Ideea britanicilor de a negocia la sange noi conditii pentru mentinerea Regatului Unit in UE face valuri nu doar in interiorul blocului comunitar, asa cum au prognozat analistii, ci si in singura enclava nordica ramasa in afara Uniunii.
Norvegienii au inceput si ei sa se gandeasca daca nu cumva relatia dintre Oslo si Bruxelles nu se dovedeste prea costisitoare pentru tara lor, confirma Bloomberg.
Viziune britanica
Desi 75% din legislatia Norvegiei a fost modificata pentru a fi in concordanta cu cea din interiorul UE, lucrurile s-ar putea schimba in viitorul apropiat, in special in ceea ce priveste beneficiile sociale de care se bucura muncitorii preluati din diverse tari europene.
Pe continent, Norvegia reprezinta, din punct de vedere al venitului pe cap de locuitor, a doua forta economica a Europei, avand in spate si un fond suveran de investitii a carui valoare depaseste 800 de miliarde de dolari.
Acum, insa, intrigati de rezultatul negocierilor dintre premierul britanic David Cameron si partenerii europeni, politicienii de la Oslo si-ar dori sa reduca presiunea pusa pe sistemul de asigurari sociale.
Cei 5,2 milioane de locuitori ai Norvegiei beneficiaza de un sistem de sanatate gratuit, invatamant gratuit (inclusiv cel universitar) si salarii consistente pentru parintii aflati in concediu de ingrijire a copilului.
Pe de alta parte, numarul mare de imigranti est-europeni preluati de Norvegia in ultimii ani a ajuns sa ridice nivelul sumei cheltuite cu... mai mult
Marti, 01 Martie 2016, ora 18:05
EURES Romania avea inregistrate in baza de date, la 30 octombrie, 145 de locuri de munca in strainatate, dintre care cele mai multe pentru Ungaria, unde erau disponibile 75 de posturi de sofer de TIR, potrivit datelor AMOFM.
La data de 3 noiembrie, la nivel european erau vacante 1.880.930 locuri de munca, in 32 de tari europene, fusesera depuse 1.218.477 CV-uri, iar 32.132 de angajatori erau in cautare de forta de munca.
EURES Romania oferea, de asemenea, pentru Germania, 16 posturi de asistent medical, de sofer profesionist, asistent manager si operator masini plastice, pentru Marea Britanie - 13 posturi (senior asistent social, asistent medical), Malta-10 posturi (ingrijitor cladiri, camere), Irlanda - 6 posturi (inginer senior software/servicii on-line, inginer senior software Core Tech, inginer sistem, inginer software), Finlanda - 6 posturi (macelar, sofer camion), Franta - 6 posturi (sef de santier, medic specialist medicina generala, medicina muncii, radiologie, ginecologie, urologie, oncologie), Norvegia - 5 posturi (inginer service, senior inginer electric, inginer proiectant CATIA/manager proiect, inginer productie, senior proiect manager), Republica Ceha - 4 posturi (controlor trafic/dispecer transport), Belgia - doua posturi (lucrator in productie - prelucrarea si conservarea pestelui) si Spania doua posturi de controlor si programator CNC), potrivit unui comunicat al Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM).
Pentru ocuparea... mai mult
Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 17:20
Angajatorii norvegieni cauta 26 de ingineri, carora le ofera salarii cuprinse intre 60.000 si 90.000 de euro, locurile de munca, disponibile prin reteaua europeana de ocupare Eures, putand fi ocupate inclusiv de cetateni romani.
Pe langa cele 26 de locuri de munca din Norvegia, in reteaua Eures mai sunt anuntate alte trei posturi de inginer software in Germania, toti candidatii trebuind sa aiba studii superioare.
Care sunt cerintele angajatorilor din Norvegia pentru posturile de ingineri
Astfel, in Norvegia, sunt disponibile doua posturi de senior inginer achizitii in regiunea Oslo, candidatii trebuind sa aiba studii superioare in domeniul petrol si gaze, experienta de peste zece ani in domeniul ingineriei, experienta FEED si soft MIPS/ProArc si sa vorbeasca fluent limba engleza.
Perioada contractuala este de un an, cu posibilitate de prelungire, iar salariul brut poate ajunge la 60.000 de euro anul in functie de experienta si nivelul educational.
Tot in regiunea Oslo, in localitatea Fornebus, sunt disponibile doua posturi de senior inginer electric in industria petrolului si gazelor naturale. Candidatii trebuie sa aiba studii superioare in domeniul electric (licenta sau master), experienta de peste opt ani in domeniul petrolului si gazelor naturale, bune abilitati de comunicare, capacitate de a lucra atat in echipa, cat si independent.
