Fondul Monetar International (FMI) va avea urmatoarea misiune in Romania in martie 2016, cand Guvernul ar putea discuta incheierea unui nou acord si termenii acestuia, insa vrea sa rezolve si restantele din vechiul acord, a declarat joi seara ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
"FMI vine in martie anul viitor. Pana atunci ramane de implementat ce a ramas nerezolvat din vechiul acord. Vom trimite o scrisoare catre Fond si vom posta ce a ramas de realizat din acordul care s-a incheiat", a afirmat Teodorovici la o intalnire cu jurnalistii.
La vizita din martie, reprezentantii Guvernului ar putea aduce in discutie un nou acord cu FMI, insa vor inainta solicitarea formal atunci cand si Fondul va agrea solutia.
FMI face avertisment dupa avertisment: Bancile au intrat in vizorul creditorului international
FMI avertizeaza Romania: Pericolul de dupa cresterile salariale si reducerea taxelor (Video)
Pentru anul acesta, Guvernul se va incadra in deficitul de 1,86% din PIB (13 ...citeste mai departe despre "FMI critica, Guvernul mai vrea un acord. Teodorovici a cerut BERD sa aplice o lege, ca e mai transparenta" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 23:22
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca un nou acord cu institutiile financiare internationale ar fi bun pentru Romania intr-o "regiune tulburata", in care doar tara noastra merge foarte bine, dar, in opinia sa, un astfel de demers trebuie asumat la nivelul tuturor fortelor politice.
"Este un subiect important, pe care-l voi discuta intai la coalitia de guvernare, dupa aceea trebuie sa discutam si cu restul partidelor din Opozitie, pentru ca orice acord, daca se va incheia, se va incheia pe un termen mai lung, dar si cu presedintele Romaniei. Si decizia trebuie sa fie una politica a tuturor fortelor politice. (...)
Guvernul nu mai are de dat niciun dolar catre FMI, nu avem nevoie de niciun dolar de imprumutat de la FMI, dar un acord cu institutiile financiare internationale intr-o regiune atat de tulburata, in care doar Romania merge foarte bine, e mai degraba bun", a afirmat premierul, intrebat daca se are in vedere un nou acord cu FMI.
Ministrul Finantelor: Romania va ...citeste mai departe despre "Ponta: Guvernul nu mai are de dat niciun dolar la FMI - Ce spune despre un nou acord" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Septembrie 2015, ora 19:38
Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a anuntat, miercuri seara, ca cel mai probabil Romania nu va mai incheia un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI).
"Nu am cerut acordul celor de la FMI (pe noile masuri cuprinse in proiectul de Cod Fiscal - n.red.). Acordul expira in septembrie 2015 si sper ca toate masurile din noul Cod Fiscal sa fie adoptate la jumatatea acestui an si sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016.
Cel mai probabil, nu se va continua acordul cu FMI. Stam foarte bine din punct de vedere macroeconomic, avem a cincea crestere economica in UE in 2014 (din punct de vedere procentual - n.red.). Cred ca am depasit de mult timp stadiul in care profesorul trebuia sa ne arate unde e tabla si unde e usa, doar ca trebuie sa avem un dialog mai bun cu mediul de afaceri", a sustinut Darius Valcov, la Realitatea Tv.
De asemenea, el a precizat ca doua din masurile cuprinse in proiectul de Cod Fiscal au fost incluse in scrisoarea de intentie care, insa, nu a fost semnata ...citeste mai departe despre "Valcov, despre FMI: Nu mai e cazul ca profesorul sa ne arate unde e tabla si unde e usa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 21:19
Premierul Victor Ponta doreste ca Guvernul sa incheie cu bine acordul actual cu Fondul Monetar International (FMI), astfel incat sa poate hotari la toamna daca Romania va avea un nou acord si in ce forma.
"Acum trebuie sa facem o analiza a reformelor structurale, in special aplicarea managementului privat, acea Ordonanta 109/2011. Deci...starea actuala si dorinta pe care o avem de a incheia cu bine acest acord in asa fel incat in toamna sa putem sa decidem daca mai facem un nou acord si in ce forma facem acel acord", a explicat seful Executivului, dupa ce a fost intrebat ce va discuta cu delegatia FMI, care vine la Bucuresti saptamana viitoare, arata Mediafax.
Valcov: Un nou acord cu FMI nu este o prioritate
Victor Ponta a precizat ca delegatia FMI este asteptata in tara noastra pe 27 ianuarie si ca de aceasta data va avea o misiune "ceva mai lunga".
"Ce era, in ceea ce ma priveste - partea de adoptare a bugetului in ...citeste mai departe despre "Romania, nou acord cu FMI? Ce spune Victor Ponta" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 18:05
Guvernul a decis sa transmita FMI o scrisoare in care sa solicite oficial prelungirea cu trei luni a actualului acord stand-by si inceperea discutiilor pentru incheierea unui nou aranjament, document care va fi semnat de ministrul Finantelor si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
Transmiterea scrisorii catre Fondul Monetar International (FMI) a fost decisa prin memorandum aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului.
La inceputul acestui an, Guvernul a solicitat FMI ca evaluarea acordului stand-by sa fie discutata de Consiliul Director al institutiei in luna mai, pentru a avea timp sa indeplineasca o serie de preconditii care privesc angajamente intarziate si evolutia bugetara, iar o noua misiune ar urma sa vina la Bucuresti in iulie.
Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE in valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decat in caz de necesitate.
