Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil, s-a reglementat posibilitatea de a ipoteca constructii viitoare chiar si in situatiile in care Legea nr. 90/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare nu este aplicabila.
Articolele 898, 899, 2380 si 2382 Cod Civil reprezinta principalele dispozitii de reglementare. Conform art. 2380 Cod Civil "ipoteca asupra unor constructii viitoare nu poate fi intabulata, ci numai inscrisa provizoriu in cartea funciara, in conditiile legii". Prin urmare, cu exceptia situatiilor in care se aplica prevederile Legii nr. 90/1990 privind creditul ipotecar, a carei analiza nu face obiectul prezentului articol, in ceea ce priveste ipoteca asupra unei constructii viitoare instituita in temeiul Codului Civil se va efectua inscrierea provizorie a acesteia in cartea funciara, apreciaza Ramona Hromei, Avocat Colaborator Wolf Theiss.
Ce prevede noul Cod Civil
In situatia in care constituitorul este proprietarul terenului asupra caruia se instituie un drept de ipoteca, in temeiul art. 2382 Cod Civil extinderea dreptului de ipoteca asupra constructiilor viitoare edificate pe terenul ipotecat ar trebui sa se faca automat, fara nicio alta formalitate (respectiv fara incheierea unui act aditional la contractul de ipoteca initial semnat sau a unui nou contract de ipoteca imobiliara) cu conditia ca partile sa fi prevazut in contractul de ipoteca faptul ca ipoteca imobiliara poarta si asupra oricaror constructii viitoare.
Unii... mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 16:26
Executivul a decis amanarea aplicarii noului Cod de procedura civila pana la 15 februarie 2013. Noul Cod ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 februarie 2013. In cursul zilei, Guvernul anuntase ca legea va intra in vigoare la 1 iulie.
"Ordonanta de urgenta pentru modificarea art.81 din Legea nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea unor acte normative conexe: Guvernul a adoptat prin aceasta Ordonanta de Urgenta amanarea intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila pentru o perioada necesara finalizarii procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pregatirii judecatorilor si intregului sistem judiciar in vederea aplicarii noilor dispozitii ale Codului procesual civil", se mentioneaza in documentul publicat pe site-ul oficial al Guvernului.
Insa articolul din Codul de procedura civila care oferea posibilitatea ANPC sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, este amanat pana la 1 iulie, afirma surse oficiale, citate de Mediafax.
Schimbarea de pozitie a Guvernului cu privire la acest articol are legatura cu discutiile avute cu FMI, crede avocatul Codrut Avram.
"Putem sa explicam aceasta amanare ca survenind in urma discutiilor cu FMI in sensul ca pozitia... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 16:45
Noul Cod Civil, care a intrat in vigoare de la 1 octombrie, ar fi trebuit sa faca ordine in relatia dintre banci si debitori. Cu toate astea, specialistii contactati de Business24 spun ca pot aparea efecte adverse.
Avocatii atrag atentia asupra faptului ca anumite reglementari sunt neclare sau incomplete si pot dezavantaja creditorii.
Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, noul Cod Civil imbunatateste pozitia debitorului, mai ales in calitatea sa de consumator. "De exemplu, asa-numitele clauze neuzuale, care se refera la rezilierea unilaterala a contractului, sau la evitarea instantelor in favoarea arbitrajelor. Astfel de clauze vor putea fi folosite doar daca sunt acceptate in scris de catre debitor. In contractele de adeziune, astfel de clauze nu vor mai putea fi introduse", a declarat Gheorghe Piperea pentru Business24.
In opinia acestuia, Codul Civil are multe aspecte controversate, insa cea mai riscanta o reprezinta legea 102, care spune ca acele contracte care s-au incheiat inainte de 1 octombrie sunt in continuare reglementate de Codul Civil vechi, care a fost anulat.
"Asta inseamna ca banca va avea in continuare doua feluri de contracte care vor fi reglementate 20-30 de ani de acum incolo si de Codul Civil vechi si de cel nou, cu proceduri separate, cu formulare separate, cu modalitati de gestionare separate", a subliniat Piperea.