Si in acest caz, angajatorul ofera un contract pe un an si un salariu anual de pana la 60.000 de euro.
Acelasi... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 14:03
Romanii isi pot cauta un loc de munca in Norvegia si vor dispune de aceleasi drepturi ca cetatenii din celelalte state membre ale Spatiului Economic European (SEE), ca urmare a unei decizii adoptate de Parlamentul norvegian, se arata intr-un comunicat al Ambasadei Norvegiei.
Inainte ca aceasta decizie sa fie adoptata, cetatenii romani aveau nevoie de permis de munca pentru a obtine o slujba in Norvegia, in vreme ce muncitorii din alte tari SEE - cu exceptia statelor nordice - aveau dreptul de a obtine o slujba in Norvegia doar prin simpla inregistrare la birourile autoritatilor de stat. Astfel de restrictii nu i-au impiedicat insa pe angajatorii norvegieni sa angajeze mana de lucru necesara, oferindu-le salarii si contracte reglementate in conformitate cu prevederile legislatiei norvegiene.
Guvernul norvegian este de parere ca eliminarea acestor restrictii nu va produce perturbari pe piata muncii din Norvegia, caracterizata in prezent prin stabilitate si o rata scazuta a somajului. Autoritatile din Norvegia se asteapta ca cetatenii romani sa stabilieasca relatii de munca similare cu cele ale muncitorilor din celelalte tari membre UE din zona Europei Centrale si de Est, se mai arata in comunicat. mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 18:58
Angajatorii romani se arata optimisti in ceea ce priveste evolutia pietei muncii si estimeaza ca in trimestrul trei din 2012 ritmul angajarilor va fi stabil, cele mai multe locuri de munca disponible fiind in comert.
Conform unui studiu efectuat de compania Manpower, majoritatea angajatorilor (64%) nu intentioneaza sa faca vreo modificare in ceea ce priveste structura de personal din companiile lor, in timp ce unul din patru angajatori indica o crestere in activitatea de angajare pentru perioada urmatoare.
Nivelul de angajari ramane constant
"In general, angajatorii planuiesc sa-si mentina nivelul actual al fortei de munca in perioada lunilor de vara. Analizand evolutia previziunilor din ultimul an observam o activitate de angajare care continua sa se mentina la un ritm constant", a declarat Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup Romania.
"Oamenii de afaceri din comert raporteaza cele mai puternice intentii de angajare, optimismul acestora fiind datorat in mare parte planurilor de extindere pe care le au la nivel local. Previziunile de la noi, printre cele mai optimiste din regiunea EMEA, arata ca, urmatoarele trei luni vor aduce, cel mai probabil, un nou val de oportunitati pentru cei care vor sa se angajeze sau care vor sa-si schimbe locul de munca" a adaugat Petrof.
La nivel regional, angajatorii din sapte dintre cele opt regiuni analizate se asteapta la cresterea volumului de angajari pe parcursul celui de-al treilea trimestru. Angajatorii... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 08:31
Capacitatea de productie a Ford Motor din Europa depinde de cat de lunga va fi perioada in care cererea de pe piata din regiune va ramane redusa, a declarat Stephen Odell, seful diviziei europene a celui mai mare producator auto din SUA.
Ford are fabrici in mai multe tari europene, intre care Romania, Germania, Franta, Spania, Belgia, Marea Britanie si Rusia.
Grupul are nevoie de capacitate disponibila pentru a profita de o eventuala revenire a pietei, insa grupul are un istoric de "adaptare" a productiei si va evalua viitorul fabricilor daca situatia o va impune, a spus Odell, intr-un interviu pentru Bloomberg.
Vanzarile auto din 30 de tari europene au totalizat 13,6 milioane de unitati anul trecut, mai putin fata de maximul record de 19 milioane de unitati atins in 2007 si sub nivelul, mai "normal", de 17 milioane de unitati, despre care Odell crede ca nu va fi atins inca 4-5 ani.
Ford analizeaza reducerea locurilor de munca si lansarea unor noi modele
Pe termen scurt, Ford va analiza reducerea numarului de locuri de munca si se va baza pe noi modele pentru a-si creste vanzarile, a adaugat el.
"Este treaba noastra sa fim profitabili la orice nivel se afla piata. Renuntam la muncitorii temporari, reducem orele de munca si vom continua sa facem asta. In privinta capacitatii vom fi atenti. Va trebui sa abordam o viziune pe termen lung referitor la cum evolueaza industria in jurul cifrei de 14 milioane de unitati" , a spus seful Ford Europa.
