Succesul elevilor din România se reduce adesea la notele din catalog, astfel că lupta nu se mai dă pentru dobândirea cunoștințelor, ci pentru obținerea unui rezultat cât mai apropiat de nota zece.
Se pun chiar și etichete în acestă bază: ”e un elev de nota zece”, sau ”e un elev de nota cinci”. Totuși, cât înseamnă cu adevărat acea notă, în condițiile în care nu există un sistem standardizat de notare. Auzim adesea că nu se pot compara elevii ce învață în mediul rural cu cei ce învață în mediul urban, iar într-un sistem educațional ideal ar fi un paradox, ținând cont că programa și materia sunt identice, dar în România este o realitate tristă.
Gabi Bartic, CEO Brio, a explicat pentru Ziare.com de ce mizăm atât de mult pe note, cum devine acest lucru o adevărată presiune, dar și cum ar trebui să fie o evaluare care să arate nivelul real al cunoștințelor.
Ziare.com: În școala românească se pune foarte mult accent pe note, există goana după nota 10, sau la polul opus goana după acel ”cinci, de trecere”. Care sunt standardele de evaluare a elevilor în România? Sunt bine definite, sau de multe ori sunt subiective?
Gabi Bartic: Accentul pus pe note e parte din cultura noastră legată de școală. Noi știm că la școală trebuie să „ai note bune”. Dacă mi-e permis să readuc în discuție întrebările pe care le primesc școlarii de la vecini, rude etc, cea mai frecventă e „Cum e la... mai mult
Vineri, 14 Ianuarie 2022, ora 13:40
Universitatile particulare au reusit anul acesta sa ocupe mai putin de jumatate din locurile oferite pentru viitorii studenti. Pierderile financiare ale universitatilor alaturi de bugetul pe care statul ar trebui sa il aloce pentru plata somajului, par a fi cele mai grave consecinte ale esecului inregistrat de tinerii romani la examenul de bacalaureat, in 2011.Universitatile particulare sunt urmate in clasamentul perdantilor de piata imobiliara si activitatea notariatelor din aceasta perioada. "Pe intreaga universitate am oferit 2000 de locuri, iar procentul de ocupare in Universitatea Hyperion a fost de 40% pana acum", explica Andrei Cristea, Secretar Sef in cadrul institutiei particulare Hyperion, care adauga ca in sesiunea din 2010, rata de ocupare a fost mult mai mare, de 85%.Taxele in cadrul acestei facultati au ramas la acelasi nivel, intre 1.800 de lei si 4.800 la Facultatea de Arte, potrivit reprezentantului Hyperion, iar un calcul simplu ar putea indica pierderi financiare majore in contextul esecului de proportii din aceasta vara.Cine ar mai putea resimti efectele BAC-ului din 2011Lipsa de studenti in facultati se reflecta, intr-o masura mai mica, ce-i drept, si asupra pietei imobiliare, dar si asupra activitatilor unor notariate, la serviciile carora tinerii care trec de testul bacalaureatului apeleaza in aceasta perioada.In contextul unei promovabilitati de de 53% in ambele sesiuni ale examenului de bacalaureat, numarul de viitori studenti se opreste la... mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 19:44