Actualul acord a fost parafat in primavara anului 2011, odata cu inchiderea intelegerii incepute in 2009. mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 09:44
Mihai Tanasescu, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii (BEI) si fost reprezentant al Romaniei la Fondul Monetar International, sustine ca un nou acord cu FMI, dupa finalizarea actualului acord, este foarte important pentru Romania.
"Sunt ferm convins ca in perioada urmatoare, dupa finalizarea actualului acord, un nou tip de parteneriat cu FMI este foarte important pentru Romania. Este important nu pentru ca Romania nu stie ce sa faca. Romania stie perfect ce are de facut, stie foarte clar care sunt problemele cu care se confrunta. Un asemenea parteneriat da mai multa greutate unui tip de abordare la nivel international a modului in care reformele structurale sunt puse in practica" a afirmat Tanasescu, la un seminar pe teme economice la BNR.
Coperarea Romaniei cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala este un parteneriat de lunga durata al carui principal element are in vedere stabilizarea economiei romanesti, reluarea cresterii economice, reducerea numarului de someri si cresterea competitivitatii nationale, a adaugat oficialul BEI.
El a aratat ca aceste obiective pot fi realizate doar prin reforme structurale, la nivelul companiilor de stat, precum si in domenii-cheie, ca invatamantul, sanatatea si segmentul de pensii.
Cresterea economica din 2013 depinde de prioritizarea investitiilor
"Reformele structurale inseamna o reforma a administratiei, care sa fie capabila sa atraga mai multe fonduri europene, mai multi bani de... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 14:22
Randamentele eurobondurilor romanesti au crescut vineri la cel mai ridicat nivel din ultima luna, investitorii anticipand ca anuntul referitor la incheierea unui nou acord cu FMI anul viitor ar putea creste cererea pentru obligatiuni in moneda locala.
Randamentul obligatiunilor denominate in euro cu maturitatea in 2018 a avansat cu 5 puncte de baza, sau 0,05 puncte procentuale, la 4,75%, cel mai ridicat nivel din 4 octombrie, transmite Bloomberg, preluata de BusinessWeek.
Moneda nationala s-a depreciat spre finalul sesiunii interbancare, intr-o piata cu interes redus la tranzactionare, iar cotatiile au urcat pana la 4,5290 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel al zilei. Rata de referinta publicata vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat cu 0,64 bani, la 4,5220 lei/euro.
Premierul Victor Ponta a declarat joi ca un nou acord de precautie cu FMI ar actiona drept plasa de siguranta impotriva "turbulentelor serioase" de pe pietele financiare, noteaza Bloomberg.
Acordul preventiv aflat in derulare ar trebui sa se incheie in luna aprilie, iar vineri a inceput campania electorala pentru alegerile parlamentare din decembrie.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la inceputul intrevederii cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si s-a decis incheierea unui nou acord cu FMI pentru "inca un an sau doi".
Ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu,... mai mult
Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 15:09
Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a decis, impreuna cu prim-ministrul si cu guvernatorul BNR, incheierea unui nou acord cu FMI.
Seful statului a adaugat ca, in viitor, este nevoie de asistenta FMI pentru a oferi solutii specializate in vederea aplicarii unei strategii pe termen mediu a Romaniei, care sa asigure cresterea economica.
"Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi" , a declarat presedintele Basescu, la inceputul intrevederii cu delegatia organismelor internationale, aflata de marti la Bucuresti in a sasea misiune de evaluare in cadrul acordului stand-by incheiat anul trecut.
Actualul acord preventiv dintre Romania si FMI a inceput pe 31 martie 2011, suma disponibila fiind de 3,6 de miliarde de euro, care pot fi accesati doar in caz de urgenta.
La sfarsitul lunii septembrie, board-ul FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului, deblocand o noua transa, in valoare de 519,2 milioane de euro.
FMI: Trebuie sa schimbam dezvoltarea economica a Romaniei
Seful delegatiei FMI, Erik de Vrijer, spune ca oficialii Fondului se afla in tara pentru a discuta despre dezvoltarea economica a Romaniei. Agricultura a fost unul dintre factorii care au dus la o crestere economica moderata, spune seful delegatiei FMI.
"Suntem aici sa schimbam opiniile... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 13:19
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a spus economistilor sefi din banci ca suma viitorului acord cu Fondul Monetar International nu este importanta, miza fiind de fapt continuarea reformelor structurale, care ar presupune o intindere a noii intelegeri pe doi ani, informeaza Mediafax."Guvernatorul a facut cateva referiri la acordul FMI, in linii generale, dar a precizat la un moment dat ca suma viitorului acord nu este importanta, scopul fiind continuarea acordului", au declarat surse bancare.
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat la inceputul lunii ianuarie ca Romania poate accesa de la FMI, prin noul acord, o suma de pana la de trei ori cota de Drepturi Speciale de Tragere (DST) detinuta la Fond, ceea ce reprezinta o suma de aproximativ 3,1-3,2 miliarde DST (3,6-3,7 miliarde euro-n.r.).
Isarescu le-a mai spus economistilor din banci ca, daca li se va solicita opinia, reprezentantii BNR vor pleda pentru o intelegere cu FMI si CE pe doi ani, pentru a depasi ciclul electoral 2012.
Seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a declarat saptamana trecuta ca este dispus sa negocieze cu autoritatile romane perioada pentru care se va incheia noua intelegere.
Anterior, directorul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale (BM), Peter Harrold, afirmase ca institutia internationala va acorda asistenta tehnica si finantare Romaniei in cadrul unui nou acord, incheiat impreuna cu FMI si CE, cel mai probabil pe doi ani.
Oficialul BM... mai mult
Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 18:09