De aceeasi parere este si avocatul Marius Coltuc, care spune ca noile modificari ii dezavantajeaza pe vechii clienti ai bancilor.... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 10:51
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat miercuri ca nu se doreste eliminarea creditului in valuta, ci realizarea unui echilibru intre finantarea in moneda nationala si finantarea in valuta, care sa previna acumularea de riscuri, mai ales pentru debitorii neprotejati la riscul valutar, relateaza NewsIn."Avem de-a face in momentul de fata cu masuri noi, care nu sunt luate in izolare. Ele fac parte integranta dintr-un demers la nivelul Uniunii Europene de a preveni o reluare a acordarii majoritare de credite in valuta.
Dupa obiectivele noastre nu se doreste eliminarea creditului in valuta, se doreste o realizare a unui echilibru intre finantarea in moneda nationala si finantarea in valuta, care sa previna acumularea de riscuri, mai ales pentru debitorii neprotejati la riscul valutar", a declarat Popa, in cadrul "Romania Financial Forum 2011".
El a precizat, totodata, ca nu se doreste utilizarea de restrictii, pentru ca acestea pot duce la distorsiuni.
"Nu dorim sa utilizam alte mijloace decat cele congruente pietei. Nu dorim sa apelam la interdictii, pentru ca acestea nu sunt neaparat uile, ci pot conduce la distorsiuni. Un alt obiectiv al nostru este de reflectare cu acuratete a riscului sporit de acordare de credite in valuta pentru debitorii neacoperiti la riscul valutar in preturile produselor respective", a mai spus Popa. mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 11:56
Romania are, dupa 147 de ani, un nou Cod Civil, care a intrat in vigoare din 1 octombrie, ministrul Justitiei declarand ca aceasta este o lege a libertatii, a egalitatii, gandita pentru o societate care se tine departe de tribunal, preocupata mai mult de cooperare, decat de disputa si confruntare, potrivit MediafaxNoul Cod Civil inlocuieste vechiul Cod din 1864, adoptat in timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza si avand ca principala sursa de inspiratie codul francez din 1804. Vezi aici principalele modificari Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, sambata, cu ocazia intrarii in vigoare a noului Cod Civil, ca este o lege a libertatii, a egalitatii, construita cu grija de a aseza partile pe aceeasi treapta atunci cand isi exprima vointele si acorda consimtamantul. "Este o lege a libertatii. Institutiile reformate sau cele noi au la baza principiul fundamental al libertatii de vointa. Este un Cod al libertatii, pentru ca implineste in sfera dreptului ideea superioara a libertatii. Libertatea de a contracta, libertatea de a testa, libertatea de a intreprinde, de a dobandi sau a ceda, libertatea de a aseza familia pe o baza convenabila ambilor soti", a spus Catalin Predoiu, citat intr-un comunicat de presa. Ministrul Justitiei a mai spus ca acesta este un Cod care invita la intreprindere, facere, constructie, cooperare, la tranzactie, negociere si conciliere. "Este un Cod gandit pentru o societate care se tine departe de tribunal, preocupata mai... mai mult
Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 17:50
Normele privind creditele de consum pentru persoane fizice ar putea intra in vigoare la sfarsitul lunii octombrie, conform consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, relateaza NewsIn."Astazi (marti, 20 septembrie, n.r.) se va incheia dezbaterea. Propunerile vor fi sintetizate, apoi se va face un document care va fi inaintat Consiliului de Administratie, unde va fi dezbatut. Nu pot sa spun ce va trece din normele propuse, fiind vorba de vot care trebuie sa aiba cel putin cinci «da». (...) Banuiesc ca vor intra in vigoare pana la sfarsitul lui octombrie", a precizat Vasilescu.
Potrivit unui proiect BNR care stabileste regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului.
In ceea ce priveste creditele imobiliare, regulamentul aduce precizari in privinta garantiei. "Valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 85% din valoarea imobilului pentru achizitionarea caruia se solicita creditul si/sau din valoarea devizului estimativ in cazul creditelor acordate in lei, 70% in cazul creditelor denominate in euro sau indexate la cursul euro si 60% in cazul creditelor denominate in alte valute sau indexate la cursul unor alte valute", se mai arata in document.
Aceste prevederi nu se aplica in cazul creditelor pentru investitii imobiliare garantate integral sau partial de... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 15:29
Prin intermediul noului Cod Civil, clientul va fi mai protejat in relatia cu banca de unde a contractat creditul, reducandu-se, astfel, interventiile abuzive pe care le faceau institutiile financiare, au declarat, la televiziunea Ziare.com, reprezentantii Casei de Avocatura Coltuc. Printre modificari se prevede ca banca va trebui sa acorde un termen de minimum 15 zile debitorului pentru rambursarea creditului, daca banca decide rezilierea contractului, pe baza unor motive temeinice.
