Lantul hotelier Marriott a fost din nou tinta unui atac cibernetic, iar de aceasta data hackerii au reusit sa obtina accesul la datele personale ale clientilor din intreaga lume. Pana la 5,2 milioane de persoane ar putea fi afectate.
Marriott International, cel mai mare lant hotelier din lume, a precizat totusi ca nu exista pana acum informatii ca ar fi fost furate date bancare sau date din cartile de identitate ale oaspetilor.
Atacatorii au accesat informatii cum ar fi de sexul, datele de nastere, numerele de telefon, adresele de e-mail si adresele fizice, locurile de munca si limbile vorbite de cei cazati, a informat compania.
Bresa de securitate a inceput la jumatatea lunii ianuarie si a fost descoperita si blocata la sfarsitul lunii februarie, anul acesta. Compania crede ca atacatorii au folosit datele de acces in sistem ale unor angajati dintr-un hotel in franciza.
Marriott anunta ca ia legatura cu persoanele afectate si a infiintat un call center si un site dedicat, www.mysupport.marriott.com, unde pot fi gasite informatii suplimentare.
Afla daca si datele tale au fost expuse in acest atac, AICI.
Lantul hotelier Marriott International a mai fost tinta unei lovituri cibernetice de proportii, una din cele mai mari din istorie, cand au fost expuse datele a 500 de milioane de persoane.
S-a aflat de atac abia in septembrie 2018, insa anchetatorii au descoperit ca primele atacuri au inceput inca din 2014. ...citeste mai departe despre "Te-ai cazat la... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 16:30
Mai multe companii si institutii din Romania au fost afectate marti de o noua amenintare cibernetica de tip ransomware, denumita GoldenEye, care cripteaza datele utilizatorilor si apoi solicita recompensa.
Anuntul a fost facut marti de producatorul roman de solutii de securitate cibernetica Bitdefender. Este vorba despre acelasi atac care a lovit si Ucraina.
Amenintarea GoldenEye a facut deja victime in mai multe tari la nivel global, a avertizat Bitdefender.
"Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blocheaza datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate si apoi solicita recompensa pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor sa mai foloseasca dispozitivul infectat, dat fiind ca, dupa ce termina procesul de criptare a datelor, forteaza calculatorul sa se inchida si il face inutilizabil pana la plata recompensei de 300 de dolari", a anuntat compania.
Amintim ca si Ucraina este lovita de un atac cibernetic masiv, care a doborat deja reteaua informatica a Guvernului si a blocat mai multe sisteme ale aeroportului international de la Kiev, relateaza Sky News si Reuters.
Specialistii in securitate cibernetica recomanda utilizatorilor sa faca mai multe copii ale datelor de importanta strategica pentru a evita pierderea acestora. In plus, utilizatorii sunt sfatuiti sa actualizeze in regim de urgenta sistemul de operare si toate programele de pe calculator la cele mai recente versiuni si sa evite sa foloseasca... mai mult
Marti, 27 Iunie 2017, ora 17:38
Un nou atac cibernetic de mare amploare afecteaza sute de mii de computere din intreaga lume, au declarat miercuri pentru AFP experti in securitate cibernetica.
Dupa atacul ransomware WannaCry reperat vinerea trecuta, "cercetatorii de la compania de securitate informatica Proofpoint au descoperit un nou atac legat de WannaCry, numit Adylkuzz. Acesta utilizeaza intr-un mod mai discret si in scopuri diferite instrumentele de piratare recent dezvaluite de catre NSA (Agentia de Securitate Nationala din Statele Unite) si vulnerabilitatea de acum corectata a Microsoft", a explicat cercetatorul Nicolas Godier, expert in securitate cibernetica la Proofpoint.
"Nu se cunoaste inca amploarea (pagubelor), dar sute de mii de calculatoare" ar fi putut fi infectate, a declarat pentru AFP Robert Holmes, unul dintre vicepresedintii Proofpoint, care da asigurari ca atacul este "de anvergura mult mai mare" decat WannaCry.
Este vizata moneda Monero
Concret, acest tip de program malware este introdus in calculatoare vulnerabile gratie aceleiasi vulnerabilitati in Windows utilizate de WannaCry, detectata de NSA.
Malware-ul creeaza, in mod invizibil, unitati ale unei monede nedetectabile, numita Monero, comparabila cu Bitcoin. Datele care permit utilizarea acestor castiguri sunt extrase si trimise la adrese criptate.
