legii cererii si ofertei, a franat in mod vizibil ritmul de scadere a preturilor.
Suma medie solicitata pentru apartamentele (noi si vechi) disponibile spre vanzare la nivel national a scazut cu 41% in primul (aproximativ un) an de recesiune, de la 2.058 de euro pe metru patrat util in momentul de varf al pietei (martie 2008) pana la 1.211 euro pe metru patrat inainte de intrarea in vigoare a initiativei guvernamentale (mai 2009), conform Indicelui Imobiliare.ro.
Ulterior, in perioada 2009-2014, pretentiile proprietarilor s-au mai diminuat, cumulat, cu circa 15% fata de valoarea maxima atinsa inainte de criza, ajungand pana la un nivel minim de putin sub 900 de euro pe metru patrat.
In acest rastimp, suma de 60.000 de euro a devenit un adevarat etalon de pret (la inceput mai rigid, apoi mai flexibil) pentru cele mai cautate tipuri de locuinte, respectiv apartamentele cu doua si trei camere.
Tonul "alinierii" a fost dat de proprietarii din piata veche, dupa care au urmat si vanzatorii de locuinte noi, odata cu demararea unor noi dezvoltari... mai mult
Marti, 03 Mai 2016, ora 11:15
1Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a distribuit bancilor fondurile suplimentare de 1,2 miliarde de lei alocate pentru acordarea de credite Prima Casa exclusiv in moneda nationala.
Din totalul plafonului suplimentar de 1,2 miliarde lei, aferent locuintelor achizitionate prin Programul "Prima casa", 500 milioane lei este valoarea plafonului de garantare pentru locuintele construite prin ANL.
Garantia statului se emite la solicitarea institutiilor finantatoare pentru finantari aprobate, pe baza analizei proprii a Fondului a documenelor prezentate de catre banca, care atesta eligibilitatea beneficiarului si posibilitatea acestuia de a-si achita obligatiile de plata.
Care este valoarea plafonului de care beneficiaza principalii finantatori
Banca Comerciala Romana a primit un plafon de 220 milioane lei de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), pentru acordarea de credite in cadrul programului guvernamental Prima Casa.
Din totalul plafonului alocat, 70 de milioane de lei sunt destinati achizitionarii locuintelor contruite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).
Institutia de credit beneficiaza de cel mai mare plafon distribuit in programul Prima Casa, in cadrul careia se acorda numai credite in moneda nationala.
Din august 2009, banca a acordat credite in valoare de peste 1,2 miliarde de euro in cadrul Programului Guvernamental Prima Casa si... mai mult
Sambata, 24 August 2013, ora 08:04
Banca Comerciala Romana (BCR) a primit cel mai mare plafon pentru creditele Prima Casa din noua etapa a programului guvernamental, de 220 milioane lei, din care 70 milioane lei sunt pentru achizitia de locuinte construite de ANL, finantarile fiind acordate doar in moneda nationala.
Reprezentantii BCR estimeaza ca vor utiliza cea mai mare parte a plafonului pana la finalul acestui an, se arata intr-un comunicat al bancii.
BRD, a doua banca de pe piata bancara in functie de active, a primit un plafon de 180 milioane de lei, iar Banca Transilvania dispune de fonduri de 105 milioane lei.
Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a distribuit bancilor garantiile pentru noua etapa a programului Prima Casa, in valoare de 1,2 miliarde lei, nouatea pentru aceasta etapa fiind acordarea de credite doar in lei.
Pentru creditele Prima Casa pot aplica cei care nu au locuinta proprie sau detin una cu suprafata mai mica de 50 metri patrati. Clientii trebuie sa dispuna de un avans de 5%.
BCR percepe o dobanda variabila pentru finantarile acordate in cadrul programului, formata din indicele Robor la 3 luni (de 3,76% in prezent) si o marja de 2,3 puncte procentuale pentru clientii care isi incaseaza salariul intr-un cont BCR, pentru restul marja fiind de 2,5%.
Astfel, pentru un credit de 160.000 lei, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara este in prezent de 1.045 lei, fiind luata in calcul o marja de 2,3 puncte.
Din august 2009, BCR a acordat credite in... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 15:10
Programul Prima Casa 4 nu i-a influentat pe proprietarii apartamentelor vechi din tara, care nu au operat scaderi de pret semnificativ, ca urmare a lansarii celei de-a patra edtii a programului guvernamental, conform unei analize realizate de imobiliare.ro care mai releva faptul ca valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru luna aprilie a ajuns la valoarea de 1.049 euro/mp util,Proprietarii au ramas in mare masura indiferenti si lipsiti de reactie imediata fata de implementarea Programului Prima Casa 4, pe segmentul apartamentelor vechi oscilatiile de pret fiind cuprinse intre -0,3% in Brasov si +0,7% in Cluj. In aprilie, variatii mai mari ale pretului au avut loc pe segmentul apartamentelor noi, dezvoltatorii reactionand insa intr-un mod contrastant de la un oras la altul », sublineaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.
Bucuresti
Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti indica, pentru luna aprilie, o valoare medie de 1.184 euro/mp util (+1,3%) pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, inregistrand, pentru a patra luna consecutiv, o usoara crestere sub influenta evolutiei apartamentelor noi.
Apartamentele vechi nu au cunoscut o evolutie semnificativa.
Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna aprilie la valoarea de 1.390 euro/mp util, in crestere cu 4,5% fata de luna martie. Cea mai interesanta evolutie au avut-o apartamentele noi mari, care s-au scumpit cu aproape 5%. Garsonierele noi au inregistrat... mai mult
Marti, 03 Mai 2011, ora 10:19
Luni incepe a doua etapa a programului guvernamental "Prima Casa", prin care persoanele care nu au in proprietate o locuinta primesc garantii de la stat de 80% din valoarea unui credit ipotecar ca sa si-o cumpere.In cazul construirii de locuinte in asociere, termenul se va amana doua saptamani, deoarece lipsesc procedurile necesare, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.Pentru cei care vor sa cumpere imobile finisate sau la rosu, valoarea maxima a creditului poate fi de 60.000 de euro, iar pentru cei care construiesc case noi creste la 75.000 de euro.In ultimele 5 luni, concurenta pe piata creditelor pentru locuinte s-a intetit, astfel ca romanii pot alege acum intre mai multe imprumuturi ieftine. Bancile solicita insa aceleasi avansuri consistente ca in septembrie 2009.21 de banci acorda credite pentru Prima Casa21 de banci pot acorda credite prin noua formula a Programului "Prima Casa", iar plafonul total de garantare este, in 2010, de 700 milioane de euro, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute premierul Emil Boc."A fost semnata conventia-cadru in Programul Prima Casa cu 21 de banci, astfel incat programul sa fie operational de luni. Solicit bancilor sa elimine birocratia si sa dea dovada de eficacitate, astfel incat cetatenii sa poata avea cat mai rapid locuinte noi", a declarat premierul Boc, informeaza Romania libera.Potrivit acestuia, fondul de garantare prevazut pentru 2009, de 590 milioane de euro, a fost consumat in totalitate.In... mai mult
Luni, 08 Martie 2010, ora 10:51