"S-a reusit o modificare a situatiilor. Daca, inainte, banca era cea care dicta in cadrul contractelor de credit, avea context prestabilit, prin interventia noului Cod Civil, clientul poate modifica aceasta situatie. Instanta poate interveni sa spuna ca modificarea impusa de banca clientului nu era motivata.
Trebuie sa precizam ca rau platnicii nu sunt protejati de noul Cod Civil, ci debitorului poate sa i se acorde 15 zile sa plateasca creditul respectiv, in anumite conditii", a declarat avocatul.O alta modificare inclusa se refera la perfectarea ipotecilor. Se pot impotrivi executarii si persoanele care nu sunt inscrise in cartea funciara ca fiind detinatorii unui imobil.De asemenea, in ceea ce priveste conturile bancare, clientii pot dispune in mod liber de sumele din cont, singura conditie fiind notificarea prealabila, daca aceasta a fost introdusa in contractul initial.
Cititi continuarea pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 08:36
Principalele modificari aduse Codului Civil, care vor intra in vigoare incepand cu 1 octombrie, vizeaza relatia dintre banci si clientii acestora. Astfel, romanii, inclusiv cei de pe segmentul corporate, care au credite vor beneficia de mai multe drepturi.Avocatii de la Reff si Asociatii, ce face parte din Deloitte, considera ca anumite reglementari din Noul Cod Civil sunt neclare sau incomplete.
Drept urmare, exista riscul de diminuare a drepturilor creditorilor garantati, in speta a bancilor.
In schimb, noul cod ofera drepturi suplimentare imprumutatilor, inclusiv celor de pe segmentul corporate, comparativ cu reglemetarea actuala.
"Noul Cod Civil va aduce schimbari semnificative in relatia dintre banca si imprumutat", spune Simina Mut, Managing Associate in cadrul Reff & Asociatii.
"O evaluare precisa poate fi realizata doar in timp, pe masura ce noile reglementari vor deveni mai clare. Perioada urmatoare va fi una marcata de un anumit nivel de incertitudine si nu excludem modificari succesive ale noului Cod".
Prin noul Cod Civil, anumite clauze care se regaseau si pana acum in contractele de credit si de garantie devin reglementate legal.
"Daca pana acum libertatea contractuala statea la baza acestor practici, ramane de vazut daca nu cumva legiferarea acestora va restrange de fapt drepturile partilor in amenajarea contractuala a relatiei lor. Atat bancile, cat si imprumutatii trebuie sa analizeze in detaliu impactul noului Cod Civil asupra negocierilor care vor fi... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 23:49
Noul Cod Civil, ce va intra in vigoare la 1 octombrie, va influenta considerabil relatia dintre creditori si imprumutati, sustine casa de avocatura Reff & Asociatii, clientii urmand sa beneficieze de drepturi suplimentare, iar bancile vor dispune de instrumente noi pentru flexibilizarea creditarii. De asemenea, prin noul Cod Civil, o serie de clauze care se regaseau si pana acum in contractele de credit si de garantie primesc o reglementare legala, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.
Totusi, reprezentantii Ref si Asociatii avertizeaza ca anumite reglementari sunt neclare sau incomplete, atragand riscuri de interpretare de natura sa diminueze nivelul de protectie acordat de lege creditorilor garantati.
"Noul Cod Civil are un impact direct asupra termenilor contractuali si interpretarea lor in contractele de credit si garantie.
In plus fata de aspectele teoretice care vor impune o revizuire completa a documentatiei standard de credit si garantii pentru a se asigura validitatea acestora conform noului Cod Civil, va fi interesant de vazut impactul asupra negocierilor comerciale intr-o perioada care oricum nu este una usoara pentru comunitatea bancara", a declarat, intr-un comunicat, Andrei Burz-Pinzaru, coordonatorul practicii de drept bancar si financiar din cadrul Reff & Asociatii.
La randul sau, Simina Mut, managing associate in cadrul Reff & Asociatii, arata ca atat bancile, cat si imprumutatii trebuie sa analizeze in detaliu impactul noului Cod... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 07:25