"Desi mai silentios si fara a necesita interfata cu utilizatorul, atacul Adylkuzz este mai profitabil pentru infractorii cibernetici. Acest atac cibernetic ii... mai mult
Miercuri, 17 Mai 2017, ora 16:13
Aparitia unei crize pe plan global, la care nu s-ar astepta nimeni, nu este exlusa, in contextul recentelor valuri de atacuri cibernetice, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.
Cel mai recent atac cibernetic la nivel global, efectuat prin intermediul instrumentului ransomware WannaCry, este, oficial, cel mai amplu atac din istorie, cu peste 200.000 de oameni si 10.000 de institutii din cel putin 150 de tari afectate la sfarsitul saptamanii trecute.
In acest context, Isarescu nu exclude aparitia unei crize la nivel global, subliniind ca, acum trei ani, a fost intrebat daca Romania este pregatita in cazul izbucnirii unui razboi cibernetic.
"Vad o rabufnire in privinta atacurilor cibernetice. Acum trei ani, m-a intrebat un coleg daca suntem pregatiti de un razboi cibernetic. O criza la care sa nu te astepti nu este exclusa", a declarat Isarescu.
Un nou atac cibernetic major este iminent. Numarul victimelor va creste luni
WannaCry a profitat de o bresa de securitate din sistemele de operare Windows si preia controlul asupra fisierelor de pe calculatoarele infectate si le cripteaza fara implicarea utilizatorului. Pentru decriptarea datelor, se cere o recompensa - in acest caz 300 de dolari platiti in Bitcoin.
WanaCrypt0r se instaleaza fara sa deschizi vreun mail sau un link! Cum sa evitam virusarea - Bitdefender
In ciuda amplorii fara precedent, expertii in securitate cred ca... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 12:54
Renault SA se asteapta sa poate relua luni ritmul normal de productie la fabricile afectate de valul masiv de atacuri cibernetice simultane, care a lovit vineri aproape 100 de tari, a anuntat duminica un purtator de cuvant al producatorului auto francez, transmite Reuters.
"Aproape toate fabricile ar trebui sa-si poata relua maine activitatea", a precizat purtatorul de cuvant.
Sambata, Renault a devenit prima companie franceza care a confirmat ca a fost afectata de valul masiv de atacuri cibernetice simultane, care a lovit vineri aproape 100 de tari, productia fiind oprita in Franta (Sandouville), Romania (Mioveni) si in Slovenia.
Nu numai Dacia e afectata. Renault a oprit productia in Franta si in Slovenia, din cauza hackerilor
Vineri, un atac informatic "la nivel global" si calificat ca "incident major" de catre Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie (NHS) a blocat calculatoarele a numeroase spitale din aceasta tara, un atac similar inregistrand si mari companii spaniole, printre care Telefonica, a transmis AFP. Acest virus cripteaza datele existente pe un computer, cu scopul de a cere proprietarului o rascumparare in schimbul unei chei de deblocare.
WanaCrypt0r: Ce stim pana acum despre cel mai mare atac de tip ransomware din istorie
Atacul ar fi unul "la nivel global" si ar atinge organizatii din Australia, Belgia, Franta, Germania, Italia si Mexic, au indicat analisti de la Forcepoint Security Labs, intr-un comunicat, precizand ca este... mai mult
Duminica, 14 Mai 2017, ora 20:03
Hackerii din spatele atacului cibernetic care a afectat utilizatori din 150 de tari ar fi strans doar 20.000 de dolari sub forma de bitcoini.
20.000 de dolari au fost platiti catre cel putin trei adrese, a explicat Tom Robinson, co-fondator al Elliptic, o companie care identifica activitatea ilicita care implica moneda virtuala bitcoin si care furnizeaza servicii principalelor agentii de securitate din SUA si Marea Britanie, informeaza The Guardian.
Reamintim ca, atunci cand un calculator este infectat, apare un mesaj de genul "Ooops your files have been encrypted", in care se spune ca fisierele din computer au fost criptate si se cere o recompensa pentru recuperarea documentelor. Hackerii cer 300 sau 600 de dolari pentru decripatarea fisierelor si ofera trei zile pentru plata in Bitcoini, la cursul zilei.
In mesajele trimise inclusiv in limba chineza se arata ca, dupa expirarea acestui interval de timp, pretul va fi dublat.
Daca nici dupa sapte zile nu se efectueaza plata, sunt anuntate victimele, atunci datele sunt pentru totdeauna pierdute.
Cei care se afla in spatele acestui atac global nu au retras pana acum banii, asa ca, pentru moment, nu pot fi localizati sau identificati, a mai spus Tom Robinson.