Ford renunta... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 09:30
Pana acum cativa ani, tarile preferate de romanii care doreau sa munceasca in strainatate erau Spania si Italia. Motivul, foarte simplu: ambele tari ofereau salarii mult peste media celor din Romania.
Pe langa acest lucru, atat Spania cat si Italia au o limba de origine latina, aspect care este foarte important in cazul in care doresti sa inveti limba tarii respective. Pe langa acestea, se mai adauga si clima calda specifica acestor tari, care bineinteles, nu poate sa aduca decat avantaje celor care locuiesc acolo. Datorita situatiei economice globale, locurile de munca pe care aceste tari le pun acum la dispozitie romanilor sunt aproape inexistente.
Incepand din 2009 si pana in prezent, situatia romanilor care munceau in aceste doua tari s-a inrautatit dramatic. In aceste conditii, foarte multi dintre romanii care mai demult munceau acolo, au fost nevoiti sa se reorienteze spre alte tari sau sa vina inapoi in Romania. In tari precum Germania, Franta, Marea Britanie, inca se mai cauta personal din Romania, insa conditiile sunt foarte dure. Se cauta in general doar persoane care stapanesc foarte bine o limba straina si care au cel putin cativa ani experienta in pozitia pentru care aplica.
La mare cautare sunt doctorii, asistentii medicali, infirmierii si personalul in domeniul turistic. In ciuda situatiei economice din Grecia, aici inca se cauta personal in domeniul tursitic, insa salariile au scazut mult in ultimii ani.
Locurile de munca din Cipru, mereu de... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 08:45
Daca pana acum o vreme, romanii care alegeau sa plece din tara se orientau in special catre Italia si Spania, incepand cu 2010, tendintele s-au schimbat. Din cauza contextului economic, clasamentul statelor europene cele mai ofertante pentru Romania s-a reconfigurat. Vezi care sunt statele in care ai cele mai mari sanse sa fii primit cu bratele deschise.Potrivit unui raport Manpower, statele din Europa cu cele mai bune prognoze de angajare pentru perioada urmatoare sunt Germania, Marea Britanie sau Norvergia. In top se mai afla Polonia, Elvetia si Suedia. Toate aceste state au previziuni nete de angajare pozitive, acest lucru insemnand ca numarul companiilor care vor face angajari este mai mare decat al celor care vor concedia.
In 2010, au plecat sa munceasca in strainatate 400.000 de romani. Dintre acestia, 100.000 au ales Germania.
Germania
Optimismul angajatorilor +5%
In Germania sunt 250.000 de locuri de munca disponibile pentru straini. Cele mai ofertante sectoare in care se pot angaja strainii sunt: financiar-bancar,asistenta sociala, hoteluri-restaurante, constructii si agricultura. Din punct de vedere georgrafic, cea mai optimista zona este centrul economic german, Frankfurt. Potrivit site-ului Tjobs.ro, cele mai multe joburi adresate romanilor sunt pentru: medici,asistenti medicali, personal ingrijire persoane, zidari si sudori.
Marea Britanie
Marea Britanie conduce topul statelor europene din punct de vedere al numarului de joburi disponibile pentru straini:... mai mult
Sambata, 23 Aprilie 2011, ora 19:16
Doar 1.200 de CV-uri au fost selectate de firmele participante la Bursa locurilor de munca pentru absolventi organizata vineri in Bucuresti de AMOFM, din circa 2.600 depuse, a anuntat reprezentantii Agentiei, dupa centralizarea preliminara a datelor. La bursa locurilor de munca din Bucuresti au participat 124 de firme, cu 10 mai multe decat cele anuntate initial, care au oferit 2.343 de locuri de munca, cele mai multe - peste 2.000 - fiind pentru persoane cu studii medii, muncitori calificati si necalificati. Pentru studii superioare au fost oferite circa 250 de slujbe. Cele mai multe locuri de munca - 26% din total - au fost oferite in servicii, urmate de comert (24%), transporturi (12%), asigurari (8%), constructii (6%) si indistrie textila, confectii si pielarie. Potrivit datelor AMOFM, mai putin de 10% dintre somerii cu studii superioare din Capitala au sansa de a se angaja prin bursa organizata in aceasta saptamana, in conditiile in care 3.011 someri inregistrati Bucuresti au studii superioare, iar numarul de oferte de slujbe este de sub 300. La 1 septembrie, in Bucuresti erau inregistrate 20.356 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca, din care 10.789 femei, arata Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM) Bucuresti. Din numarul total al somerilor, 13.916 sunt indemnizati si 6.440 neindemnizati. Cei mai multi someri sunt in sectorul 3 (4.028), iar cei mai putini in sectorul 1 (1.805). La bursa locurilor de munca de vineri au fost... mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 17:53