Atacurile fara precedent, folosind un software numit WanaCrypt0r 2.0 sau WannaCry, exploateaza o vulnerabilitate a Windows. Este vorba despre vulnerabilitatea MS17-010, care permite hackerului sa ruleze un cod periculos pe un computer vulnerabil si sa... mai mult
Duminica, 14 Mai 2017, ora 17:59
Un nou atac cibernetic major ar putea fi iminent, dupa ce aproximativ 130.000 de sisteme informatice din peste o suta de tari au fost afectate vineri de un val de atacuri, avertizeaza mai multi experti, care sunt de parere ca un astfel de incident s-ar putea produce chiar luni, noteaza BBC News online.
Un tanar cercetator britanic, cunoscut drept MalwareTech, care in mod accidental a gasit o solutie de oprire a atacului cibernetic de vineri, estimeaza ca "un nou (atac informatic) va fi lansat (...) foarte probabil chiar luni".
MalwareTech, care a dorit sa ramana anonim, a anuntat sambata ca a descoperit in mod accidental ca inregistrarea unui nume de domeniu web folosit de virusul de tip malware WannaCry va stopa raspandirea acestuia.
"L-am oprit pe acesta, insa altul va mai fi lansat si nu va putea fi oprit", a avertizat cercetatorul, care a indicat ca hackerii ar putea actualiza codul virsului pentru a elimina bresa folosit de el pentru a stopa raspandirea acestuia.
"Versiunea 1 a WannaCrypt a putut fi oprita, insa cel mai probabil in versiunea 2.0 aceasta eroare va fi eliminata", a adaugat MalwareTech, care a recomandat utilizatorilor sa-si actualizeze cat mai rapid sistemele de operare.
"La mijloc sunt foarte multi bani. (Hackerii) nu au niciun motiv sa se opreasca. Nu le-ar fi prea greu sa modifice codul si sa incerce din nou", a completat el.
O parere similiara are si Darien Huss, un cercetator de la firma de securitate cibernetica Proofpoint.... mai mult
Duminica, 14 Mai 2017, ora 13:17
Responsabili ai Partidului Democrat din SUA au transmis vineri ca au fost tinta unui nou atac informatic, la o saptamana dupa o vasta scurgere de e-mailuri care a umbrit partial conventia de investitura a lui Hillary Clinton.
Comitetul democrat insarcinat cu strangerea de fonduri pentru alesii din Congres (DCCC) a facut obiectul unui "incident legat de securitatea cibernetica", a afirmat responsabila pentru presa, Meredith Kelly, potrivit France Presse.
"Ancheta este in desfasurare. Pornind de la informatii pe care le avem pana acum, anchetatorii ne-au transmis ca exista asemanari cu alte fapte recente, inclusiv cu actul de piraterie asupra Comitetului National Democrat", a precizat ea intr-un comunicat.
DCCC este pe cale sa intareasca securitatea retelelor sale si "coopereaza cu fortele de ordine federale in privinta anchetei in desfasurare".
Cu trei zile inainte deschiderii conventiei democrate, site-ul de dezvaluiri WikiLeaks a publicat la 22 ...citeste mai departe despre "SUA: Partidul Democrat, tinta unui nou atac cibernetic. Tot mai multe degete indreptate spre Moscova" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Iulie 2016, ora 13:41
Romania este tinta unui nou atac cibernetic, cu un impact mai mare decat ultimul ataca, denumit de autoritati Octombrie Rosu, anunta SRI.
Atacul este realizat "de o entitate care prezinta caracteristicile unui actor statal", a declarat purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava.
"Acest atac este unul cu totul nou fata de Red October, este realizat insa de o entitate care prezinta caracteristicile unui actor statal.
Din estimarile SRI, acest atac are un impact mai mare, din cauza nivelului tehnologic superior, care ii permite sa se disimuleze mai bine si sa preia sub control reteaua compromisa, in scopul exfiltrarii (opusul infiltrarii - n.red.) de informatii", a declarat Sava, intr-o interventie la B1 Tv.
"Potrivit estimarilor SRI, atacul are cu certitudine relevanta in planul securitatii nationale a Romaniei prin profilul entitatilor compromise, motiv pentru care, in prezent, Serviciul, prin echipele specializate de reactie la atacuri cibernetice, intreprinde masuri specifice pentru identificarea tuturor entitatilor afectate, evitarea consecintelor si stoparea atacului", a adaugat purtatorul de cuvant al SRI.
Citeste mai multe despre ultimul atac cibernetic asupra Romaniei pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 21:13